Dodaj do ulubionych

Szlachetne zdrowie.

09.06.23, 03:57
"Szlachetne zdrowie, Nikt się nie dowie, Jako smakujesz, Aż się zepsujesz"...
www.youtube.com/watch?v=nEXt_NHWOr8&t=1438s
"Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj... "Bieżcie i pijcie z niego wszyscy"...
Wszystkim emerytom i rencistom zgrupowanym na tym forum życzę rozwagi w doborze pokarmów i dużo, dużo zdrowia. Krakkrakusek z Półwsia Zwierzynieckiego.
Obserwuj wątek
    • uoia Re: Szlachetne zdrowie. 09.06.23, 19:41
      Zgadzam sie, ze Ameryka to miejsce, gdzie mozna znalezc najlepsze i najgorsze jedzenie, cokolwiek sie powie o Ameryce zawsze jest to prawda. Jest tu skrajna bieda i ogromne bogactwo, zle szkoly i najlepsze szkoly, itd... Ludzie maja wybor, czasem jest to koniecznocs, a ta, tez jest efektem wyboru. Autorzy tego filmu pokazali najgorsze, niskobudzetowe miejsca i produkty. Sa ludzie, ktorzy kupuja jedzenie w Walmarcie czy Aldi, zywia sie w McDoonaldzie, sama raz na 5 lat mam smake na burgera. Wiekszosc Amerykanowj zwraca jednak uwage na to co je. Antybiotyki, hormony, sterydy sa stosowane w hodowlach na calym swiecie, lobbysci o zgody na to zadbali i nikt sie tym nie chwali. W zasadzie trudno znalesc uprawy ekologiczne, herbicydy, pestycydy sa w glebie i wodzie nawet jak sie ich, na jakims terenie, nie stosuje. Genetycznie modyfikowane produkty, to osobny temat, zastanawiam sie czy istnieje jeszcze produkt, ktoremu w genach jeszcze nie pogrzebano. Wszystko jest oczywiscie, wg producentow, nieszkodliwe...do czasu ujawnienia jakiejs afery.
      Dobrze jest miec rozeznanie, skad zywnosc pochodzi. Mieszkajac wiele lat w jednym miejscu wiesz, gdzie mozesz kupic mleko prosto od krowy, w szklanych butelkach, bez konserwantow: wiesz gdzie rolnicy sprzedaja swoje produkty, ktora piekarnia piecze chleb nie uzywajac zamrozonego ciasta z Chin. Mozesz wybierac, generalnie nie jest tak zle. W Polsce tez byly i ciagle sa, zupki w proszku, i inne instant "smakolyki" tez do chleba dodawalo sie skarmelizowanego cukru, zeby udawal zdrowszy, pelnoziarnisty produkt. Wszystkie produkty w puszkach czy sloikach byly albo przeslodzone, albo przesolone, do ciast i slodyczy sa dodawane kolorki i inne "poprawiacze". Tematu smalcu czy margaryny nie bede rozwijala, tym bardziej, ze smalec to dla wielu potrawa kultowa. Bylejakosc zywnosci nie jest cecha wylacznie Amerykanska.
    • aga-kosa Re: Szlachetne zdrowie. 09.06.23, 21:03
      Doktor Jan Kwaśniewski - zwolennik "Żywienia optymalnego" był zdania, ze zdrowe jedzenie, to takie co rośnie najbliżej naszego domu. Uwierzyliśmy mu smile aga
      • taniarada Re: Szlachetne zdrowie. 09.06.23, 23:08
        Nie posłużyła ta dieta doktorowi .I nie .
        • taniarada Re: Szlachetne zdrowie. 10.06.23, 01:27
          I nie ma gościa .
    • krakkrakusek1au Re: Szlachetne zdrowie. 11.06.23, 00:30
      W 1988 roku odwiedziłem Polskę. Już jako Australijczyk wziáłem udział w Międzynarodowych Mistrzostwach Polski w biegu na 20 km w Brzeszczu. Zatrzymałem się w Krakowie. Z ciekawostek napiszę, że zajáłem tam 22 miejsce i zawodnikiem w tych samych zawodach był pan Bukowczan, który przyleciał chyba w pierwszej dziesiátce. Ten sam pan- z 1952 roku, w 2019 w parkrun Kraków uzyskał 12 najlepsze miejsce w historii, parę miejsc za mná, w kategorii 65-69.

W Krakowie przy Rynku Dębnickim był dom handlowy SAM. Wszedłem do środka patrzę a tu: większość warzyw i owoców, kurczki, wybór ryb, wybór różnych miodów, zdrowe pieczywo, mleko zwykłe i zsiadłe oraz wybór serów. Dużej kolejki nie było. W tym czasie w Australii w zwykłym sklepie były tylko miody bez określenia rodzaju. Po miód z określonego kwiatu trzeba było wybrać się do specjalnego sklepu i słono zapłacić. Pomyślałem sobie: raj na ziemi,..

Niedaleko obok był sklep monopolowy. Ludzie zaczęli glośno protestowač- bo podobno nie dowieźli spirytusu. Krzyczeli: precz z komuná, gdzie jest kiełbasa, gdzie jest szynka,...

Obok Jubilata, na Kościuszki, był bar mleczny a w nim super smaczne, zdrowe i super tanie pokarmy.

I komu to przeszkadzało? Dziwny jest ten świat.
      • taniarada Re: Szlachetne zdrowie. 12.06.23, 04:13
        A teraz jest i spirytus na półkach .I restauracji multum .Biegać też można .Są biegi i marsze wolności.
    • tade-k53 Re: Szlachetne zdrowie. 12.06.23, 19:50
      Zdrowie duszy najważniejsze.
      "Albowiem cóż pomoże człowiekowi, choćby cały świat pozyskał, a na duszy swej szkodę poniósł? Albo co da człowiek w zamian za duszę swoją?" Mt 16:26
      tradycja2012.blogspot.com/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka