issis 13.08.03, 15:15 Skąd się wzięło określenie "morowy" kogoś kto jest "w porządku"? Zawsze morowy kojarzy mi się jednak z powietrzem... :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arana Re: Morowy:) 14.08.03, 12:29 issis napisała: > Skąd się wzięło określenie "morowy" kogoś kto jest "w porządku"? Zawsze > morowy kojarzy mi się jednak z powietrzem... :( "Felek Zdankiewicz to chlopak morowy" i jesli dobrze pomyslec, to morowy w obu znaczeniach: dla jednych morowy kumpel, dla innych - morowa zaraza! Podobnie - morowe dziewczynki, które w dwudziestoleciu miedzywojennym kusily przyjezdnych w okolicach Dworca Glównego. :)) Wynikaloby z tego, ze "morowy" nalezy do gwary warszwskiej. Ale ...pamietam tez, ze morowy byl Zbyszko z "Krzyzaków", gdy naciagnal kusze bez korby. Skad to jednak wzial Sienkiewicz? Moze wlasnie z gwary warszawskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
ochm Re: Morowy:) 14.08.03, 12:30 pierwsze slysze, zeby "morowy" kojarzyl sie z powietrzem. mnie kojarzy sie z powiedzeniem "morowy gosc" lub "morowy chlop z niego". Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: Morowy:) 14.08.03, 12:44 ochm napisała: > pierwsze slysze, zeby "morowy" kojarzyl sie z powietrzem. mnie kojarzy sie z > powiedzeniem "morowy gosc" lub "morowy chlop z niego". "Biada nam, zbiedzy, zesmy w czas morowy lekliwe niesli za granice glowy..." A. Mickiewicz "Pan Tadeusz" Odpowiedz Link Zgłoś
azm Re: Morowy:) 14.08.03, 14:15 morowe powietrze - średniowieczny synonim zarazy, epidemii Odpowiedz Link Zgłoś
ochm Re: Morowy:) 14.08.03, 13:00 widac, musze nadrobic swoja niewiedze ;-((( dziekuje za pouczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
sze Re: Morowy:) 15.08.03, 19:48 > musze nadrobic swoja niewiedze ;-((( Oj, lepiej wiedzę nadrób, niewiedzę może zostaw w spokoju... Odpowiedz Link Zgłoś