groszek-5 11.02.09, 16:41 Przestepca ekonomiczny poszukiwany przez USA A dzis jest Ministrem-spr.w rzadzie POL. Co WY na to? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anoagata Re: Minister -poszukiwany przez USA 11.02.09, 17:13 No proszę tak nie żartować sobie. Odpowiedz Link
zajbel Re: Minister -poszukiwany przez USA 11.02.09, 18:54 Groszku, zanim coś powiesz to najpierw zapoznaj sie ze sprawą. Bardzo łatwo kogoś obrzucić blotem, trudniej udowodnić że ta osoba napewno przestepstwo popełniła. W sprawie min Czumy mam swoje zdanie, ale zupełnie inne niż Ty. Odpowiedz Link
prazanka44 Re: Minister -poszukiwany przez USA 11.02.09, 19:06 Bardzo bym chciała, żeby sprawy finansowe p.Czumy wyjaśniły się na jego i naszą korzyść, bo naprawdę przydałby się nam polityk nie uwikłany w ciemne sprawki. Wszak mieliśmy już ministra sportu umoczonego w korupcję, premiera pijącego wódkę z rosyjskim szpiegiem, szefa parti zamieszanego w seksaferę i pewnie jeszcze innych, kt-ych nie pamiętam. A dziś doniesiono o wyprowadzeniu z niemieckiego samolotu w kajdankach p.Rokity, do niedawna posła. A, jeszcze był europoseł gwałcący prosty- tutkę. Odpowiedz Link
jagoda491 Re: Minister -poszukiwany przez USA 12.02.09, 06:14 Skoro piszą o tym w poważnej prasie, a za taką uważam "Politykę", to coś jest na rzeczy.Ale mnie to nie dziwi. coraz bardziej skłaniam się ku poglądowi, że tam, na górze nie ma uczciwych ludzi. Odpowiedz Link
gite19 Re: Minister -poszukiwany przez USA 12.02.09, 07:37 Witam Sądzę analogicznie jak Jagoda, bo "nie ma skutku bez przyczyny".I skoro Ten Pan się tak usilnie broni, to chyba nie bez powodu.Być może,że sprawy te już sa zamknięte, ale jak to sie mówi smród pozostał. Pozdrawiam GITE Odpowiedz Link
natla Re: Minister -poszukiwany przez USA 12.02.09, 08:19 To, że spłacał długi z opóźnieniem i pod naciskiem, to chyba już pewne. Mnie to wystarczy. Dla mnie nie jest wiarygodny, za to jest nieodpowiedzialny. Ćwiąkalski ze swoim długim językiem przy Czumie, to betka. Na co więc Premier czeka? Odpowiedz Link
anerim Re: Minister -poszukiwany przez USA 12.02.09, 08:34 Nie ma przebacz, nawet jak się odpokutowało, wykazało skruchę i żałowało za grzechy? Odpowiedz Link
metalin Re: Minister -poszukiwany przez USA 12.02.09, 08:40 Trzeba by połowę Polaków 'zdyskwalifikować' bo posiadali lub posiadają długi....ludzie, opamiętajcie się! Odpowiedz Link
metalin Re: Minister -poszukiwany przez USA 12.02.09, 08:44 Gdyby ktoś chciał Czumę 'odnaleźć' to chyba nie było przez ostatnie dwa lata problemu....ale trzeba człowiekowi przypieprzyć....to takie polskie, takie katolickie! Podobno szczególne 'ukłony' w tym temacie należą się niejakiemu Andrzejowi Jermakowskiemu. Odpowiedz Link
natla Metalin, spokojnie .... 12.02.09, 09:11 "Trzeba by połowę Polaków 'zdyskwalifikować' bo posiadali lub posiadają długi....ludzie, opamiętajcie się!" To tylko dyskusja.... Połowa Polaków nie siedzi na stanowiskach ministerialnych. Być może, że jestem bardzo subiektywna w ocenie, ale cóż, zawsze mi sie zapala światełko ostrzegawcze przy dłużnikach, którzy *nie spłacają swoich długów w terminie i dobrowolnie*. Wzięcie kredytu, to co innego, a spłacanie go, to co innego. Pan minister być może jest kryształowym człowiekiem i udowodniłby to, gdyby ktoś "nie wyciągnął sprawy". Chcieliśmy demokracji, to ją mamy. Odpowiedz Link
52ania Re: Czuma .... 12.02.09, 12:27 zupełnie nie nadaje się na to stanowisko.Już kiedyś napisałam,że nie poradzi sobie i chyba miałam rację.Co do długów, to wg mnie popełnił przestępstwo.Przede wszystkim powinien przed objęciem stanowiska opowiedzieć Premierowi o swoich kłopotach z długami. Odpowiedz Link
metalin Re: Czuma .... 12.02.09, 13:20 Jak można wyrokować o jego przydatności lub nie skoro tak naprawdę jeszcze nie zaczął ....najpierw 'życzliwi' muszą sobie poużywać. Odpowiedz Link
natla Anerim...... 12.02.09, 09:16 ....jest przebacz, takie zwykłe, niekatolickie. Nie ma ludzi bez skazy, choć takich wciaż idiotycznie oczekujemy "na górze". Jest "przebacz", bo być moze okaże sie świetnym fachowcem na właściwym stanowisku....ale dyskutujemy o jednaj sprawie, w tym akurat momencie. Odpowiedz Link
anoagata Re: Minister -poszukiwany przez USA 12.02.09, 09:44 Właśnie!! ludzie opamiętajcie się w ewangelii jest napisane *kto jest bez grzechu niech żuci kamieniem....* i nikt nie rzucił i wszyscy odeszli.Myślę że są ludzie co boją się i będą wywlekać każdy brud aby został zdymisjonowany.Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link
wilczyca1953 Re: Minister -poszukiwany przez USA 12.02.09, 09:48 Można kraść,nic nie umieć itd. jak się było działaczem opozycji.TRZEBA MIEĆ CHLUBNIE ZAPISANĄ KARTĘ I PO WŁAŚCIWEJ STRONIE. Odpowiedz Link
jagoda491 Re: Minister -poszukiwany przez USA 12.02.09, 13:57 Wg mnie Czuma nie jest wiarygodny, a premier powinien go zdymisjonować. Jak szybko wypadła z PO Gilowska za to,że zatrudniała w swoim biurze synową. Czuma zatrudnia syna (jest jego doradcą), a rzecznikiem Min . Spr. jest przyjaciel córki Czumy. Na dodatek te długi, spłacone czy nie. Ale jak napisała Wilczyca, zalezy po której stronie sie stało. Gdyby to był ktoś z lewicy uuuu, to by było.A tu taki piękny życiorys i co ? Ano wstyd i plama. Odpowiedz Link
groszek-5 Re: Minister -poszukiwany przez USA 12.02.09, 13:10 Zajbel!Nie wiem gdzie mieszkasz i nie wiem jakie masz wiadomosci z Polski?Ja mieszkam dosc spory kawalek od ojczystego kraju,ale widze,patrze i obseruje co sie tam dzieje.I nie krytykuj tego co jest na mediach swiatowych.Najpierw poczytaj,popatrz na to co w swiecie slychac a dopiero zacznij sie produkowac.Powodzenia. Odpowiedz Link
gklej Re: Minister -poszukiwany przez USA 12.02.09, 14:30 mógł powiedzieć premierowi o swoich kłopotach w Stanach Zjednoczonych, przed powołaniem na to stanowisko. A tak mi sie wydaje,że nie jest wer, ponieważ jest to stanowisko Mnistra Sprawiedliwośći. Odpowiedz Link
groszek-5 Re: Minister -poszukiwany przez USA 12.02.09, 14:48 O czym Ty mowisz czlowieku? takie stanowisko? Trzeba lapac i brac pelnymi garsciami!Za taka kase! Za taki stolek! A Ty bys mowil komus o swoich przestepstwach jak bys mial taka szanse? Ja OSOBISCIE-mowie NIE! Odpowiedz Link
metalin Re: Minister -poszukiwany przez USA 12.02.09, 15:08 No tak, on przecie "z tych gdzie stało ZOMO" ....szkoda czasu i atłasu ! Odpowiedz Link
metalin Re: Minister -poszukiwany przez USA 12.02.09, 15:11 gklej napisała: > mógł powiedzieć premierowi o swoich kłopotach w Stanach Zjednoczonych, przed > powołaniem na to stanowisko. A mówił Ci premier, że nie powiedział? Odpowiedz Link
metalin A może trza od du...y strony 12.02.09, 15:20 spojrzeć na 'sprawę'/osobę Czumy? Komu tak bardzo zależy by nawet nie zaczął urzędować? Odpowiedz Link
pia.ed Re: A może trza od du...y strony 12.02.09, 22:37 www.efakt.pl/politycy/artykul.asp?artykul=41333 Czy ktos potrafi mi wytlumaczyc, czym sie ten czlowiek zasluzyl, ze powolano go na stanowisko min. sprawiedliwosci? I co on obecnie robi w USA? Zrozumialam z jednego z artykulow, ze obecnie "porzadkuje swoje sprawy" w Stanach. Kiedy ten czlowiek wrocil z emigracji? Odpowiedz Link
dede43 Re: A może trza od du...y strony 12.02.09, 23:42 Ja tam byłabym za dymisja z kilku względów: = jako minister sprawiedliwości nie powinien mieć na koncie "orzeczeń sądowych", jak to nazywa sam minister Czuma, a wyroków za długi jak to nazywaja normalni ludzie. = jako prokurator generalny powinien jak wyżej = jako człowiek - w wieku 71 lat powinien byc na zasłużonej emeryturze juz od 6-ciu lat. Wątpie też w szeroka znajomość naszego prawa przez p. ministra Czumę, choćby z uwagi na to,że ponad 20 lat był poza zawodem i poza krajem - w USA. Pracował tam jako ktoś w rodzaju dziennikarza i felietonisty - czyli poprostu radiowca, a nie prawnika. Jest ponadto pewnie z 45-50 lat po studiach i nie pracując w zawodzie znajomość ma znajomość prawa na poziomie mniej niż średnim. Odpowiedz Link
52ania Re: dede43 13.02.09, 09:41 Całkowicie się z Tobą zgadzam.Ja zapamiętałam jedno:"min. Czuma jest człowiekiem krystalicznie czystym"(?????). Odpowiedz Link
aga-kosa Re: dede43 13.02.09, 09:51 obojętnie jakie nazwisko , na tak wysokim stołku trzeba być jak żona Cezara. Ludzie honoru składają podanie o odwołanie ze stanowiska. W "Folwarku zwierzęcym" był fragment: .."wszystkie zwierzęta są rówmne ,ale niektóre są równiejsze"...? aga Odpowiedz Link
polnaro Brak ludzi kompetentnych.... 13.02.09, 11:28 .....,czy to zwyczajnie brak ludzi "naszych", "swoich". Nie bardzo rozumiem, od kilku dni się silę, by pojąć, co to znaczy, że premier, w państwie 40-milionowym, nie może znaleźć właściwego człowieka na stanowisko ministra sprawiedliwości. Odpowiedz Link
anoagata Re: Brak ludzi kompetentnych.... 13.02.09, 11:54 A może wyrzućcie na luz!!!!!! Odpowiedz Link
polnaro Na luzie 13.02.09, 12:54 Proszę bardzo: Premier zastanawia się wraz ze swoimi doradcami nad kandydaturą pana X na stanowisko ministra: "faktycznie,świetny kandydat,zdolny do wszystkiego, z jednym tylko nieistotnym wyjątkiem, zupełnie nie zdolny do działania". Odpowiedz Link
anoagata Re: Na luzie 13.02.09, 14:22 Pan Premier powiedział że nie zastanawia sie nad żadną dymisją no i bardzo dobrze. Odpowiedz Link
pia.ed Re: A może trza od du...y strony 13.02.09, 17:31 Czytalam w polonijnej prasie, ze kiedy wystawionao kandydature p. Czumy na konsula polskiego w Chicago, to zerwala sie fala protestow wsrod emigrantow, bo tam go znano nie z najlepszej strony ...chodzi tu o dlugi zaciagniete u rodakow. Zreszta nie caly czas pracowal jako radiowiec, kilka lat byl malarzem, oczywiscie pokojowym. Zamieszczono nawet jego zdjecia z budowy na ktorej pracowal. "Wygrzebano" tez, ze w USA mial duze problemy z alkoholem i korzystal z pomocy psychologa. dede43 napisała: >... jako człowiek - w wieku 71 lat powinien byc na zasłużonej > emeryturze juz od 6-ciu lat. > Wątpie też w szeroka znajomość naszego prawa przez p. ministra > Czumę, choćby z uwagi na to,że ponad 20 lat był poza zawodem i poza > krajem - w USA. Pracował tam jako ktoś w rodzaju dziennikarza i > felietonisty - czyli poprostu radiowca, a nie prawnika. Jest ponadto pewnie z 45-50 lat po studiach i nie pracując w zawodzie znajomość ma znajomość prawa na poziomie mniej niż średnim. Odpowiedz Link
wilczyca1953 Re: A może trza od du...y strony 13.02.09, 19:17 Takie jest zaplecze prawicy ,że nie ma kogo postawić na miejsce Czumy/czytaj dżumy/. On nie rozróżnia nawet wyroku od orzeczenia.Zbłaźnił się w wywiadzie.Tusk nie ma pojęcia o kierowaniu krajem tak samo jak i Kaczor.Przewroty robić to owszem ale budować gospodarkę to całkiem co innego.Czuma był robolem w USA a Tusk w Norwegii.Jeden chlał a drugi ćpał.Teraz to mówią ,że byli smakoszami. Ha,ha,ha. Odpowiedz Link
metalin Re: A może trza od du...y strony 14.02.09, 10:48 A cała reszta społeczeństwa to janioły bez skazy! Ach, jakże łatwo nam oceniać.... Odpowiedz Link
anerim Re: A może ... 14.02.09, 11:06 Ja się boję tych bez skazy, a nawet idę o każdy zakład, że gdy tylko się takowy pojawi, to okaże się, że np. dziadek służył w..., albo babka nie tego wyznania i już po krystaliczności, i znowu szukanie prawdziwego ideału, prawdziwego Polaka itd. Tacy jesteśmy, a więc nie sądźcie...Co do jednego się zgadzam, minister powinien być fachowcem, ale tego jeszcze nie wiemy i pewnie się nie dowiemy... Odpowiedz Link
cortyzol Re: Fachowiec 14.02.09, 15:46 Wczoraj w Szkle właśnie wypowiadał się jeden z emigrantów, jaki z Czumy fachowiec.Mniej niż zero!Ale fakt, kartę jeśli chodzi o łamanie prawa to ma szeroko zapisaną. Tak jak kiedyś Waryński. Odpowiedz Link
polnaro Re: Fachowiec 14.02.09, 19:34 Przebijałam się dzisiaj przez dżunglę informacji o p. Czumie. Może on i przywiózł bagaż z tych Stanów, może ma pewne luki w znajomości kruczków naszego prawodawstwa, ale jednak szala przeważyła "za". Jego zamiary bardzo mnożą mu wrogów, nie podobają się, oj nie, a jeszcze ten jego upór. Mógłby dopiąć swego. Ciekawe. I jak tu nie mówić o szkodliwości korporacji. Odpowiedz Link