Dodaj do ulubionych

Czego nie moze zabraknac w Waszej kuchni?

21.01.11, 22:48
Ostatnio sama z siebie sie smialam, gdy otworzylam szafke i znalazlam tam 3 sloiczki pesto i tylez z oliwkami:) Co jeszcze obowiazkow mam na polkach w ilosciach zapasowych, jakby wojna byla czy cos:)? Uwielbiam makaron z pesto i duuuuuza iloscia parmezanu, corka rowniez. Obie jestesmy maniaczkami humusu. Z kolei z mezem zawsze wieczorem siegamy po jogurt, ja z musli dodatkowo. Poza tym zawsze mam w lodowce salate, zielonego ogorka i papryke, cebule czerwona. Ryz basmati z tildy, kus kus, oliwa z oliwek, butternut, tunczyk w puszce. Ze 20 sloiczkow z przyprawami-zyczylabym sobie doniczek z 10:). Domowy chleb ciemny zytni na zakwasie, bread sticki i wafle ryzowe, jablka i winogrona i duzo cytryn. W zamrazarce jakas ryba na wszelki wypadek i mieszanka warzyw rowniez. KAWA i CZEKOLADKI:)
Obserwuj wątek
    • agg3 Re: Czego nie moze zabraknac w Waszej kuchni? 21.01.11, 22:57
      ja lubie "chomikowac" :)
      u mnie musi byc:
      -ryz, makaron
      -zolty ser
      -jogurty dla corki, mleko
      -platki do mleka, musli
      -owoce i warzywa
      -pomidory w puszcze, czerwona fasola, kukurydza
      -tunczyk
      -slodycze :)
      -i duzo roznej herbaty
      w zamrazarce obowiazkowo jakies mieso na obiad i ryba.
      jest tego duzo wiecej ale to taka "scisla" lista :)
    • lili76 Re: Czego nie moze zabraknac w Waszej kuchni? 21.01.11, 23:06
      Niemeza :-D (choc on ktos nie cos ;-))
      a na tak troszke bardziej powaznie:
      ryz, oliwa z oliwek, tunczyk, pesto, sos pomidorowy, czosnek, krakersy, cytrusy, chorizo, smoothies, swiezy makaron i lody w zamrazarce :-)
    • kalasotka Re: Czego nie moze zabraknac w Waszej kuchni? 22.01.11, 00:09
      Z takich it's a must to:
      makaron, sos do makaronow, ryz, cytryny, kawa, mleko, platki i porridge, szynka, chleb, jablka, mrozone warzywa na zupy dla dzieci i chyba tyle.
      Ubogo to wyglada:)
      • edytataraszkiewicz Re: Czego nie moze zabraknac w Waszej kuchni? 22.01.11, 01:06
        U mnie niczego nie moze zabraknac;)

Kazdy je cos innego i raczej jest przesyt niz niedobor.
        Mam przez to problem,ze nie umie oszczedzac:( a przydaloby sie..
    • kasiaka77 Re: Czego nie moze zabraknac w Waszej kuchni? 22.01.11, 00:55
      U mnie podobnie jak u dziewczyn powyzej, ale nie moze tez zabraknac suszonych pomidorow. Uwielbiam, w sumie do wszystkiego: pieczeni, makaronow, salatek i nawet....do chleba z maslem, no i oczywiscie tapenade oliwkowego, bo pesto juz nam sie wszystkim troche przejadlo. A do kanapek z wedlina i generalnie do miesa, dla rodziny, koniecznie zurawina.
    • tym08 Re: Czego nie moze zabraknac w Waszej kuchni? 22.01.11, 00:56
      pomidorow
      cukru
      herbaty
      cebuli
      chleba
      Ostatnio zauwazylam, ze co tydzien kupuje maslo, bo sie przydaje. a ze nie zjadamy kostki tygodniowo, wiec ciagle tego masla mi przybywa.
      Wiele innych produktow pewnie by sie jeszcze znalazlo na liscie...
    • damianka5 Re: Czego nie moze zabraknac w Waszej kuchni? 22.01.11, 01:00
      -ryz,
      -makarony wszelakie,
      -sosy do makaronow,
      -ziemniaki, obowiazkowo 2 paczki,
      -banany,ktore ,,ida,,kilogramami w naszym domu,
      -mleko sojowe,w tym momencie z 6l w lodowce (corka uczulona na krowie),
      -platki sniadaniowe, rozne, na ten czas z 7 pudelek,
      -smietana (do wszystkiego dodaje :)),
      -czosnek i cebula (do wszystkiego dodaje :)),
      -kawa,cukier,
      -woda mineralna (sztuk-duzo:)),
      -jajka,
      -pieprz ziolowy,
      -lody :)
      To musze miec zawsze, jak zostaja ostatnie dwa opakowania czegos dokupuje 6 kolejnych na wszelki wypadek :)
      • juszka79 Re: Czego nie moze zabraknac w Waszej kuchni? 22.01.11, 01:19

Marnie wygladam przy Was dziewczyny, ale ja omijam kuchnie z szerokim łukiem i gotuje tylko aby podtrzymać funcje życiowe. I tak bankowo,że zawsze jest u mnie w kuchni to mogę być tylko pewna jednego - światło w lodówce :). A tak bardziej poważnie to dla mnie mleko i wszelkie odmiany płatków, dla chłopa herbata i cukier. Kiedyś namiętnie chomukowałam i czasami wyrzucałam jedzenie, czego nie znoszę. Teraz mamy metodę wielkie zakupy raz na jakiś czas, sukcesywne wyjadanie tego co zakupione. Jak robi sie luz na półkach znowu mega duże zakupy.
    • bibba Re: Czego nie moze zabraknac w Waszej kuchni? 22.01.11, 01:15
      no ze chleb czy mleko, to nawt nie ma co pisac. U mnie bylaby katastrofa gdyby zabraklo miodu, maki, masla, majeranku, cynamonu, chipolatas :D i makreli czy innej tlustej ryby, a gdyby zabraklo reszty to juz jakos bym kombinowala. Te dziwaczne zestawienia to ze wzgledu na wybredne dzieci, kazde z innym apetytem!
      • bibba Re: Czego nie moze zabraknac w Waszej kuchni? 22.01.11, 01:28
        a ja umarlabym bez herbaty, czarnej z mlekiem, jak jest moja herbata to nawet miodu, cynamonu i makreli moze zabraknac, ja wszystkiemu sprostam ;)
    • justmaga Re: Czego nie moze zabraknac w Waszej kuchni? 22.01.11, 01:25
      Kawy i cebuli :)

No M nie moze zyc bez ryzu, wiec tez zawsze jest.
      Najbardziej nie lubie jak w mojej lodowce nie ma swiatla :) Reszta mi obojetna.
    • zaba-ryba Re: Czego nie moze zabraknac w Waszej kuchni? 22.01.11, 03:34
      chleba (własnego wypieku)
      ziemniaków
      żółtego sera
      masła
      zielonej herbaty - jasminowej
      makaronu
      gruszek
      ciastek
      wody
      worków na śmieci ;p
    • sueellen Re: Czego nie moze zabraknac w Waszej kuchni? 22.01.11, 05:21
      Raz na 3-4 tygodnie robie duuuuze zakupy w tesco online.
      Kupuje
      wode w zgrzewkach
      pieluchy i chusteczki (no to nie do kuchni)
      zawsze mam kilka puszek tunczyka czy innych sardynek
      pomidory suszone
      pssata pomidorowa
      kawa
      w zamrazalce po kazdym rodzaju miesa. Znajda sie filety z indyka, kurczaka, wolowina, wieprzowina - mielone i w kawalkach, jakies warzywa tez sie znajda (najczesciej sama kroje) papryka, cukinia, seler i sklepowa mieszanka
      chleb wpolupieczony
      kupowalam tez po kilka kartonow mleka, ale teraz mi przywoz do domu
      sloiczki dla dziecka conajmniej 20 roznych
      zawsze musze miec w domu 1,5 opakowania mleka dla dziecka. To juz obsesja. Kiedy zblizam sie do polowy pierwszego, juz kupuje drugie...
      kilka opakowan herbaty (kazda inna)
      przypraw tez mam od groma, czesc ziół z ogrodka mam zamrożonych w sloiczkach
    • ciocia_ala Re: Czego nie moze zabraknac w Waszej kuchni? 22.01.11, 08:26
      U mnie pod zadnym pozorem nie moze zabraknac owocow. W szczegolnosci jagod... Maz nie moze obyc sie bez kanapek, wiec zawsze w lodowce mamy jakies wedliny i ser, pomidor i ogorek.
      A dziecko domaga sie jakiegos ciasteczka/biszkopta/breadsticka/gofra.
      Co do chleba wlasnie mi zabraklo i w podskokach zaraz musze gnac po pare kromek na sniadanie :)
    • 18_lipcowa1 Re: Czego nie moze zabraknac w Waszej kuchni? 22.01.11, 08:50

dużo warzyw, owoców ( jabłka, banany, jakies egzotyczne też )
      zawsze muszą byc jogurty, ser żółty
      a także pomidory w puszce, tuńczyk, oliwki, oliwa
      dużo mrożonek ala warzywa na patelnie
      • mrs.t Re: Czego nie moze zabraknac w Waszej kuchni? 22.01.11, 09:23
        oj,zapasy to mam makaronow roznych,ryzu, passaty i pomidorow w puszce,tunczyka,anchovies, oliwek kalamata,Dopiazy z Patak'sa,marmite i masla orzechowego, baconu i kielbasek w zamrazarce!z napojow zapas pepsi,lemoniadek do shandy i cider gruszkowy z lidla:)
        Z takich codziennych to zawsze pelno owocow. Pesto jogurty czekoladki (i inne slodkosci) albo u mnie nie doswiadczysz,albo rzadko
        ..
    • aniaheasley Re: Czego nie moze zabraknac w Waszej kuchni? 22.01.11, 09:30
      Fajny watek.
      W mojej kuchni zawsze musi na mnie czekac (w razie braku przestaje funkcjonowac) :

Sachetki cappuccino nescafe
      herbata PG tips, cytryna i slodzik candarel
      ryvita lub chleb zytni
      ser w plasterkach najlepiej leerdamer (czy jakos tak) albo edam
      salami, wybor wedlin, ogorek swiezy i kiszone
      mandarynki, banany, platki owsiane, jogurty

Natomiast reszcie mojej rodziny do szczescia potrzeba jest taka masa produktow i polproduktow, przypraw, dodatkow, snacks itp ze nawet nie wiem od czego zaczac :)
      • kamila_21 Re: Czego nie moze zabraknac w Waszej kuchni? 22.01.11, 13:25
        Czekolady, mleka i kawy. Bez wszystkiego innego sie obejde :)
    • 7oz Re: Czego nie moze zabraknac w Waszej kuchni? 22.01.11, 14:14
      Też kiedyś takie zapasy robiliśmy ale jak mieliśmy w domu mega kryzys finansowy i wyjedliśmy prawie wszystko to się okazało, że mój K jest takim cudotwórcą kuchennym, że z 3 na pozór niepasujących składników potrafi upichcić całkiem oryginalne i pyszne danie no i przestaliśmy się przejmować brakami w kuchni :)
      No może tylko mleko musi być (choć nie ma znaczenia czy krowie czy kozie) bo młody mimo, że ma już 4 lata żyć bez niego nie umie.
      • padynt Re: Czego nie moze zabraknac w Waszej kuchni? 22.01.11, 15:26
        Kawy,
        no i może to nie kuchnia ale zawsze są jakieś jaja u nas z papierem toaletowym. Niby jest zapas ,a jak trzeba to nagle nie ma:)
      • dontteaseme Re: Czego nie moze zabraknac w Waszej kuchni? 22.01.11, 15:43
        U nas koniecznie tradycyjna baza zywieniowa dla osobnikow plci meskiej: pieczywo razowe plus bagietki, maslo, ser zolty, jakas dobra wedlina (najlepiej brunswick ham, salami z pieprzem i krakowska sucha), majonez winiary, keczup, musztarda, jajka. Maz jest z tych, ktorzy po 2-daniowym obiedzie za godzine sa glodni, tak wiec zawsze musi byc lodowka solidnie zaopatrzona. Jak na zlosc - ma sylwetke godna pozazdroszczenia... grrrr.

Z rzeczy wstydliwych;) ale niemal zawsze u nas dostepnych znajdziemy: pizze i coca-cole (gdyby przeczytala to moja tesciowa, ah...;)

Poza tym: mleko, jogurt grecki, płatki owsiane i kukurydziane, herbata earl grey (uwielbiam), kawa. Makarony, ryz i rozne sosy sloikowe do nich.

Z rzeczy nie 'niezbednych' ale jadanych pasjami: oliwki, tunczyk, chlebki pitta, wrapsy, korniszony.
        Z warzyw: cebula czerwona i biala, ziemniaczki, salata, ogorek, papryka. Mrzone brokuly i fasolka zielona.

No i koniecznie cos slodkiego, najlepiej jakies wafelki albo batoniki... to glownie moj maz ale ja tez nie bez winy, a o corce juz nie wspomne:(

• clonek13 u mnie 22.01.11, 15:58
          w mojej kuchni zawsze mam ,i na beizaco zapasy uzupelniam tych rzeczy:

* jablka,banany (czasem tez mandarynki)
          * woda butelkowa niegazowana
          * brazowy cukier
          * mleko krowie `czerwone`
          * mleko kozie `niebieskie`
          * makaron
          * ryz basmati
          * przecier pomidorowy w sloikach duzych
          * smietana slodka i kwasna
          * warzywa typu: buttersquash, cukinia i marchew-zamrozone dla dzieck
          * oliwa
          * vegeta i pieprz
          * witamina C rozpuszczalna :)
          • robak.rawback Re: u mnie 22.01.11, 22:05
            jak nie mialabym wody w butelkach, herbaty czarnej z posmakiem cytrynowym i do tego semi-skimmed mleka to bym sie okropnie oczula - nie zdarzylo mi sie, bo pilnuje zeby sie nie skonczylo.
            eksperymentuje ostatnio z mlekiem kokosowym, sojowym i ryzowym oraz z orzechow - wiec tez w pogotowiu sa gdyby mi sie mleko w lodowce zwarzylo.
            aha i jeszcze sok pomaranczowy i jakis zolty ser, ostatnio w kombinacji z nairn's cheese oatcakes
            i lubie miec mleko kokosowe w puszkach i tapioke bo nigdy nie wiem kiedy mi sie zachce deser z tego wiec musze byc zaopatrzona na wszelki wypadek,
            plus grecki jogurt i tzatziki w proszku bo to i dobre do miesa i zeby rozmieszac z salatka

to takie moje bare essentials
            • marenika Re: u mnie 23.01.11, 00:44
              my robimy duże zakupy raz w tygodniu(po wypłacie:)). Obowiązkowo muszę mieć polski chleb, masło,jajka,makaron,ryż,sosy do makaronu, wędlina(najlepiej ze 3 rodzaje),pomidory, sałata, marchew, cebula, mleko, kakao(dla córki),ziemniaki,zupki chińskie(bo czasem wieczorem "coś bym zjadła"),przyprawy do kuchni chińskiej i włoskiej, kucharek, pieprz, sól(zawsze mam z nią problem),woda butelkowana gazowana i niegazowana, soki i owoce, olej,w zamrażalniku mięso na obiad-mielone i gulaszowe, filety z kurczaka, wołowina, paczka frytek na "wszelki wypadek"...hmm..jak to wszystko spisałam to widze na co wydaję tyle pieniędzy;)
              • middlesex Re: u mnie 23.01.11, 01:00
                mleko, rozne herbaty, kawa z pianka
                (nie kupujemy wody w butelkach (jest filtr), coli, in. napojow gazowanych)

musi byc zapas ryzu, makaronu, kaszy jeczmiennej, czerwonej soeczwicy, ziemniakow i cebuli

w lodowce sery zolte, szynka dla dziecka, swieze warzywa, tunczyk w puszce

mrozone warzywa, ryby, kawalki drobiu na zupe, gotowe dania hinduskie, naan, a takze rozne inne rzeczy z cheap shelf, ktore daja sie zamrozic typu pizza, cornish pastries etc

sporo przypraw w tym wykorzystywane w polskiej kuchni (np. majeranek, ziele ang.), koniecznie przyprawy do potraw hinduskich

a poza tym, to uwielbiam jesc!!

• robak.rawback Re: u mnie 23.01.11, 12:21
                  lol @ marenika, tez mnie czasem zastanawia ile na jedzenie wydaje ale jeszcze sie nie zmusilam zeby podliczyc, a ciekawa jestem.

zapomnialam jeszcze dodac mieso czerwone - najchetniej domowy pasztet, ale to jak sobie z polski przywioze i zamroze i wydzielam po kawalku. a jak tego nie mam to jakies lokalnie kupione niemiecke szynki albo salami albo cos w tym stylu, albo mieso mielone, jak juz nie wiem co wymyslic, a czesto nie wiem.
                  lubie jesc ale nie lubie i nie chce mi sie gotowac = wyplukiwanie sie z kasy w lokalnym pret'cie
    • nulki Re: Czego nie moze zabraknac w Waszej kuchni? 23.01.11, 23:51
      Super watek! U mnie obowiazkowo kawa, herbata, mleko lactofree, makaron, pomidory (swieze albo w puszce), banany, ser zolty, jajka, miod. Warzywa sezonowe. Moj N musi miec zapasowa torebke cukru w szafce :)
      • nulki Re: Czego nie moze zabraknac w Waszej kuchni? 24.01.11, 11:10
        Zapomnialam o platkach owsianych organic z Tesco - jestem od nich uzalezniona (sniadaniowo).
    • mama5plus Re: Czego nie moze zabraknac w Waszej kuchni? 24.01.11, 00:26
      ale zabraknac na jak dlugo? :)

U nas dluzej niz pol dnia:

oliwy
      czosnku
      makaronu -podstawa zywienia ;)
      herbaty ( i mleka do niej)
      swiezych warzyw salatkowych( salaty, ogorek, papryka)
      owocow swiezych lub suszonych( rjebiata wtedy strajkuje) albo choc marchewki
      cytryn ( do powszechnego uzytku)

dluzej niz dzien:
      ryzu basmati
      orzechow ( i masla orzechowego jednego konkretnego)
      pieprzu
      cebuli
      przypraw zielnych
      swiezego imbiru
      grubo mielonych platkow owsianych bo tez podstawa
      maki PP

i stosowne zapasy zeby tym deficytom zapobiec :)

Na stanie zawsze w wiekszych ilosciach i na zakladke: sery, kasze, straczkowe, soczewica, mrozone warzywa, owoce i ryby, morskie inne stworzenia, mieso, majonez, mrozone mleko i w proszku ( do kawy), kawa, kakao, jajka, jogurt naturalny i jakas smietana, przetwory( glownie relishe i chutney), nori i miso, ocet balsamiczny i jablkowy, mrozony chleb i maka na chleb, zakwas i dodatki nasienne

• mama5plus Re: Czego nie moze zabraknac w Waszej kuchni? 24.01.11, 00:34
        o tak! Pomidory w puszce. Koniecznie zawsze zapas.
        Chilli
        Gorzka czekolada i worki na smieci :)
        I M. sie trudno obywa bez orzeszkow ziemnych.
        Najmlodsza trojka bez oliwek a ja dlugo nie wytrzymuje bez pieczarek w menu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka