Dodaj do ulubionych

brak home office co robic

04.01.11, 21:53
hej dziewczyny kolejne rozpaczliwe pytanie bo znajomy ma problemy, co robic tak po kolei jak przeprowadzic sprawe? znajomy jest tu od 5 lat, przez ten czas pracowal w jednej firmie gdzie byl kierowca i car valeterem normalnie byl na kontrakcie , ma pay slipy wszystkie p60 ale nie zarejertrowal sie w home office , gdy gadalismy o tej sprawie ze to nie jest ok i firma powinna dac mu list i zalatwic home office on sie pytal o to w biurze swojej firmy za kazdym razem go zbywali ze to niewazne itp wiec jak to facet (luzak bym nazwala ) sie uspokoil i nigdy tego nie zalatwil nie naciskal na to , no wiecie w sensie czul sie ze jest legalnie i wszystko gra przeciez placi podatki itp... no a teraz wzial odszedl z tej pracy bo mial obiecana lepsza jako self employer i chcial sie tylko zarejestrowac jako self i dzialac dalej , troche mu to nie wyszlo i z obiecanek nici... tak wiec zostal biedak na lodzie wiec poszedl do jobcentre prosic o jobseeker ... no a tam pierwsze co to jobceeker nie dla pana bo nie ma pan home office... i co dalej jak ten znajomy ma to ogarnac jak zalatwic home office gdy zostalo sie bez pracy i jak sie okazuje brak home office to nielegalne ... teraz bez tego HO to jak znajdzie nowa prace??? czy moze byc self employerem wogole bez HO albo czy moze zarejestrowac jako self employer i wtedy zlozyc wniosek o home office?? albo kto moze mu pomoc jobcentre ?? czy kto. wladowal sie chlopina i teraz chodzi zalamany nie wiedzac co poczac
prosze bardzo jak znacie sie troche na tym to pomozcie
Obserwuj wątek
    • glasscraft Re: brak home office co robic 04.01.11, 22:02
      Troche ciezko przez to przebrnac :-) ale ja bym zadzwonila do HO i po prostu zapytala, czy moga pomoc wyjasniajac dokladnie dlaczego sie nie zarejstrowal. Ma udokumentowane zatrudnienie (z odprowadzaniem NI i podatku) wiec go chyba nie pogryza....
    • kingaolsz Re: brak home office co robic 04.01.11, 22:02
      Self-employeD nie potrzebuja rejestracji w Home Office.
      Druga sprawa, ze sam powinien byl zlozyc papiery, a nie czekac az firma to zrobi. Teraz placi za lenistwo i probe cwaniakowania. Nic nie da sie "zalatwic" z Jobcentre skoro nie pracowal legalnie.
    • golfstrom Re: brak home office co robic 04.01.11, 22:06
      www.ukba.homeoffice.gov.uk/workingintheuk/eea/wrs/whomustregister/
      Jesli bedzie samozatrudniony to moze ale nie musi rejestrowac sie w Home Office. Byc moze pozniej, jesli bedzie sie staral o prace u kogos innego, to ten certyfikat przejdzie.
      Jesli zdecyduje sie na samozatrudnienie, to musi pamietac, zeby rzetelnie pozalatwiac wszystkie formalnosci z HMRC, bo to sa duzo wieksze nieprzyjemnosci.
      Jego obowiazkiem jest dokladne dowiedzenie sie, jakie formalnosci musi pozalatwiac.
      • edytataraszkiewicz Re: brak home office co robic 04.01.11, 23:26
        Obowiazkiem pracownika a nie pracodawcy jest zalatwienie WRS w home office(a nie HO:D
        Chlopak przepracowal 5 lat na marne i nie chce mi sie wierzyc,ze sierota nie dowiedzial sie od kogos ,ze to mu potrzebne .

Niech ktos zadzwoni do HO i zapyta sie czy mozna to jakos z\latwic,choc watpie,no ale czasami jak sie ,,glupa zrobi'' to moze cos sie uda.
        Moze slawetny CAB,pomoze jak chlopak powie o swej niewiedzo-glupocie.
        • steph13 Re: brak home office co robic 04.01.11, 23:46
          Edyta, swietny pomysl! Niech chlop smiga do CABu, zaraz po tej pani z council tax problemem, niech powie im, ze chece byc "selfemployer, ze nie ma home office i jobseekera mu nie daja". Hm, office moglby miec, w ogrodku na przyklad, jobseekerem moze zostac, a jak sie uda to i jakis employer moze sie znajdzie. Zwlaszcza jesli przedstawi sprawe lepsza angielszczyzna niz polszczyzna autorki watku.
          • golfstrom Re: brak home office co robic 04.01.11, 23:56
            Steph, Ty to mi od razu w glowie rozjasnilas.

Droga autorko watku, znajomy powinien najpierw wlasnorecznie odciac sobie wszystkie palce sekatorem w ramach zadoscuczynienia, po czym oblac sie benzyna (jesli go na nia stac - znajac polska emigracje raczej bedzie to wodka) i podpalic. A nastepnie utopic.
            Wtedy bedzie dobrze, sprawiedliwie i po klopocie.
          • hanai77 Re: brak home office co robic 05.01.11, 00:27
            no dziekuje serdecznie za opryskliwe uwagi na temat mojej polszczyzny, nie o mnie zreszta tu chodzi ani nawet o tego jobseekera dla chlopaka, a raczej o to ze biedak nie wie co ma z tym calym swoim bajzlem zrobic, chce pracowac i tyle moze naiwniak moze glupek jak sadza niektorzy, ale twierdzi ze wszystko wydawalo mu sie legalne i ok... skoro mial kontrakt, placil podatki ma wszystkie dokumenty z pracy... pracowal uczciwie przez 5 lat, bez dnia zwolnienia chorobowego ciezko i sumiennie moze stad jego takie troche zbyt polskie przekonanie ze wszystko gra.problemem jest tylko jak zalatwic ten WRS I tyle, a ze za duzo pracodawcow w naszym regionie nie ma (a tym bardziej jesli nie ma sie wspomnianego WRS) to chodzi mu dalej po glowie ten self employer..wyjscia facet szuka jakiegos zapytal mnie a ze ja niezbyt biegla w temacie to zapytalam na forum...
            • dariazv Re: brak home office co robic 05.01.11, 00:39
              hanai77 napisała:

problemem jest tylko jak zalatwic ten WRS I tyle, a ze za duzo pracodaw
              > cow w naszym regionie nie ma (a tym bardziej jesli nie ma sie wspomnianego WRS)

Ale o WRS to sie wystepuje po rozpoczeciu pracy a nie przed szukaniem pracy, niech wiec chlopina szuka czegos i wtedy sie rejestruje juz u nowego pracodawcy

Niech poszuka pracy i stara sie o WRS
    • mama5plus Re: brak home office co robic 05.01.11, 00:19
      o ile mi wiadomo, ignorancja/ niedoinformowanie nie sa usprawiedliwieniem dla lamania prawa a brak rejestracji przy zatrudnieniu bodajze jest tym wlasnie.

Dziwi mnie ze w tej sytuacji czlek sie jeszcze o zasilek dopomina i kombinuje jak go dostac bez nru z HO i po tym jak przepisy zlamal.
      Raczej powinien sie marwtic o konsekwencje prawne nielegalnego zatrudnienia i pobytu , a w tym to mu chyba nawet` biuro cudow` nie pomoze :-}
      • hanai77 Re: brak home office co robic 05.01.11, 00:36
        mama5plus napisała:

> o ile mi wiadomo, ignorancja/ niedoinformowanie nie sa usprawiedliwieniem dla
        > lamania prawa a brak rejestracji przy zatrudnieniu bodajze jest tym wlasnie.
        >
        > Dziwi mnie ze w tej sytuacji czlek sie jeszcze o zasilek dopomina i kombinuje
        > jak go dostac bez nru z HO i po tym jak przepisy zlamal.
        > Raczej powinien sie marwtic o konsekwencje prawne nielegalnego zatrudnienia i
        > pobytu , a w tym to mu chyba nawet` biuro cudow` nie pomoze :-}
        tak dla zaspokojenia ciekawosci... chlopak niepijacy ... na benzyne go stac ... ale raczej nie dokona aktu samospalenia po uprzednim poobcinaniu sobie konczyn... zasilku to on nie chcial wyludzic... ktos mu glupio doradzil z tym jobseekerem to polecial do jobcentre i tyle... tam sie szybko dowiedzial ze nie ma szans to szuka innych opcji wiem glupich nie sieja... ale coz nie wszyscy jednak to kombinatorzy ... zlodzieje itp. ja tak samo uswiadomilam mu ze wyraznie wine ponosi on ... to jasne... ale chce to naprawic i zaczac od poczatku.. co szansa mu sie nie nalezy ? ani rada taka madra wreszczie a nie bzdury od ' madrych '' kolegow stad moja chec pomocy facetowi
        • marenika Re: brak home office co robic 05.01.11, 00:50
          I have not registered my last job with the Worker Registration Scheme: can I register that job now?
          Close We cannot back-date a registration certificate. If you have not registered your current job with the Worker Registration Scheme (WRS) within the first 30 days of your employment, your registration certificate can only be dated from when it is approved by the WRS team.

www.ukba.homeoffice.gov.uk/workingintheuk/eea/wrs/workers/#
          Na tej stronie są odpowiedzi na wszelkie nurujące Cię pytania. Zacytowałam Ci jedną z odpowiedzi, z której wynika, że nie ma możliwości rejestracji z datą wsteczną. Także przykro mi ale Twój znajomy pracował na darmo przez te 5 lat. To co myslę na temat tego nie nadaje się do publikacji ale w końcu nie o to pytałaś.
          Nie ma sensu dogadywać dziewczynie bo to nie ona zawaliła sprawę--ona tylko poprosiła nas o radę. Więc odpuśćcie już dziewczyny:)
          Szczęsliwego Nowego 2011 Roku życze wszystkim. Niech będzie lepszy od 2010:)
          pozdrawiam
    • aniaheasley Re: brak home office co robic 05.01.11, 08:53
      Tak po krotce pare odpowiedzi:

1. Rejestracji w ramach WRS nie da sie 'zalatwic' z data wsteczna, czyli w sprawie braku rejestracji za ostatnie 5 lat nic sie nie da zrobic.

2. Jobseekers Allowance koledze nie przysluguje jezeli sie nie zarejestrowal, wiec tutaj tez nic sie nie da zrobic, szkoda czasu na odwolania, bo nieznajomosc prawa nie jest usprawiedliwieniem jego lamania.

3. Osoby samozatrudnione czyli zarejestrowane jako self employed nie maja obowiazku rejestracji.

4. Nowego pracodawce, jezeli kolega podejmie nowa prace, nie bedzie interesowalo czy w przeszlosci byl czy nie byl zarejestrowany w Home Office w ramach WRS.

5. Po podjeciu nowej pracy kolega ma obowiazek sie zarejestrowac w ciagu 30 dni podjecia zatrudnienia. Kolega ma ten obowiazek jako pracownik, a nie pracodawca ma obowiazek tego dopilnowac. Z drugiej strony pracodawcy czesto pilnuja a wrecz zalatwiaja to za pracownikow, bo istnieje taki kruczek, ze pracodawca zatrudniajacy niezarejestrowanych pracownikow podlega teoretycznie karze pienieznej od kazdego niezarejestrowanego pracownika, i zatrudniajac osoby bez rejestracji zatrudnia je nielegalnie. Ale obowiazek rejestracji spoczywa na pracowniku.

To tyle faktow. A na koniec fakt moze najbardziej pozytywny. Program rejestracji pracownikow obowiazujacy pracownikow 8 krajow, ktore wstapily do Unii 1 maja 2004 przestanie obowiazywac z dniem 1 maja 2011. W tym dniu kraje A8 przestaja byc nowymi krajami, poniewaz zgodnie z prawem UE termin kraje akcesyjne przestaja byc tak nazywane po 7 latach czlonkostwa w Unii.

Tak wiec powodzenia dla kolegi w szukaniu nowej pracy!
    • czarny_uk_anka Re: brak home office co robic 07.01.11, 23:18
      teraz to juz po ptakach...naloza mu byc moze kare ze nie dopelnil obowiazku rejestracji, no i nie dostanie zasilku po nie ma tejze rejestracji-tak ja to widze.
      • kurczaczek_a Re: brak home office co robic 08.01.11, 15:46
        Hey

Bylam w podobnej sytuacji, zadnej kary nie dostalam. Pracowalam przez 3,5 roku w jednej firmie a ,wspolpracownicy sami anglicy oraz szefostwo rowniez angielskie nikt nawet nie mruknal o wrs wczesniej. Wiec z czystej nie wiedzy nigdy o to nie zglosilam. Gdy zmienilam prace , nowym managerem okazal sie polak,ktory spytal o ten certyficat. Wiec musialam skaldac papiery. Zadzwonilam spytalam zadnej kary nie dostalam tylko jedynie stracilam te 3,5 roku.

WRS nie dostanie sie nie bedac zatrudnionym wiec kolega niech moze znajdzie prace cokolwiek i zlozy o to wtedy. U mnie trwalo to okolo 2miesiecy. A payslipy niech trzyma bo np. ja nie majac jeszcze WRS musialam udowodnic,ze jestem tutaj ponad 3 lata i wlasnie na podstawie payslipow udowadnialam a to chyba do student finance bylo.
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka