Dodaj do ulubionych

wspolna Europa

28.03.07, 17:29
zwyklo sie narzekac, ze w Polsce wszystko gorsze "przez ta Unie". Czy
naprawde wszystko? Przeczytalam dzis w porannej gazecie, ze AEG (elkektronika)
zamyka swoja produkcje w Niemczech i przenosi sie do Polski. 1.700
pracownikow niemieckich straci prace. Zyska ja conajmniej 1.000 polskich.
Czy niemieccy pracownicy beda mowic ze wszystko gorzej przez ta Unie co to
kaze produkcje przenosic na wschod? Moze by tak na to wszystko jednak
spojrzec globalnie?Moze wspolna Europa to nie tylko ta pieprzona kielbasa,
ktora mozna kupic przeciez u innego rzeznika...
Obserwuj wątek
    • grenka1 A dlaczego się przenoszą? 28.03.07, 18:40
      Bo w Polsce jest tania siła robocza.
      A z tego co wiem, to pracodawcy rejestrują pracowników nawet na 1/4 etetu,
      aby zmniejszyć koszty ZUS-u.
      Pracownicy zarabiają więcej, ale z chwilą długotrwałej choroby,
      czy też przejścia na rentę, lub emeryturę otrzymają grosze.
      • ewa553 Re: A dlaczego się przenoszą? 28.03.07, 18:53
        nie szukaj we wszystkim negatywow, prosze. Jest nizsza placa, owszem. Ale
        nizsza jest tez na Wegrzech, w Rumunii itd. Wybrali polske. I to oznacza, ze
        pkolo tysiaca ludzi dostanie prace. Ze zarobia mniej jak ich koledzy w
        Niemczech? Nikt ich do teh pracy nie zmusza. Jest dostatecznie duzo ludzi
        ktorzy docenia fakt posiadania pracy.
        • 52ania Re: A dlaczego się przenoszą? 28.03.07, 21:47
          A moze to jest tak, po co ściagac pracowników do pracy w Niemczech, jak mozna
          przenieśc fabrykę do Polski.
          Ja nigdy nie słyszałam, ze nam jest gorzej przez Unię.Dzięki temu, ze jestesmy
          w Unii wiele dobrego sie dzieje.Remontuja zabytki, buduja kanalizacje,
          oczyszczalnie ścieków itp.Ja widzę same superlatywy.Chodzi o to, ze jako
          emerytka - obywatelka UE, nie mogę za swoja emeryturę pojechac na wczasy np do
          Włoch.
        • ira.mak Re: A dlaczego się przenoszą? 28.03.07, 21:54
          Akurat Niemcy tak mało nie płacą-pewnie mniej niz u siebie ale wiem z pierwszej
          ręki bo mój syn pracuje w WOLZVAGENIE w Polkowicach i nieżle zarabia.Ewa a ty
          sie nie przejmuj gadaniem,polacy tak mają ze jak nie ponarzekaja to im czegos
          brak.Ja tam nie wiem ale mimo ze jesteśmy zobowiazani do jakichs tam kosztów z
          tyt.przynależności do Unii to sa również niezłe zyski.Rolnicy dostaja
          dopłaty,samorzady dostaja dotacje na wszelakie inwestycje itp.Ci co narzekaja
          powinni sobie zadać pytanie-a co byśmy mieli robić-przyłączyć się do
          Białorusi?Sami juz nie mamy racji bytu,nie jestesmy mocarstwem ani pępkiem
          świata.Zresztą sens jest taki że pomału zanikają granice,narody sie mieszają i
          jesli mnie bedzie na to stać to mogę sobie kupić dom w Hiszpanii czy pod
          Paryżem.,lub pracować gdzie mi przyjdzie ochota.Mnie to Unia denerwuje tym że
          panuje tam cholerna biurokracja i wszystko ma mieć normy.Ogórek czy marchewka ma
          miec tyle a tyle cm. A i tak nasze małe jabłka sa smaczniejsze.Zobaczcie jak
          Irlandia skorzystała na przyłączeniu-a taki był biedny kraj!
          • grenka1 Irenko 29.03.07, 09:07
            ira.mak napisała:

> Akurat Niemcy tak mało nie płacą-pewnie mniej niz u siebie ale wiem z
            pierwszej ręki bo mój syn pracuje w WOLZVAGENIE w Polkowicach i nieżle
            zarabia.Ewa a ty sie nie przejmuj gadaniem,polacy tak mają ze jak nie
            ponarzekaja to im czegos brak

A Ty zapytaj się syna na jaki ułamek etatu jest zatrudniony w tym WOLKSVAGENIE.
            Oczywiście mało nie zarabiają, tylko na niską kwotę są ubezpieczeni w ZUS-ie.
            Ja też znam osobę, która pracuje w niemieckim zakładzie i jest zarejestrowana
            na 1/4 etatu = 400,- zł brutto, a faktycznie pobiera około 4.000 zł.
    • ewa553 Re: wspolna Europa 29.03.07, 08:33
      Dziewczyny, fajnie napisalyscie. Oby tak kazdy myslal. Jasne, ze nie kazdego na
      wszystko stac, ale mysle ze za iles lat naprawde wyrowna sie wszystko w Europie.
      To najpiekniejsza idea: aby Europa byla wspolna z zachowaniem etnicznej kultury.
      Kazde panstwo moze na tym w jakis sposob skorzystac. Z ta Irlandia to swietny
      pomysl: oni byli biedni, Polacy byli bez pracy, teraz wszyscy sa szczesliwi.
      Nasz pech jest, ze jestesmy juz w wieku poprodukcyjnym. Ale pomyslcie o naszych
      dzieciach i wnukach - dla nich warto sie cieszyc.
    • bozenamroczek1 Re: wspolna Europa 29.03.07, 09:45
      Jestem zaskoczona tym stwierdzeniem, że wszystko
      co złe to Unia. Mam raczej odwrotne odczucia.
      W moim mieście bardzo dużo się zmieniło na lepsze.
      Z moich obserwacji to najbardziej przeciwni Unii
      są rolnicy, którzy chyba najwięcej skorzystali
      tylko nie umieja tego wykorzystać.
      Poza tym to prawda, że Polacy to taki naród,
      który zawsze narzeka.
      • jaga_22 Re: wspolna Europa 29.03.07, 10:27
        Nie wiem skąd Ewie się wzięło ,że my narzekamy.
        Nawet nie chcę myśleć,co by było bez UNII.
        Nawet nie ma co wymieniać,bo wszystko poszło do przodu.
        Największym eurosceptykom zamknęły się gęby.
        Na sondażu wyszło,że wolimy parlament europejski od naszego rządu.
        Czy to mało?
        Obiboki zawsze będą narzekać.
      • grenka1 Wspólna Europa, a rolnicy 29.03.07, 14:19
        Jak to, rolnicy doskonale wykorzystali otrzymane środki.
        Pokupowali sobie nowe samochody.
        • 52ania Re: Wspólna Europa, a rolnicy 29.03.07, 17:43
          Moja corka tez skorzystala, dostala dotację do pieca na ekogroszek.U nas można
          było dostac 1000 zl dopłaty.W innych miastach dotacje z Unii przeznaczaja
          jeszcze na doplaty do ocieplania budynków i wymianę okien.Np w Lublińcu
          wlasciciel nieruchomości moze dostac 70% dotacji na wymianę okien, ocieplenie i
          wymianę pieca na ekologiczny.
          • grenka1 Aniu 29.03.07, 19:25
            A nie wiesz przyupadkiem jak i gdzie się to załatwia?
            Interesuje mnie ocieplenie i założenie centralnego.
            • 52ania Re: Aniu 29.03.07, 22:52
              W Urzedzie Miasta w wydziale Ochrony Środowiska.Trzeba wypełnic odpowiedni
              formularz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka