Dodaj do ulubionych

Margaryna czy masło

10.11.06, 20:33
Osobiście do smarowania używam masła,ale do smażenia olej,przyprawiam oliwą
albo dodaję do oleju trchę masła dla lepszego smaku.
Smaruję masłem,bo nie cierpię margaryny.
Dlaczego ciągle kręcą na temat masła,wolałabym jeść i mieć pewność,że pójdzie
na zdrowie.
fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/maslo-lepsze-niz-
margaryna,815577,2943
Obserwuj wątek
    • jaga_22 Re: Margaryna czy masło 10.11.06, 20:42
      Niestety nie wkleiło się,muszę tekst.
      ------------------------------------
      Masło lepsze niż margaryna?
      Mało zawiera wiele niezbędnych dla naszego organizmu składników /AFPPiątek, 10
      listopada (17:15)

Statystyczny Polak zjada rocznie niecałe 4 kg masła rocznie, o połowę mniej niż
      spożywają obywatele Niemiec czy Francji, podczas gdy wielu naukowców uważa, że
      produkt ten zawiera wiele składników niezbędnych w "zdrowej" diecie i jest
      cenniejszy niż powszechnie konsumowane margaryny czy oleje roślinne.

Mleczarze zapowiedzieli na zakończonych dzisiaj Targach Mleczarskich, że będą
      promować spożycie masła. Zamierzają w przyszłym roku uruchomić kampanię
      informującą o zaletach zdrowotnych spożywania tego produktu. Przeznaczą na ten
      cel 1,6 mln zł.

- Nie ma cenniejszego tłuszczu w naszej diecie niż tłuszcz mlekowy, potwierdza
      ten fakt ok. 600 opracowań medycznych - twierdzi prof. Grażyna Cichosz z
      Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w
      Olsztynie.

Jej zdaniem, przeciętny konsument kojarzy tłuszcze zwierzęce (np. masło) z
      otyłością, a jest to "bez wątpienia konsekwencja agresywnej reklamy tłuszczów
      roślinnych". Profesor zaznaczyła, że od 40 lat budowana jest teoria, jakoby
      tłuszcze roślinne wspomagały nasze zdrowie. Tłuszcz mlekowy jest niedoceniany,
      gdyż jest on utożsamiany z cholesterolem, a ten z kolei kojarzony jest z
      miażdżycą, na co nie ma dostatecznych dowodów.

Z badań klinicznych wynika, że tłuszcz mlekowy nie tylko nie zagraża, ale wręcz
      zapobiega chorobom na kilka różnych sposobów, m.in. intensyfikując przemianę
      cholesterolu i zapobiegając jego utlenieniu. Ponadto wszystkie komponenty mleka
      o działaniu antynowotworowym zawarte są w tłuszczu mlekowym - uważa Cichosz.

Według niej, gdyby faktycznie oleje roślinne i margaryny wykazywały reklamowane
      antymiażdżycowe działanie, to problemu chorób serca by już dawno nie było.
      Tymczasem pomimo ograniczenia spożycia tłuszczów zwierzęcych i 6-10 krotnego
      zwiększenia konsumpcji tłuszczów roślinnych w ciągu ostatnich 40 lat, problem
      miażdżycy jest wciąż aktualny.

Cichosz zwraca uwagę, że bardzo ważne dla zdrowia jest utrzymanie właściwych
      proporcji między kwasami omega-6 - zawartymi w tłuszczach roślinnych - oraz
      kwasami omega-3. Proporcja ta powinna wynosić 5:1, podczas, gdy z powodu
      ograniczenia spożycia tłuszczów zwierzęcych, proporcje te wynoszą 20-30:1.

Z tego też powodu najczęściej jednak przemiany kwasów omega-3 (który występuje
      głównie w tłustych rybach) blokowane są przez nadmiar w diecie kwasów omega-6
      pochodzących z olejów roślinnych. - Dlatego też zastępowanie tłuszczu mlekowego
      olejami roślinnymi ze względów zdrowotnych jest niedopuszczalne - uważa
      badaczka.

Źródło informacji: PAP

• 52ania Re: Margaryna czy masło 10.11.06, 20:48
      Strony nie otworzyłam, ale dyskusja masło, czy margaryna jest u nas co jakiś
      czas wznawiana.Chodzi chyba o promocję.W margarynie i w masle znajduja się
      utwardzacze.Najlepsze masło musi miec ok 85% tłuszczu.Ja nie smaruję pieczywa,
      ani jednym, ani drugim.Uwielbiam białe serki np wieluński, teraz ma nazwę"Twój
      ulubiony".Kupuję masło i stosuję jako dodatek do kalafiora, brokuła, klusek
      leniwych itp., mąz smaruje pieczywo.Z tymi tłuszczami tak jest.Kiedyś
      wyczytałam, że smalec i olej rzepakowy czy słonecznikowy nie nadają się do
      smażenia.Wszystko smażę na oliwie.Okazuje się, że powinno się jeśc nasz
      rzepakowy.Myślę, że to zależy od koncernów.Kto ma pieniadze po tej stronie
      racja.
      • ira.mak Re: Margaryna czy masło 10.11.06, 22:23
        Dla mnie te wszystkie Ramy,Kamy moga nie istnieć-nie lubie tego zapachu.Kupuje
        tylko maslo do smarowania.Smażę roznie-a Makłowicz przewaznie na masle.A
        zauważyyście jak co pare lat zmieniają się trendy,mody,zalecenia...Kiedyś nawet
        cukier krzepił
        • grenka1 Margaryna !!! 10.11.06, 23:05
          Tylko ryż i margaryna zrobią z Ciebie Gagarina.
        • grenka1 Cukier krzepi, 10.11.06, 23:06
          ale wódka lepi(ej).
    • ewa553 Re: Margaryna czy masło 11.11.06, 11:29
      W dziecinstwie musialam jesc znienawidzony szpinak, "bo zdrowy". Potem dopiero
      sie okazalo, ze nalezy jesc do niego np. jajka, bo szpinak sam odwapnia kosci.
      A dzieciom sie to podawalo!
      PS jako dorosla polubilam szpinak i moge sie nim dzisiaj zajadacsmile)))
      • grenka1 Ewuniu 11.11.06, 15:44
        jeżeli jesz tak dużo szpinaku to uważaj w czasie kąpieli. Za długo nie siedź w
        wannie !!!!
        • ewa553 Re: Ewuniu 11.11.06, 17:05
          tego nie rozumiemsad((( to pewnie jakis kawal, a ja nie lapie? Ja nie jadam
          czesto szpinaku, ale jak jem, to..... wstyd sie przyznac ile naraz potrafie
          zjescsmile)))
          • grenka1 Re: Ewuniu 11.11.06, 18:49
            Oczywiście, że kawał.
            Wnuczek mówi do dziadka:
            - Dziadek wychodź już z tej wanny, bo Ci się wapno w kościach zlasuje.
            • ewa553 Re: Ewuniu 11.11.06, 20:07
              Dobresmile)))) MUsze sobie zapamietac.
    • lata_morgana Re: Margaryna czy masło 11.11.06, 22:33
      "Tylko margaryna mleczna przeciw ciąży jest skuteczna" śpiewałam kiedyś w "Hej
      sokoły".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka