Dodaj do ulubionych

Dlaczego cytologia jest co 3 lata a nie co rok:

07.02.11, 22:10
Dlatego, ze komorki rakowe nie rozwina sie w rok czy w dwa lata. Poza tym kobieta wspolzyjaca z jednym partnerem nie zlapie (tutaj nie pamietam angielskiej nazwy) ... ktore wywoluja raka szyjki macicy. A kobietom po 50-tce robi sie cytologie co 5 lat, bo po 50 roku zycia spada ilosc zachorowan na raka szyjki macicy.

Tak wytlumaczyla mi moja GP.

A gdybym chciala robic sobie prywatnie, to moze mi owszem dac skierowanie ale musze szykowac £500.

Co na to Wy napiszecie? Macie jakas wiedze lub doswiadczenie w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • clonek13 Re: Dlaczego cytologia jest co 3 lata a nie co ro 07.02.11, 22:14
      nie mam wiedzy ale robie co rok badanie, jak zrobilam w jednym roku w UK to teraz co rok bedzie w PL prywatnie za 80zł,
    • aniaheasley Re: Dlaczego cytologia jest co 3 lata a nie co ro 07.02.11, 23:13
      Jezeli koniecznie chcesz miec co rok to sfalszuj raz wyniki na takie ze zmianami przedrakowymi, podmien, zadzialaj jak James Bond, wtedy przez nastepne kilka lat bedziesz zapraszana na cytologie co 6 miesiecy.

A jak jakos nie pasuje Ci do temperamentu, to ciesz sie dobrym wynikiem i chodz co 3 lata stosujac sie do rekomendacji tutejszej sluzby zdrowia.
      • agaciha Aniaheasley 09.02.11, 14:24
        Ty zawsze taka niemila jestes czy tylko tak sobie pozwalasz w necie?
        • aniaheasley Re: Aniaheasley 09.02.11, 15:18
          Zawsze
    • carmelaxxx Re: Dlaczego cytologia jest co 3 lata a nie co ro 08.02.11, 00:22
      Mi polozna mowila ze jesli potrzebuje badz czuje ze cos moze byc nie tak to zrobia dodatkowe badanie przed uplywem 3 lat, napewno kobiety u ktorych jest w rodzinie historia rakowa maja czestsze badania oczywiscie jesli poinformuja o tym swojego gp.
      • heejakawa Re: Dlaczego cytologia jest co 3 lata a nie co ro 12.02.11, 10:17

Niestety nie maja czesciej, zostaje tylko badanie w polsce, albo prywtanie tutaj.
    • gypsi Re: Dlaczego cytologia jest co 3 lata a nie co ro 08.02.11, 00:59
      Bzdura, ze prywatnie 500. Tylko tyle ile ginekologowi za wizyte czyli 120-150 u nas. Chyba ze w Londynie na Great Ormond, u najwazniejszego profesora, to i 500 ;)

Co 3 lata (a po 50-tce co 5), a nie co roku, poniewaz rak szyjki w UK nie jest juz tak czesty. Zreszta w Polsce, najgorszej w Europie pod tym wzgledem, profilaktyka cytologii na NFZ jest rowniez raz na 3 lata juz.
    • illegal.alien Re: Dlaczego cytologia jest co 3 lata a nie co ro 08.02.11, 11:34
      ja tylko dodam, ze pewnie chodzilo o human papillomavirus, czyli hpv, czyli wirus brodawczaka ludzkiego.
      • liley11 Re: Dlaczego cytologia jest co 3 lata a nie co ro 09.02.11, 12:01
        Dziekuje za odpowiedzi
        • robak.rawback Re: Dlaczego cytologia jest co 3 lata a nie co ro 10.02.11, 14:26
          zolta zolc
          (ah a nawet nie! bo zolta to chyba jest zdrowa) to w takim razie to bedzie zielona, powiedzmy ze sladowa zawartoscia kupy

aniaheasley napisała:

> Jezeli koniecznie chcesz miec co rok to sfalszuj raz wyniki na takie ze zmianam
          > i przedrakowymi, podmien, zadzialaj jak James Bond, wtedy przez nastepne kilka
          > lat bedziesz zapraszana na cytologie co 6 miesiecy.
          >
          > A jak jakos nie pasuje Ci do temperamentu, to ciesz sie dobrym wynikiem i chodz
          > co 3 lata stosujac sie do rekomendacji tutejszej sluzby zdrowia.
    • senga79 Re: Dlaczego cytologia jest co 3 lata a nie co ro 10.02.11, 22:49
      Ja mam robione co roku, ale to pewnie dlatego że miałam już nadżerkę wypalaną.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka