Dodaj do ulubionych

Reforma Służby Zdrowia

09.05.14, 20:25
Reforma Służby Zdrowia

Do żadnego lekarza internisty nie ma numerków. Od godz. 7:00 trwa rejestracja a o 7:20 Rejestratorka odebrała telefon i stwierdziła, że brak jest numerków do internistów.

Dostałem skierowanie na CITO do specjalisty Urologa żeby się zapisać i zapisałem się 14 listopada brak możliwości na wcześniejsze terminy. Na karteczce od lekarza Urologa z wyznaczonym terminem jest reklama Viagry.

W Przychodniach nie wiedzą gdzie mam iść żeby się zapisać na termin wcześniejszy komputery Służby Zdrowia w dzisiejszych czasach na tym się jeszcze nie znają. Trzeba od Przychodni do Przychodni jeździć i pytać.

Taką mamy reformę Służby Zdrowia.

Warszawa - Bemowo

---
Obserwuj wątek
    • tamaryszek44 Re: Reforma Służby Zdrowia 09.05.14, 20:53
      Ja się nawet na ten temat nie wypowiem bo się wścieknę, a chcę sobie tego oszczędzić, bo kto mi wtedy pomoże?
    • jesienna.sonata Re: Reforma Służby Zdrowia 09.05.14, 21:26
      Mobicu, nie biegaj od przychodni do przychodni.smile Może ta wyszukiwarka ułatwi Ci zadanie.

kolejki.nfz.gov.pl/

• filip505 Re: Reforma Służby Zdrowia 09.05.14, 22:56
        ....ja na szczescie tylko rodzinnego odwiedzam,z raz na rok jak
        mnie zona zagoni,ale z rodziny tylko ja do niego chodze,bo nie
        gada za duzo,przestan palic,zwolnij,itp,zona do innego,-j,
        a dzieci -----dorosle,
        ......ale jakbym potrzebowal specjalisty to moge se sam znalezc,
        badz ubezpieczenie mi znajdzie ,najblizszy termin,badz wybotr
        z kilku,moja decyzja ,z ktorej sie wcale nie ciesze bo zadnego
        nie znam,
      • plater-2 Re: Reforma Służby Zdrowia 10.05.14, 16:33
        Jakas bujda ta internetowa kolejka. Podaje czas oczekiwania na konsultacje w mojej poradni 94 dni ??? Dzwonilam w listopadzie 2013 i zapisali mnie na 5 stycznia 2015 !!!!!
        • aga-kosa Re: Reforma Służby Zdrowia 10.05.14, 19:10
          Tak jak opisujecie terminy, to ja dochodzę do wniosku, że Opatrzność nade mną czuwa.
          U endokrynologa mam wyznaczoną wizytę na 23 05. Powiedział mi we wrześniu, że chce mnie w maju widzieć i tak się zapisałam.
          Od neurolog dostałam cztery skierowania23 04 i już mam dwa zaliczone, 15 05 mam w Poznaniu trzecie i tomograf na 13 06.
          Wprawdzie mówili ludzie w poczekalni, że trzeba długo czekać, że najszybciej w Nowym Tomyślu - a tam jak dzwoniłam faktycznie na listopad ale w Poznaniu miało być na początku września. Pojechałam i okazało się, że już w połowie maja.
          Może jak wprowadzą, że będzie można komputerowo sprawdzić w ilu kolejkach pacjent czeka to się zrobi luz.
          Np do kardiologa znam ludzi w czterech kolejkach zapisanych i jak gdzieś uda się wcześniej to pozostałych kolejek nie odwołują. aga
          • mobic Re: Reforma Służby Zdrowia 10.05.14, 19:26
            Jesienna.sonato bardzo Ci dziękuję za informację za ten link, który będzie przydatny. Sprawdzam notuję a w poniedziałek ruszę w poszukiwaniu przychodni żeby zapisać się i gdy się zapiszę to dam znać jak poszło.

Zamiast na tej karteczce od lekarza z reklamą o Viagrze nie powinni umieścić tego linku? Przychodnie powinni znać ten adres i pacjentom po sprawdzeniu udzielić informacji gdzie ma się udać żeby było blisko i kolejka żeby była najmniejsza, bo nie każdy pacjent posiada komputer żeby sobie sprawdził.

----
          • pia.ed Re: Reforma Służby Zdrowia 10.05.14, 19:49
            Np do kardiologa znam ludzi w czterech kolejkach zapisanych i jak gdzieś uda się wcześniej to pozostałych kolejek nie odwołują. aga

No i tu jest pies pogrzebany ... Jeśli to nic ich nie kosztuje, to dlaczego ludzie
            maja odwoływać niepotrzebna wizytę???
            To ze ktoś naprawdę potrzebujący się nie dostanie,
            moze nawet umrze czekając w kolejce, nic ich nie obchodzi ...

W Szwecji niezgłoszenie się na zamówioną wizytę u lekarza
            obłożone jest wysoka karą, bo to jest nieposzanowanie jego czasu
            i lekceważenie innych pacjentów ... Jesli ktos uchyla sie od zapłaty,
            to sprawę oddaje sie, po pierwszym upomnieniu które tez kosztuje,
            do komornika.

Podkreślam, ze nie piszę tu o lekarzach prywatnych,
            tylko z państwowej służby zdrowia.

Spróbujcie to zastosować w Polsce, to kolejki praktycznie biorąc przestaną istnieć !
          • plater-2 Re: Reforma Służby Zdrowia 10.05.14, 20:47
            I mnie, jak sie rejestrowalam, powiedziala pani, ze niedlugo bedzie wprowadzony elektroniczny system rejestracji, ktory zapobiegnie sytuacjom, ze ludzie rejestruja sie w kilku kolejkach.

Ale niedawno uslyszalam wypowiedz, ze nie mozna tego procederu pacjentom zabronic.

Jesli tak jest, to moze taki elektroniczny system usprawni przynajmniej sam proces "wypadania" z kolejki. Łatwiej będzie sie dowiedziec, czy kolejka posuneła się i o ile osób.

Chociaz zapisano mnie na styczen 2015, pani kazala zadzwonic we wrzesniu, bo na pewno, jej zdaniem, kolejka sie przesunie.
            • krakkrakusek1au Re: Reforma Służby Zdrowia 11.05.14, 01:42
              Mialem Ciocie w Polsce. Umarla w wieku niespelna 100 lat. W czasie wizyty zapytalem: Ciociu, jestes zdrowa, nic ci nie dolega? Na to ona odpowiedziala: "Nie mow glupot, ja nie mam czasu chorowac"...
              Ciocia zmarla, kiedy pod presja rodziny przestala byc strasznie zajeta (sprzatanie, pranie, gotowanie itd), i zachorowala...
    • plater-2 Re: Reforma Służby Zdrowia 11.05.14, 03:02
      Zapomniałam napisać, ze nie tylko zachecali, zeby we wrzesniu zadzwonic, ale zastrzegli, że miesiąc wczesniej trzeba wizyte potwierdzić, bo inaczej sie "wypadnie". Czyli jakies sankcje sa.
      I nadzieje, ze bedzie szybciej.

Natomiast moj maz dwa lata temu nagle zagoraczkowal, w moczu pokazala sie krew. Dostal od lekarza skierowanie do szpitala wojewodzkiego.
      Dzwonimy, czy sa miejsca i czy mozna jechac. Odpowiadaja, ze trzeba przyjechac osobiscie, zeby do szpitala sie dostac. W pierwszej chwili pomyślałam, że to logiczne, inaczej niz osobiscie nie da sie przeciez do szpitala zalapac.
      Ale okazalo sie coś innego.
      Procedura idiotyczna byla tak, ze maz z 40 stopniowa goraczka zawieziony zostal przez corke samochodem do szpitala, tylko po to, zeby wyznaczono mu termin przyjecia na oddzial. Nie praktykuje sie w tym szpitalu, czy w ogole wszedzie zapisywania przez telefon. Nie wiem, czmu. Boja sie, ze zapisza na oddzial zdrowego i musza go osobiscie obejrzec ???

Termin przyjecia okazal sie na szczescie krotki, maz spedzil u corki tydzien, zeby nie jezdzic w lutym z goraczka i chorym pecherzem cztery razy. Nie byl pozostawiony samopas, lekarz pierwszego kontaktu zoapatrzyl meza w leki. Przyjeto meza do szpitala po tygodniu czekania na miejsce, wylezono w 10 dni i wszysytko skonczylo sie szczesliwie.
    • plater-2 człowiek uczy się na błędach 12.05.14, 09:56
      Zachecona ta informacja znalezion na tej internetowej kolejce, ze mojej poradni czeka sie 94 dni, zadzwonilam przed chwila do rejestracji. Moze cos sie zmienilo ? Zatrudnili dodatkowego lekarza, bo mieli duzo zgloszen ? Okazalo sie, ze nic sie nie zmienilo ! Terminy okolo roku, nie da sie nic przyspieszyć.

Pani w rejestracji poradzila mi - "skoro pani mówi, ze pani sie źle czuje, a leczy sie pani na tarczyce, niech pani zadzwoni nie do poradni endokrynologicznej, ale do poradni chorob tarczycy !"

Zadzwonilam i zarejestrowali mnie na 9 lipca ! Super !!!! Gdybym wiedziala to w listopadzie juz byłabym po wizycie, a moze nawet po biopsji !
      Zagladam w te internetowa kolejke - czas czekania w tej poradni 197 dni !

Jaki wniosek ?
      I - taki, ze ta strona nic nie jest warta. Nie pokazuje czasu czekania do konkretnego lekarza, ale do calej poradni.
      II - nalezy obdzwonic wszystkie oferowane pacjentowi poradnie, dowiedziec u źródła o terminy i dopiero sie rejestrowac !

Człowiek uczy sie na błędach !
      • mobic Re: Reforma Służby Zdrowia 12.05.14, 19:14
        Jak tu mówić, że jest Reforma w Służbie Zdrowia skoro często się zdarza, że do zwykłego Internisty nie można się dostać z braku numerków? Jeśli ktoś zachoruje np. się przeziębi ma grypę to ma czekać kilka dni na wizytę albo zapisać się miesiąc wcześniej?
        Moim zdaniem zrobiły się większe kolejki, od kiedy trzeba iść osobiście do lekarza żeby wypisał receptę. Lekarz ma teraz 15 minut na wypisanie recepty a niejednokrotnie traci 1 minutę.

Jeszcze raz Jesienna.sonato bardzo Ci dziękuję za informację za ten link, który bardzo mi pomógł. Zapisałem się dziś z terminem na 30 maja.

-------
        • jesienna.sonata Re: Reforma Służby Zdrowia 12.05.14, 20:58
          Mobicu, to bardzo dobra wiadomość. Cieszę się, że mogłam chociaż odrobinkę pomóc. Życzę zdrowia. smile
          • mobic Re: Reforma Służby Zdrowia 16.05.14, 19:52
            Polscy pacjenci dopłacają do leków najwięcej w Europie

Pacjenci coraz więcej dopłacają do leków

Mamy najtańsze leki w Unii Europejskiej, ale polscy pacjenci dopłacają do medykamentów najwięcej w Europie. Z analizy firmy IMS Health wynika, że dopłaty przekraczają 40 procent.
            Prezes Izby Gospodarczej Farmacja Polska Irena Rej podkreśla, że chorzy coraz więcej wydają na leki, miedzy innymi dlatego, że lekarze wypisują recepty pełnopłatne.

Wiceminister zdrowia Igor Radziewicz Winnicki zwrócił uwagę, że w ciągu 10 lat Polski w Unii Europejskiej poprawił się dostęp pacjentów do nowoczesnych terapii. Skrócił się czas oczekiwania na wejście innowacyjnych leków na listy refundacyjne.

Z kolei dyrektor IMS Health Maciej Kuźmierkiewicz dodał, że Polacy kupują głównie leki generyczne, a nowoczesne preparaty są dostępne głównie w programach lekowych.

Z okazji Dnia Polskiej Farmacji w Warszawie odbyło się seminarium poświęcone rynkowi Farmaceutycznemu w Polsce na tle Unii Europejskiej.
            Czytaj oryginał..........................

------
            • mobic Re: Reforma Służby Zdrowia 25.09.14, 18:25
              Radziewicz-Winnicki przyznał, że widoczny jest wzrost liczby recept wydawanych przez lekarzy na 100 proc. w sytuacjach, gdy pacjent może dostać środek refundowany. Jak mówił, jest to związane z obawami lekarzy, że mogą ponieść konsekwencje za popełnienie błędu przy wypisywaniu recepty. Zaznaczył, że ministerstwo próbuje rozwiązać ten problem poprzez m.in. edukację lekarzy; rozwiązaniem ma być też opracowywany projekt recepty elektronicznej - w systemie będzie wpisane prawo pacjenta do refundacji.
              Czytaj wszystko......................

(Lekarze mogą ponieść konsekwencje za popełnienie błędu przy wypisywaniu recepty refundowanej, ale żadnych konsekwencji nie poniesie, gdy nam wypisuje 100% płatności. To jest sprawiedliwie?)

--------------
              • mobic Re: Reforma Służby Zdrowia 27.06.15, 17:14
                Co przez ten czas w tej sprawie zrobiła PO?
                Tak jest jak kiedyś żeby się zapisać to trzeba przed Ośrodkiem stanąć w kolejkę po numerek o godz. 4:30.
                Byłem bardzo chory i na dyżurze świątecznym, gdy się zgłosiłem żeby leczyć chorobę to dodatkowo poprosiłem lekarza żeby mi przepisał lek, który mi się skończył a był na nadciśnienie. Lekarz mi odmówił powiedział, że nie może mi wypisać żebym do rodzinnego lekarza się zgłosił. No tak człowiek z dużą gorączką ma do rodzinnego lekarza w kolejkę o 4: 00 stanąć po jeden lek? Pamiętam czasy za komuny, kiedy dentyści przyjmowali chorych na przeziębienie i wypisywali leki w czasie, gdy grypa panowała. A teraz gdzie ta reforma jest?

---------------------------

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka