Dodaj do ulubionych

jaks ie dostac po pediatry???

15.02.11, 20:58
hej mam pytanie orientuje sie ktos czy jak poprosze mojego GP o skierowanie do pediatry to czy go dostane. u nas w przechodni nie ma pedatry jets tylko w klinice szpitalu ale tam nie iwem jaksie dostac napewno nie mozna tak z marszu. czy ktos wie jak dobic si edo pediatry z dzieckiem mam dosc GP ktory tylko mnie zbywa mowiac ze panikuje z mala corcia???
Obserwuj wątek
    • paola_k2 Re: jaks ie dostac po pediatry??? 15.02.11, 21:06
      To zalezy z jakim problemem udajesz sie do GP. W wiekszosci przypadkow wiedza i doswiadczenie GP w zupelnosci wystarcza do leczenia dziecka. Jesli sie jednak uprzesz to popros o skierowanie. Poki nie poprosisz nie bedziesz wiedziec czy dostaniesz. Poza tym napewno w Twojej przychodni jest wiecej niz jeden lekarz. Jesli dany GP Ci z jakichs wzgledow nie odpowiada, moze wybierz sie do innego. Poza tym polecam nasze forum i nieoceniona Gypsi :)
    • aniaheasley Re: jaks ie dostac po pediatry??? 15.02.11, 21:48
      Jezeli rzeczywiscie jest potrzeba skierowania do pediatry to lekarz GP na pewno Cie skieruje.
      A jezeli rzeczywiscie jest to niepotrzebna panika to nie skieruje.
      Pediatrzy przyjmujacy w szpitalach sa specjalistami, ktorych czas jest cenny i rola GP jest (miedzy innymi) rozpoznawanie przypadkow kwalifikujacych sie do skierowania do pediatry oraz takich, ktore w zadnym wypadku takimi nie sa.
      Jezeli cos naprawde zle sie dzieje, np. niemowlak nie przybiera na wadze przez jakis czas (failure to thrive) to skierowanie dostaniesz. Ale jezeli jest to cos co GP uzna za Twoja nieznajomosc tematu bez powodow do obaw z medycznego punktu widzenia to powie Ci ze nie ma powodow do obaw i odesle do domu.
      • kasiaprzyb Re: jaks ie dostac po pediatry??? 16.02.11, 14:02
        Nigdy nie mow na pewno.
        Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze nie zawsze GP da skierowanie, nawet jak sa zalecenia ze szpitala (tylko niestety polskiego). Moj GP uwazal, ze przesadzam, a spuchniete kolana sa moim wymyslem. Pomogla dopiero zmiana GP, gdzie od razu dostalam skierowanie do reumatologa dzieciego, u ktorego dziecko leczy sie do dzis, bo ma stwierdzony altertyzm.
        Tak wiec w moim przypadku to GP wykazal sie nieznajomoscia tematu.
    • murasaki33 Re: jaks ie dostac po pediatry??? 15.02.11, 22:10
      Dokladnie jak dziewczyny napisaly - jak jest rzeczywiscie problem, z ktorym gp nie podejmuje sie zmagac, to sie zobaczysz z pediatra-nawety tego samego dnia co z gp. Ja z corka widywalam czesto pediatre w szpitalu, miala nietolerancje laktozy, gdy byla niemowlakiem.
      • 19martha85 Re: jaks ie dostac po pediatry??? 15.02.11, 22:15
        teoretycznie tak moja mala tez ma alergie na laktoze jest na nutramigen-ie juz jakis czas ale mialam taki przypadek ze poszlismy do gp w sprawie wysypki ktora pojawila si ena calym ciele w przeciagu 2 godzin lekarz mowl ze to potowki totalny bezsens jak dla mnie. poszlam uparcie po szpitala na emergency i okazalos ie ze przyszedl pediatra na prosbe pielegniarki ktora nas przyjela i zostalysmy tam juz 4 doby, bo okazal sie to byc jakis wirus z powietrza. takze mam mieszna epodejscie. do GP no ale moze faktycznie trafilam poprostu na zlego lekarza pojde do innego moze to dobry pomysl.
        • panixx Re: jaks ie dostac po pediatry??? 16.02.11, 00:54
          Mialam podobne doswiadczenia do Twoich. Odwiedzilam kilku GP i wszyscy bagatelizowali nasze problemy; wszelkie objawy u synka uwazali za typowe dolegliwosci niemowlece. Podczas kolejnej wizyty po prostu jeszcze bardziej 'podkolorowalam' caly obraz. No coz, czego nie zrobi niespokojna matka... dostalam skierowanie do pediatry, ktrory zdiagnozowal problemy z refluksem i alergie na krowie mleko.
          • 19martha85 Re: jaks ie dostac po pediatry??? 16.02.11, 08:15
            no sorki dziewczyny mozecie mnie za to zjesc ale nie uwazam zeby pediatra nalezal do grupy tych tak zwanych wielich "specjalistow" rozumie laryngolog, deramtolog, okulista itp ale pediatra no bez przesady. poza tym nie sadze zeby zwykly GP ktory przyjmuje zarowno 99 latnia bez obrayz babcie wiedzial tyle samo o 10 tygodniowym dziecku az taka rospietosc w wiedzy to chyba geniusz albo i nawet lepiej peszy od specjalisty :) :)
            • aniaheasley Re: jaks ie dostac po pediatry??? 16.02.11, 08:33
              Martha85, moze tak, najpierw pojdz do pediatry (popros o skierowanie, powiedz ze bardzo sie martwisz i koniecznie chcesz) a potem porozmawiamy, ciekawa jestem czy nadal bedziesz uwazala ze nie sa to wysocy specalisci? Naprawde jestem ciekawa, bo ja bylam ze swoimi w sumie moze 3 razy i zawsze jestem pod duzym wrazeniem, i rozumiem dlaczego nie idzie sie do nich z ulicy, tylko na skierowanie.

Wlasnie na takiej samej zasadzie co dermatolog i inni.
              • 19martha85 Re: jaks ie dostac po pediatry??? 16.02.11, 10:49
                nie uwazam ze pediatra nei ma wiedzy wrecz przeciwnie , bylysmy z mala 4 doby w szpitalu pod okiem pediatry gry miala niedowage i ten pobyt wiele nam dal naprawde. zajeli sie nami rewelacyjnie nie moge powiedziec ze nie. ale po prostu nie rozumie dlaczego nie ma pediatry w przechodniach przeciez to lekarz od dzieci nie specjalista powinno byc normalne ze jesli rejestrujesz male dzicko do przechodni idziesz od razu do pediatry a nie musisz blagac o skierowanie.
                • kingaolsz Re: jaks ie dostac po pediatry??? 16.02.11, 11:07
                  rozumieM

pediatria jest specjalizacja - trzeba ja dodatkowo zrobic, jest ciezsza specjalizacja niz dermatologia i duzo bardziej odpowiedzialna, wiec lekarz pediatra jest SPECJALISTA (z odpowiednia stawka). To, ze w Polsce jest dostepny wszedzie to nie znaczy, ze tu musi byc ( zwlaszcza, ze lekarz rodzinny [w PL tez tacy sa :O] jest tak wyksztalcony, ze z podstawowymi problemami zdrowotnymi dzieci tez sobie poradzi - powazne problemy, ktore wymagaja dokladniejszej ekspertyzy odsyla do specjalisty).

• mamumilu Re: jaks ie dostac po pediatry??? 16.02.11, 19:04
                    Kiedys w Polsce tak bylo, ze byly przychodnie dzieciece, gdzie przyjmowali pediatrzy i tylko oni zajmowali sie dziecmi. Po reformie lekarz rodzinny pediatra byc nie musi - i czesto nie jest. Sama wybierajac lekarza rodzinnego obdzwonilam wszytkie pobliskie przychodnie, zeby znalezc pediatre, ktory zostal rodzinnym Tez nie ufalam takim oglonym lekarzom po przeszkoleniu na rodzinnego, zeby mi moje noworodki obsluchiwali w razie potrzeby.
                    Roznica jest taka, ze w Polsce w kazdej chwili do pediatry mozesz isc prywatnie lub przyjdzie do domu w razie potrzeby.
                    • murasaki33 Re: jaks ie dostac po pediatry??? 16.02.11, 19:53
                      O matko, to jak sobie radza tubylcze matki, nie znajace wynalazku z PL "pediatra na kazde zawolanie"? no nie demonizujmy tej sytuacji, ze tam tak super a tu tak strasznie z opieka nad dzieckiem. Wszak i polscy pediatrzy myla sie, stawiaja zle diagnozy, nie tylko gp sa tacy "be".
                      • 19martha85 Re: jaks ie dostac po pediatry??? 16.02.11, 20:20
                        zbyt duzo mam przykrych doswiadczen ze sluzba zdorwia tutaj i mam swoje zdanie na ten temat . mysle tubylcze mamy maja latwiej bo zawsze moim zdaniem beda inaczej traktowane wiedza na co moga sobie pozwolic.
                        • 19martha85 Re: jaks ie dostac po pediatry??? 16.02.11, 20:21
                          poprostu uwazam ze jest to troszke conajmniej dziwne ze do pediatry tak ciezkos ie dostac chociazby prywatnie.
                          zawsze sa jeszcze lekarze w polskich przechodnaich ale nam do nich daleko :(
                          • murasaki33 Re: jaks ie dostac po pediatry??? 16.02.11, 20:33
                            Bo patrzysz na tutejsza opieke medyczna przez pryzmat polskiej, czesto prywatnej? Moze nie wszedzie na swiecie jest tak jak w PL;) Moze czas zaczac zyc tu i teraz a nie tam i kiedys? Mieszkajac na Jamajce powiedzmy tez szukalabys polskiego pediatry?
                          • zurekgirl Re: jaks ie dostac po pediatry??? 16.02.11, 20:36
                            To nie tak, ze akurat do pediatry ciezko sie dostac. Do kazdego specjalisty trzeba wykazac chorobe odpowiednia. Ja jednak zostalam skierowana i do endokrynologa i do fizjoterapeuty. Moj facet dostal sie tez do laryngologa i rowniez do fizjoterapeuty. Niunia byla pare razy u specjalisty od zoltaczki, wiec nie jest to niemozliwe, ale GP musi najpierw sprobowac swoich metod, a jesli one zawioda, to z pewnoscia mozna sie upomniec o skierowanie wyzej. Tez jestem przyzwyczajona do polskich metod typu: lekarz rodzinny slyszy ode mnie, ze boli mnie ucho i od razu kieruje do laryngologa. Tez mi sie czasem ciezko pogodzic, ze nie jestem kierowana po pierwszej wizycie tam, gdzie chce, ale nie wiem juz sama, czy lepiej system dziala w Polsce czy w UK. W Polsce bralam codziennie tableteczke na to i tamto...a tu jakos ozdrowialam cudownie i pogorszenia zdrowia nie zauwazylam.

Rozumiem twoja sytuacje i wybralabym sie jeszcze raz do GP z dokladnym opisem, co obserwujesz u dziecka, a jesli ponownie uslyszysz ta sama porade, to wyraznie popros o skierowanie do GP mowiac, ze ta rada nie dziala, a widzisz, ze twoje dziecko jest chore. U mojego GP stanowczosc dziala.
                        • basiak36 Re: jaks ie dostac po pediatry??? 16.02.11, 23:40
                          Popros GP o skierowanie prywatnie do pediatry, nie odmowi na pewno, wizyte bedziesz miala zaraz jak GP napisze list, i od razu. Badania zrobia na miejscu, etc.
                          Tylko oczywiscie, jak wszedzie, za prywatna wizyte trzeba placic, w Polsce jest tak samo.
                          • gypsi Re: jaks ie dostac po pediatry??? 16.02.11, 23:55
                            No ni etak samo - w Polsce nie musisz prosic nikogo o skierowanie prywatne, po prostu idziesz.
                            • ciocia_ala Re: jaks ie dostac po pediatry??? 17.02.11, 09:18
                              Fakt, trzeba najpierw do GP, ale prywatnie do pediatry ze skierowaniem od GP dostac sie mozna juz nastepnego dnia. A nie czekac lub wcale nie doprosic sie skierowania.
                              • galadriella Re: jaks ie dostac po pediatry??? 17.02.11, 09:49
                                Co więcej, GP respektują zalecenia takich prywatnych specjalistów, do których sami skierowali - w odróżnieniu od zaleceń jakichś polskich lekarzy z polskich przychodni...

Znam sytuacje, gdy GP nie chciał skierować do ortopedy, starsza pani poprosiła o prywatne skierowanie, zapłaciła za tę wizytę i poszła - dostała zalecenie implantu stawu biodrowego i na tej podstawie (już bez bezpłatnych ortopedów) miałą bezpłatną operację.
                                • brightononline Re: jaks ie dostac po pediatry??? 17.02.11, 13:18
                                  O to jest racja. Po przyjezdzie do UK pierwsze co zrobil moj GP to rozwalil moja bardzo dobrze ustawiona bez polskiego diabetologa cukrzyce. Po paru dobrych miesiacach gier zabaw i eksperymetow kosztem mojego zdrowia, oraz zmianie GP, doprosilam sie o skierowanie do konsultanta. I dzieki temu wyladowalam z powrotem na dokladnie takim samym schemacie dawkowania lekow jak w Polsce. Nie daj sie splawic. Wiedza GP jest zazwyczaj zenujaca.
            • edytataraszkiewicz Re: jaks ie dostac po pediatry??? 16.02.11, 10:37
              19martha85 napisała:

> no sorki dziewczyny mozecie mnie za to zjesc ale nie uwazam zeby pediatra nalez
              > al do grupy tych tak zwanych wielich "specjalistow" rozumie laryngolog, deramto
              > log, okulista itp ale pediatra no bez przesady. poza tym nie sadze zeby zwykly
              > GP ktory przyjmuje zarowno 99 latnia bez obrayz babcie wiedzial tyle samo o 10
              > tygodniowym dziecku az taka rospietosc w wiedzy to chyba geniusz albo i nawet l
              > epiej peszy od specjalisty :) :)

Ha,ha masz racje:)

Pediatra musi miec wiedze ogolna tak samo jak GP,czyli szeroki zakres wiadomosci,ale nie tak zaawansowany w danym temacie jak ginekolog na przyklad.
              A moze nawet ma mniejsza wiedze niz gp bo tylko na maluckich :D
              • padynt Re: jaks ie dostac po pediatry??? 16.02.11, 11:54

Specjalizacje to nie jest tak prosta sprawa chociażby dlatego, że dzielą się na podstawowe i szczegółowe. Żeby zostać np. alergologiem, trzeba wcześniej zrobić specjalizację z zakresu chorób wewnętrznych. To trwa pięć lat. Kolejne trzy należy poświecić na uzyskanie tytułu specjalisty alergologa.
    • espionka Re: jaks ie dostac po pediatry??? 16.02.11, 14:46
      W naszym mieście średni czas oczekiwania na wizyte u pediatry to 64 dni.
      U nas problem był naglący więc przebadałam dziecko prywatnie.
      Potwierdzam pediatra w UK to wysokiej klasy specjalista, szkoda tylko, że dostanie się do specjalisty często graniczy z cudem...
      w naszym mieście przyjmuje dwóch pediatrów, miasto niemałe ...
      • espionka Re: jaks ie dostac po pediatry??? 16.02.11, 14:50
        pediatra np. przebadał dziecko pod względem neurologicznym i wykazał się szeroką wiedzą również w tym zakresie jak i w innych dziedzinach
        • 19martha85 Re: jaks ie dostac po pediatry??? 16.02.11, 17:14
          dobra dziewcyzny moz ejuz koniec to temat rzeka tak naprawde kazdy przypadek jest inny. w mojej przechodni jest porazka innej nie moge wybrac nasze miasto liczy ponad 200tys mieszkancow i mamy 3 pediatrow wiec to tez absord jak dla mnie. w u naszego GP jak skrecilam noge dostalam ulotke z podanymi cwiczeniami. po 3 dniach noga spuchla mi do tego stopnia ze nie szlo zauwazyc kostki. poszlam do szpitala i lekarz taki zdziwiony co robie tak pozno i zalozyli mi gips. tazke kazdy ma swoje zdanie i swoich lekarzy.

w piatek ide z mala do przechodni wywalczyc skierowanie do pediatry. mala ma 10 tygodni ma skaze bialkowa i w dodatku trac na wadze a GP pomaga nam juz 4 tydzien bez rezultatu wiec albo daje mi skierowanie do GP albo szukam prywatnego pediarty dla dziecka nie mam zamiaru patrzec jaks ie meczy i czekac na specjaliste. :)
          • agg3 Re: jaks ie dostac po pediatry??? 16.02.11, 17:27
            a bylas u health visitor?
            nawet po skierowaniu bedziesz troszke czekac na wizyte ze specjalista.
            jesli diagnoza sie potwierdzi, a twoj gp odmawia Ci pomocy zlozylabym skarge.
            • 19martha85 Re: jaks ie dostac po pediatry??? 16.02.11, 18:54
              tak bylysmy tzn w zasadzie ona gosci u nas co tydzien dostalismy nadzor ze tak powiem na zlecenie pediatry po naszym ostatnim pobycie w szpitalu w zwiazku z niska waga. HV stwierdzila ze to skaza dlaczego mala nie chce jesc jestesmy na nuramigen-ie przez dwa tygodnie bylo powiedzmy ok teraz o dnowa mala nie chce jesc. wydalismy majtek na smoczki mleka butelki i nic. a nasza HV twierdzi ze mala ma maly brzuszek poprostu i chce jesc mniej.
              ale to nie prawda znam mala i wiem ze placze bo domaga si ejesc a cos jej to utrudnia :( mysle ze to jakas infekcja przelyu lub cos takiego widac ze ochocze bierze dwa lyki i nagle wrzask :(
              • padynt Re: jaks ie dostac po pediatry??? 16.02.11, 19:13
                Na pewno jest tak ,że jako matka masz prawo się niepokoić i drążyć temat do upadłego. Lepiej zapobiegać niż później rozpaczać. Inna rzecz ,ze nutramigen jest wyjątkowo wstrętny, moja młodsza była na nim i były dni kiedy po prostu dawaliśmy jej przy wielkich krzykach po parę łyżeczek na siłę, prosto do buzi, tak go nie chciała i jak już mogła jeść inne potrawy to bardzo szybko zaczęła po prostu je jeść ,całkowicie odrzucając picie mleka. Nie wiem jak duże jest Twoje dziecko, w każdym bądź razie powodzenia.
                • natina0 Re: jaks ie dostac po pediatry??? 17.02.11, 16:09
                  martha przepraszam,ale musze to napisac,chodzimy do przYchodni:)

co do Twojego problemu,ja matka panikara i nie czekalabym.Moja corcia tez ma skaze,my pijemy aptamil pepti,jest troche smaczniejszy.ja poszlam do GP i oznajmilam ze bylam prywatnie u alergologa,pediatry i takie dali zalecenia.moj tez jest do d...i ostatnio wypomnial mi ze puszka kosztuje 20f i moze czas zaczac pic normalne mleko!!czy probowalas corci dac zwykle mleko modyfikowane, zeby sie przekonac czy tu chodzi o smak czy rzeczywiscie jak piszesz przelyk,brzuszek itp?ja mam wspaniala pania doktor pediatre w londynie,wielokrotnie konsultowalam sie z nia przez tel.rowniez w wielkanoc,bardzo pomagala,wrecz prosila o telefon z informacja co u nas,dala namiary na specjalistyczne szpitale,numery telefonow itp jesli chcesz to Ci podam
                  moja corcia ma caly czas niedowage,ledow trzymala sie w centylu teraz leci w dol,tezz niej niejadek:(
                  ps.sorki za brak polskiej czcionki
                  • 19martha85 Re: jaks ie dostac po pediatry??? 17.02.11, 18:21
                    jutro iy dolekarza rano wiec wszystko si eokaze nie ma juz co gdybac. przygotowalams ie jak moglam jak z nim rozmiawiac i zobaczmy jaki bedze rezultat ale napewno nie pozwole eksperymentowac na malej. juz dosc!!! pila wszystkie mozliwe mleka prze z te 10 tydoni nabrala sie syfopkow na wzdecia itd ktorcyh chyba nawet nie miala. takrze albo daje mi skierowanie do jakiegokolwiek pedatry albo sam robi jakeis konkretne badania bo juz mam dosc:(
                  • 19martha85 Re: jaks ie dostac po pediatry??? 18.02.11, 17:27
                    bardzo prosilabym jakt o mozliwe o numer telefonu do tej Pani Doktor moja wizyta u GP skonczyla si ejak przewidywalam. skierowania nie ma doktor powiedzial ze do poki nie zacznie tracic na wadze powaznie nie ma co panikowac :( tylko ze ja wiem ze ona cierpi znam ja wiem jaks ie zachowuje i wiem kiedy cos jej dolega. mala jest bez nastroju do smiechy calymi dniami w dodatku bylismy na szczepieniu ostatnio widzialam je rowiesnikow o glowie wieksi wszyscy :( nie cierpie tych lekarzy chyba czas na urlop w pl :(
    • derka1 Natina0 17.02.11, 19:35
      Czy moglabys podac mi nr do tej lekarki? I orientacyjnie podac gdzie w Londynie ona przyjmuje?

Niestety chyba musze rozpoczac dzialania na innym froncie chociaz ja akurat bardzo lubie swoja GP - Dzieki wielkie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka