Dodaj do ulubionych

Muzyka, literatura, poezja ...

23.01.12, 10:56
23 stycznia 1927 roku rozpoczął się I Międzynarodowy Konkurs
im. Fryderyka Chopina. W dniu dzisiejszym mija właśnie 85 lat istnienia,
powołanego z inicjatywy prof. Jerzego Żurawlewa, wielkiego święta utworów
naszego największego pianisty i kompozytora.
Do tej pory odbyło się 16 edycji w odstępach 5-cio letnich.

Polacy w Konkursie zwyciężyli czterokrotnie:
- w roku 1949 - Halina Czerny - Stefańska
- w roku 1955 - Adam Harasiewicz
- w roku 1975 - Krystian Zimerman
- w roku 2005 - Rafał Blechacz.

W Roku Chopinowskim pisaliśmy na innym forum całoroczny cykl
doniesień z tego tematu, w opisach życia Fryderyka Chopina,
a także konkursów. Piękne nagrania utworów w wykonaniu najwybitniejszych.
Wszystko, niestety, spłynęły do kanału zapomnienia ... dlatego otworzyłam ... cry

Obserwuj wątek
    • anerim Re: Muzyka, literatura, poezja ... 23.01.12, 14:23
      I bardzo dobrze smile
      A co do tej ostatniej Cyprian Norwid powiedział :
      "... Z rzeczy świata tego, zostaną tylko dwie,
      Dwie tylko: poezja i dobroć...i więcej nic".
    • baska123 Re: Muzyka, literatura, poezja ... 23.01.12, 16:31
      Superko z kropeczką kiss)
      • super.222 Re: Początek Konkursu na cztery ręce... 24.01.12, 10:08
        ... i dwa fortepiany. (październik 2010)

Oczywiście nie jestem miłośnikiem ani Chopina, ani muzyki poważnej
        bo amatorsko do takiej zaliczam utwory Chopina. Dlatego zupełnie po ludzku
        siadając przed telewizorem, zapatrzony byłem w talerzyk z porcją chałwy
        za 4,38 pln-ków. Pierwsze akordy duetu pianistów zupełnie mnie wyizolowały
        z takiego typu muzyki i moja koncentracja biegła gdzieś w oddali na tyle daleko,
        żeby nie słyszeć a bardziej trwać przy dźwięcznym obrazie TV.
        Dobrze, że utworzy nie były za długie a przerwy robione miedzy nimi sprawiały,
        że wracałem z oddali z pamięci i wspomnień. Kilka razy zdawało mi się, że ręce
        kobiety i mężczyzny były na tyle niewprawne że znalazłem się w małym pokoiku na poddaszu praskiej kamienicy, gdzie młody chłopak ćwiczył wprawki na pianinie, wszystkie
        przejścia, uderzenia palcami o klawisze często pomylone sprawiały, że zdawałem
        się być znów małym chłopcem słuchającym swego brata ćwiczącego aż do znudzenia.

Moje konkursy rozpoczęły się gdy Martha Argerich była młoda i piękna i z większą
        świeżością wydobywała akordy, ale teraz zdawało mi się, ze jej spokój i doświadczenie
        zdobyte wieloletnim wysiłkiem i rozumieniem każdej nuty jest na tyle mistrzowskie,
        że dawniej delikatne dłonie dziś opatrzone znamionami starości wydobywają dla
        mej duszy nie tylko wspomnienia, ale i godzinę spotkania w najprawdziwszą kulturą.
        Wielce nudną, a jednak cudownie balsamującą wszystkie zadrapania, rysy zdobyte
        ostatnimi czasy w codziennym życiu.
        ....
        ----------
        Dzięki wspaniałomyślności i dobroci pewnej Adminki pewnego Forum,
        cały wątek (około 400 postów) zachował się w stanie umożliwiającym
        czytanie. Pragnę zapewnić, że doceniłam zabezpieczenie i mam dla Ciebie
        wdzięczność wprost superową.
        Wczorajszego wieczoru ręcznie odpisałam fragment stanu uczuciowego
        jednego z uczestników. A był to wieczór rozpoczynający ostatni Konkurs F.Ch.
        kiedy to IKONA Konkursów - Marta Argerich zachwyciła po raz kolejny
        jurorów, uczestników i publiczność. Zachwyciła również autora postu.
        W rocznicę Konkursów, w naszym malutkim gronie, bez tzw. zawodowego
        przygotowania,mało kto byłby w stanie napisać piękniej o tym wydarzeniu.
        Dlatego niech tutaj pozostanie fragment postu. Na więcej nie mogę
        sobie pozwolić. big_grin
        • super.222 Re: O poezji i poetach ... 24.01.12, 11:04
          A oto jak pięknie wypowiedział się o wierszach
          prof. Jan Tomkowski - historyk literatury, prozaik i eseista.
          (Dla "Angory")
          ----
          "Wiersz jest krótki, jest zwykle najbardziej osobistą formą wypowiedzi.
          Jest jak list, jak esemes, jak komunikat, który posyłamy we własnym
          imieniu. Za pomocą wierszy rozmawiamy, kłócimy się, wyrażamy własne
          stany ducha, próbujemy przekazywać coś niepowtarzalnego, czego
          nie są w stanie udźwignąć stronice prozy.
          Jeden z największych poetów XX wieku Paul Valery, porównywał prozę
          do spaceru albo biegu, poezję zaś - do tańca.
          Proza to codzienność, poezja - to święto.
          Pamiętajmy o tym w najbardziej szarych dniach naszego życia."
          • super.222 Re: "Prestiżowe Gwiazdy, Złote Przeboje" ... 25.01.12, 16:26
            ... w koncercie z tego cyklu w wystąpi Andrea Bocelli.
            Koncert odbędzie się 29 kwietnia w hali Atlas Arena w Łodzi.
            Ale nie będzie sam na estradzie!
            Towarzyszyć mu będzie 70-osobowa orkiestra symfoniczna
            i 60-osobowy chór.

Sprzedaż biletów już od 26.01 od godz. 12-tej.
            Ceny biletów: od 190,- do 799,- (dla VIP-ów).
            • anerim Re: "Prestiżowe Gwiazdy, Złote Przeboje" ... 25.01.12, 17:19
              To będzie uczta. Zazdroszczęsmile
              • super.222 Re: "Prestiżowe Gwiazdy, Złote Przeboje" ... 25.01.12, 18:20
                Dodam - jeśli pozwolisz - bardzo droga uczta.
                Tak, to jest prestiżowe dla posiadaczy złotych kart.
                Ale wydarzenie towarzyskie - ogromne.

PS. W lipcu koncert Eltona ...
                • anerim Re: "Prestiżowe Gwiazdy, Złote Przeboje" ... 26.01.12, 13:04
                  Eltona mniej zazdroszczę, to nie moje klimatysmile . Ciekawe jak to jest być posiadaczem takiej złotej karty?
                  • super.222 Re: "Prestiżowe Gwiazdy, Złote Przeboje" ... 26.01.12, 13:16
                    VIP...ani grosza w kieszeni. big_grin big_grin
                    ---
                    >Ciekawe jak to jest być posiadaczem
                    złotej karty? <
                    napisała Anerim.
                    • super.222 Re:Umowa ACTA podpisana 26.01.12, 13:45
                      Na mocy upoważnienia udzielonego przez premiera,
                      ambasador Polski w Japonii podpisała w czwartek w siedzibie
                      MSZ tego kraju umowę ACTA.

PAP została poinformowana przez radcę prasowego ambasady,
                      że dokument podpisali też ambasadorowie pozostałych państw UE
                      z wyjątkiem: Cypru, Estonii, Słowacji, Niemiec i Holandii.
                      Dwa ostatnie państwa z powodów proceduralnych opóźniły
                      podpisanie umowy ... zrobią to w terminie późniejszym.

Japonia jest depozytariuszem*/ Układu.
                      ---
                      */ depozytariusz - w prawie międzynarodowym państwo
                      (ew. organizacja) przechowujące oryginał umowy międzynarodowej
                      oraz dokumenty z nią związane.

• iryska2604 Re:Umowa ACTA podpisana 26.01.12, 19:47
                        Ale numer !
                        "Minister Boni otwarcie okłamuje polskich obywateli, żeby doprowadzić do podpisania kontrowersyjnego porozumienia ACTA" - napisał na swoim blogu szwedzki europarlamentarzysta Christian Engstroem, jeszcze przed podpisaniem przez Polskę ACTA. Engstroem przekonywał, że wbrew słowom polskiego ministra cyfryzacji do ACTA nie można dołączyć żadnej dodatkowej klauzuli przy ratyfikacji.
                        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,11034925,Szwedzki_europosel__min__Boni_klamie_w_sprawie_ACTA.html?lokale=warszawa
                        • iryska2604 Re:Umowa ACTA -I jeszcze to 26.01.12, 19:52
                          "Przedstawiciele wielkich korporacji naciskają na szybkie podpisanie umowy, ale Parlament Europejski stoi na ich drodze. Wyślijmy parlamentarzystom jasne wezwanie do przyjęcia stanowczego stanowiska w sprawie ochrony wolności w Internecie i sprzeciwu wobec lobbistów" - apelują na stronie członkowie obywatelskiego ruchu internetowego Avazz.
                          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,11038127,Internauci_z_calej_Europy_podpisuja_petycje_przeciw.html?lokale=warszawa
                          Ale się zrobiło zamieszanie...
                          • super.222 Re: sprostowanie 26.01.12, 20:34
                            Wpisując w tym wątku informację o podpisaniu umowy ACTA
                            traktowałam ją jako ciekawostkę, bo moim pragnieniem jest
                            dalsze korzystanie z yutubecka, a tu dowiaduję się, że to może
                            być zagrożone. Odkąd opanowałam trudna sztukę pozyskiwania
                            a następnie wklejania wykonawców pięknych utworów muzycznych,
                            mój świat netowy otworzył się dając mi radość. "To niebieskie" stało się
                            dla mnie bardzo ważne. A tu masz...mogą zamknąć ...
                            Dlatego post o ACTA znalazł się w wątku, który założyłam z myślą
                            o ... jak wyżej w tytule.

Popełniłam błąd, który może zniweczyć dalszy bieg wątku zgodny
                            z założeniem i dlatego proszę o nie wpisywanie tematów, które
                            nie mają związku z muzyką, literaturą i poezją. Dziękuję.
                            • sagittarius954 Re: sprostowanie 26.01.12, 20:43
                              Wklejaj swoje zdjęcia tego "niebieskiego " Zdjęcie będzie całkowicie twoim tworem a omawiac możesz każdy aspekt kultury , jak na razie bez płaceniasmile
                              • super.222 Re: sprostowanie 26.01.12, 20:47
                                Może byś zechciał założyć nowy wątek?
                                Dotyczący umowy ACTA. Odczuwam brak takiego tematu.
                                • super.222 Re: pomnik dla artystki 27.01.12, 20:17
                                  Cesaria Evora będzie miała swój pomnik na rodzinnej
                                  wyspie Sao Vincente. Pomnik artystki
                                  wysoki na trzy metry, stanie obok głównego
                                  wejścia lotniska. Port przyjął imię artystki w grudniu ub. roku,
                                  5 dni po śmierci artystki.
                                  • super.222 Re: Śpiewający prezydent Obama 01.02.12, 08:59
                                    www.youtube.com/watch?v=fPqvVU90Rdk&feature=related
                                    ...podczas przemówienia zaśpiewał fragment przeboju z lat siedemdziesiątych.
                                    Al Green, niegdyś gwiazda muzyki, obecnie jest pastorem. Powiedział, że był głęboko
                                    wzruszony słuchając prezydenta, który w dodatku - a jakże - wymienił jego nazwisko.

Ach! Ta muzyka lat 70-tych i 80-tych ...uwodzi big_grin
                                    Powyżej cały utwór w wykonaniu Green`a "Letz stay together".
                                    Jak znajdę "śpiewającego" prezydenta, to wkleję. Podobno jest na jutubeczku.
                                    A może ktoś mi pomoże?
                                    • anerim Re: Śpiewający prezydent Obama 01.02.12, 11:59
                                      Ten zniewalający uśmiech prezydenta zniewala, nie oszukujmy sięsmile
                                      • super.222 Re: Śpiewający prezydent Obama 01.02.12, 12:14
                                        anerim napisała:

> Ten zniewalający uśmiech prezydenta zniewala, nie oszukujmy sięsmile
                                        -----

www.youtube.com/watch?v=T-hDt2E8MoE&feature=related
                                        Posłuchaj jaki aplauz i 4.700.000 wejść w ciągu tygodnia.
                                        Po prostu szlagier. big_grin Co to znaczy poczucie humoru ... mówisz uśmiech big_grin
                                        • pia.ed Re: Śpiewający prezydent Obama 01.02.12, 13:47
                                          On podoba mi sie pod kazdym wgledem wink Popatrzcie na video, w ktorym zona prezydenta trzyma placzace dziecko.
                                          Dziecko sie natychmiast uspakaja w ramionach Obamy ...

www.youtube.com/watch?v=8WPtEGOp5rI&feature=related
                                          • super.222 Re: Coś z poezji - Wisława Szybmorska [*] 02.02.12, 08:48

Kot w pustym mieszkaniu

Umrzeć - tego nie robi się kotu.
                                            Bo co ma począć kot
                                            w pustym mieszkaniu.
                                            Wdrapywać się na ściany.
                                            Ocierać między meblami.
                                            Nic niby tu nie zmienione,
                                            a jednak pozamieniane.
                                            Niby nie przesunięte,
                                            a jednak porozsuwane.
                                            I wieczorami lampa już nie świeci.

Słychać kroki już na schodach,
                                            ale to nie te.
                                            Ręka, co kładzie rybę na talerzyk,
                                            także nie ta, co kładła.

Coś się tu nie zaczyna
                                            w swojej zwykłej porze.
                                            Coś się tu nie odbywa
                                            jak powinno.
                                            Ktoś tutaj był i był,
                                            a potem nagle zniknął
                                            i uporczywie go nie ma.

Do wszystkich szaf się zajrzało.
                                            Przez półki przebiegło.
                                            Wcisnęło się pod dywan i sprawdziło.
                                            Nawet złamało zakaz
                                            i rozrzuciło papiery.
                                            Co więcej jest do zrobienia.
                                            Spać i czekać.

Niech no on tylko wróci,
                                            niech no się pokaże.
                                            Już on się dowie,
                                            że tak z kotem nie można.
                                            Będzie się szło w jego stronę
                                            jakby się wcale nie chciało,
                                            pomalutku,
                                            na bardzo obrażonych łapach.
                                            I żadnych skoków na początek.

--------
                                            To najpiękniejszy wiersz o tęsknocie.
                                            Żegnaj Wielka Poetko [*] - 2. 02.2012.
                                            • super.222 Re: Coś z poezji - Wisława Szymborska [*] 02.02.12, 08:52

To ze wzruszenia. ( ten błąd w nazwisku) cry
                                            • voxave Re: Coś z poezji - Wisława Szybmorska [*] 02.02.12, 08:54
                                              Super--dzięki,piękne to jest.
                                              • iryska2604 Re: Coś z poezji - Wisława Szybmorska [*] 02.02.12, 17:06
                                                Pięknie pisała,trafia w serce...
                                                • super.222 Re: Niektórzy lubią poezję ... [*] 02.02.12, 17:22
                                                  Niektórzy -
                                                  czyli nie wszyscy.
                                                  Nawet nie większość wszystkich ale mniejszość.
                                                  Nie licząc szkół gdzie się musi,
                                                  i samych poetów,
                                                  będzie tych osób chyba dwie na tysiąc.

Lubią..
                                                  ale lubi się także rosół z makaronem,
                                                  lubi się komplementy i kolor niebieski,
                                                  lubi się stary szalik,
                                                  lubi się stawiać na swoim,
                                                  lubi się głaskać psa.

Poezję -
                                                  tylko co to takiego poezja.
                                                  Niejedna chwiejna odpowiedź
                                                  na to pytanie już padła.
                                                  A ja nie wiem i nie wiem i trzymam się tego
                                                  jak zbawiennej poręczy.
                                                • mattos Re: Coś z poezji - Wisława Szybmorska [*] 02.02.12, 18:21
                                                  Powiedzie mi, dlaczego nie można na stronie z poezją przeczytać poezji Wiesławy Szymborskiej? Pokazuje się napis o treści: Utwór chroniony jest prawem autorskim i nie może zostać wyświetlony. W przypadku wygaśnięcia praw Właściciela utworu, Jego pisemnej zgody na publikacje w www.poezja.org lub zmiany prawa, opublikujemy wiersz w dziale "wiersze znanych".
                                                  Czyżby poezja autorki, którą się posługujemy była nielegalna?

Poezja Wiesławy Szymborskiej.............
                                                  • super.222 Re: Coś z poezji - Wisława Szymborska[*] 02.02.12, 19:34
                                                    Nie wiem Matoss.
                                                    Zajrzałam...istotnie jest takie zastrzeżenie.
                                                    Poszukaj jakiegoś innego forum - np. prawnego.
                                                    Ja mogę się tylko domyślać, że jest to wymóg
                                                    mający jakiś związek z zastrzeżeniem testamentowym,
                                                    który jest wiadomy, a jeszcze nieotwarty.
                                                    Dzisiaj jeszcze nie wiadomo kto jest spadkobiercą
                                                    całej twórczości. Coś słyszałam o fundacji, ale
                                                    tylko tak niezobowiązująco.

Wiersze, które zamieściłam w tym wątku mam w tomiku.
                                                  • iryska2604 Re: Coś z poezji - Wisława Szymborska[*] 02.02.12, 19:47
                                                    Tu możesz chyba przeczytać
                                                    wiersze.bfcior.pl/wislawa-szymborska.php
                                                    i tu
                                                    goddam.pl/ludzie-2/wislawa-szymborska/wiersze
                                                  • super.222 Re: Coś z poezji - Wisława Szymborska[*] 02.02.12, 20:03
                                                    Pomyślałam, że Mattosowi chodziło o skonsultowanie z nami
                                                    dlaczego nie można przeczytać wierszy na załączonej przez
                                                    niego stronie (...w tym niebieskim), bo - znając jego możliwości -
                                                    w necie potrafi znaleźć wszystko, a może nawet więcej big_grin.

Wklejenie linków z wierszami jako odpowiedź na zapytanie
                                                    - tak myślę - przyjął z rozbawieniem. big_grin big_grin
                                                  • mattos Re: Coś z poezji - Wisława Szymborska[*] 02.02.12, 20:57
                                                    No właśnie dlaczego nie można przeczytać wierszy Wieslawy Szymborskiej
                                                    na tej stronie: Poezja Wiesławy Szymborskiej........
                                                    Zaciekawiło mnie dlaczego tu nie udostępniają a na innych stronach inni udostępniają?
                                                  • super.222 Re: Zespół Mazowsze ... 03.02.12, 08:16
                                                    ...strajkuje od czwartku. Artyści domagają się zwiększenia dotacji
                                                    i wyższych wynagrodzeń. Obecne pensje wynoszą od 1400 do 2000 zł
                                                    brutto. Od 6 lat członkowie Zespołu nie otrzymali podwyżek.

Urząd marszałkowski, któremu Zespół podlega, nie widzi możliwości
                                                    zrealizowania postulatów. Ma być pikieta pod Urzędem...
                                                    Zaśpiewają ???

www.youtube.com/watch?v=1cUpL_LJMXU... Ech, były to czasy.
                                                    Cały świat u stóp.
                                                  • super.222 Re: Odrobinka ... Hemara 05.02.12, 11:21
                                                    " Żmija
                                                    Żmija chętnie się w nogę wpija
                                                    Wtedy trzeba natychmiast wypić dużo dużo wódki
                                                    Żeby udaremnić skutki.
                                                    W ogóle wypić dużo wódki nie jest źle,
                                                    Czy ugryzła, czy nie. http://emots.yetihehe.com/1/szampan.gif
                                                  • super.222 Re:Be ciebie świat - Wiesław Ochman 07.02.12, 09:02

www.youtube.com/watch?v=ZRWsQ78eCuQ
                                                    Wiesław Ochman kończy 75 lat !

Urodził się 6 lutego 1937 roku w Warszawie
                                                    n a przedwojennej Pradze - przy ulicy Ząbkowskiej.
                                                    Na stałe należy do zespołu Opery Śląskiej w Bytomiu.
                                                    Śpiewak o światowej sławie. Zajmuje się także reżyserią
                                                    i - o czym nie wszyscy wiedzą - pasjami maluje.
                                                    Miał około 60 wystaw.http://emots.yetihehe.com/2/roza.gif
                                                  • baska123 Re:Z innej szuflady... 07.02.12, 12:55
                                                    Madonna wystąpi na Stadionie Narodowym. Tak twierdzi popularny serwis fanowski, który podał trasę jej europejskich koncertów. Informację potwierdziło Narodowe Centrum Sportu.

O żadnym koncercie nie było tylu spekulacji, co o występie Madonny. Według pierwszych plotek miała wystąpić zaraz po zakończeniu Euro. Teraz mowa jest o półmetku wakacji. Spekulacje ucięło dziś rano Narodowe Centrum Sportu: Madonna wystąpi 1 sierpnia na Stadionie Narodowym. Bilety na koncert będą kosztować od 149 zł do 1171 zł i wejdą do sprzedaży 17 lutego naLiveNation.pl

Więcej... wyborcza.pl/1,75478,11099445,Madonna_w_Warszawie__Koncert_1_sierpnia.html#ixzz1lhDZDI1G
                                                  • super.222 Re: Coś z poezji - Wisława Szymborska[*] 08.02.12, 13:22
                                                    Pogrzeb ....

wiadomosci.onet.pl/raporty/wislawa-szymborska-nie-zyje/niezwykly-utwor-na-pozegnanie-noblistki,1,5020933,wiadomosc.html
                                                  • baska123 Re: Coś z poezji - Wisława Szymborska[*] 08.02.12, 14:34
                                                    W czwartek, w dniu pogrzebu Wisławy Szymborskiej, w samo południe z wieży bazyliki Mariackiej w Krakowie, skąd rozlegają się dźwięki hejnału mariackiego, zabrzmi piosenka "Nic dwa razy się nie zdarza" do jej wiersza. Bokser Andrzej Gołota na pogrzeb nie przyjedzie, ale napisał "wierszowane" pożegnanie.
                                                    "Dla P. Szymborskiej / Braknie mi Ciebie w moim narożniku / mimo że nigdy nie stąpałaś po ringu. / Pozostaną wiersze. "Dziękuję" to za mało... / A. Gołota" - w ten sposób bokser pożegnał Poetkę, która wielokrotnie przyznawała się do fascynacji jego osobą.

Jak napisała dziś "Gazeta Krakowska", Andrzej Gołota nie zdoła co prawda przyjechać z USA na czwartkowy pogrzeb, przyśle za to wieniec z 89 róż (tyle lat skończyłaby w tym roku Noblistka).

Więcej... krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,11107251,Trebacz_zagra__Nic_dwa_razy______Golota_napisal_wiersz.html#ixzz1lnSe5r7M
                                                  • sagittarius954 Re: Coś z poezji - Wisława Szymborska[*] 08.02.12, 15:16
                                                    Chciałbym i ja choc jedna róże złozyć , ale dopiero może latem ...sad
                                                  • super.222 Re: 9.02.2012 - dzień pogrzebu Poetki 09.02.12, 06:59

wyborcza.pl/1,75475,11108387,W_czwartek_pogrzeb_Wislawy_Szymborskiej__Kto_na_nim.html
                                                    Bez komentarza porannego.
                                                  • super.222 Re: Whitney Houston nie żyje. 12.02.12, 08:10
                                                    www.youtube.com/watch?v=eH3giaIzONA&feature=branded
                                                    Miała 48 lat.
                                                    Była jedną z największych gwiazd muzyki.
                                                    Była inna niż my.
                                                    Miała talent.
                                                    Nie miała szczęścia w życiu.
                                                    Dlaczego oni odchodzą tak młodo?
                                                  • chris.w2 Re: Whitney Houston nie żyje 12.02.12, 15:52
                                                    super.222 napisała:
                                                    > (...) Dlaczego oni odchodzą tak młodo?

Narkotyki, za duzo alkoholu i serduszko nie wytrzymalo.
                                                  • chris.w2 Re: Whitney Houston nie żyje 12.02.12, 15:55
                                                    Whitney Houston balowała, na dzień przed śmiercią w jednym z nocnych klubow w Hollywood, w nocy z czwartku na piatek.
                                                    Zmarla w sobote popoludniu.

Jej zdjecie na dzień przed śmiercią:

https://www.fakt.pl/m/Repozytorium.Obiekt.aspx/-580/-500/faktonline/634646432587962850.jpg
                                                  • iryska2604 Re: Whitney Houston nie żyje 12.02.12, 16:33
                                                    Szkoda...
                                                  • super.222 Re: Whitney Houston nie żyje 12.02.12, 16:44
                                                    Chris ...

zdjęcie ukazuje kobietę, która nie bawi się w tym klubie.
                                                    Jest dobrze wstawiona, taka ...nad ranem, kiedy jest już
                                                    wszystko jedno. Rezygnacja kompletna.
                                                    No cóż...skończyła się uroda, coraz bardziej stawała
                                                    zwykłą kobietą, której czas nie oszczędzał...
                                                  • baska123 Re: Whitney Houston nie żyje [*] 12.02.12, 20:09
                                                    Ja dziękuję jej za to co dawała za życia i za to co pozostawiła.
                                                    Dla mnie niezwykła i chyba zostanie w mojej pamięci na długo.
                                                    http://i42.tinypic.com/2v99jzk.gif
                                                  • chris.w2 Re: Whitney Houston nie żyje 13.02.12, 18:38
                                                    https://www.fakt.pl/m/Repozytorium.Obiekt.aspx/-650/-550/faktonline/634647404159485900.jpg

"Organizm piosenkarki zniszczyły leki, wódka i narkotyki. Na samą kokainę wydała 150 mln dolarów.
                                                    Narkotyki w dużych ilościach, wódka, leki uspokajające i nasenne
                                                    – Xanax, Lorazepam i Valium – zniszczyly jej organizm - okazało się dzień po tragicznej śmierci." (...)
                                                  • kapencja Re: Coś z poezji - Wisława Szybmorska [*] 13.02.12, 19:29
                                                    legalna czy nie?
                                                  • super.222 Re: Coś z poezji - Wisława Szymborska [*] 13.02.12, 19:42
                                                    Legalna, legalna ... jak chcę coś znaleźć... to znajduję.
                                                    A co? Masz jakieś wątpliwości? Napisz więcej ... będziemy
                                                    radzi.

>legalna czy nie< kapencja napisała.
                                                  • super.222 Re: muzyka - Stanisław Drzewiecki 14.02.12, 11:40
                                                    www.fakt.pl/Stas-Drzewiecki-wydoroslal-Ma-zone-,galeria-artykulu,145760,4.html
                                                    Miło poznać pani Kasiu Drzewiecka.

• super.222 Re: Sting w Warszawie 15.02.12, 07:37

Dzisiaj (15.02) w Sali Kongresowej odbędzie się koncert, uświetniający
                                                    25-lecie solowej kariery Stinga.
                                                    Ceny biletów:
                                                    265,50 - 391,50 - 446,50 -556,50 (w jakim celu te 0,50 groszy? - dla biednych?)

W związku z ogromnym zainteresowaniem drugi koncert odbędzie się jutro
                                                    tj.16 lutego w tym samym miejscu.

Może będą jakieś migawki w TVP, bo transmisji nie widzę w programie. Ba!

www.youtube.com/watch?v=gzUjB8oKYGM&feature=related
                                                  • super.222 Re: Na dobranoc ...wyjątkowo w tłusty czwartek 16.02.12, 21:00

www.youtube.com/watch?v=4kVQkJjimVM
                                                    Melodia stara, ale zespół młody big_grin big_grin big_grin
                                                  • baska123 Re: Na dobranoc ...wyjątkowo w tłusty czwartek 16.02.12, 21:08
                                                    zaczęłam słuchać i nie mogę przestać

www.youtube.com/watch?v=locIxsfpgp4&feature=autoplay&list=AVGxdCwVVULXf9s60gYnrAQlDZ3kIidlCo&lf=list_related&playnext=2
                                                  • chris.w2 Re: Na dobranoc ...wyjątkowo w tłusty czwartek 16.02.12, 21:20
                                                    super.222 napisała:
                                                    > Melodia stara...

W wykonaniu Grzesiuka brzmiala ta piosenka lepiej, przynajmniej dla mnie.
                                                  • super.222 Re: Specjalnie dla chrisa - Grzesiuk 17.02.12, 07:54

Zaprezentowany zespół jest dla mnie - w pewnym sensie -
                                                    szczególnie bliski. A jak to wykonywał Grzesiuk? - posłuchajmy.
                                                    Naturalnie słowa tej piosenki są niesamowicie ... seksowne
                                                    ... Hanko ... twe ciało słodko pręży się wygina ... big_grin

www.youtube.com/watch?v=tVE__tEt6p8
                                                    Tak ... wykonanie Grzesiuka jest bardziej *warszawskie*.
                                                    W następnym poście zaprezentuję jeszcze inny zespół, który
                                                    odkryłam dopiero wczoraj w TVP Kultura, a który zainspirował
                                                    mnie do poszukiwania innych wykonań tej piosenki.
                                                    Pozdrawiam.
                                                  • super.222 Re: Inne wykonanie - bardzo nowatorskie 17.02.12, 08:05
                                                    www.youtube.com/watch?v=LcnWmxnHQG4
                                                  • super.222 Re: Piłem w Spale, spałem w Pile ... 03.04.12, 14:05

wyborcza.pl/1,75475,11473540,Wszyscy_lubia_piosenki_Andrusa.html
                                                    Podnoszę wątek, bo zapomnieliśmy o nim.
                                                  • super.222 Re: Konkurs im. Adama Didura 17.04.12, 08:33
                                                    W najbliższym tygodniu odbędą się przesłuchania dla uczestników Konkursu,
                                                    który odbędzie się w Bytomiu i Katowicach. Organizowany jest co 4 lata i adresowany
                                                    do śpiewaków - absolwentów i studentów uczelni muzycznych. Młodych śpiewaków,
                                                    bo ich wiek nie może przekraczać 30 lat. W tym roku do Konkursu zgłosiło się 60-ciu
                                                    uczestników z 10 krajów. Zdobycie nagrodzonego miejsca jest wstępem do kariery.

Adam Didur (1874 - 1946) wybitny bas, założyciel Opery Śląskiej
                                                    w Bytomiu po II wojnie światowej, a przez 25 lat solista Metropolitan
                                                    Opera w Nowym Jorku.

www.youtube.com/watch?v=oxEqxDtQQhU
                                                  • super.222 Re: Wisława Szymborska 20.04.12, 12:24
                                                    www.tokfm.pl/Tokfm/1,103089,11576500,_Wystarczy__nie_jest_zadnym_pozegnaniem___Rusinek.html
                                                    Wystarczy?
                                                  • super.222 Re: Festiwal w Lańcucie ... 23.05.12, 12:20
                                                    ... czyli muzyka z najwyższej półki.

Festiwal trwać będzie do 26 maja.
                                                    Zaplanowano 9 koncertów, które maja wspólny tytuł:
                                                    "Na skrzydłach muzyki".
                                                    We wtorek występowała Julianna Awdiejewa z recitalem muzyki:
                                                    Bacha, Chopina, Prokofiewa i Ravela.
                                                    Pamiętamy: Julianna Awdiejewa, to zdobywczyni I nagrody
                                                    XVI Konkursu Chopinowskiego w 2010 roku.

Superka nuci: 'Gdybym to ja miała skrzydełka jak gąska'.

• baska123 Re: Festiwal w Lańcucie ... 23.05.12, 13:58
                                                    Oj Superko. Zazdroszczę Tobie, że sięgasz do najwyższej półki z muzyką, mnie przysłowiowy słoń na ucho nadepnął, nawet na wszystkie dwa. Lubię i rozpoznaję np. Bolero Ravela.
                                                    Generalnie muzyka przez duże M jest dla mnie tajemnicą, cudem z innego niż mój świata.
                                                  • super.222 Re: Festiwal w Lańcucie ... 29.05.12, 20:06
                                                    Baśko ... Basiu ... dopiero dzisiaj przeczytałam ... big_grin

Muzyka klasyczna jest cudem ... to fakt niezaprzeczalny.
                                                    Gdybyś wybrała się na jakiś koncert (w Łodzi przecież takich nie brakuje),
                                                    posłuchała na żywo, to - jestem prawie pewna - pokochałabyś ...

Byłam na koncercie szopenowskim i widownia oklaskiwała wykonawcę
                                                    skandując jego nazwisko ... na stojąco ... wołając bis! bis!bis!
                                                    To było niesamowite przeżycie, bo na widowni mało emerytów (drogie
                                                    bilety), spora ilość tzw. wieku średniego i dużo młodzieży.
                                                    Na twarzach rumieńce, w oczach łzy i podniecenie. Było cudownie.

Podniosłam ten wątek żeby wpisać o pewnym festiwalu ...
                                                    Ale o tym w następnym poście.
                                                  • super.222 Re: W hołdzie Wojciechowi Kilarowi 29.05.12, 20:29
                                                    Tej uroczystości powinno zazdrościć nam całe Hollywood
                                                    i wszystkie najważniejsze sale koncertowe świata.

Tak - m.in. powiedział Prezydent Krakowa Jacek Majchrowski,
                                                    wręczając artyście symboliczne klucze do bram miasta.
                                                    A była to uroczysta gala z okazji 80 rocznicy urodzin kompozytora.
                                                    My zobaczymy ten koncert 22 lipca na antenie telewizyjnej dwójki.

Specjalnie dla Basi wklejam Tango z filmu "Zazdrość i medycyna"
                                                    ... oczywiście Wojciecha Kilara.

www.youtube.com/watch?vshockpa3YNA9Rjw
                                                  • baska123 Re: W hołdzie Wojciechowi Kilarowi 30.05.12, 10:19
                                                    Superko miłaKocham na mój sposób muzykę przez "M".
                                                    Podziwiam słuchając tak, jak patrząc na posąg Apollina - "bezdotykowo".
                                                    Nic na to nie poradzę, w dodatku mój małżon ma w tej dziedzinie sztuki całkiem podobnie a nawet gorzej.
                                                    Dzięki za gorąco brzmiące tango kiss
                                                    Pozdrawiam z krainy wieczornych treli słowika.
                                                  • super.222 Re:Czesław Miłosz 30.06.12, 09:52
                                                    101 lat temu urodził się Czesław Miłosz

(30 czerwca 1911 w Sejnach. Zm. 14 sierpnia 2004 w Krakowie.
                                                    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"Żyć zaczynałem ufny i szczęśliwy,
                                                    pewny, że dla mnie co dzień wschodzi słońce,
                                                    i dla mnie otwierają się poranne kwiaty".
                                                    (Cz.M.)
                                                  • super.222 Re:Europejski Stadion Kultury 30.06.12, 17:27
                                                    Dla wytchnienia od emocji sportowych.
                                                    Koncert wspólny: Polska i Ukraina.

W TVP Kultura o godzinie 20,20.
                                                    Szczegóły w programie na dzień dzisiejszy.
                                                  • super.222 Re: Santana ... 20.07.12, 19:48
                                                    urodził się 20 lipca 1947 roku
                                                    muzyk, gitarzysta rockowy i jazzowy

dzisiaj ma urodziny !

Nawet nie liczę, ile ma lat ... zawsze młody ...big_grin

www.youtube.com/watch?v=MXp413NynFk
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka