Dodaj do ulubionych

Tax return

24.07.11, 11:35
Wzielam sie za wypelnianie zeznania podatkowego za zeszly rok - wypelniam online i troche sie zgubilam ;)
Moja sytuacja wyglada tak:
W zeszlym roku mialam przychod z wlasnej dzialalnosci gospodarczej i to ogarniam gdzie wpisac, ale dostalam tez darowizne z PL i co miesiac dostawalam pieniadze od rodzicow - czy to gdzies wpisac? Gdzie? Chcialabym wypelnic zeznanie uczciwie i prawdziwie, wiec porady typu 'nie wpisuj, nikt nie zauwazy' mnie nie interesuja ;)
Obserwuj wątek
    • jaleo Re: Tax return 24.07.11, 16:46
      Darowizna w postaci pieniedzy nie jest opodatkowana, chyba, ze rodzice (odpukac) nie umra w przeciagu siedmiu lat.
      To dotyczy darowizn pienieznych od kogokowiek, nie tylko od rodziny.
      • galadriella Re: Tax return 24.07.11, 16:54
        > Darowizna w postaci pieniedzy nie jest opodatkowana, chyba, ze rodzice (odpukac
        > ) nie umra w przeciagu siedmiu lat.

Coś mi z logiką tego zdania nie pasuje, to podwójne przeczenie mnie mąci...
        Jest opodatkowana jeśli darczyńca umrze? Czy jeśli nie umrze?
        • illegal.alien Re: Tax return 24.07.11, 17:03
          Jest opodatkowana, jezeli umrze. Wtedy taka darowizna jest zaliczana do spadku, ale podatek od niej liczy sie w zaleznosci od tego, ile lat minie miedzy darowizna a smiercia (im wiecej lat, tym mniejszy podatek).
          • jaleo Re: Tax return 24.07.11, 18:13
            Tak, przejezyczylam sie :-) Mialo byc "chyba, ze rodzice umra"
      • illegal.alien Re: Tax return 24.07.11, 17:02
        Czyli w ogole jej nie musze nigdzie wpisywac? Rozumiem, ze przelewy co miesieczne rowniez moga byc potraktowane jak darowizna? Czyli wpisuje jako dochod tylko to, co przyniosla mi moja pozal-sie-Boze dzialalnosc gospodarcza? :)
        • glasscraft Re: Tax return 24.07.11, 17:36
          Mysle, ze nie musisz. Jezeli sie da - dobrze by bylo, zebym miala jakis papier na dowod darowizny/zn - z data. Jezeli cos sie stanie (nie daj bog) rodzicom w ciagu 7 lat od daty darowizny, wtedy powinnas zadeklarowac.
        • glasscraft Re: Tax return 24.07.11, 17:38
          www.direct.gov.uk/en/MoneyTaxAndBenefits/Taxes/BeginnersGuideToTax/InheritanceTaxEstatesAndTrusts/InheritanceTaxwhenpassingonmoneyorproperty/DG_179336
          • illegal.alien Re: Tax return 24.07.11, 19:09
            Dzieki - to wszystko wiem, bo dowiadywalam sie jak darowizna byla robiona, tylko sie zastanawiam, czy nie musze jej nigdzie zglosic? Ale wyglada, ze nie :) Myslalam, ze musze to zglosic jako dochod, ale zwolniony od podatku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka