czuk1 03.08.08, 08:42 Może ktoś powyższył sobie emeryturę, korygując podstawę wyliczenia emerytury ? Podobno są takie możliwości. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kumpelka15 Re: jak podwyzszyc sobie emeryturę? 03.08.08, 11:11 www.kadry.uni.wroc.pl/prawo_co_dnia.html Znam trzy przypadki z mojego osiedla, gdzie koleżanki podwyższyły swoje emerytury przez nowe naliczenie podstawy.Idąc na świadczenia przedemerytalne miały naliczoną bazę z tego okresu, ale póżniej przechodząc już na pełną emeryturę ta baza została zmieniona na wyższą a one miały dalej naliczaną z tej starej.Dlatego należy zwrócić się do ZUS-u o nowe przeliczenie emerytury albo nawet tylko jej sprawdzenie- jak się ma wątpliwości. Odpowiedz Link
dorka556 Re: jak podwyzszyc sobie emeryturę? 03.08.08, 11:33 czuk1 napisał: > > Może ktoś podwyższył sobie emeryturę, korygując podstawę wyliczenia emerytury ? > Podobno są takie możliwości. Jakieś 3 lata temu zmieniłam podstawę opodatkowania. Warunkiem było przepracowanie co najmniej 30 miesięcy po przejściu na emeryturę. Opłaciło mi się, dostałam 15% więcej. Odpowiedz Link
52ania Re: jak podwyzszyc sobie emeryturę? 03.08.08, 17:04 Ja dorabiam i co 3 miesiące doliczam staż,ale to takie groszowe sprawy.Za 3 miesiące dostaję 6 zł na czysto.Mam niestety bardzo niski wskaźnik. Odpowiedz Link
dorka556 Re: jak podwyzszyc sobie emeryturę? 03.08.08, 17:12 Aniu, stażowe, to zupełnie coś innego. Jeżeli przepracowałaś już 30 m-cy po przejściu na emeryturę, to musisz SAMA złożyć wniosek do ZUS-u o przeliczenie podstawy. Nikt w Zusie nie jest zainteresowany, żeby o tym przypomnieć. Była kiedyś o tym drobna wzmianka w Gazecie Prawnej i ja złożyłam wniosek. Odpowiedz Link
czuk1 Re: jak podwyzszyc sobie emeryturę? 03.08.08, 20:25 Dziękuje bardzo. Nie załapie sie. Po przejściu na emryture pracowłalem tylko 9 miesiecy. Jeszcze raz dziekuję. A jakby pogrzebać sie w moich zarobkach za 49 lat pracy zawodowej i wybrać najlepsze (kwotowo) zarobki? U mnie podstawę do emerytury stanowiły zarobki za ostatnie (chyba) 12 ? lat. Odpowiedz Link
grenka1 czuk1 03.08.08, 22:05 Wejdź na Google i wpisz sobie: wysokość emerytury. Pobuszuj trochę w tych przepisach, bo niestety ZUS co kilka miesięcy zmienia zasady. Najwięcej na ten temat znajdziesz w Gazecie Prawnej. Odpowiedz Link
52ania Re: dorka556.. 04.08.08, 10:24 To prawda, że można sobie podwyższyc częśc socjlną po przepracowaniu 30 miesiecy.Te 30 miesięcy trzeba przepracowac do 60 r życia.Jezeli przepracujemy 30 miesiecy po 60 r życia,to niestety doliczymy tylko staż.ZUS sam nic nie naliczy,trzeba pisac podania. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: dorka556.. 06.08.08, 08:17 Ja też bardzo żałuję,bo choć pracowałam jeszcze,to udokumentowane mam 2 lata. Odpowiedz Link
kumpelka15 Re: jak podwyzszyc sobie emeryturę? 06.08.08, 22:08 www.zus.pl/default.asp?p=1&id=1020 O tej kwocie bazowej pisałam poprzednio.Trzeba zaglądnąć do swojej decyzji (emerytury)i zobaczyć od jakiej kwoty bazowej była ona naliczana.Czy w danym roku była liczona od prawidłowej bazy.Do tego służy ta tabelka. Odpowiedz Link
kumpelka15 Re: jak podwyzszyc sobie emeryturę? 06.08.08, 22:32 Czuk1 - jak sprawdzisz tą bazę- to daj znać czy masz dobrze. Odpowiedz Link
czuk1 Re: jak podwyzszyc sobie emeryturę? 07.08.08, 09:56 Sprawdziłem - zgadza się. Dziękuję. Odpowiedz Link