efedra do bukietu... 01.03.10, 15:15 ...moich "ulubionych" pleonazmów, czyli maseł maślanych. Do karnacji skóry, akwenu wodnego i ratusza miejskiego dodaję znaleziony w komunikacie PAP "arsenał broni" (w Rembertowie). Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet reporter a dziennikarz to różne profesje 09.03.10, 13:16 Kobiety Dorotheii Lange Po 3 dniach niezmieniania tam tej wersji doradzałbym "Dorotheii" twórcom (w obronie czci Dorotei) kurs polskiej fleksji. I ciut refleksji. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Do Pani Teresy 13.03.10, 21:52 Pani Teresa - wiadomo - nic już nie zdziała. A tymczasem liczebniki wciąż są dla "dziennikarzy" z Gazety.pl nie do opanowania. Dziś czytam: "W nocy z 13. na 14. marca 1943-go roku hitlerowcy zlikwidowali getto". Wszystko źle - kropki po dniach i "-go" po roku. Czy te zasady są naprawdę tak skomplikowane, czy może szarych komórek za mało, żeby je pojąć? Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Sądny dzień w gazecie 15.03.10, 23:17 Dziś. Cytuję, a raczej kopiuję podpis pod zdjęciem: Księżyc Marsa - Fobos na zdjęciach sądy European Mars Express Odpowiedz Link Zgłoś
efedra co komu chodzi po głowie 19.03.10, 11:57 Cytat z najnowszego wpisu w blogu Bartosza Węglarczyka na temat książki Domosławskiego o Ryszardzie Kapuścińskim: "Napiszę jeszcze o tym, co chodzi mi po głowie czytając tę niezwykłą historię," Autor ma szczęście, że to, co mu chodzi po głowie, umie czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Do Pani Teresy 07.04.10, 18:15 Ten wątek powoli zmienia się w mój pamiętnik. Ale co ja poradzę? W dzisiejszej gazecie - w artykule o przedawnieniu się zbrodni ubeckich - czytam: znęcanie się na kilku krakowskich opozycjonistach Znęcanie się na? Odpowiedz Link Zgłoś
migni Re: Do Pani Teresy 12.07.10, 00:03 efedra napisała: > Ten wątek powoli zmienia się w mój pamiętnik. Wesprę. Gazeta.pl, dział: Wiadomości. W tytule i w podpisie galerii: Dita Von Teese na pokazie Jean-Paul Gaultier'a Nikomu nie przeszkadza od trzech dni, że to pokaz Jeana-Paula Gaultiera... Odpowiedz Link Zgłoś
migni Po raz n-ty... 30.07.10, 13:49 efedra napisała: > Pani Teresa - wiadomo - nic już nie zdziała. A tymczasem liczebniki > wciąż są dla "dziennikarzy" z Gazety.pl nie do opanowania. > Dziś czytam: > "W nocy z 13. na 14. marca 1943-go roku hitlerowcy zlikwidowali > getto". Gazeta.pl, dzisiejszy tekst "Lech Kaczyński patronem Muzeum Powstania Warszawskiego?": Muzeum Powstania Warszawskiego zostało otwarte 31 lipca 2004 roku w przeddzień 60-tej rocznicy wybuchu powstania. W Muzeum centralnym miejscem jest monument z bijącym sercem, słychać odgłosy walczącej Warszawy, słuchać (sic!) nalot i bombardowanie miasta, są maszyny drukarskie z lat 40-stych. Interpunkcję w reszcie artykułu zmilczę. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 W trosce o ... góry 27.06.10, 19:03 Razem dla Tatr. Nie zadeptajmy Giewontu Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Norymbergia 01.07.10, 12:25 Dzisiejsza gazeta.pl: Autostrada A6 w kierunku Norymbergii... Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Dwóch sobie chodzą. Coś podobnego! 06.07.10, 15:25 Wyborcza, Duży kadr: Dwóch amerykańskich nastolatków chodzą po ulicach Hull (stan Massachusetts)... Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Do Pani Teresy 10.07.10, 14:39 Szanowni Forowicze, po długiej przerwie, za którą bardzo przepraszam, z przyjemnością wracam na forum. Nie jestem w stanie nadrobić zaległości, ale spróbuję odpowiadać na bieżąco. Zaczęłam od tego wątku, bo zawiera mnóstwo uwag pod adresem "Gazety", a właściwie jej portalu. Większość tekstów, które trafiają na strony Gazeta.pl, nie jest poddawana korekcie i stąd tak wiele błędów. Obiecuję, że przekażę uwagi redaktorom, ale nie mogę zapewnić, że to natychmiast pomoże. Serdecznie dziękuję za wytrwałe podtrzymywanie forum przy życiu i zaczynam odpowiadać. Teresa Kruszona Odpowiedz Link Zgłoś
migni Re: Do Pani Teresy 11.07.10, 18:20 efedra napisała: > Witamy z powrotem Pani Tereso! ...i spiesznie dostawiamy omsknięty przecinek przed wołaczem. Nieumniejszający bynajmniej szczerości powitań! Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Do Pani Teresy 11.07.10, 20:29 migni napisał: > ...i spiesznie dostawiamy omsknięty przecinek przed wołaczem. Święta racja. e. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Mina siedząca na sali 21.07.10, 15:23 W dzisiejszym "Plotku" o LiLo: "...siedząc na sali jej mina z minuty na minutę stawała się coraz bardziej posępna." Odpowiedz Link Zgłoś
migni Trudne słowo "wtenczas" i nie tylko 21.07.10, 17:11 Gazeta.pl, też dzisiaj ("Prymas: Bronić krzyża, ale go nie upolityczniać"): - Będziecie poprawiać te błędy i ten język niezrozumiałych dla nas konfliktów i dyskusji politycznych w Polsce, niegodny pontyfikatu Jana Pawła II [...] - bo dopiero w ten czas prawdziwie możemy mówić Polakom, że nastąpi wzrost gospodarczy i poprawi się byt poszczególnych ludzi - mówił stypendystom "Dzieła" prymas. Na ten czas Wojski chwyci... Abp Kowalczyk wyjaśnił, że chodzi o taką Polskę, "która będzie mówić językiem miłości i to nieupolitycznionej, ale miłości autentycznej" [...] No tak, najgorsze to te wyjątki - jak pisownia rozłączna "nie" z imiesłowami. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Nazywała się Zoia 22.07.10, 00:40 Dzisiejsza Wyborcza (o ekshumacji Ceausescu): "Podczas ekshumacji był obecny wdowiec po Zoii - Mircea Oprean." ZOII. Czyżby tak się to odmieniało po rumuńsku? Bo przecież nie po polsku! Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Nazywała się Zoia 22.07.10, 06:29 efedra napisała: > ZOII. Czyżby tak się to odmieniało po rumuńsku? Bo przecież nie po > polsku! Rumuński dopełniacz to chyba Zoiei. Problem w tym, że oprócz polskiego imienia Zoe (gr. Ζωη) jest rumuńskie Zoia, które w polskim dopełniaczu brzmi Zoii. Autor tekstu korzystał pewnie z rumuńskich źródeł. Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
migni Re: Nazywała się Zoia 22.07.10, 13:14 Efedra ma rację: po polsku dopełniacz od Zoia to Zoi (a od Leia - księżniczka z "Gwiezdnych wojen" - Lei). Tutaj analogiczny przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Nazywała się Zoia 22.07.10, 16:32 Oczywiście, masz rację, głupstwo napisałem. k. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra potęga przecinka 24.07.10, 16:42 Tytuł w gazecie.pl: "Znalazł nagrobek babki, naszej podwójnej noblistki" Zrozumiałam z tego, że wnuczek Marii Skłodowskiej-Curie znalazł jej nagrobek. Tymczasem okazuje się, że ktoś zupełnie z noblistką nie spokrewniony znalazł nagrobek jej (noblistki) babki. Ciekawa jestem, co za geniusz postawił ten przecinek. e. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Ostrzelane rakiety 27.07.10, 06:22 Co najmniej 45 osób, wśród nich wiele kobiet i dzieci, zginęło wskutek ostrzału natowskich rakiet w południowej prowincji Afganistanu - Helmand.. Biedne rakiety. K. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 To już gruba przesada!!!!!!!! 27.07.10, 21:25 ONZ zaprzecza informacją o porwaniu śmigłowca Mam konkretne pytanie do pani red. Kruszony: ile u Was zarabia korektor i dlaczego aż tyle? Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: To już gruba przesada!!!!!!!! 28.07.10, 00:09 kornel-1 napisał: > Mam konkretne pytanie do pani red. Kruszony: ile u Was zarabia korektor i dlaczego aż tyle? Kornelu, pani red. Kruszona napisała niedawno: "Większość tekstów, które trafiają na strony Gazeta.pl, nie jest poddawana korekcie i stąd tak wiele błędów". To inna rzecz, że dziennikarz, który pisze "zaprzecza informacją...", powinien wylecieć z roboty. To już nie sprawa korekty, tylko zatrudniania niedouków, półanalfabetów. Odpowiedz Link Zgłoś
migni Re: To już gruba przesada!!!!!!!! 28.07.10, 14:07 efedra napisała: > To inna rzecz, że dziennikarz, który pisze "zaprzecza > informacją...", powinien wylecieć z roboty. Błąd to kardynalny - niemniej dziennikarz ma przede wszystkim sprawnie stworzyć rzetelnego w treści i atrakcyjnego w formie newsa, w tym przypadku na podstawie papowskiej depeszy. Za sam błąd ortograficzny nie skreślałbym dziennikarza i jego kwalifikacji. Przy takiej polityce po kilku tygodniach, góra miesiącach wszystkie redakcje zostałyby bez pracowników. Na etapie korekty wyłapuje się naprawdę zdumiewające błędy nawet u najlepszych... Bardziej dziwi mnie, dlaczego w Gazecie.pl - w przeciwieństwie do wersji papierowej - etap korekty najwyraźniej nie istnieje. Nie chodzi mi o poprawianie ortografii i interpunkcji PRZED wrzuceniem superpilnego newsa, jednak w miarę na bieżąco ktoś to powinien okiem korektorskim czytać i czyścić. Akurat nasze "zaprzecza informacją" zostało później poprawione (nb. być może na początku była to pierwsza, surowa wersja z PAP-u, jeszcze przed dziennikarską obróbką), ale inne błędy ortograficzne w serwisie Gazeta.pl zwykle trwają sobie i trwają... że o interpunkcji nie wspomnę. Nie pojmuję tego, dlaczego wersja papierowa GW ma cały dział korekty, a Gazeta.pl jest pod tym względem traktowana tak bardzo po macoszemu. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: To już gruba przesada!!!!!!!! 28.07.10, 17:06 Ja mam wrażenie, że sytuacja wynika stąd, że pisanie tytułów (dokładniej: wprowadzanie tytułów na strony www, w tym główną stronę portalu) powierzono informatykom (informatyką?). Inaczej mówiąc dziennikarz - autor(?) tekstu - nie ma nad tytułem kontroli, ani nie jest za niego odpowiedzialny. Trudno zresztą, by dziennikarz siedział w redakcji i sam wklejał swe artykuły na strony www. Nie zdejmuje to oczywiście odpowiedzialności z Redakcji portalu (z Agory?) za błędy i niedopatrzenia techniczne. Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
efedra wniosek porównywał, a teraz się nasuwa 01.08.10, 13:41 Gazeta.pl o wystąpieniu Hanny Gronkiewicz-Waltz w rocznicę Powstania: ...jak podkreśliła, porównując zdjęcia zniszczonej Warszawy w 1944 roku z dzisiejszym obliczem stolicy, nasuwa się wniosek, iż... Jak widać, konstrukcja typu "będąc młodą lekarką przyszedł do mnie pacjent" ma się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Jakiej płci jest osoba? 04.08.10, 12:45 Z gazety.pl (o obrońcach krzyża): "...czuwała grupa osób, którzy pilnują," Odpowiedz Link Zgłoś
efedra nie uczą się 14.08.10, 13:37 Niczego się ci ludzie nie uczą (a może powinnam napisać “Ci ludzie”?). Dziś na pierwszej stronie gazeta.pl: Mija 90. lat od cudu nad Wisłą. Od takiej właśnie bzdury zaczynałam ten wątek. To już chyba tak będzie. Ręcę opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Jeszcze jedna kropka dzisiaj... 14.08.10, 22:33 Też w dzisiejszej gazecie.pl: "Kapłan przypomniał także, że Bitwa Warszawska była jedną z 18. najważniejszych bitew,..." Odpowiedz Link Zgłoś
migni Jakiego rodzaju jest "miejsce"? 20.08.10, 18:15 efedra napisała: > Z gazety.pl (o obrońcach krzyża): > "...czuwała grupa osób, którzy pilnują," Ze sport.pl ("Turniej Trzech Skoczni w Polsce?"): - Jestem zachwycony tą skocznią, niedawno wybudowaną, jestem zachwycony podejściem ludzi chociażby do samych treningów. To pokazuje, jaki ogromny potencjał ma to miejsce i że można go, a nawet trzeba wykorzystać w przyszłości - dodał członek FIS. Odpowiedz Link Zgłoś
migni Trudne słowo "dopóki" 21.08.10, 12:57 Dzisiaj, gazeta.pl, główny artykuł "Obrońcy krzyża są już zmęczeni. Przedstawią propozycję rozwiązania konfliktu": Zapowiadają jednak, że nie zrezygnują do póki nie dojdzie do satysfakcjonującego ich kompromisu. A ponieważ brak też przecinka, to "dla równowagi" inne zdanie: Obrońcy krzyża sprzed Pałacu Prezydenckiego, [!] zapowiadają, że w przyszłym tygodniu wydadzą, [!] oświadczenie, w którym odniosą się do stanowiska episkopatu i przedstawią swoją propozycję rozwiązania konfliktu. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 W poszukiwaniu "równowagi" 22.08.10, 19:45 wyborcza.pl/1,75248,8279742,__Obroncy___krzyza_wydadza_jutro_oswiadczenie.html W poszukiwaniu "równowagi": ...Protestujący chcą przedstawić swoje propozycje, jednak według informacji IAR, [sic!] nie różnią się one niczym od wcześniejszych... (...) ...Protestujący są zdania, że stanowisko Episkopatu w sprawie upamiętnienia ofiar tragedii smoleńskiej, [sic!] jest właściwie zbieżne z ich własnym... Trudne tematy. Trudna interpunkcja. [?] Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Zagadka 22.08.10, 09:58 "Czechy i Węgry chcą darować część długów, które zaciągnęły u nas bratnie socjalistyczne narody kilkadziesiąt lat temu." Kto komu pożyczał i kto komu chce anulować dług? Rozwiązanie Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Niby poprawnie, ... 22.08.10, 19:23 ... bo podmiotem jest "osoba", ale brzmi okropnie, nie sądzicie? "Co najmniej jedną osobę - 44-letniego Nigeryjczyka - aresztowano i czeka ona na deportację". Odpowiedz Link Zgłoś
migni Re: Niby poprawnie, ... 22.08.10, 23:18 Ano, bardzo kulawo brzmi. Lepiej np. tak: "Co najmniej jedną osobę aresztowano - 44-letni Nigeryjczyk czeka na deportację". Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Niby poprawnie, ... 23.08.10, 02:49 migni napisał: > Ano, bardzo kulawo brzmi. Lepiej np. tak: > > "Co najmniej jedną osobę aresztowano - 44-letni Nigeryjczyk czeka na > deportację". Sposobów na dobre napisanie tego jest mnóstwo. Ale wszelkie rady byłyby spóźnione, bo - co wypadło z mojej notatki – to jest zdanie z wiadomości w gazecie.pl. Jak zresztą prawie wszystko, co tu zamieszczam. e. Odpowiedz Link Zgłoś
migni Trudne (naprawdę trudne!) połączenie: spójnik + by 31.08.10, 20:57 Gazeta.pl, tytuł: Putin wciąż nie ma telefonu komórkowego. "Bo by dzwonił". Nie sprawdzono, boby napisano inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
ka.mu Boby... 01.09.10, 18:10 Poprawność czasem wygląda paskudnie, tak bym rzekła! : - ) Odpowiedz Link Zgłoś
migni Re: Boby... 01.09.10, 22:26 Odosobniona nie jesteś... - www.obcyjezykpolski.interia.pl/? md=book (gł. tekścik Olgi Szpunar z GW). Odpowiedz Link Zgłoś
migni Bo Word nie podkreślił... 07.09.10, 13:30 Gazeta.pl, artykuł "PiS z aparatczykami nie ma szans na wygraną": Stu procentowy inteligent, pokazujący z tym logo PiS-owskim, zwyciężający Gronkiewicz i pokazujący, że PiS to nie jest obciach. Odpowiedz Link Zgłoś
migni Re: Bo Word nie podkreślił... 09.09.10, 12:32 Gazeta.pl, artykuł "Jakubiak: Otrzymałam decyzję o zawieszeniu, bez uzasadnienia": Pytana, czy spotka się z Kaczyńskim, odparła: "na razie nie mam żadnej wiedzy, także nie będę teraz nic już komentować". Odpowiedz Link Zgłoś
migni Re: Bo Word nie podkreślił... 09.09.10, 20:37 Dzisiejszego tematu ciąg dalszy. I byków. Zgroza po prostu... - Jestem przekonana, że gdyby Elżbieta Jakubiak nie znalazła się w sztabie, dzisiaj nie miała by tych kłopotów, które ma - tak skomentowała [Kluzik-Rostkowska] domniemane powody zawieszenia swojej partyjnej koleżanki. Odpowiedz Link Zgłoś
mohamed_yusuf Re: Bo Word nie podkreślił - refleksji kilka 21.09.10, 14:23 Moduł sprawdzania pisowni w Wordzie to tylko bezmyślne narzędzie, a podkreślenia są jedynie podpowiedzią – nierzadko wiodącą na manowce. Gdyby ten stuprocentowy inteligent od stu procentowego inteligenta napisał 100-procentowy, Word by mu to podkreślił. I cóż by wtedy uczynił stuprocentowy inteligent? Usunąłby łącznik, uzyskując 100 procentowy efekt. Word podkreśli również, dajmy na to, 18-letni, ale osiemnastoletniego nie ruszy. Word zostawi w spokoju dwuipółletniego malucha i nawet osiemdziesięcioipółletniego staruszka. Nie ma też nic przeciwko temu, żeby ktoś był sobie tysiącdziewięćsetdziewięćdziesięciodziewięcioipółletni. Ale oby tylko temu komuś nie zechciało się pożyć jeszcze przez pół roku! Dwutysiącletni nikt być nie może. Word nie pozwala. I pewnie właśnie dlatego „Dwutysiącletni starzec w roku dwutysięcznym” Mela Brooksa (The 2000 Year Old Man in the Year 2000) zapisany został w komputerowym katalogu Biblioteki Narodowej jako „Dwutysięczny starzec [...]”. Widać Word podkreślił, a stuprocentowy inteligent poprawił. A to tylko kropelka u brzegu Morza Śródziemnomorskiego... (około 7 tysięcy wskazań w najlepszej z przeglądarek). Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Do Pani Teresy 07.10.10, 12:32 GW publikuje wywiad Łukasza Wojtusika z Grzegorzem Jankowiczem na temat literackiego Nobla. I wkłada rozmówcy w usta taki błąd: "Zagajewski ma mimo wszystko silną pozycję zagranicą." Czy naprawdę tak trudno zrozumieć, kiedy się pisze "zagranicą", a kiedy "za granicą" i co znaczy słowo "zagranica"? Odpowiedz Link Zgłoś
efedra I trochę dalej... 07.10.10, 12:35 ... w tym samym wywiadzie: "Sztokcholmski dziennik..." Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Powrót do początku 05.11.10, 14:27 PAP podaje widomość o Wierze Gran, która "...miała wtedy ponad 80. lat i chorowała na Alzhaimera." Zaczynłam ten wątek od cytatu z GW "...zagrał w kilkuset spektaklach teatralnych i ponad 80. filmach". Jakaś klątwa osiemdziesiątki??? Odpowiedz Link Zgłoś
migni Przecinki? A pal licho! 12.11.10, 14:20 Gazeta.pl, dzisiejszy artykuł "Poncyljusz: Będę lojalny wobec Kluzik-Rostkowskiej i Jakubiak": Maciej Łukowicz* kandydat PO na prezydenta Wejherowa* który razem z nim [Poncyljuszem] wystąpił podczas konferencji prasowej* mówił, że najwyższy czas* by promować wartości etosu Solidarności. Zamiast pięciu przecinków - jeden... Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Przecinki? A pal licho! 24.11.10, 15:13 "I to mimo, że" nam nie kazano... stawiamy! k. Odpowiedz Link Zgłoś