super-22 09.07.09, 13:25 Nie wszystkie przysłowia są mądrością narodów. Skąd się wzięło przysłowie *pijany jak świnia * ? Przecież jest to obrażanie tak inteligentnych istot. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
janek-01 Re: Przysłowia 09.07.09, 14:31 A dlaczego cholera jasna jest przekleństwem a cholera ciemna nie jest. Za cholerę jasną mogę zostać ukarany a za ciemną nie. Odpowiedz Link
super-22 Re: Przysłowia 09.07.09, 15:23 Mądry człowieku tu akurat masz częściowo rację. Bo i za to i za tamto można być ukarany. Są to też dwie choroby.Ale Twoja wersja nie przekonała mnie.Na cholerę jednak zmarło miliony ludzi a widziałeś świnie pijaną. Odpowiedz Link
julinka601 Re: Przysłowia 09.07.09, 21:08 "Pijany jak swinia" to nie przysłowie tylko porównanie,okreslenie a przysłowia są jednak mądroscią narodów./tak myslę.../ Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Przysłowia 10.07.09, 09:23 WIDZIAŁAM pijaną świnię . Mama robiła nalew na wiśniach i po kilku tygodniach ściągnęła .Żal jej było wywalić wiśnie z nalewu na kompost i włożyła je świnio do koryta .Zjadły ,wyglądały i zachowywały się jak pijany człowiek .aga Odpowiedz Link