karolkowa1 06.02.10, 20:24 Czy moze ktoras z Was drogie Mamy wie gdzie mozna zdobyc materialy do przygotowania dziecka do GCSE z j.polskiego? I gdzie mozna zobaczyc jakie sa zadania na egzaminie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
glasscraft Re: GCSE j.polski 06.02.10, 20:26 store.aqa.org.uk/qual/pdf/AQA-3686-W-SG.PDF Odpowiedz Link
karolkowa1 Re: GCSE j.polski 06.02.10, 22:30 glasscraft napisała: > store.aqa.org.uk/qual/pdf/AQA-3686-W-SG.PDF Dziekuje za link :) Odpowiedz Link
izysia Re: GCSE j.polski 06.02.10, 21:37 a czy ktos wie, gdzie mozna zdac GCSE w polskiego externistycznie? jakas stronka z wykazem miejsc? Odpowiedz Link
aniaheasley Re: GCSE j.polski 06.02.10, 21:50 Nie bardzo rozumiem co to znaczy eksternistycznie (czyli jak?) ale CCSE z polskiego organizuje bardzo wiele szkol srednich, zapytaj w sekretariacie. Odpowiedz Link
izabelski Re: GCSE j.polski 06.02.10, 22:24 Zainteresowalas mnei ta nauczycielka GCSE do j.polskiego mysle ze moja starsza by sie dala namowic moze warto byloby to zrobic w y9 zanim beda mieli nawalnice tych normalnych gcse Odpowiedz Link
karolkowa1 Re: GCSE j.polski 06.02.10, 22:33 izabelski napisała: > Zainteresowalas mnei ta nauczycielka GCSE do j.polskiego > mysle ze moja starsza by sie dala namowic > moze warto byloby to zrobic w y9 > zanim beda mieli nawalnice tych normalnych gcse W szkole do ktorej chodzi moj syn GCSE z j.polskiego maja wlasnie w y9.Chyba tez pomysle nad nauczycielka bo mi brak cierpliwosci :( Odpowiedz Link
izysia Re: GCSE j.polski 06.02.10, 22:46 eksternistycznie mam na mysli - bez uczeszczania do szkoly, zadnej; po prostu przystapic do egzaminu w najblizszym osrodku egzaminacyjnym w ustalonym przez tenze osrodek terminie, oczywiscie jakas oplata bedzie Odpowiedz Link
aniaheasley Re: GCSE j.polski 06.02.10, 22:51 Proponuje skontaktowac sie z Polska Macierza Szkolna, oni organizuja co roku GCSE w POSKU w Londynie, powinni miec tez liste osrodkow regionalnych. Odpowiedz Link
izabelski Re: GCSE j.polski 06.02.10, 22:22 niech ich ges kopnie... ciekawa jestem czy na francuskim czy hiszpanskim ucza podobnych slowek zerknijcie na strone 35 z tego linku AQA Odpowiedz Link
karolkowa1 Re: GCSE j.polski 06.02.10, 22:34 izabelski napisała: > niech ich ges kopnie... > > ciekawa jestem czy na francuskim czy hiszpanskim ucza podobnych slowek > > zerknijcie na strone 35 z tego linku AQA Slowka ciekawe,zobaczymy czy dam rade syna przekonac. Odpowiedz Link
aniaheasley Re: GCSE j.polski 06.02.10, 22:44 I ciekawe czy robia tez podobne bledy, str. 6 chomik = guinea pig (not) Odpowiedz Link
jofin Re: GCSE j.polski 07.02.10, 00:33 Tutaj sa testy. web.aqa.org.uk/qual/gcse/pol_assess.php Odpowiedz Link
alamala4 Re: GCSE j.polski 07.02.10, 13:00 Dwojka z moich juz jest po GCSE z polskiego. Syn mial chyba ze 3 lata temu jak byl w year 9, corka w ubieglym roku byla wtedy w year 8. W obu szkolach nie bylo problemu zadnego. Dzieci same powiedzialy ze chca zdawac polski swojemu class teacher i on juz sam dopilnowal zeby bylo wszystko jak trzeba.Fakt ze zdawaly na nastepny rok po zgloszeniu.przy drugim wiedzialam juz co i jak i corka juz pod koniec year 7 zglosila ze chce zdawac. Syn byl w 'zwyklej' secondary school i bylo wiecej polskich dzieci, wiec mieli polskiego teaching assistant i to on przeprowadzal egzamin/oczywiscie byla tam tez angielska komisja/. Ale corka jest w Grammar School i jest jedyna Polka tam no i w szkole juz byly problemy bo nie mieli nikogo do przeprowadzenia z j.polskim. Wiec dyrektor poprosil mnie o poprowadzenie egzaminu ustnego. Oprocz nas byla oczywiscie osoba z 'dyrekcji szkoly'no i wszystko bylo nagrywane na magnetofon. Pisemny miala dzien wczesniej. I syn i corka dostali wczesniej probne testy do przecwiczenia w domu. Odpowiedz Link
alamala4 Re: GCSE j.polski 07.02.10, 13:10 Aha, dla ciekawosci dodam, ze zadne z nich na zadne polskie lekcje nie chodzilo ani w domu nic specjalnie nie robilo, poszli z ta wiedza jaka mieli w glowach.Jedynie troche po polsku czytali jak udalo mi sie ich sila zmusic :-). Syn mial egzamin 2 lata po przyjezdzie do Anglii i zdal na A*, corka natomiast po ponad 4 latach/w Polsce chodzila do polowy 3 klasy podst./ wiec i wiedzy w glowie bylo mniej i zdala juz 'tylko' na A. Odpowiedz Link
gypsi bardzo warto zdawac polski myslac o studiach 07.02.10, 13:34 Bo dobra ocena (a nie jest bardzo trudno polskojezycznemu dziecku to zdac, choc do A-levels moze nie wystarczyc przygotowanie domowe - trzeba wiedziec dokladnie jak napisac prace, moja panna bedzie z filmow Wajdy zdawac teraz) przeklada sie na konkretne punkty UCAS. Odpowiedz Link