grenka1 03.12.07, 12:33 A może byśmy tak najmilsze, wpisywały tutaj co podajemy na wigilijny stół? Jak się zorientowałam, to w każdej dzielnicy Polski jest inny zestaw menu. Co o tym myślicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ira.mak Re: Dania wigilijne. 03.12.07, 13:27 Czemu nie? Barszcz z uszkami(z grzybami),karp smazony,karp w galarecie,sledziki,ryba po grecku,sałatki-w nieduzych ilosciach bo potem problem-jarzynowa,z wedzonej ryby,ew.z tuńczyka.Nie lubimy klusek z makiem.Pierozków z kapusta tez nie robię bo nie chca jesć.Tak że takich typowo tradycyjnych potraw to u mnie niewiele ale nie robie np.kompotu z suszonych owocow bo nikt nie lubi,grochu z kapusta nigdy nie gotowałam.Z dzieciństwa pamiętam smak kutii-to takie cos z pszenicy ,miodu i czegos tam-słodkie to było jak jasna anielka.Makowce,piernik i koniecznie męzowi szarlotkę.To już nie są takie święta jak za prababci. Odpowiedz Link
grenka1 Re: Dania wigilijne. 03.12.07, 14:22 U mnie: zupa grzybowa z kluseczkami, ryba smażona (karpia nie chcą, bo ma ości -a ja nie chcę wyciągać) ryba po grecku, ryba w galarecie, pieczarki panierowane, pierogi z grzybami i kapustą, sałatka jarzynowa ze śledziem (majonezem przyprawiam przed podaniem), śledź w śmietanie z jabłkami i cebulą, śledź w oleju z papryką i czerwoną cebulą. Ciasta: takie co się nie piecze (sernik na zimno, ambasador na biszkoptach, śmietanowiec). Makowiec kupuję w sklepie. Kompotu z suszonych owoców nie gotuję, bo nikt nie lubi, uszka robię z mięsa rosołowego (do czerwonego barszczu zrobionego z rosołu, ale to na świateczny obiad), kutii nigdy nie robiłam, groch z kapustą to raczej gotuję jak jest zimno i nie na święta. Kluski z makiem też mi nie "wchodzą". Odpowiedz Link
ewa553 Re: Dania wigilijne. 03.12.07, 15:07 grenka, jak sie panieruje pieczarki? Narobilas mi smaku))) Czy macza sie w jajku a potem w bulce tartej? I to jajko trzyma sie kapelusika? Odpowiedz Link
lisia312 Re: Dania wigilijne. 03.12.07, 20:22 dokładnie tak jak kotlet: mąka, jajko, bułka tarta- solę po upieczeniu.Pycha, czasami robię na bezmięsny obiad. Odpowiedz Link
grenka1 Pieczarki panierowane 03.12.07, 20:36 Pieczarki czyścimy, obcinamy ogonki (nie ściągamy skórki) i płuczemy. Układamy na talerzu spodnią stroną do góry lekko solimy i pieprzymy. Kolejno zanurzamy każdą pieczarkę w rozmąconym jajku i w tartej bułce. Tarta bułka trzyma się kapelusika, bo on jest zamoczony w jajku. Kładziemy spodnią stroną do góry na rozgrzanym tłuszczu i na małym ogniu przyrumieniamy, następnie odwracamy i przyrumieniamy spodnią stronę pieczarki. Odpowiedz Link
genova51 Re: Dania wigilijne. 03.12.07, 15:16 U mnie jest: barszcz z uszkami lub krokietami z kapustą i grzybami, karp smażony, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kapusta z grzybami, Sledzie na 2-3 sposoby, makówki, moczka, ciasta Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dania wigilijne. 03.12.07, 16:58 U mnie tak: -karp smażony,zrobione filety i bez ości. -karp w galarecie -barszczyk czerwony z uszkami grzybowymi -kilka sałatek śledziowych -sałatka jarzynowa -ryba po grecku -fasola jaś z bułeczką i masełkiem -pieczarki małe w całości uduszone z cebulką na masełku -kompocik wigilijny.makowiec i sernik własnej roboty,sernik na zimno owoce,soki,bez alkoholu. Próbowałam przemycić inne potrawy,niestety zostawały. Genova51,a co to jest moczka i makówki,czy to bułeczki z makiem ? Odpowiedz Link
genova51 Re: Dania wigilijne. 03.12.07, 19:09 Spodziewałam się tego pytania. Otóż jestem ze Śląska i są to nasze potrawy regionalne, aczkolwiek ile gospodyń, tyle wersji. Moja babcia, mama a teraz ja, robimy to w ten sposób: makówki - bułka/baton, chałka/ jest krojona w cienkie kromki, maczane w mleku i układa się na przemian, ze zmielonym i ugotowanym z bakaliami makiem, oczywiście posłodzonym, ja jeszcze każdą warstwę maku skrapiam roztopionym masłem i tak do wyczerpania składników. Ostatni ma być mak. Moczka: gotuję osobno suszone jabłka i śliwki, odlewam wodę, w której moczę cienko pokrojony piernik do ryb. Gotuję aż się rozpuści. Wlewam sok z kompotu śliwkowego, agrestowego i czereśniowego. Dodaję bakalie: rodzynki, migdały i orzechy włoskie. Ugotowane jabłka i część śliwek miksuję, dodaję do moczki. Robię zasmażkę z 1/2 kostki masła i 1 łyżki mąki, wlewam do gotującej się potrawy. Dodaję resztę całych śliwek. Ważne jest doprawienie do smaku. Trochę soli, dużo cukru i dużo soku z cytryn. Musi być słodko-kwaśna. Nie wyobrażam sobie świąt bez tych potraw. Odpowiedz Link
genova51 Re: Dania wigilijne. 03.12.07, 19:14 Zapomniałam dodać, że te potrawy je się na zimno. Jedni jedzą każdą z osobna, inni polewają moczką makówki. Nazwa "moczka" pewnie pochodzi stąd, że piernik jest uprzednio przed gotowaniem moczony. Odpowiedz Link
lisia312 Re: Dania wigilijne. 03.12.07, 20:24 ze Śląskich potraw wigilijnych, to zupa grzybowa z grzybów suszonych i kompot z bani (dyni) Odpowiedz Link
grenka1 Lisiu 03.12.07, 20:39 lisia312 napisała: > ze Śląskich potraw wigilijnych, to zupa grzybowa z grzybów >suszonych i kompot z bani (dyni) Zupa grzybowa to tak jak i u nas, ale o kompocie z dyni to słyszę pierwszy raz w życiu. U nas dynia nie jest warzywem popularnym. Gotuje się z niej tylko zupę, ewentualnie marynuje się ją. Odpowiedz Link
genova51 Re: Lisiu 03.12.07, 21:56 Najlepszy kompot z bani gotowała moja babcia i mama. Ja już tak nie potrafię dosmaczyć. Musiał być z całym cynamonem, nie mielonym. Odpowiedz Link
genova51 Re: Lisiu 03.12.07, 21:59 Jeśli chodzi o zupę wigilijną, w mojej rodzinie była zupa rybna. Niestety mąż jej nie lubi i zaczęłam gotować barszcz. Jeszcze dziś czuję ten wspaniały smak zupy. Odpowiedz Link
52ania Re: Wigilia u Ani.... 03.12.07, 22:14 U mnie karp smażony, śledz w oleju,kasza gryczana z cebulką przysmażoną na oliwie,barszcz biały z grzybami suszonymi(łebki borowików)i kaszą gryczaną,łazanki(koniecznie własnej roboty) z makiem i miodem,kompot z suszu,racuchy. Odpowiedz Link
zajbel Re: Dania wigilijne. 03.12.07, 23:11 Smak wigilii z mojego dzieciństwa to kartofle gotowane w mundurkach obrane pokrojone w kostkę posolone po wierzchu i polane olejem rzepakowym który tato specjalnie w tym celu chodził tłoczć na zimno u jednego pana co miał prasę Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dania wigilijne. 04.12.07, 08:43 Ja również pamiętam do dzisiaj zapach i smak oleju rzepakowego, był lekko zielonkawy i aromatyczny,też do kartofelków.Były również pyszne drożdżowe racuchy zamiast chleba i śledzie w oliwie z cebulką. Innej ryby nie pamiętam i barszczu też nie pamiętam,może nie było. Odpowiedz Link
ira.mak Re: Dania wigilijne. 04.12.07, 12:08 A jak juz sie człowiek naje -to czekaja owoce,przede wszystkim orzechy i rumiane jabłuszka .I pomarańcze-ktorych nie moglo zabraknąc w najgorszych czasach. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dania wigilijne. 04.12.07, 12:57 Ja pomarańczy nie pamiętam w domu.Za to mielismy duuże paczki ze szkoły i tam były jabłka,cukierki,ciastka i pomarańcze. Chyba były nawet zeszyty i jakieś drobiazgi do szkoły.(kredki,gumka) Odpowiedz Link
ewa553 kupa pytan do wszystkich:)))) 04.12.07, 13:42 genova: skad jestes ze Slaska? Bo ja wychowalam sie glownie w Katowicach. Kompot z bani robila matka mojej szkolnej przyjaciolki, byl pyszny. Ale u mnie w domu nieznany. I skad masz taki sliczny nick? Czyzbys tez byla wielbicielka Wloch i Genui? Zajbel i 52anie pytam gdzecznie, z jakiego regioonu pochodza, bo ich dan wigilijnych nie znam i mnie ciekawia. Odpowiedz Link
genova51 Re: kupa pytan do wszystkich:)))) 05.12.07, 22:34 Pochodzę ze Śląska. Cała moja rodzina. Męża również. Od przeszło 50 lat mieszkam w Tychach. Rosłam z tym miastem i dzisiaj nie wyobrażam sobie mieszkać w innym. No, może jeszcze w jakiejś spokojnej wiosce pod Tychami. Takiej, w jakiej mieszka moja zamężna córka. Pozdrawiam. Odpowiedz Link