Dodaj do ulubionych

Renty i emerytury

31.03.07, 09:52
Minister obiecuje, że od przyszłego roku będzie coroczna waloryzacja
wiadomosci.o2.pl/?s=260&t=345948
Czy skończy się tylko na obiecankach?
Obserwuj wątek
    • baska123 Re: Renty i emerytury 31.03.07, 12:43
      No i fajnie,tylko to plucie krwią jakoś mi nie pasuje.
      Proponuję wydanie zakazu plucia, zwłaszcza krwią.
      Naszą (obecnych emerytów) krwawicą żywili się bezwstydnie tak długo,
      przyszedł czas spłacania długu.
      Obyśmy doczekali grubszych portfeli.
    • jaga_22 Re: Renty i emerytury 31.03.07, 13:01
      Jak im jest ciężko dać tych parę groszy.Zaraz na płuca będą umierać,nie będę
      ich żałować.Trwonią nasze pieniądze na lewo i prawo ,żadnego wstydu nie mają.
      Do tych 24 zł mogliby dołożyć 0.
      • ira.mak Re: Renty i emerytury 31.03.07, 18:27
        Uważaj jak ci to zero dołożą.Teraz się chyba już nie wycofają boby wstyd sobie
        przyniesli jak diabli.Przynajmniej ja cos dostanę bo teraz niestety nie
        załapałam się na nic.
        • 52ania Re: Renty i emerytury 31.03.07, 22:35
          Na razie trzeba mówic, bo wszyscy się burzą łacznie z emerytami.Jesienią też
          mówili o waloryzacji, ze będzie i co?Rozeszło się po kosciach.Uwierzę, jak
          bedzie ustawa.Przymiarki mnie nie interesują.Szanowna Zyta niech krwią nie
          pluje, bo jeszcze kogoś zarazi.Dla mnie, to oszusci. Niby inflacja mała, a
          koszty utrzymania wzrosły?
    • grenka1 Re: Renty i emerytury 31.03.07, 23:07
      Ten nie czekał na waloryzację.
      Wziął sprawę we własne ręce.
      miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,4027820.html
      • jaga_22 Re: Renty i emerytury 01.04.07, 08:51
        Niecierpię fałszerzy banknotów,bo przez nich cierpię przy kasie.
        Mimo, że pieniążki pochodzą z banku i od listonosza,to czuję sie nieswojo
        jak kasjerka oglada banknot.
        • grenka1 Banknoty 01.04.07, 11:20
          Jeżeli kasjerka dość długo i bacznie przygląda się podanemu banknotowi,
          wtedy zapewniam ją: "dobry, dobry, dzisiaj w nocy go zrobiłam".
          • 52ania Re: Banknoty 01.04.07, 17:36
            Ja mialam już przygodę z niby falszywka.Pobralam pieniadze z jednego banku i
            wplacałam w drugim banku.Kasjerka wylapala 50 zł, na oko fałszywe.Musialam
            czekac na policję, która przyjechala po 1,5 godz.W miedzyczasie przyjechało
            pogotowie, bo ponoc wygladalam nie najlepiej.Usiłowali zabrac mnie do szpitala,
            bo cisnienie wzrosło i dostalam arytmi .Musialam podpisac, że odmawiam
            przewiezienia do szpitala.Policja spisala moje dane, kasjerka zabrala banknot,
            a ja skołowana wrócilam do domu.Na drugi dzień poszlam do tego banku w którym
            wypłacono mi fałszywke.Nie poradzilam sobie z emocjami i było niezbyt miło.Po
            1,5 miesiaca otrzymalam z prokuratury umorzenie sprawy.Ekspertyza wykazała, ze
            banknot był prawdziwy.Wyobraźcie sobie, że bank nie napisał nic.Musialam nawet
            pisac w sprawie zwrotu banknotu.Otrzymalam banknot, ale ani słowa
            przepraszamy.Po jakimś czasie odpisali, że pracownicy popelnili bład, bo mogli
            zawiadomic policję i dostałabym wezwanie na komisariat.Nie było takiej potrzeby
            żeby mnie strażnik pilnowal 1,5 godz, jak bandziora.Jakie to było upokorzenie,
            to tylko ja wiem.Te spojrzenia klientów banku nie zapomne nigdy.To nie Prima
            aprylis, to fakt autentyczny.Nie życzę tego nikomu.
            • jaga_22 Re: Banknoty 01.04.07, 21:32
              Mimo,że po fakcie,to Ci współczuję Aniu.Byłam kiedyś świadkiem takiej sprawy
              przy kasie.Zadzwonili po policję.Mimo,że to nie mnie dotyczyło zdenerwowałam się
              i czym prędzej wyszłam,więc nie wiem jak się sprawa skończyła.
    • grenka1 Wiek emerytów 02.04.07, 10:01
      praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,74785,4031311.html
      Czy to jest sprawiedliwe?
      • jaga_22 Re: Wiek emerytów 02.04.07, 10:29
        Może z naszego punktu widzenia nie.Jednak ta praca w policji,czy wieziennictwie
        jest trudna do zniesienia.Ludziom odbija,pada na psyche.
        Mogliby zaokrąglić do 20 lat.Poza tym wszystko zależy na jakim posterunku
        służą,bo to nie jest praca tylko służba i tym mogliby się kierowac.
        • jaga_22 Waloryzacja świadczeń co roku, nie tylko o inflacj 02.04.07, 10:34
          Od przyszłego roku emerytury i renty będą corocznie waloryzowane - zapowiada
          premier Jarosław Kaczyński. Deklaruje, że podwyżki uwzględnią inflację i 20
          proc. wzrostu płac. Świadczenia mogą więc wzrosnąć nawet o 5 proc.

Oby tylko dotrzymał słowa.Niech sobie zawiąże supełek.

emerytury.wp.pl/POD,3,a,2,b,4,wid,8797641,wiadomosc.html?rfbawp=1175501592.913
        • ira.mak Re: Wiek emerytów 02.04.07, 10:39
          Bez przesady.Pewnie i jest stresujaca i niebezpieczna ta praca ale nie na
          kazdym posterunku i to powinni rozgraniczyć.Swego czasu był projekt żeby
          górnikom wydłuzyć okres pracy po ktorej mogą przejsc na emeryturę-wynosi ona 25
          lat pracy na dole.Smiem twierdzic ze jest równiez niebezpieczna-akurat sporo
          wiem na ten temat.Poza tym górnik po 25 latach pracy nie bardzo sie kwalifikuje
          do jakiejkolwiek pracy i gdyby tam przyszło jeszcze dłużej pracować to chyba co
          i rusz wywoziłoby sie na powierzchnię padnietych delikwentów.A
          policjanci?Dopiero rozwijają skrzydła-a ile sie napracowali?
          • 52ania Re: Wiek emerytów 03.04.07, 22:18
            30 lat?To co, do pracy przyjmują juz dzieci?15 lat, to dziecko.A ten 33 latek,
            to co, nawet matury nie zrobił?Dawniej w MO pracowali ludzie bez
            wykształcenia.A teraz?Nie wiedziałam, że kawały o policjantach są nadal
            aktualne.
            • bozenamroczek1 Re: Wiek emerytów 04.04.07, 00:15
              A może im liczą podstawówkę do stażu?
              • grenka1 Re: Wiek emerytów 04.04.07, 08:41
                Niedługo i pobyt w żłobku też zaliczą,
                bo to jednak stres dla dziecka.
                • 52ania Re: Wiek emerytów 04.04.07, 09:02
                  Bez przesady, niech pracuje te 15 lat, ale niech mu się liczy to od ukończenia
                  przynajmniej studium zawodowego.Te 15 lat, to powinna byc praca w terenie, a
                  nie za biurkiem.
                  • jaga_22 Re: Wiek emerytów 04.04.07, 10:24
                    Zapomniałyście,że tak jak liczy się szkoła,tak jest zliczane wojsko do
                    wysługi lat.
            • pia.ed Re: Wiek emerytów 04.04.07, 11:13
              Osiagnal tylko wiek, w ktorym mozna przyznac emeryture, tak zrozumialam.
              Ale dali mu tylko 40% ... wiec jego strata.

52ania napisała:
              30 lat?To co, do pracy przyjmują juz dzieci?15 lat, to dziecko.A ten 33 latek,
              > to co, nawet matury nie zrobił?Dawniej w MO pracowali ludzie bez
              > wykształcenia.A teraz?Nie wiedziałam, że kawały o policjantach są nadal
              > aktualne.
              • 52ania Re: Wiek emerytów 04.04.07, 21:00
                Te 40%, to moze byc wiecej niż ja dostaję.Mam brata wojskowego.U nich też mozna
                odejsc po 15 latach.Emeryturę oblicza sie z ostatniego roku pracy, a nie z
                ostatnich 10, czy z 20 dowolnych.Przecież takiemu odchodzacemu na emeryture idą
                na rękę zeby te ostatnie pensje były przyzwoite.Pia, w szkolnictwie kiedyś też
                obliczało sie emeryture z ostatniego roku pracy.Nauczyciele dostawali nagrody i
                mieli dużo godzin ponadwymiarowych.Czy mam rację?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka