pia.ed 30.09.07, 18:27 Pasek adresu zupelnie zniknal i wchodze na domeny w "okrezny sposob". Pozostale paski sa po prawej stronie, co mi zmniejsza ekran ... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ira.mak Re: Komputer - paski mi sie poprzestawialy ... 30.09.07, 19:48 Co ty znowu wymysliłaś?Kliknij u góry tam gdzie masz -WIDOK- i tam śą od razu paski narzędzi. i inne.I tam sie to ustawia.Kombinuj!!! Odpowiedz Link
pia.ed Re: Komputer - paski mi sie poprzestawialy ... 01.10.07, 11:27 Klikalam na "Paski narzedzi" i na wszystko mozliwe... Nic sie nie dzieje ... Odpowiedz Link
pia.ed Re: dobrze, ze nie klepki 01.10.07, 12:31 Jak mi pomozesz, to na pewno dam rade! Ale Ty pewnie sam nie wiesz ... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: dobrze, ze nie klepki 01.10.07, 13:30 Pia,jak przyjdzie córka z pracy,to się spytam. Zadzwoniłam do syna,ale on ma urwanie głowy w pracy i nie bardzo mogłam mu wytłumaczyć. Powiedział, że można spróbować wcisnąć F11,ale co dalej to nie wiem. Pia,a te paski z prawej to nie możesz przeniść naciskając kursorem ? Odpowiedz Link
pia.ed Re: dobrze, ze nie 01.10.07, 13:46 Na forum komputerowym dostalam taka rade: Pasek adresu: Widok >>> Paski narzędzi >>>> zaznacz: Pasek adresu Kliknij prawym przyciskiem myszy na tym pasku który masz po prawej stronie i odznacz "zablokuj pasek zadań". Teraz złap ten pasek i trzymając wciśnięty lewy przycisk myszy przeciągnij w dół. Jest bardzo szczegolowa i wyglada na jasna, wiec przepisalam ja na kartke i probowalam tak robic, ale OSTATNIE polecenie nie dziala, tzn. nie udalo mi sie paska "Zablokuj pasek zadan" sciagnac na dol ... Bez wzgledu na to, ktorym klawiszem klikam, to paska nie moge przeciagnac w dol. bo Albo nic sie nie dzieje, albo pasek zanika jak w nigo klikne lewym klawiszem. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: dobrze, ze nie 01.10.07, 19:09 Pia, Ty nie ściągaj paska zadań,bo to jest tylko polecenie. Masz kliknąć wten pasek o którym wspominasz,kliknąć lewym kursoremi trzymając cały czas przesunąć do dołu. Odpowiedz Link
pia.ed Re: dobrze ............ 02.10.07, 01:00 Tak to jest, jak sie cos robi bez zrozumienia ... Oczywiscie, masz racje, "Pasek zadan" to jakby wspolny temat, a mnie chodzilo konkretnie o Pasek adresu! Sprobuje teraz sciagnac WLASCIWY pasek. Choc dalej pozostaje problem ikonek, ktore zamiast siedziec na dole stronki, to ustawily sie okoniem "na marginesie" po prawej stronie. Slowko START tez gdzies sie zgubilo ... Odpowiedz Link
pia.ed ............ niestety 02.10.07, 01:05 Tak jak przewidywalam: Pasek adresu tez sie nie dal sciagnac na dol! A wlasciwie o jaki DOL chodzi? Daje sie sciagac do konca napisow w tym slupku, dalej sie nie da ... no i przede wszystkim na stronce nic sie nie dzieje. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: niezrozumienie. 02.10.07, 08:03 Myslałam,że mówisz o ikonkach.Żeby coś poradzic,trzeba dobrze okreslic zaistniałą sytuację.Możesz zupełnie miec inne ustawienie niż ja. "Pozostałe paski sa po prawej stronie, co mi zmniejsza ekran ..." Córka kupiła nową wieżę i MP-4 i cały wieczór miała zajęty,a ja nie miałam dojścia do komputera. Okropna jest ta młodzież. Odpowiedz Link
grenka1 Pia... 02.10.07, 09:42 Ustaw strzałkę kursora gdzieś w połowie paska, naciśnij lewy przycisk myszy i energicznie ściągnij go (ruchem kolistym)na połowę dolnej krawędzi monitora (tak jakbyś go chciała tam położyć, bo podejrzewam, że Ty go ściągasz do dołu). Za pierwszym razem może Ci się nie udać. Próbuj do skutku. A z drugiej strony, to po "jakiego grzyba" go ruszałaś? Odpowiedz Link
grenka1 Re: Pia... 02.10.07, 09:43 grenka1 napisała: > Ustaw strzałkę kursora gdzieś w połowie paska, naciśnij lewy > przycisk myszy i energicznie ściągnij go (ruchem kolistym)na połowę > dolnej krawędzi monitora (tak jakbyś go chciała tam położyć, bo > podejrzewam, że Ty go ściągasz do dołu). Za pierwszym razem może Ci > się nie udać. Próbuj do skutku. > A z drugiej strony, to po "jakiego grzyba" go ruszałaś? > Ikonki same się ustawią po właściwej stronie. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Pia... grenka ... ira.mak wyjasniam ... 02.10.07, 10:53 Juz na poczatku zle mnie zrozumialyscie! NIC NIE PRZESTAWIALAM ANI NIE RUSZALAM! Nie mam zielonego pojecia, kiedy i w jaki sposob to sie stalo... Po prostu w pewnym momencie stwierdzilam, ze te wszystkie ikonki ktore byly "od zawsze" w dolnej krawedzi ekranu (GG, skype,MSN, java, Picasa2), juz nie mowiac o START, ktory chyba zawsze zanjduje sie w lewym dolnym rogu ekranu, nagle ZNIKNELY ... Czesc z nich odnalazlam "na stojaco" na prawym marginesie ekranu (margines tak jak w zeszycie do pisania ...) a np Start znikl bezpowrotnie. Na adres wchodze przez malenkie okienko na gorze ekranu, mniej wiecej tam gdzie kiedys byl "Pasek adresu", tylko ze teraz wchodze przez "Search Web" albo przez takie okienko ze szklem powiekszajacym ... Odpowiedz Link
grenka1 Re: Pia... grenka ... ira.mak wyjasniam ... 02.10.07, 12:01 NIC SIĘ SAMO NIE ROBI !!! Ja Cię BARDZO DOBRZE zrozumiałam, bo też kliknęłam kiedyś na ten dolny pasek i mnie jeszcze lepiej się zrobiło, bo ustawił mi się na górze. Próbuj tak jak Ci napicałam. Powinno się udać. Odpowiedz Link
pia.ed Sprobuje potem ... 02.10.07, 13:24 Juz sie dosc dzis na necie wysiedzialam ... musze troche rozruszac moje kosci. Odpowiedz Link
ira.mak Re: Sprobuje potem ... 02.10.07, 17:21 Ja to w ogole nie kumam jak ci się to poprzestawiało.Bo jak klikniesz w pasek narzędzi -pasek narzędzi nawigacyjnych to adres ginie.Jak klikniesz drugi raz to wraca. A ikonki mozna sobie przeciągnąc.Tylko dziwne gdzie ci start uciekł? >><< Odpowiedz Link
ira.mak Re: Sprobuje potem ... 02.10.07, 17:30 a sprobuj kliknąć prawym na pasku i tam na dole są -własciwości paska zadań i menu start-Posprawdzaj najpierw pierwsze a potem sprawdz czy masz zaznaczoną odpowiednia rubryke w menu start.Chyba tu ci sie pokrecilo. Odpowiedz Link
pia.ed Stal sie CUD pewnego razu ........ 02.10.07, 21:04 Ira, czytajac Twoje rady bezmyslnie klikalam po prawej stronie, i nagle ikonki wrocily na swoje miejsce, na dolny pasek! Klikalam miedzy innymi w slowo "adres"... i nie wiem, czy byl tam wczesniej, ale adres pojawil mi sie NA DOLE. Nie wiem czy to ten prawdziwy adres, sprobuje potem cos w niego wpisac. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Sprobuje potem ... 03.10.07, 10:20 Kliknelam na dole w pustepole. Pojawil mi sie Pasek narzedzi, a potem adres. Kliknelam w adres i mi znikl, tak jak pisalas... Työlo ze potem zajelo mi 5 minut, zeby adres mi wrocil! O "przeciaganiu ikonek" to chyba piszesz o ikonkach na pustym monitorze, kiedy jeszcze nie weszlo sie na zadna strone. Te ikonki na dole otwartej strony, np sloneczko gg czy zielona glowka MSN nie daja sie przeciagnac ... jak klikniesz w pasek > narzędzi -pasek narzędzi nawigacyjnych to adres ginie.Jak klikniesz drugi raz > to wraca. Odpowiedz Link
ira.mak Re: Sprobuje potem ... 03.10.07, 11:48 Wejdz jeszcze raz na pasek ,kliknij prawym-WLASCIWOSCI-jak na to klikniesz to masz -wygląd paska zadń.Kliknij na to i sobie ustaw.A jak mi ginie z paska np.gg to kklikam na ikone która mam na komputerze po lewej u gory i ona wraca. Odpowiedz Link
pia.ed Dalej nie wszystko jak trzeba 03.10.07, 19:54 Ira, moze to jeszcze raz napiszesz, tylko troche dokladniej? Bo nie rozumiem o co chodzi ... ZADNE ikonki mi nie poznikaly, sa juz na swoim miejscu, tylko paska adresu jak nie ma tak nie ma ... No i te zielone strzalki, za pomoca ktorych mozna wrocic do poprzedniej strony - tez ich nie ma ... Jedyna zielona strzalka, ktora jest na gorze wiedzie manie do strony Google! Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dalej nie wszystko jak trzeba 03.10.07, 20:26 Pia,powinnaś kliknąc na widok,pasek narzędzi i i kliknąc w adresowy i powinno wszystko wrócic na miejsce. Ja już ma kołomyję w głowie. Odpowiedz Link
ira.mak Re: Dalej nie wszystko jak trzeba 04.10.07, 16:30 A ja sobie pomyślałam teraz że najprościej byłoby zrobić PRZYWRACANIE SYSTEMU-i wszystko wróci do pierwotnych ustawień.Klikasz na START---WSZYSTKIE PROGRAMY. Otwiera ci sie taka długa lista wszystkich programow.Najeżdzasz na AKCESORIA- otwiera sie taka tabelka -w ktorej najeżdzasz na -NARZęDZIA SYSTEMOWE.Jak na to najedziesz to znów sie rozwinie taka lista i tam chyba 7 z kolei jest -PRZYWRACANIE SYSTEMU.Jak na to klikniesz to otworzy sie kreator przywracania systemu tam jest:przywróć mój komputer do poprzedniego stanu,-zaznacz to i kliknij DALEJ.Otworzy sie kalendarz z datami i zobacz kiedy mniej wiecej ci sie spieprzyło i ustaw sobie datę.Resztę komputer powinien zrobić sam.To proste ,przeczytaj to pomału albo sobie spisz i krok po kroku tak jak napisałam.Robiłam to parę razy.Możesz też sobie sama określić datę.Pomału,spaokojnie-komputer nie gryzie . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Dalej nie wszystko jak trzeba 04.10.07, 16:43 Ira, jedna babka z Niemiec wlasnie radzila mi Przywracanie Systemu. Doszlam do DATY, ale nie potrafilam jej podac, i na tym sie moja proba skonczyla ... Czy moge te date ustawic "pi razy oko", na przyklad trzy tygodnie temu? Wtedy wszystko dzialalo na 100 %. Odpowiedz Link
jaga_22 Pia 04.10.07, 17:03 wejdż na widok w Firefoksie i dalaj wejdż na rozmiar tekstu i tam ci się rozwinie zwiększyć lub pomniejszyć i kliknąć. Odpowiedz Link
ira.mak Re: Pia 05.10.07, 16:32 Tam w tym kalendarzyku pogrubione -takie w kwadracikach -to sa daty narzucone niejako przez komputer.Ale na pierwszej stronie jak tylko ci się otwiera kreator przywracania systemu-jest opcja-utwórz punkt przywracania.I jak to zaznaczysz i klikniesz dalej to będziesz mogła okreslić datę jaka ci pasuje.Spróbuj.Jak cos ci nie wyjdzie to tam masz też opcję-cofnij moje ostatnie przywrócenie.Rozmiar tekstu masz też w widoku .W panelu sterowania też mozesz sobie zmienić czcionki.Musisz przestać bać sie komputera.Nie klikaj na ślepo tylko dokładnie czytaj komendy-bo zanim coś zrobisz czy zmienisz to on sie pytaJa korzystam z Mozilli Firefox-i możesz ustawić sobie własnie to jako stronę tytułowa.Przeglądarka działa bez zarzutu i chyba nawet lepiej niz Eksplorer Odpowiedz Link
pia.ed Re: Pia Ira 05.10.07, 17:45 Ja sie naprawde nie boje komputera, tylko mam taka wlasciwosc umyslu, ze kiedy natrafie na cos trudniejszego, to dostaje calkowitej blokady! Poza tym pamiec mnie zawodzi w takich wlasnie trudnych przypadkach, ze nawet jesli cos czytalam i robilam 10 razy, to jedenasty raz jest dla mnie zupelnie NOWE ... Kiedy wchodze na Firefox, mam komputer podzielony w jakis sposob, nie pytaj sie jaki, bo nie wiem, to wszystko funkcjonuje jak w zegarku! Tutaj moge robic te POLECANE operacje bez problemu, tylko PO CO MAM JE ROBIC??? Odpowiedz Link
ira.mak Re: Pia Ira 05.10.07, 18:51 Wiesz,tak to jest z wszelkimi ustrojstwami że czasem fiksują.I dlatego wtedy trzeba te polecane operacje zrobić.I wtedy sie przydaje jakas podstawowa wiedza,cierpliwosc i dobrze jak człowiek ma taką ciekawosc.Poprostu trzeba to lubić.Ja nigdy nie byłam na kursie,uczylam się metodą prob i błędów,trochę literatury-no i jestem uparta. Odpowiedz Link
pia.ed ... wszystko jak trzeba - na Firefox 04.10.07, 16:36 A jak myslisz, CO ja mam w glowie??? Klikalam dziesiatki razy, bo wszyscy mi identycznie radza i nic nie pomaga. Teraz weszlam przez Firefox i oczywiscie funkcjonuje jak trzeba. Jedyny problem to to, za na Firefox nie mam ustawionego wiekszego tekstu, i ledwo widze! jaga_22 napisała: > Pia,powinnaś kliknąc na widok,pasek narzędzi i i kliknąc w adresowy i powinno > wszystko wrócic na miejsce. > Ja już ma kołomyję w głowie. Odpowiedz Link
pia.ed Ira, moze napiszesz dokladnie ... 05.10.07, 20:06 Kiedy piszesz jakbym to wszystko juz znala, to nic nie rozumiem! Moze napiszesz " krok po kroku" jak powiekszyc tekst? ira.mak☺ "Rozmiar tekstu masz też w widoku." Odpowiedz Link
ira.mak Re: Ira, moze napiszesz dokladnie ... 05.10.07, 22:11 Ok- kliknij u góry -WIDOK- i otworzy ci sie spis co tam mozesz zrobić. 6 pozycja to jest rozmiar tekstu.Jest z taka strzałką.zjedz na to i otworzy ci sie z boku:ZWIęKSZ -ZMNIEJSZ -NORMALNY. Klikniesz na to -zwiększ- i gotowe.Z tym że ja korzystam z Mozilli Firefox Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ira, ... 06.10.07, 01:42 Mnie tez wydawalo sie, ze korzystam z tego samego systemu co Ty, ale teraz widze, ze jednak nie! Nie wychodzi tym sposobem ktory podajesz, bo nie ukazuje sie 6 pozycji ... Dziekuje za pomoc. "Powiekszanie tekstu" powinnam gdzies znalezc, bo to jest jedna z podstawowych rzeczy. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ira ... JUZ ZROBIONE ... Dziekuje Ira 06.10.07, 11:30 Wiedzialam, ze na moim komputerze jest Mozilla Firefox. Tylko ze majac poczte na hotmai.com wchodzilam na nia swoim zwyczajem naciskajac na monitorze ikonke MSN, a ta byla podlaczona do Internet Exploer. Teraz kliknelam po raz pierwszy na ikonke Mozilla Firefox, no i powiekszenie tekstu poszlo jak po masle. Odpowiedz Link
fisiula Re: Ira ... JUZ ZROBIONE ... Dziekuje Ira 06.10.07, 13:38 nareszcie po tygodniu po dlugich i ciezkich cierpieniach i lataniu po wszystkich forach. Odpowiedz Link
pia.ed Fisiula ........... 06.10.07, 19:18 "Latalam po innych forach" w zupelnie innej sprawie, ktora zreszta do tej pory jest otwarta! Na Mozilla Firefox przeszlam dopiero WCZORAJ, a tam byl jeden jedyny problem do pokonania: POWIEKSZENIE LITER, bo mnie niesamowicie oczy bolaly od ich wysilania! Ten problem szybko zostal rozwiazany dzieki ira.mak. Autor: fisiula "nareszcie po tygodniu po dlugich i ciezkich cierpieniach i lataniu po wszystkich forach." Odpowiedz Link