dzejzi 15.08.08, 12:49 Chodzi mi oczywiście o rodzaj nazwy miejscowości Łazy. Żeński czy nijaki? A może co miejscowość to inny rodzaj? Pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pszet Re: "Do Łaz", czy "do Łazów"? 15.08.08, 18:20 so.pwn.pl/lista.php?co=%B3azy Odpowiedz Link Zgłoś
dzejzi Re: "Do Łaz", czy "do Łazów"? 15.08.08, 18:47 Dziękuję, tego właśnie się obawiałam.. Odpowiedz Link Zgłoś
veeto1 Re: "Do Łaz", czy "do Łazów"? 17.08.08, 11:37 pszet napisał: > so.pwn.pl/lista.php?co=%B3azy Hm. Szczerze mówiąc trochę się zdziwiłam. Akurat z Łazami nie mam problemów, bo nie używam, ale kiedyś była zasada odmiany miejscowości "zwyczajowa", czyli zależnie od tego, jak utarło się mówić w danym mejscu. Przykładem mogą być Tychy. Oczywiście dotyczyło to głównie nazw wsi i miasteczek, które nie funkcjonują w szerokim obiegu. Nazwa "Łazy" często pojawia się na polskiej mapie, więc prawdopodobnie w jednym przypadku miescowi odmieniają "Łaz", a w innym "Łazów". Nie ma już tej reguły? Odpowiedz Link Zgłoś