wacka1 04.03.10, 10:15 po swiniobiciu,jak komuś nie przeszkadza,ze post,na wyroby wlasnej produkcji. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga-kosa Re: Zapraszam 04.03.10, 10:35 To ja się piszę na podgardle smażone ,z pieprzem ,zielem angielskim,listek laurowy a na koniec jeszcze pare płatów wątroby.Kaszankę jak będziesz robiła to z gryczanej kaszy i duzo majeranku .Nawet gotować nie musisz -najlepsza taka z miski - ech zabije mnie ta pamięć bo to czasy dzieciństwa.aga Odpowiedz Link
jagoda491 Re: Zapraszam 04.03.10, 12:10 Same pyszności. A ja muszę zadowalać się wyrobami ze sklepu, niestety. Życzę smacznego. Odpowiedz Link
anoagata Re: Zapraszam 04.03.10, 16:21 Też niedawno tłukłam, to mięsiwa mam ale jeżeli zrobisz kaszankę z przepisu Agi ale musi być pieczona to daj znać i adres to przylecę. Odpowiedz Link
51pdeta Re: Zapraszam 04.03.10, 21:26 A takie dobre "żymloki"!Tzn.bułczanka-gdyby ktoś nie rozumiał- pycha !!! Odpowiedz Link
cortyzol Re: Zapraszam 05.03.10, 06:54 51pdeta napisała: > A takie dobre "żymloki"!Tzn.bułczanka-gdyby ktoś nie rozumiał- > pycha !!! Ale ja nie łapie ani tego ani tamtego . Odpowiedz Link
gklej Re: Zapraszam 05.03.10, 09:48 a ja nic kurcze z tego nie mogę jeść, dietka, a tak mam smaka na takie pyszności, jeszcze na dodatek z własnego wyrobu. Koniec swiata. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Zapraszam 05.03.10, 11:26 Bułczanka to dobra rzecz .W Pyrlandii robią ją tylko od jesieni do wiosny -można dostać w mięsnych- bo produkt mało trwały . Na Śląsku Opolskim przed laty ktoś oferował na kolację krupnioki ,powiedziałam ,ze sobie w domu zrobię a potem mało mi język do ...nie uciekł na widok przypieczonej kaszaneczki w cienkim flaku.W okolicach Kalisza mają w przydrożnych barach "świeżonkę /świerzonkę" dobre....aga Odpowiedz Link
bret.2 Re: Zapraszam 05.03.10, 13:24 52ania napisała: > A ja lubię "mądrala". < Ja tez lubię "cwaniaka". Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Zapraszam 05.03.10, 14:33 Aga - no i co to jest ta bułczanka? U nas w jednym ze sklepow sa wyroby przywozone z Rudy Sląskiej.Jakie krupnioki i kaszanka!Palce lizać! Odpowiedz Link
bret.2 Re: Zapraszam 06.03.10, 12:47 super222 napisała: > Czy "cwaniak" > to salceson? < Tak. Nazwę zdobył w PRL-u bo jako jedyna wędlina, dzięki swojej niezbyt wyrafinowanej jakości nie dal się wywieść na eksport do ZSRR. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Zapraszam 06.03.10, 14:49 W perelowskich czasach często kupowałam salceson aby całej czeredce robić gołąbki .Było to już mięcho a przyprawami i miało dużo żelu .Gołąbki się trzymały zwięźle i do tego jakieś dodatki to była zapchajdziura .aga Odpowiedz Link
pragata Re: Zapraszam 05.03.10, 17:51 Poczytuję sobie wasze wpisy i nic nie kojarzę,bułczanka,cwaniak... Odpowiedz Link
51pdeta Re: Zapraszam 05.03.10, 22:49 No kochani to ja wam wytłumaczę -bo ja jestem z dziada pradziada ślązaczka :Kropnioki i kaszanka to jest to samo , ale żymloki czyli po Polsku bułczanka to jest robione z pomielonych bułek+ same pyszności np wątóbka i jeszcze soś ale dokładnie nie wiem -i to jest też w takim "jelicie"jak krupnioki.Podgrzewa się taki żymlok na patelni ,do tego chleb i smakuje jak niebo w gębie.!A jak się tak trochę przyrumieniiiiii-to jest rarytas!!! Dzisiaj pierwszy piątek , a ja takie maszkiety opisuję,ale sami mnie do tego nakłoniliście .Jak będziecie na Śląsku -koniecznie sobie kupcie do skosztowania te smakołyki ,no i smacznego !! Odpowiedz Link
pragata Re: Zapraszam 06.03.10, 16:50 ...oj joj, teraz to i mnie ślinka cieknie.I przypomniałam sobie znajomą Ślązaczkę właśnie( kopa lat wstecz)jak nam na FWP-owskich wczasach po kolacji opowiadała co jedzą prawdziwi Ślązacy,a my długo nie mogliśmy zasnąć wspominając własne regionalne przysmaki.. No to smacznego 51pdeta1... Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Zapraszam 06.03.10, 17:01 Teraz już mozna kupic pyszne salcesony,w niczym nie przypominajace tamtych PRL-owskich. Odpowiedz Link
cortyzol Re: Zapraszam 06.03.10, 17:07 Ja wiem ,że jest kiszka i kaszanka.Nie lubię tej z kasza gryczaną. Odpowiedz Link
51pdeta Re: Zapraszam 06.03.10, 23:18 cortyzol napisał: > Ja wiem ,że jest kiszka i kaszanka.Nie lubię tej z kasza gryczaną. -U nas "kiszka"mówimy na zsiadłe mleko-fajnie nie ? Odpowiedz Link