yadrall 21.05.11, 13:09 No wlasnie wie ktos czy sa juz truskawki? Chodzi mi o PIY farms oczywiscie :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asica74 Re: Sa juz truskawki? 21.05.11, 14:30 podobno juz dawno sa! i do tego naprawde truskwkowe! dziewczyny, czy wy wiecie moze jak zlokalizowac piy farms gdzies nie za daleko londynu? nie mamy samochodu, ale pociagiem podjechalabym chetnie po koszyk truskawek:) Odpowiedz Link
glasscraft Re: Sa juz truskawki? 21.05.11, 14:51 Czy o to chodzi? www.pickyourownfarms.org.uk/London_area_pyo.php Odpowiedz Link
carmelaxxx Re: Sa juz truskawki? 21.05.11, 14:53 moze na poludniu sa, w east midlands jeszcze nie ma Odpowiedz Link
natina0 Re: Sa juz truskawki? 21.05.11, 15:23 nigdy nie byliśmy,ale chętnie bym sobie sama nazbierała.Czy różnią się smakiem od tych sklepowych czy tylko chodzi o swieżość?A jak cenowo? Odpowiedz Link
carmelaxxx Re: Sa juz truskawki? 21.05.11, 16:39 roznia sie wszystkim :) Smacznijsze, swiezsze, tansze no i zbierane wlasnorecznie wiec jest przy tym niezla zabawa dla calej rodziny. Widok dzieciecych buzi umorusanych na czerwono jest bezcenny :) Odpowiedz Link
mamumilu Re: Sa juz truskawki? 21.05.11, 22:33 zalezy gdzie tansze - u nas maja ceny 100% wyzsze niz sklepowe i to w pelnym sezonie. Ludzie za bardzo nie zbieraja bo cena jest zaporowa - moim zdaniem zbieranie 0,5 -1 kg to nie jest zbieranie - i efekt jest taki, ze truskawki gnija na potege az przykro patrzec. Umorusanych buz tez nie widac - przy wejsciu jest duzy napis - zakaz zjadania :) - oczywiscie i tak widac jak ludzie jedza, ale chyba nikt nie ryzykuje umorusania sokiem :) My truskawek nasadzilismy w ogrodku ale zawsze z utesknieniem czekamy na maliny i borowki :) Odpowiedz Link
mamumilu Re: Sa juz truskawki? 21.05.11, 22:38 widze, ze musimy poszukac jakejs innej farmy dalej, bo u nas ceny sa 2x wyzsze - ubieglym roku bylo 4.50 za kg! www.telegraph.co.uk/news/uknews/2158609/Pick-your-own-strawberry-farms-under-threat-from-greedy-customers.html - rodzina ze smietana do truskawek na polu mnie rozbroila :) - chyba bym padla, jakbym takich zobaczyla :) Odpowiedz Link
murasaki33 Re: Sa juz truskawki? 22.05.11, 00:08 My wybieramy sie jutro na lokalna farme, bo widzialam u nich info ze truskawy juz sa, jak nam poszlo - dam znac. Odpowiedz Link
edytataraszkiewicz Re: Sa juz truskawki? 22.05.11, 00:36 Nie sa wcale duzo tansze od sklepowych w sezonie,ale swieze i wiele gatunkow.Mozna kazdego posmakowac i wybrac ulubione;) My jezdzimy co roku,15 mil od nas ,bo pobliska jest ,,chytra'':) duza kartka z napisem ,,nie jesc'' Jak tu nie jesc jak dzieciak ma frajde.A ile czlowiek moze zjesc! Robimy sobie w miedzyczasie picnic (bez smietany:D ) w poblizu plac zabaw a pozniej z owocami do domu na truskawki z makaronem:))))) Odpowiedz Link
ciocia_ala Re: Sa juz truskawki? 22.05.11, 12:09 Ja jak zwykle musze sie podpytac... gdzie ta farma z placem zabaw? My jezdzilismy do copas, ale juz dawno nie bylismy, bo ceny wydawalay mi sie wysokie. Odpowiedz Link
edytataraszkiewicz Re: Sa juz truskawki? 23.05.11, 10:30 ciocia_ala napisała: > Ja jak zwykle musze sie podpytac... gdzie ta farma z placem zabaw? My jezdzilis > my do copas, ale juz dawno nie bylismy, bo ceny wydawalay mi sie wysokie. Nie powiem Ci nazwy na dzien dzisiejszy bo zapomnialam;) maz wie gdzie to dokladnie . Powiem Ci jak pojedziemy za jakies 2 tygodnie . Tyle co wiem,to ze jest w poblizu Wokingham. W tym samym czasie co truskawy byly tez porzeczki czerwone i agrest-pyszne!!!! Odpowiedz Link
t.edyta ciocia ala 03.06.11, 19:57 To ja Edyta......... Bylismy wczoraj i ta farma kolo Wokingham nazywa sie GRAYS. Ludzi duzo jak na dzien powszedni,wlasciwie wszyscy z dzieciaczkami:) Truskawek multum ,trudno wyzbierac. Pojedlismy ,nazbieralismy dodomu i bylo fajnie. Teraz czekam na buraki i porzeczki (czerwone i czarne) bo jeszcze z tydzien trzeba. Bob jak zwykle drogogi bo 3.50 za kilo ze strakami !!!!! Jak sie obierze to z kilograma zostanie 10 dkg SZOK!!!!! Poczekam az urosnie wiekszy bo narazie w strakach jest wielkosci groszku. I wcale nie jest tanio,ale wole takie owoce i warzywa co sama sobie nazrywam i sie najem przy okazji a to jest wliczone w cene:) A najwazniejsze,ze nie z Hiszpanii;) Odpowiedz Link
ciocia_ala Re: ciocia ala 04.06.11, 18:13 A wlasnie dzis bylismy. Sprawdzilam przez Google farme kolo wokingham i wyszla mi ta wlasnie, ktora wspominasz. A teraz potwiierdzilas moje przypuszczenia. Wykopalismy tez troche ziemniakow :) Ale malo, ze drogie to jeszcze takie sobie... czesc mi sie rozgotowala, a czesc twarda jeszcze. Ale kapustka palce lizac!! Dzis byly dzikie tlumy. Dzieki za namiary. Odpowiedz Link
asica74 Re: Sa juz truskawki? 22.05.11, 15:13 wlasnie wrocilam z farmers market, gdzie kupilismy dwa pudelka truskawek. troche drogie, ale tak smaczne, ze zjedlismy od razu. I w sumie moze ominie mnie frajda, ale chyba poprzestane na markecie, gdyz wyprawa na taka farme bez samochodu, to za wiele zachodu. Odpowiedz Link
carmelaxxx Re: Sa juz truskawki? 22.05.11, 20:36 na farmie na ktora ja jezdze ceny sa tansze od sklepowych wiec moze to zalezy co i jak i gdzie. No i nie ma zadnych napisow zeby nie jesc, zreszta jak widze io tak czesc gnije niezebrana wiec pewnie by sie zmarnowaly te niezjedzone. Odpowiedz Link
m0nalisa Re: Sa juz truskawki? 22.05.11, 20:54 bylam dzis na rynku truskawki sa po 1 i 1.50 za pojemniczek, nie wiem jakim cudem bo slonka malo ale slodnie, na farmie niedaleko mnie mozna juz zbierac ale jeszcze tam nie bylam- widzialam tylko ze tablica stoi i zaprasza :) Odpowiedz Link
murasaki33 Re: Sa juz truskawki? 23.05.11, 00:38 Zaliczylismy pierwsze podejscie na nasza farme, truskawki sa po £6 za kg-pyszne, ale nie ma jeszcze zbierania na wlasna reke, typuja ze bedzie od poczatku czerwca, wczesniej o 2 tyg niz zwykle. W kazdym razie zakupilismy oprocz truskawek pyszne mlode ziemniaki z Kornwalii, doskonale jablka z ich sadu z jesieni jeszcze i szparagi z ich zagonkow:) i ser z innej farmy. Zaopatrzenie sklepu farmowego swietne, bardzo duzy ruch jak na niedzielne przedpoludnie. No i zwierzaki, w tym dwie oslice i jedna z nich - staruszka, o rok ode mnie mlodsza, rozczulilam sie glaskajac ja:) To taka dygresja apropos jutrzejszych kolejnych 18tych urodzin:))) Odpowiedz Link
szprotka6 Re: caramelaxx 24.05.11, 12:34 A dokąd jezdzisz na truskawki? POdpowiedz proszę, bo tez moze w tym roku skoczylibysmy z młodym... Odpowiedz Link
murasaki33 Re: Sa juz truskawki? 23.05.11, 21:40 Dzieki, Monalisa. Dzien urodzin uplynal upojnie, najpierw z 45 min szukalam portfela-cisnienie 200/200, lacznie z przerzuceniem kosza na smieci, pod koniec ot dla zartu zapytalam synka czy widzial moj portfel. Poczlapal do mojej torebki i powiedzial "mama mama". Oczywiscie sprawdzalam ja 3 razy i nie bylo. Teraz byl:) Potem dla zwiekszenia pulapu atrakcji, robil wszystko by nie isc spac choc ziewal jak hipopotam, wiec zwymiotowal lunch do swiezo przebranego lozka:))) Poza tym mam mini grype....lovely...ale przynajmniej ciasto mi wyszlo, bo nie musialo:) Odpowiedz Link
edytataraszkiewicz Re: Sa juz truskawki? 23.05.11, 23:29 Ha ha ha ha ha! Ja mam to samo z portfelem i z kluczami do samochodu :D Bardzo czesto mi sie to zdarza,wiec juz rodzina cierpliwie czeka az sie naklne do bolu zanim znajde. Niedawno portfel siedzial w szafce w kuchni w siatce z wafelkami ,ktore schowalam z chytrosci przed starszymi ,,wyzeraczami''. Poza tym 100 lat!!! (jeszcze nie za pozno) Odpowiedz Link
m0nalisa Re: Sa juz truskawki? 24.05.11, 00:06 ja tak szukam biletow parkingowych, no masakra jakas, dzisiaj mialam dwa ( zwykly i pracowniczy dzis dostalam) i obu jak kretynka skonczona na zmiane szukalam , myslalam ze oszaleje :P Odpowiedz Link
yadrall Re: Sa juz truskawki? 05.06.11, 15:28 U nas tez juz sa truskawki-bardzo duzo i nawet slodkie choc slonka malo. U nas 3.95/kg samodzielnie zbieranych i po 4.95 za kg juz gotowych. Nazberalam za 11f-bedzie na 2 dni :) Ja sie oczywiscie na miejscu tak najadlam,ze potem szybko szukalam WC,bo musialam siusiu... Do tego kupilam kapiste mloda (80p/glowka) i marchewke (peczek po 1.5f)-bedzie na zupke! Odpowiedz Link
murasaki33 Re: Sa juz truskawki? 11.06.11, 14:30 Melduje, ze truskawki w Essex obrodzily nad podziw - wielkie, slodkie i soczyste, brakowalo rak do zbierania:) Pekne zaraz z objedzenia, mnaim..... Odpowiedz Link