amityr 02.02.14, 20:48 Co tam Kanada. Na Wyspach to nas już uwielbiają : www.sfora.pl/Skandal-na-Wyspach-Polacy-podrzucaja-nam-narkomanow--a64314 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pia.ed Re: Skandal 03.02.14, 13:32 "Matka oskarżona o zamordowanie 7-tygodniowego syna" to tytuł artykułu. Oprócz niej zostały zatrzymane jeszcze dwie osoby: konkubent (nie będący ojcem jej dziecka) i lokator. Trwają poszukiwania biologicznego ojca dziecka. 24-letnia Katarzyna Gacek pracowała jako pakowaczka. Chłopca przywieziono do szpitala z ciężkimi obrażeniami głowy. Dzień potem zmarł. www.mirror.co.uk/news/uk-news/katarzyna-gacek-charged-murdering-seven-week-old-3106811#.Uu-Jv_v5Bn4 Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Skandal 03.02.14, 18:10 Oglądałam w TV reportarz o ludziach handlujących i wynajmujących dzieci. Żebrały Rumunki i dzieci tez były stamtąd. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Skandal 03.02.14, 20:21 iryska2604 napisała: Oglądałam w TV reportarz o ludziach handlujących i wynajmujących dzieci. Żebrały Rumunki i dzieci tez były stamtąd. Reportażu nie oglądałam, ale kiedy bylo głośno o 4-letniej blond dziewczynce znalezionej przez policje we Włoszech to napisano tez, ze kupowanie przez Cyganki małych dzieci, które pomagają im żebrać, zdarza się w Europie dość często ... Tak nie jest jednak w Skandynawii, bo tu żebrzące dziecko zostałoby natychmiast odebrane przez władze socjalne... Odpowiedz Link
filip505 Re: Skandal 03.02.14, 21:04 ......u was to juz chyba dzieci bardziej panstwowe jak rodzicow, Odpowiedz Link
pia.ed Re: Skandal 03.02.14, 21:24 filip505 napisał: > ......u was to juz chyba dzieci bardziej panstwowe jak rodzicow, Nie przesadzaj ... Kraje skandynawskie podpisały europejska konwencje o ochronie dzieci i wg niej postępują ... Czy nie lepiej czasowo odebrać dziecko jeśli dochodzą sygnały, ze dziecku krzywda sie dzieje, niż czekać aż matka matka narkomanka czy jej konkubent tym dzieckiem rzuca o podłogę? Nie mam zamiaru na ten temat dyskutować, bo jak dotąd ci którzy nie mieszkają w Skandynawii zawsze wiedza lepiej, bo oglądali nakręcony 20 lat temu tendencyjny film ze sfingowanymi sytuacjami. Odpowiedz Link
amityr Re: Skandal 04.02.14, 10:05 Fakt ,ze muszę przyznać rację pia.ed. Mam znajoma w Szwecji i ma takie same zdanie . Odpowiedz Link
filip505 Re: Skandal 04.02.14, 16:10 ......ja tez tak uwazam,to dobry do zycia kraj,mimo ze palmy nierosna,podobne prawo odnosnie dzieci jest w wielu krajach, (podpisaly konwencje),ale to od ludzi,urzednikow zalezy jej wprowadzanie w zycie,trzeba tylko uwazac zeby nie przedobrzyc, Odpowiedz Link
pia.ed Re: Skandal 04.02.14, 17:16 filip505 napisał: ... ale to od ludzi, urzednikow zalezy jej wprowadzanie w zycie, trzeba tylko uwazac zeby nie przedobrzyc. Masz absolutna racje ... z drugiej strony: ten się nie myli który nic nie robi ... Byl przypadek kiedy ojcu powinni zabrać córkę (matka ja porzuciła i zniknęła) tylko ze ojciec przeprowadzał sie z miejsca na miejsce i zanim władze socjalne zdążyły coś zauważyć, zrobić wywiad i podjąć decyzje, to ojciec wyprowadzał sie w inne miejsce. Na pewno byly tez przypadki odwrotne, ale zawsze władze socjalne dążyły do utrzymania kontaktu dziecka z rodzicami, z myślą o połączeniu rodziny w przyszłości, bo taki jest jeden z przepisów ... Odpowiedz Link