mariankcn 15.07.09, 13:14 Witam. Zauważyłem u siebie pogarszającą się pamięć. Jak się dowiedziałem ze strony ww.memo.pl - krótkotrwałej. CZy są na to jakieś lekarstwa itp. Jest to dokuczliwe i zapominam zjeść posiłek i myślę, że zjadłem Proszę o rady. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
natla Re: Pogarszająca się pamięć 15.07.09, 15:11 Ja znam jeden. Uciekać od lenistwa umysłowego czyli cały czas ćwiczyć pamieć. Najprostszym i najłatwiejszym sposobem są krzyżówki i czytanie z uruchomieniem wyobraźni. Poza tym oglądanie programów popularno-naukowych, powtarzanie wiadomości i nauka na pamięć wierszy. Mózg powinien pracować bez przerwy. Może też konsultacja z lekarzem? Odpowiedz Link
52ania Re: Pogarszająca się pamięć 15.07.09, 16:49 Och, bardzo chciałabym zapomnieć zjeść posiłek.A tak poważnie, to trzeba robić to co radzi natla.Maślanka zawiera lecytynę powinno się ją pić zwłaszcza w upały. Odpowiedz Link
super222 Re: Pogarszająca się pamięć 15.07.09, 17:05 <Maślanka zawiera lecytynę powinno się ją pić zwłaszcza w upały.> A jogurty - 52aniu - jogurty też?. Bo ja dzisiaj jadłam na obiad ziemniaczki polane tłuszczykiem ze skwaruszkami razem z jogurtem, do którego *przemyciłam* łyżeczkę śmietanki (z tej samej mleczarni). To jak myślisz - mam troszeczke tej lecytyny. Natli to ja bym tak bardzo nie cytowała, bo ona bidulka dzisiaj wypiła mleko z piwem (jednum haustem), bo zapomniała, że do kawy dolewa się śmietanki. Nie fantazjuję - tak miała. A przecież nie można powiedzieć, że nie rozwiązuje krzyżówek, że nie gimnastykuje umysłu na wszelkie sposoby. No to ja nie będę wzorowała się na przepisach natli naszej jedynej. Podobno pracujesz - w taki upał. Kurcze. Powinnam dać wykrzykników kilka na znak oburzenia, ale netykieta nie zezwala. Dlatego skromnie piszę *oby do końca dniówki dobrze ci się forumowało*. Odpowiedz Link
dwa-filary Re: Pogarszająca się pamięć 15.07.09, 18:22 Zalecenia Natli proponuję, oraz Ginkofar-ziołowy lek, który poprawia dotlenienie i dokrwienie mózgu, co bardzo wpływa na pamięć -***************************************************************** Interesuje mnie przyszłość,bo tam zamierzam spędzić resztę życia. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Pogarszająca się pamięć 15.07.09, 18:41 Brałam Ginkofar na szumy uszne,ale nic mi to nie dało. Zobaczyłam teraz,że jest forte,to jeszcze raz spróbuję. www.i-apteka.pl/product-pol-1350-GINKOFAR-Forte-x-60-tabletek.html Odpowiedz Link
natla Re: Pogarszająca się pamięć 15.07.09, 19:45 Dziewczyny, czy Wy czasem pytacie sie lekarzy o leki, które bierzecie? Na dotlenienie mózgu jest kilka dobrych leków, ale ich dobór musi zaordynować fachowiec czyli lekarz Choć myślę, że ćwiczenie pamięci jest najważniejsze. Oczywiście wszystko niestety do czasu. Odpowiedz Link
waliakon2 Re: Pogarszająca się pamięć 15.07.09, 22:31 Natla ma rację. Mój mąż ma 83 lata, od lat rozwiązuje krzyżówki,bardzo dużo czyta, jest na bieżąco z wiadomościami prasowymi, nie lub wiadomości w TV ( są przekazywane niedbale). Prowadzi dom (ja choruję), jest świetnym kierowcą. Nie zauważyłam, żadnych zmian starczych z wyjątkiem nadciśnienia (kontrolowane) Odpowiedz Link
anerim Re: Pogarszająca się pamięć 16.07.09, 08:55 Trochę szwankuje ta pamięć, jak cały człowiek, gdy mu przybywa lat. Wiem jedno, najgorzej mają ci ze skłonnością do kłamstw i fantazjowania) Odpowiedz Link
jagoda491 Re: Pogarszająca się pamięć 16.07.09, 10:52 No, bo nakłamie taki(a) a potem zapomni co naklepał(a)i wychodzi szydło z worka.Uważam,że bardzo pomaga czytanie i rozwiązywanie krzyżówek. Niestety, właściwie nie oglądam tv, więc trudno mi orzec, c zy jest przydatna w ćwiczeniach umysłowych. Moim zdaniem ogłupia. < Nie widzimy rzeczy takimi, jakie są , ale przez pryzmat tego, jacy my jesteśmy (Anais Nin)> Odpowiedz Link
pia.ed Re: Pogarszająca się pamięć ..TV 16.07.09, 12:03 Telewizja to nie tylko oglupiajace opery mydlane ... Ogladam od lat serie kryminalne i intensywnie mysle nad tym, kto moze byc morderca ... Sa tez programy z dziedziny geografii czy o zyciu zwierzat, tez z pewnoscia nie oglupiaja, tylko czegos nowego sie z nich czlowiek uczy ... A zapomniec, ze sie nie zjadlo to zaden problem, wkrotce sam zoladek o tym przypomni! Odpowiedz Link
m4-6 Re: Pogarszająca się pamięć ..TV 16.07.09, 13:22 Chyba brak łaknienia a nie pogarszająca się pamięć,żołądek przypomina,czy tego chcemy,czy nie.,coś tu kombinujesz i nabierasz nas.Wszystkie czynności - pisanie,czytanie, ogladanie,rozwiązywanie,skupienie sie na wykonywaniu jakiejś pracy - poprawiają kondycję mózgu. Bezczynność powoduje obumieranie tego ważnego organu, no chyba,że stwierdzona choroba nie daj boże.Kup sobie kapsułki z tranem i łykaj, nie zaszkodzi.Może to miażdżyca naczyń krwionośnych w mózgu? Odpowiedz Link
anoagata Re: Pogarszająca się pamięć ..TV 16.07.09, 13:56 Przeczytałam wszystkie posty i częściowo podpisuję sie pod tym co napisał/a/ m4-6.Jeżeli chodzi o mnie to nie panuje u mnie bezczynność wiec może początek choroby bo zdarzył się *zanik*.Taka historia potrzebuję pewną rzecz i wybieram sie do sklepu zanim się ubrałam zapomniałam po co tam miałam pójść,odczekałam pół godziny i przypomniałam że potrzebuję czekoladek dla dzieci sąsiadki,która zamierzałam odwiedzić. Odpowiedz Link