grenka1 31.03.07, 09:52 Minister obiecuje, że od przyszłego roku będzie coroczna waloryzacja wiadomosci.o2.pl/?s=260&t=345948 Czy skończy się tylko na obiecankach? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baska123 Re: Renty i emerytury 31.03.07, 12:43 No i fajnie,tylko to plucie krwią jakoś mi nie pasuje. Proponuję wydanie zakazu plucia, zwłaszcza krwią. Naszą (obecnych emerytów) krwawicą żywili się bezwstydnie tak długo, przyszedł czas spłacania długu. Obyśmy doczekali grubszych portfeli. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Renty i emerytury 31.03.07, 13:01 Jak im jest ciężko dać tych parę groszy.Zaraz na płuca będą umierać,nie będę ich żałować.Trwonią nasze pieniądze na lewo i prawo ,żadnego wstydu nie mają. Do tych 24 zł mogliby dołożyć 0. Odpowiedz Link
ira.mak Re: Renty i emerytury 31.03.07, 18:27 Uważaj jak ci to zero dołożą.Teraz się chyba już nie wycofają boby wstyd sobie przyniesli jak diabli.Przynajmniej ja cos dostanę bo teraz niestety nie załapałam się na nic. Odpowiedz Link
52ania Re: Renty i emerytury 31.03.07, 22:35 Na razie trzeba mówic, bo wszyscy się burzą łacznie z emerytami.Jesienią też mówili o waloryzacji, ze będzie i co?Rozeszło się po kosciach.Uwierzę, jak bedzie ustawa.Przymiarki mnie nie interesują.Szanowna Zyta niech krwią nie pluje, bo jeszcze kogoś zarazi.Dla mnie, to oszusci. Niby inflacja mała, a koszty utrzymania wzrosły? Odpowiedz Link
grenka1 Re: Renty i emerytury 31.03.07, 23:07 Ten nie czekał na waloryzację. Wziął sprawę we własne ręce. miasta.gazeta.pl/bydgoszcz/1,35590,4027820.html Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Renty i emerytury 01.04.07, 08:51 Niecierpię fałszerzy banknotów,bo przez nich cierpię przy kasie. Mimo, że pieniążki pochodzą z banku i od listonosza,to czuję sie nieswojo jak kasjerka oglada banknot. Odpowiedz Link
grenka1 Banknoty 01.04.07, 11:20 Jeżeli kasjerka dość długo i bacznie przygląda się podanemu banknotowi, wtedy zapewniam ją: "dobry, dobry, dzisiaj w nocy go zrobiłam". Odpowiedz Link
52ania Re: Banknoty 01.04.07, 17:36 Ja mialam już przygodę z niby falszywka.Pobralam pieniadze z jednego banku i wplacałam w drugim banku.Kasjerka wylapala 50 zł, na oko fałszywe.Musialam czekac na policję, która przyjechala po 1,5 godz.W miedzyczasie przyjechało pogotowie, bo ponoc wygladalam nie najlepiej.Usiłowali zabrac mnie do szpitala, bo cisnienie wzrosło i dostalam arytmi .Musialam podpisac, że odmawiam przewiezienia do szpitala.Policja spisala moje dane, kasjerka zabrala banknot, a ja skołowana wrócilam do domu.Na drugi dzień poszlam do tego banku w którym wypłacono mi fałszywke.Nie poradzilam sobie z emocjami i było niezbyt miło.Po 1,5 miesiaca otrzymalam z prokuratury umorzenie sprawy.Ekspertyza wykazała, ze banknot był prawdziwy.Wyobraźcie sobie, że bank nie napisał nic.Musialam nawet pisac w sprawie zwrotu banknotu.Otrzymalam banknot, ale ani słowa przepraszamy.Po jakimś czasie odpisali, że pracownicy popelnili bład, bo mogli zawiadomic policję i dostałabym wezwanie na komisariat.Nie było takiej potrzeby żeby mnie strażnik pilnowal 1,5 godz, jak bandziora.Jakie to było upokorzenie, to tylko ja wiem.Te spojrzenia klientów banku nie zapomne nigdy.To nie Prima aprylis, to fakt autentyczny.Nie życzę tego nikomu. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Banknoty 01.04.07, 21:32 Mimo,że po fakcie,to Ci współczuję Aniu.Byłam kiedyś świadkiem takiej sprawy przy kasie.Zadzwonili po policję.Mimo,że to nie mnie dotyczyło zdenerwowałam się i czym prędzej wyszłam,więc nie wiem jak się sprawa skończyła. Odpowiedz Link
grenka1 Wiek emerytów 02.04.07, 10:01 praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,74785,4031311.html Czy to jest sprawiedliwe? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wiek emerytów 02.04.07, 10:29 Może z naszego punktu widzenia nie.Jednak ta praca w policji,czy wieziennictwie jest trudna do zniesienia.Ludziom odbija,pada na psyche. Mogliby zaokrąglić do 20 lat.Poza tym wszystko zależy na jakim posterunku służą,bo to nie jest praca tylko służba i tym mogliby się kierowac. Odpowiedz Link
jaga_22 Waloryzacja świadczeń co roku, nie tylko o inflacj 02.04.07, 10:34 Od przyszłego roku emerytury i renty będą corocznie waloryzowane - zapowiada premier Jarosław Kaczyński. Deklaruje, że podwyżki uwzględnią inflację i 20 proc. wzrostu płac. Świadczenia mogą więc wzrosnąć nawet o 5 proc. Oby tylko dotrzymał słowa.Niech sobie zawiąże supełek. emerytury.wp.pl/POD,3,a,2,b,4,wid,8797641,wiadomosc.html?rfbawp=1175501592.913 Odpowiedz Link
ira.mak Re: Wiek emerytów 02.04.07, 10:39 Bez przesady.Pewnie i jest stresujaca i niebezpieczna ta praca ale nie na kazdym posterunku i to powinni rozgraniczyć.Swego czasu był projekt żeby górnikom wydłuzyć okres pracy po ktorej mogą przejsc na emeryturę-wynosi ona 25 lat pracy na dole.Smiem twierdzic ze jest równiez niebezpieczna-akurat sporo wiem na ten temat.Poza tym górnik po 25 latach pracy nie bardzo sie kwalifikuje do jakiejkolwiek pracy i gdyby tam przyszło jeszcze dłużej pracować to chyba co i rusz wywoziłoby sie na powierzchnię padnietych delikwentów.A policjanci?Dopiero rozwijają skrzydła-a ile sie napracowali? Odpowiedz Link
52ania Re: Wiek emerytów 03.04.07, 22:18 30 lat?To co, do pracy przyjmują juz dzieci?15 lat, to dziecko.A ten 33 latek, to co, nawet matury nie zrobił?Dawniej w MO pracowali ludzie bez wykształcenia.A teraz?Nie wiedziałam, że kawały o policjantach są nadal aktualne. Odpowiedz Link
bozenamroczek1 Re: Wiek emerytów 04.04.07, 00:15 A może im liczą podstawówkę do stażu? Odpowiedz Link
grenka1 Re: Wiek emerytów 04.04.07, 08:41 Niedługo i pobyt w żłobku też zaliczą, bo to jednak stres dla dziecka. Odpowiedz Link
52ania Re: Wiek emerytów 04.04.07, 09:02 Bez przesady, niech pracuje te 15 lat, ale niech mu się liczy to od ukończenia przynajmniej studium zawodowego.Te 15 lat, to powinna byc praca w terenie, a nie za biurkiem. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wiek emerytów 04.04.07, 10:24 Zapomniałyście,że tak jak liczy się szkoła,tak jest zliczane wojsko do wysługi lat. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wiek emerytów 04.04.07, 11:13 Osiagnal tylko wiek, w ktorym mozna przyznac emeryture, tak zrozumialam. Ale dali mu tylko 40% ... wiec jego strata. 52ania napisała: 30 lat?To co, do pracy przyjmują juz dzieci?15 lat, to dziecko.A ten 33 latek, > to co, nawet matury nie zrobił?Dawniej w MO pracowali ludzie bez > wykształcenia.A teraz?Nie wiedziałam, że kawały o policjantach są nadal > aktualne. Odpowiedz Link
52ania Re: Wiek emerytów 04.04.07, 21:00 Te 40%, to moze byc wiecej niż ja dostaję.Mam brata wojskowego.U nich też mozna odejsc po 15 latach.Emeryturę oblicza sie z ostatniego roku pracy, a nie z ostatnich 10, czy z 20 dowolnych.Przecież takiemu odchodzacemu na emeryture idą na rękę zeby te ostatnie pensje były przyzwoite.Pia, w szkolnictwie kiedyś też obliczało sie emeryture z ostatniego roku pracy.Nauczyciele dostawali nagrody i mieli dużo godzin ponadwymiarowych.Czy mam rację? Odpowiedz Link