super.222 14.01.12, 21:02 Na początek horoskop. Żeby wiedzieć co nas czeka. magia.onet.pl/2741,2686,214,horoskop.html?spin=9752 Tańce i swawole tutaj sobie będziemy wklejać, opisywać bieżące i dawne. Przecież nie tylko lekami żyjemy. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga-kosa Re: Karnawał !!! 2012 roku 15.01.12, 12:43 Jeszcze tylko dziesięć dni i bal seniora. Wiem, że będzie około 60 - 70 par. Orkiestra z emerytowanych wojskowych (najlepsza w okolicy ), słodycze, przekąski, napoje chłodzące nie wiem jeszcze czy przebieranie się będzie bo w ubiegłym roku u zaprzyjaźnionych seniorów było. Przebrałam się wtedy w granatową plisowaną spódniczkę ( mini ), białą bluzkę i skarpetki, granatowe sandałki i czerwony krawat. Wbiegłam na salę ze skakanką i pieśnią na ustach:" ura, ura, ura Czpajew gieroj". Do dziś ludzie z tamtego balu poznają mnie na ulicy i witają z uśmiechem. Przydał by się nowy pomysł murzynką już byłam a cyganką nie chcę. aga Odpowiedz Link
super.222 Re: Karnawał !!! 2012 roku 15.01.12, 13:09 Wiedziałam!!! Wiedziałam, że wpiszesz się jako pierwsza. Pomyśl o stroju Japonki. Bardzo modne ostatnio. I wykorzystać można na kimono wzorzystą zasłonę. Ale tej orkiestry wojskowej, to daruję z zazdrości. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Karnawał !!! 2012 roku 15.01.12, 15:38 Aguś, trochę ci zazdroszczę. No ale mam czego chciałam.Tu niestety nie ma takich ludzi do tańca i do rózańca bo jesli sie zbierze parę osób to zaraz naduzywają- po prostu nie z tej bajki. Stare znajomosci troche sie pourywały... Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Karnawał !!! 2012 roku 15.01.12, 18:50 No, Dziewczyny, rozbudziłyście mi wyobraźnię. Pobiegałam po internecie i "Japonka" to może być to. Czarna peruka w sklepie z zabawkami dla dzieci 18 zł - nawinąć odpowiednio na wałki i umocować pałeczkami do ryżu. Mam w szafie od kilku lat czarna satynę w dziwaczne delikatne wzory ( miała być poszwa). Da się z tego zrobić kimono i mam szal z mikro czegoś o dł 2,80 i nadawałby się na pas - obi - tak ten pas się nazywa. Ponieważ nie znalazłam co Japonki noszą pod kimonem to mogę założyć długą dopasowaną kiecę żeby móc w pewnej chwili zdjąć perukę i kimono a wyglądać jak kobieta ze środkowej Europy Ale się mąż zdziwi po powrocie z sanatorium. Dziękuję za pomysł. aga. Odpowiedz Link
anerim Re: Karnawał !!! 2012 roku 15.01.12, 19:56 Aga, jeszcze wachlarz i makijaż. Pamiętaj, że nie wolno ci się śmiać "całą gębą", tylko zasłaniać serduszko ust małą rączką, gdy będzie Ci do śmiechu. No i nie krok dragona, a drobienie malutkimi nóżkami, zresztą sama wiesz. Pomysł na Japonkę super, Super ! Odpowiedz Link
super.222 Re: Karnawał !!! 2012 roku 05.02.12, 11:04 Nie jest to karnawał radosny. No i te mrozy! Ale wróćmy do tematu. Ciekawa jestem jak w końcu ubrała się Aga. Dla mnie karnawał trwa ... w każdy piątek piekę chrust czyli faworki. Wszyscy czekają, a ja nie mam sumienia odmówić. Cieniutkie, kruchutkie, obsypane cukrem pudrem. www.youtube.com/watch?v=UpRSJOqS05o Żeby ten "mix" zobaczyć - fantastyczny. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Karnawał !!! 2012 roku 05.02.12, 15:02 Naturalnie, że byłam japonką. Najtrudniej było trzymać buzię w ciup. Nawet po japońsku powiedziałam: kupmitowinoba-siu i potem jeszcze jachcetakakąiece. Na szczęście nie trafił się żaden hińczyk architek - bo najpopularniejsze imię wśród chińskich architektów to : Nachujmitachata.( przepraszam). Teraz jeszcze 10 i 16 normalna zabawa karnawałowa i 21 "podkoziołek" - to taki wielkopolski "śledzik". Ponieważ część stycznia przesiedziałam w domu (mąż był w sanatorium) teraz musimy ze znajomymi wytańczyć co jeszcze tylko można. We wtorek jeszcze do najmłodszego wnuka na dzień dziadka i babci a potem to głowę popiołem posypać i żałować za grzechy, które się popełniło. M. Samozwaniec powiedziała, że lepiej żałować za popełnione niż żałować, że się nie popełniło. Ale - czy w tańcu i w moim wieku to by było możliwe? aga Odpowiedz Link
super.222 Re: Karnawał !!! 2012 roku 05.02.12, 15:14 - do łez Ale oni u nas drogę budowali to może się jaskiś ( Nachujmitadroga) zaplątał ... Odpowiedz Link
super.222 Re: Karnawał !!! 2012 roku 05.02.12, 18:29 koktajl.fakt.pl/Wpadki-na-Balu-Dziennikarzy-2012,galeria-artykulu,144811,7.html Tak się bawi...tak się bawi ... kwiat dziennikarstwa. Uwierzyć nie mogę. Taka wiocha??? Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Karnawał !!! 2012 roku 05.02.12, 21:24 Tylko nie wiocha, tylko nie wiocha.Pamiętam ile mam lat i w jakie miejsce idę. Wiem jak będzie ubrany mój partner i musi względnie (ja muszę) dopasować strojem. Nawet jeśli w planie jest bal przebierańców i ja sobie postanawiam zaszaleć - proponuję mężowi co by się za psychiatrę przebierał. Zawsze facet w białym kitlu z drewnianym młotkiem to jest właściwa osoba na właściwym miejscu. aga Odpowiedz Link
super.222 Re: Karnawał !!! 2012 roku 06.02.12, 06:29 Ago??? Czyżbyś nie zrozumiała? Moja reakcja na Twój opis balu jest w poście o godzinie 15,14. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Karnawał !!! 2012 roku 06.02.12, 09:16 Superko; Zrozumiałam. Mam poczucie humoru i dlatego moje: "tylko nie wiocha" nie dotyczyło Twojego komentarza a komentarza opisującego wpadki. Ja wiem, że tak się mówi. Zwróć jednak uwagę, że to ludziom niby na piedestale - i tu muszę posłużyć się truizmem z którym walczę - słoma z butów wyłazi. Mieszkaniec wsi, kiedy jedzie do miasta zazwyczaj dokładnie się myje i ma wpojone, że między ludzi trzeba iść godnie.Ojciec mój mógł wcale na imprezę nie iść jeśli nie miał dodatkowej koszuli w zapasie ( bo jak się spoci?), krawat musiał być dopasowany i nigdy, nawet jak mieli "ciche dni" nie siadał pierwszy, przepuszczał kobiety w drzwiach, jak podawał kobiecie ogień a dożył 82 lata zawsze wstawał. Jak myśmy podrastające panienki były, to on nam miejsca ustępował byśmy wiedziały czego od naszych chłopaków wymagać. Było nam początkowo głupio ale później wkładaliśmy do głowy te wiadomości naszemu synowi. Ja wiem, że inaczej się nie da powiedzieć. Mamy od lat w domu powiedzenie: jak wszyscy to wszyscy - babcia też i wnukowie choć nie wiedzą skąd to się wzięło też tak mówią.Babcia też. ;*) aga Odpowiedz Link
super.222 Re: Karnawał !!! 2012 roku 06.02.12, 09:40 Nic, pozazdrościć Ci tylko. Mój ojciec zmarł gdy miałam 9 lat, brat 6 lat. Jedyne co zapamiętałam to, że nosił mnie na barkach. Z przodu majdały moje nogi, którymi obejmowałam jego szyję. Żadnych wzorców do naśladowania ...oprócz bezgranicznej miłości do dzieci ... wszystkich dzieci! Odpowiedz Link
super.222 Re: Karnawał !!! 2012 roku 06.02.12, 09:51 PS. Na warszawkę mówią wiocha. A przecież Warszawa nie jest wioską. Również powiedzenie *ale wiocha* nie musi odnosić się do mieszkańców wiosek. Napisałam... nie musi ... ale. Przecież na wsiach nie mieszkają tacy dżentelmeni jak Twój ojciec. Był lekko przesadny, bo żeby puszczać przodem 'smarkule", będące jego córkami ... , nie musiał. Szacunek do ojca obowiązuje również córki, nawet wówczas gdy w przyszłości mają stać się kobietami wymagającymi. A mnie moja mama mówiła, że za każde przewinienie musiała ojca swojego pocałować w rękę, wówczas odpuszczał. pamiętam także, że gdy nie mogła już sobie ze mną poradzić, to także wyciągała rękę do pocałowania. Z czasem ten barbarzyński zwyczaj zniknął. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Karnawał !!! 2012 roku 06.02.12, 10:46 W Wielkopolsce pod Wronkami jest kierunkowskaz z napisem: WARSZAWA 2 KM. Zawsze się uśmiecham jak zdarza mi się jechać tamtą trasą..;*) aga Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Karnawał !!! 2012 roku 10.02.12, 15:59 Dziś impreza karnawałowo - Walentynkowa ( jedyny wolny dzień w lokalu dla seniorów w tym sezonie ) i co na siebie zakłada Wasza aga? czerwona bluzkę do czarnej spódnicy czerwone korale z czarnymi drobiażdżkami w środku czerwony stanik i takież figi ( stringów nie posiadam). Miło mi będzie w nocy rozbierać się i ciepło wspominać, że można by było ale okazji już zwyczajnie brak. aga Odpowiedz Link
baska123 Re: Karnawał !!! 2012 roku 10.02.12, 17:05 Kolorystycznie nie trafiłam. Tańcz Aguś, tańczcie póki czas. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Karnawał !!! 2012 roku 11.02.12, 09:34 M Rodowicz śpiewała: tańcz głupia tańcz swoim życiem się ciesz wprost na spotkanie ognia leć... i dlaczego nie mam skończyć w biegu i bez trosk aga Odpowiedz Link
super.222 Re: Karnawał !!! 2012 roku 17.02.12, 10:22 Wygląda na to,ze jedynie Aga-kosa wykorzystała (a może jeszcze wykorzystuje) czas karnawału. W dniu dzisiejszym weszliśmy w zapusty, które trwać będą do północy 21 lutego. Jeżeli się pomyliłam, proszę poprawić. Natomiast 22 w środę, nic tylko popiół i post .... Tańczmy Odpowiedz Link