fifka01 01.07.10, 10:09 Jeśli tak lub nie, to co Wami kieruje, jakie macie "za" i "przeciw"? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
glasscraft Re: Macie lub chcecie mieć brytyjskie obywatelstw 01.07.10, 11:26 Mamy :-) Poniewaz nie mam zamiaru wracac do Polski i Wielka Brytania jest moim docelowym domem i krajem. Nie glosuje w polskich wyborach, bo uwazam ze skoro tam nie mieszkam to nie powinnam decydowac o tym, co sie tam dzieje, natomiast obywatelstwo brytyjskie daje mi prawo glosu w sprawach, ktore mnie - jako mieszkanke tego kraju - dotycza. Odpowiedz Link
illegal.alien Re: Macie lub chcecie mieć brytyjskie obywatelstw 01.07.10, 12:32 O, ja jeszcze nie mam (mimo, ze moglabym), bo czekam, az moj partner tez bedzie mogl wystapic - wystapimy razem, wyjdzie taniej ;) ale poglady mam dokladnie takie jak glassgraft - w wyborach polskich juz nie glosuje, jak tylko dostane prawo glosu, to bede glosowac w tutejszych. Tu spedzilam cale swoje dorosle zycie, nie obiecuje, ze zawsze bede tu mieszkac, ale na razie bardziej sie czuje zwiazana z Wyspami niz z Polska (a politycznie na pewno jestem lepiej zorientowana jezeli chodzi o polityke angielska czy szkocka, niz polska). Odpowiedz Link
sueellen Re: Macie lub chcecie mieć brytyjskie obywatelstw 01.07.10, 11:42 Nie, nie czuje takiej potrzeby narazie. Czuje sie Polka, nie Brytyjka. Odpowiedz Link
mama5plus Re: Macie lub chcecie mieć brytyjskie obywatelstw 01.07.10, 12:19 Macie. I sobie chwalicie. :) Odpowiedz Link
jaleo Re: Macie lub chcecie mieć brytyjskie obywatelstw 01.07.10, 12:21 Mamy, ale jak bym miala teraz sie decydowac, to bym sobie dala spokoj. W tym watku bylo troche dyskusji an ten temat. forum.gazeta.pl/forum/w,37418,109943699,109943699,glosowanie_.html Odpowiedz Link
derka1 Re: Macie lub chcecie mieć brytyjskie obywatelstw 01.07.10, 22:09 jaleo napisała: > Mamy, ale jak bym miala teraz sie decydowac, to bym sobie dala > spokoj. Podpisuje sie wszystkimi mozliwymi czlonkami :-)) Odpowiedz Link
glasscraft Re: Macie lub chcecie mieć brytyjskie obywatelstw 01.07.10, 22:24 Przyznaje sie, ze nie chce mi sie czytac - mozesz wyjasnic dlaczego? Odpowiedz Link
szczur.w.sosie Re: Macie lub chcecie mieć brytyjskie obywatelstw 01.07.10, 12:30 Nie mam i nie widzę potrzeby. Odpowiedz Link
aniaheasley Re: Macie lub chcecie mieć brytyjskie obywatelstw 01.07.10, 12:32 Mamy. Dla mnie to byl no brainer. Mieszkam tutaj przez polowe zycia, jestem emocjonalnie bardzo zwiazana z Wielka Brytania, moje dzieci czuja sie Anglikami, to od dawna moj kraj, moje miejsce na ziemi. Paszport brytyjski byl dla mnie tak samo oczywisty jak brytyjskie prawo jazdy :) Dziwnie bym sie czula nie majac obywatelstwa brytyjskiego. Odpowiedz Link
illegal.alien Re: Macie lub chcecie mieć brytyjskie obywatelstw 01.07.10, 13:01 Hehe, a dla mnie oczywiste jest... polskie prawo jazdy. Bo przynajmniej nie musze zmieniac na nim adresu przy kazdej przeprowadzce. Przy naszym nomadycznym trybie zycia (jeszcze, ale mam nadzieje, juz niedlugo) byloby to mocno uciazliwe - i tak mam juz tone papierow, ktore przy kazdej przeprowadzce musze wypelnic. Odpowiedz Link
chuti illegal.alien 01.07.10, 13:21 adres na prawie jazdy po przeprowadzce zmieniasz online. cala operacja trwa 3 minuty :)) nie ma zadnych papierow do wypelniania. Odpowiedz Link
illegal.alien Re: illegal.alien 01.07.10, 13:30 I nie trzeba go nigdzie odsylac? I mozna w miedzyczasie normalnie jezdzic na tym starym? To moze w koncu sie zdecyduje :) Kiedys (ze dwa lata temu) jak zaczynalam jezdzic w Szkocji samochodem, to wyczytalam gdzies, ze trzeba isc na poczte, wyslac stare prawko, etc - niby dostawalo sie kwitek, na ktorym mozna bylo jezdzic, ale dla mnie to za duzo zamieszania. Jak mozna online, to sobie zmienie za chwile :) Moje wrodzone lenistwo ze mnie jednak wylazi bokami ;) Odpowiedz Link
chuti Re: illegal.alien 01.07.10, 16:15 jesli masz brytyjskie prawko, to zmieniasz adres online. jesli wymieniasz polskie na brytyjskie pierwszy raz to oczywiscie musisz wyslac do dvla. polecam lekture strony DVLA Odpowiedz Link
illegal.alien Re: illegal.alien 01.07.10, 20:58 Nie no, wlasnie chodzilo mi o zmiane adresu tylko. Skoro tak, to moze w koncu to zalatwie :) Odpowiedz Link
kalamara Re: Macie lub chcecie mieć brytyjskie obywatelstw 01.07.10, 12:34 Glupio bym sie czula z brytyjskim obywatelstwem. Moj maz jest Anglikiem, moje dziecko pol na pol, ja sama nie czuje potrzeby posiadania podwojnego obywatelstwa. Odpowiedz Link
lianis Re: Macie lub chcecie mieć brytyjskie obywatelstw 01.07.10, 15:04 nie mam, choc bym mogla, czuje sie Polka jednak i nie mam zamiaru mieszkac tu calego zycia, emocjonalnie czuje sie zwiazana z Polska Odpowiedz Link
benignusia Re: Macie lub chcecie mieć brytyjskie obywatelstw 01.07.10, 15:34 jeszcze niemoge mieć,ale napewno to będziemy rozwazać.dla mnie to same plusy,tu jest nasz dom,tu chcemy zostać. Odpowiedz Link
karolkowa1 Re: Macie lub chcecie mieć brytyjskie obywatelstw 01.07.10, 16:54 Nie mam pomimo ze miec moge.Jest mi jak na razie niepotrzebne.Moze jak zachce brac udzial w wyborach to sie o to obywatelstwo postaram.Jestem zwiazana emocjonalnie z miejscem w ktorym mieszkam tutaj i nie wyobrazam sobie ze moglabym stad wyjechac i juz nie wrocic.Serce by mi peklo z teskonoty. Odpowiedz Link
liley11 Re: Macie lub chcecie mieć brytyjskie obywatelstw 01.07.10, 18:34 w trakcie nabywania: - chcemy latac do USA na wakacje, bez starania sie o wizy - czuje niesmak na sama mysl o wystawaniu pod polskim konsulatem w celu przedluzenia nam lub wyrobienia paszportow dzieciom - w razie gdy bedziemy gdzies "w swiecie" i cos nam sie stanie mysle, ze szybciej moglibysmy liczyc na pomoc brytyjskiej ambasady niz polskiej - poza tym mieszkamy tutaj juz sporo lat i nie zanosi sie na razie na powrot do PL (mimo ze nie czuje sie wewnetrznie brytyjka w 100%, bo sie tutaj nie urodzilam ani nie wychowalam, ale w PL tez nie czuje sie juz jak u siebie) to tyle co mi na razie przychodzi do glowy Odpowiedz Link
aniaheasley Re: Macie lub chcecie mieć brytyjskie obywatelstw 01.07.10, 18:41 Wizy do USA to akurat brytyjczycy teraz tez juz potrzebuja. Jest to formalnosc, ale jednak zalatwic trzeba. Odpowiedz Link
flying_mum Re: Macie lub chcecie mieć brytyjskie obywatelstw 01.07.10, 18:45 chcemy i staramy się:) Mieszkamy tu wystarczająco długo, dzieci nie znają Polski, nie zamierzamy póki co wracać, tu płacimy podatki i tutaj chcielibyśmy mieć emeryturę jako obywatele. Nie wiąże się to z żadnym "rozdarciem wewnetrznym" bo nie rezygnujemy z obywatelstwa polskiego. Zawsze jakoś będziemy związani z Polską, czy nasze dzieci - nie wiem... No i też tak jak lilley11 napisała - podobne argumenty. Odpowiedz Link