Dodaj do ulubionych

Obowiązkowe konta

12.08.09, 11:59

...dla emerytów i rencistów:
gospodarka.gazeta.pl/pieniadze/1,29570,6919452,Emerytura_tylko_na_konto.html
Co Państwo o tym sądzą?
Rozumiem korzyści dla ZUSu, wiem że obrót gotówką to duże koszta.Poza tym są napady na listonoszy.Ale trudno sobie wyobrazić schorowanego, leciwego emeryta mieszkającego na tzw. zadupiu że będzie w najlepszym wypadku kilka km jeżdził po swoje pieniądze nawet raz w miesiącu narażając się również na napad.No i te trudności w nauce obsługi bankomatu gdy człowiek nigdy nie miał z nim doczynienia.Wydaje mi się pomysł nierealny.
Obserwuj wątek
    • zajbel Re: Obowiązkowe konta 12.08.09, 13:57
      No nie wiem czy taki nierealny, jak wprowadzą nie bedzie zmiłuj.
      Zresztą od pewnego czasu zarówno w zakładach pracy jak i przy
      nowoprzyznawanych emeryturach trzeba mieć konto więc tylko ci co
      dość dawno temu przeszli kont nie maja.
    • jaga_22 Re: Obowiązkowe konta 12.08.09, 14:43
      Przecież napisane,że nie będzie przymusu,tylko trzeba napisać oswiadczenie w tej
      sprawie. wink

"Czy to znaczy, że bezpieczniej trzymać emeryturę w domu? Przecież tam też można
      zostać okradzionym - ripostuje Remigiusz Kaszubski ze Związku Banków Polskich.
      Podkreśla, że emerytów w prowadzono w błąd: - Nikogo nie będziemy zmuszać do
      założenia konta. Jeśli ktoś chce do stawać gotówkę, będzie musiał tylko napisać
      oświadczenie. Wtedy pieniądze - tak jak do tej pory - przyniesie mu listonosz."
      • iryska2604 Re: Obowiązkowe konta 12.08.09, 15:59
        No i tak powinno być.W końcu jesli emeryt/ka/ ma z 80 lat i mieszka na
        zadupiu to trudno wymagac od niego zakładania konta.Osobiscie nie wyobrazam
        sobie wyczekiwania na listonosza ale nas jeszcze w pracy całe wieki temu
        zmuszono do zakładania kont.
        • agat-a52 Re: Obowiązkowe konta 12.08.09, 16:43
          Pieniądze bezpiecznie jest trzymać w banku. W małych miejscowościach powinno się zadbać o utworzenie mini agendy, żeby ludzie nie musieli pokonywać kilometrów. W razie zalania, pożaru, powodzi pieniadze są na koncie, a i złodziej z domu ich nie wyniesie. Do bankomatu można też iść w towarzystwie zaprzyjaźnionego sąsiada, lub upoważnić kogoś zaufanego.
          • jaga_22 Re: Obowiązkowe konta 12.08.09, 19:08
            Już to widzę,za każdym razem ciągnąć zaprzyjaźnionego sąsiada
            Za 20 lat zmienisz zdanie.smile
            • 52ania Re: Obowiązkowe konta 12.08.09, 20:57
              Konto bankowe to nie taka prosta sprawa.Jeżeli ktoś mieszka w
              mieście albo przynajmniej większej wiosce to "oświeć panie" ale co z
              tymi którzy mieszkają w małych miejscowosciach?Często w takiej
              osadzie nie ma nic tylko sklepik otwarty do godz 16.00, a do
              większej miejscowosci 7-10 km.Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo, to ja
              wiem z własnego doświadczenia jak jest z bankami.U nas upadł bank
              spółdzielczy i do tej pory nie otrzymałam pewnej kwoty z lokaty
              bankowej.Teraz niby są gwarancje,ale ja już w to nie wierzę.Sama mam
              konto w banku i wszelkie płatności wyk. przez internet, ale ja
              jestem młoda i mam świadomość ryzyka.Nie dziwię sie starszym
              emerytom,że chcą swoje świadczenia otrzymywać do ręki.Większość
              małych sklepików bazuje na gotówce.Poza tym jest to też pewna
              oszczędność(pod warunkiem,że nie daje sie listonoszowi, bo nie
              trzeba płacić za prowadzenie konta.
              • iryska2604 Re: Obowiązkowe konta 13.08.09, 10:21
                No i racja.Dla mnie tez nie problem wskoc zyc do samochodu,jechac na
                zakupy,zapłacic np.kartą czy wybrać w dowolnym bankomacie.Ale jak pomyslę ze
                ludzie którzy mieszkaja na takim zadupiu a nie maja samochodu idą na
                busa,jadą do gminnej miejscowosci-na szczęscie oddalonej tylko 3 km-a co jak
                jest dalej?Tu chociaz są dwa banki społdzielcze i bankomat (czasem nieczynny).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka