wadera5 14.12.09, 08:35 Jakie śledzie najbardziej lubicie i z czym.Ja najbardziej lubię śledzika w oleju z cebulką,kilka rodzynków. Niech postoi tak ze dwa dni. Do tego ziemniaczki obierane bezpośrednio z garnka po ugotowaniu,żeby parzyły paluchy. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagodajna Re: Śledzie 14.12.09, 09:24 Lubię śledzie na wszystkie sposoby oprócz korzennych. Najlepiej w oleju z cebulką, robię czasem z podsmażaną cebulą i rodzynkami + koncentrat pom. Odpowiedz Link
irsila Re: Śledzie 14.12.09, 09:35 Lubie w śmietanie z jabłkiem i cytryną. Robię też w occie, bo syn lubi. Zazwyczaj robię lekko octowe a potem doprawiam na talerzu a to majonezem a to keczupem. Używam kwasku cytrynowego W tym roku jednak nastawiam się bardziej na karpia w galarecie z chrzanem , bedę jadła całe święta. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Śledzie 14.12.09, 16:11 A jak się robi tego karpia w galarecie z chrzanem? Podaj przepis proszę. Wszystkie śledziki lubię, a najbardziej korzenne na ostro. Odpowiedz Link
dede43 Re: Śledzie 14.12.09, 18:10 Jadam i te w oleju z cebulką i te w śmietanie z jabłuszkiem. Nie przekonują mnie tylko z zalewy octowej. Na wigilie robię te w śmietanie i jeszcze sałatkę śledziową bardzo prostą. Właściwie to tylko kartofle cebula, biała fasola i majonez. Karpia uznaje tylko smażonego. Raz zrobiłam w galarecie, ale to było w czasach inwazji mrówek faraona. Obsiadły całą rybę, od tej pory mam na galaretę brzydki odruch. Odpowiedz Link
52ania Re: Śledzie 14.12.09, 20:32 Moje ulubione to:zalać przegotowaną wodą z octem i cukrem.Potrzymać ok 3-4 godz i dolać śmietany.Daję dużo cebuli pokrojonej w krążki.To jest przysmak tylko dla mnie.Pozostałym robię śledzia w oleju. Odpowiedz Link
irsila Re: Śledzie 14.12.09, 22:36 Karpia w galarecie robię normalnie z przepisu w kuchni polskiej. Można każdą inna rybę w galarecie zrobić. Filety nie filety, dorsz nie dorsz, wszystko co mamy ugotowane lekko w jarzynkach. Można użyć galaretki cytrynowej zamiast zwykłej żelatyny. Często podjadam golonkę na chory staw kolanowy, na święta jednak wole ryby, więc galaretka w sam raz dla mnie zamiast suplementu diety, który mi przez gardło trudno przechodzi (odnovit 60 tabletek, trzeba dwa opakowania, co wynosi około 60 zł!) A chrzan kupuje gotowy w słoiczku w markecie, jest puszysty, mięciutki, są różne jego smaki. Ostatnio kupiłam 3 słoiczki na promocji, za jakieś 1.47 sztuka i już jeden wszamałam z chlebkiem i masłem i matjasem ledwie opłukanym. Potem dużo piłam herbatki z cytryną, ale lubię takie smaki. Odpowiedz Link
irsila Re: Śledzie 14.12.09, 22:41 Karp w galarecie wymaga chłodu! Szybko się psuje! Przeważnie trzymam za oknem od północy, mam szeroki parapet.(owijam folią) Odpowiedz Link
irsila Re: Śledzie 14.12.09, 22:43 U mnie tylko 3 osoby jedzą ryby. Najmłodszy syn najbardziej lubi gotowe w słoiku, takie ostre, Bismarck czy jakoś tak. Odpowiedz Link
irsila Re: Śledzie 14.12.09, 22:57 Ten chrzan do ryby dodaje sobie oddzielnie wedle uznania. Ale się napisałam. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Śledzie 15.12.09, 14:18 A wiesz że ja do wszelkiego typu galaret lubię sos chrzanowy? Mieszam poprostu chrzan z majonezem,jesli za gęsty dodaje troche jogurtu,troche musztardy,doprawiam do smaku i....Nigdy nie przepadałam za octem. A sledziki - w tej chwili jest taki wybór a jak jest nieduza rodzina to sa takie poręczne opakowania.Ostatnio mi bardzo smakowały śledziki po kaszubsku,krajanka po zydowsku i śledzik w sosie musztardowym.Poprostu nie bardzo opłaca sie robic. Odpowiedz Link
tamaryszek44 Re: Śledzie 15.12.09, 17:05 Nigdy nie jadłam chrzanu do galaret, ale spróbuję. Sałatkę jarzynową owszem, jem z chrzanem z ćwikłą. Odpowiedz Link
cortyzol Re: Śledzie 15.12.09, 20:02 A czy Panie wiedza ,że do śledzi dolewają Hydrolu i w tedy są bielutkie. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Śledzie 18.12.09, 16:24 ostatni dzwonek na śledzie z miodem; 60 dkg wymoczonych matjasów 4 łyżki oleju 3 łyżki praecieru pomidorowego 1 łyżka miodu pieprz ,papryka do smaku plus garść rodzynek .Składniki wymieszac dodać pokrojone kawałki śledzia . Wstawić do lodówki .Mieszać codziennie.Jeśli mają dotrwać do świąt to nie próbować.aga Odpowiedz Link
dede43 Re: Śledzie 19.12.09, 07:28 Jakoś nie przekonuje mnie keczup do śledzi. Dla mnie to inna bajka. Majonez, musztarda, śmietana, nawet chrzan (oczywiście olej i ocet) jakoś mi pasują, a keczup nie. Odpowiedz Link
eurytka Re: Śledzie 19.12.09, 08:47 Ja również nie przepadam za ketchupem w śledziach. Ale makrela w tomacie czemu nie! Niektórzy uwielbiają śledzie po kaszubsku, są na stoiskach do kupienia, pakują w plastikowy pojemniczek, podobnie jak śledzie Bismarck, malutkie, ostre i bielutkie, Cortyzol pisze, że to przez perhydrol a ja myślę, że przez ocet, takie bielutkie są! Olej do śledzi tak, ja nawet oliwę stosuję i do śledzi i do surówek do sałaty też, zamiast śmietany. Robię często sos vinegrette. Lubie potrawy proste, bez zbędnych wymyśleń. Odpowiedz Link
jadwiga_r Re: Śledzie 19.12.09, 19:58 Do kości przeznaczonych do sprzedaży, też podobno stosują perhydrol. Odpowiedz Link