Dodaj do ulubionych

Renty zmaleją

17.08.10, 21:24
Nie tak dawno wieszczyłem na tej grupie, że gdy zabraknie kasy rządzący nie zawahają się ciąć świadczenia emerytalne i rentowe.
Dla niedowiarków, którzy byli przekonani, że obecna władza będzie za wszelką cenę bronić świadczeń polecam lekturę tego artykułu.

No to kiedy zanotujemy pierwsze cięcia emerytur? Ja stawiam że jeszcze przez 3-5 lat ten system pociągnie, bo (nie)rząd właśnie szykuje się zabrać kasę OFE. Co będzie później?
Obserwuj wątek
    • iryska2604 Re: Renty zmaleją 18.08.10, 17:18
      Wstecz to nie działa wiec sie nie obawiaj.A że jakies kroki podjac trzeba to nie
      ulega wątpliwosci.Sporo jest takich rencistów ktorzy nimi nie powinni być,to
      zjawisko cały czas istnieje.Ten rzad ma naprawde trudny orzech do zgryzienia bo
      co by nie postanowił i tak bedzie krytykowany.A ile niezałatwionych spraw
      przejał po sławetnej koalicji z PiS-em na czele?Teraz sie wini Tuska za
      katastrofę,powódz,gradobicie i plagi egipskie tez.A było tego sporo.
      • duzymietek Re: Renty zmaleją 23.08.10, 11:00
        > Wstecz to nie działa wiec sie nie obawiaj.
        Jesteś pewna? Ja tej pewności nie mam... Dla nich nie ma pojęcia prawa nabyte.
        Bo jak inaczej wytłumaczyć chęć podwyższenia wieku emerytalnego?

>Sporo jest takich rencistów ktorzy nimi nie powinni być,to
        > zjawisko cały czas istnieje.
        Zgadza się ale proponowana zmiana nie wpłynie na ten stan rzeczy a wręcz ją
        pogorszy.

>A ile niezałatwionych spraw
        > przejał po sławetnej koalicji z PiS-em na czele?

Ja nie krytykuję Tuska za działania. Ja go krytykuję za brak działań.
        Podwyższenie podatków i zmniejszenie świadczeń tylko tymczasowo uratują sytuację
        a brak długofalowych działań.

A artykuł podałem w odpowiedzi na pewność niektórych uczestników forum, że
        wspaniałomyślny Tusk nie dobierze się do ich kieszeni. No to się dobrał.
        Zobaczymy kiedy się dobiorą do kieszeni emerytów, bo że się dobiorą nie mam
        wątpliwości. Może to będzie za 2 lata, może to będzie za 5 ale będzie...
        • jagoda491 Re: Renty zmaleją 23.08.10, 11:36
          Tusk przeciez nie jest idiotą. Wie,że reforma pociągająca za sobą
          zwiększone wydatki obywateli, zmiecie go z polityki na zawsze.
          jeżeli coś zrobi, to może pod koniec kadencji, tak aby następcy
          zjedli żabę,którą on przygotuje.
          • aga-kosa Re: Renty zmaleją 23.08.10, 12:54
            biorę pod uwagę to ,że za dwa do pięciu lat, Tusk ani PO nie będą u
            władzy i wtedy o obniżkę emerytur będziemy wnosić pretensje do "znów
            Bogu ducha winnych rządzących"aga
            • iryska2604 Re: Renty zmaleją 23.08.10, 19:30
              A ktora ekipa tak naprawdę cos doprowadziła do końca?Tylko PiS-owcy sie upieraja
              ze oni chcieli tylko im nie pozwolono.Fajny dowcip.Ja jestem jakos dziwnie
              spokojna ze prawo nie działa wstecz.Ci pozniejsi emeryci moga miec
              przerabane-fakt.A co do wieku-na całym swiecie niemal tak jest.Zyjemy coraz
              dłuzej.Sama znam mnostwo przypadków ze ludzie wcale nie mieli ochote na
              emeryture ale musieli.A szczególnie tu u nas w górnictwie.Moim zdaniem człowiek
              wtedy kiedy czuje ze a dosć-powinien wtedy odchodzic.Nie kazda praca wymaga wysiłku
              • dede43 Re: Renty zmaleją 25.08.10, 08:20
                iryska2604 napisała:

>Ja jestem jakoś dziwnie
                > spokojna ze prawo nie działa wstecz
                .

Działa, działa. Odchodząc na emeryturę dostałam ja w wysokości około 90% wówczas
                obowiązującej podstawy naliczania, którą była średnia płaca i miałam ja mieć
                waloryzowana corocznie wskaźnikiem wynikającym ze wzrostu średniej płacy. I co?
                Po dwóch latach, po zmianie ustawy mam waloryzacje wskaźnikiem wynikającym ze
                wzrostu cen i moja teoretyczna strata w tej chwili to rząd ponad 700 zł brutto.
                • pia.ed Re: Renty zmaleją 25.08.10, 12:57

Te 700 zl stracilas przez dwa lata, czy tyle tracisz kazdego
                  miesiaca???
                  Ja na podwyzce podatku stracilam przez dwa lata 1 800 zl netto.

dede43 napisała:
                  ... po zmianie ustawy mam waloryzacje wskaźnikiem wynikającym ze
                  > wzrostu cen i moja teoretyczna strata w tej chwili to rząd ponad
                  700 zł brutto.
                  • dede43 Re: Pia 27.08.10, 08:03
                    Nie przez 2 lata, a przez 15, bo tyle jestem na emeryturze. Miałam naliczona
                    emeryturę przy podstawie 666 zł z groszami i pierwsza wypłatę miałam w wysokości
                    około 90% tej kwoty. Teraz ta podstawa dla nowych emerytów to 2716, czyli
                    powinnam mieć emeryturę w wysokości ponad 2400, a kudy mi do takiej kwoty.
                    • iwet170 Re: Pia 27.08.10, 09:38
                      Mamy okazję się wzbogacić wink wink
                      emerytury.wp.pl/kat,7531,title,Tusk-wraca-do-pomyslow-rzadu-PiS,wid,12608722,wiadomosc.html?ticaid=1ac71
                      • iryska2604 Re: Pia 27.08.10, 17:46
                        O 31 zł?
              • duzymietek Re: Renty zmaleją 09.09.10, 07:39
                >a jestem jakos dziwnie
                > spokojna ze prawo nie działa wstecz.

Faktycznie dziwny ten Twój spokój, bo jak nazwiesz podniesienie wieku emerytalnego? Jak nazwiesz ciągłe manipulacje przy wysokości waloryzacji? Jak nazwiesz zmniejszanie emerytur niektórym grupom zawodowym?
                Ludzie zaczynając pracę zawarli (pod przymusem) umowę z państwem, że w określonym czasie państwo będzie im wypłacać emerytury w określonej wysokości. I ta umowa jest ciągle jednostronnie zmieniana. Jak zabraknie pieniędzy, co wydaje mi się nastąpi całkiem niedługo, nikt nie będzie miał oporów, żeby zmniejszyć emerytury.
                • iryska2604 Re: Renty zmaleją 09.09.10, 21:50
                  A wiesz,doszłam do wniosku,ze nie bedę sie martwić na zapas bo jeszcze wrzodów zołądka dostanę.Co bedzie to będzie...
                  • jagoda491 Re: Renty zmaleją 10.09.10, 07:32
                    Raczej powód do zmartwienia maja przyszli emeryci,tak mi się wydaje. Nas już przecież nikt do pracy nie zagoni. I tak,jak mówi Iryska - nie ma co martwić się na zapas.
                    • duzymietek Re: Renty zmaleją 11.09.10, 08:02
                      siłą nikt pewnie nie będzie nikogo do roboty gonił, ale... co będzie jak obetną emerytury o połowę albo nie wypłacą przez kilka miesięcy?
                      Najgorzej mają ludzie tuż przed emeryturą. Młodsi mają jeszcze szansę coś na starość odłożyć albo spłodzić dzieci wink
                      • jagoda491 Re: Renty zmaleją 11.09.10, 09:28
                        Zabrać chyba nie zabiorą. natomiast z płatnością faktycznie może być różnie. Tylko co nam przyjdzie z wcześniejszego zamartwiania się?
                • pia.ed Re: Renty zmaleją 11.09.10, 11:18
                  duzymietek napisał:
                  ... jak nazwiesz podniesienie wieku emerytalnego?
                  >

Nie wiem jak podniesienie wieku emerytalnego nazwie sie w Polsce,
                  ale w Szwecji partia umiarkowanych nazwala to przywilejem
                  ktory obiecuja wprowadzic kiedy dojda do wladzy ...

Chodzi o podniesienie wieku emerytalnego z dopuszczalnego dzis 67-go roku zycia
                  do 70-go roku zycia ... bo ludzie czuja sie na silach i chca pracowac,
                  ale im sie nie pozwala kiedy osiagna 67 lat.
                  smile
                  • pia.ed Re: Renty zmaleją 11.09.10, 11:25
                    Zapomnialam dodac, ze jesli ktos wybiera zeby pracowac do 67 roku zycia,
                    choc normalny wiek emerytalny jest 65 lat, takze dla policjantow (!)
                    ten otrzymuje tylko wyplate, bo przejscie na emeryture automatycznie sie opoznia ...
                    • iryska2604 Re: Renty zmaleją 11.09.10, 19:54
                      Nie da sie ukryć - żyjemy coraz dłuzej i nie wszyscy chca isc na emeryturę.Kto jest zdrowy i czuje sie na siłach to niech pracuje.Ale trzeba troche pokrzyczec i poprotestowac bo jakze tak...Tak to u nas jest. A czy obetną -wydaje mi sie ze nie ma co uprawiac czarnowidztwa,co nam to da?
                      • jagoda491 Re: Renty zmaleją 12.09.10, 09:28
                        Mnie tylko n ie podoba się to,że ludzie którzy otrzymują emerytury pracują w pełnym wymiarze. Powinno być albo albo. Tyle młodych ludzi szuka pracy, a urzędnicy kurczowo trzymają się stołków. Ja skorzysłam z okazji i dosłownie miałam 55 lat i 3 dni, kiedy zostałam emerytką. Nigdy nie żałowałam swojej decyzji.
                        • iryska2604 Re: Renty zmaleją 12.09.10, 20:07
                          Masz rację.To jest jeden z polskich paradoksow - krzyczec kiedy chcą podniesc wiek ale po przejsciu na emeryturę cichcem do roboty i dwa razy na rączkę.Skoro emeryt moze pracowac to co to za emeryt?
                  • duzymietek Re: Renty zmaleją 14.09.10, 09:25
                    > Chodzi o podniesienie wieku emerytalnego z dopuszczalnego dzis 67-go roku zycia
                    > do 70-go roku zycia ... bo ludzie czuja sie na silach i chca pracowac,
                    > ale im sie nie pozwala kiedy osiagna 67 lat. smile

Nie wiem jak jest w Szwecji ale w Polsce nikt nie zabrania pracować powyżej wieku emerytalnego. I nikt nie zmusza do pójścia na emeryturę po jego osiągnięciu. Możesz pracować nawet do setki.
                    A poza tym tutaj chodzi o łamanie zasady, że prawo nie działa wstecz.
                    Jakbyście nazwali taką sytuację:
                    Zaczynasz pracować i ubezpieczasz się w prywatnym towarzystwie ubezpieczeniowym. Polisa mówi, że po osiągnięciu 65 lat ubezpieczyciel będzie wypłacał określoną ilość pieniędzy zależną od wpłaconych składek. Po kilkudziesięciu latach ubezpieczyciel jednostronnie zmienia umowę i mówi, że będzie wypłacał jak dożyjesz 70 lat. W dodatku po osiągnięciu tego wieku mówi, że będzie Ci wypłacał tylko 60% kwoty wynikającej z umowy.
                    Przedstawiona sytuacja jest analogiczna do sytuacji w której rząd zmienia sobie zasady wypłat emerytur niezależnie czy dotyczy to wieku emerytalnego czy waloryzacji.
                    • iryska2604 Re: Renty zmaleją 14.09.10, 15:47
                      Nie wiem jak jest w Szwecji ale w Polsce nikt nie zabrania pracować powyżej wieku emerytalnego. I nikt nie zmusza do pójścia na emeryturę po jego osiągnięciu. Możesz pracować nawet do setki.--------------------------------------------------------------------------------------------
                      Pokaz mi gdzie tak jest.W Zagłębiu Miedziowym -jak osiągnałes wiek emerytalny to juz masz w kadrach akta naszykowane.W momencie przekształcen to sie nazywało restrukturyzacja.Teraz przyjmuja z powrotem niektorych jak im fachowów brakło-na kontrakt.Nie wiem do kogo masz pretensje (zas Tusk?) bo przepisy emerytalne zdaje sie ustanowiono dosc dawno i niejedna ekipa juz przy tym majstrowała.Niestety bez skutku.
                      • duzymietek Re: Renty zmaleją 15.09.10, 13:33
                        >Pokaz mi gdzie tak jest.W Zagłębiu Miedziowym -jak osiągnałes wiek emerytal
                        > ny to juz masz w kadrach akta naszykowane.W momencie przekształcen to sie nazy
                        > wało restrukturyzacja.Teraz przyjmuja z powrotem niektorych jak im fachowów br
                        > akło-na kontrakt

Co nie zmienia faktu, że nikt Cię nie zmusi do pójścia na emeryturę. Możesz szukać innej pracy.

>Nie wiem do kogo masz pretensje (zas Tusk?) bo przepisy e
                        > merytalne zdaje sie ustanowiono dosc dawno i niejedna ekipa juz przy tym majstr
                        > owała.Niestety bez skutku
                        Właśnie ze skutkiem. Skutek widzimy teraz a jeszcze wyraźniej zobaczymy za 2-3 lata bo ten model "systemu emerytalnego" nie ma szans na przetrwanie i jak każda piramida finansowa wcześniej czy później musi zbankrutować. I pierwsze sygnały bankructwa właśnie obserwujemy bo rząd na hura szuka pieniędzy gdzie może. Podwyższa podatki, likwiduje oszczędności (rezerwa demograficzna). Może sobie na to pozwolić, bo w mediach cisza o tym.

A do Tuska mam pretensję, że zamiast powiedzieć ludziom prawdę o stanie państwa i wziąć się porządnie do roboty, robi sobie PR zadłużając nas w zastraszającym tempie. Wychodzi, że ważniejsze dla niego następna kadencja niż stan państwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka