Dodaj do ulubionych

nauki przedmałżeńskie

03.02.06, 15:08
Chciałabym się dowiedzieć gdzie w Warszawie są organizowane ciekawe nauki
przedmałżeńskie, nie chcę chodzić tam dlatego by mieć obecność ale po to żeby
czegoś się dowiedzieć, nauczyć. Zajęcia z bieżmowania prowadził u nas
fantastyczny ksiądz, niestety nie prowadzi on nauk. Mieszkamy na Bielanach.
Obserwuj wątek
    • venus99 Re: nauki przedmałżeńskie 03.02.06, 15:18
      a czego można się nauczyć w dziedzinie małżeństwa od księdza??
      • Gość: moherowy beret Re: nauki przedmałżeńskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 15:25
        Olej te nauki,czarny chciał za pochówek ofiary tragedii w Katowicach 1000 zł.
        była to cena promocyjna za dwie osoby ,zdarzyło sie to w Sosnowcu.To jest
        skur.......two. Teraz napewno będzie lepiej ?PiS,LPR i Samoobrona.R A T U N K
        U.....
      • dziedzicznacytadelafinansjery Re: nauki przedmałżeńskie 03.02.06, 23:24
        Wybierz się, to się przekonasz.
    • Gość: Magda Re: nauki przedmałżeńskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 15:25
      Polecam nauki przedmałżeńskie organizowane u Ks Marianów w Kościele na Górce
      przy ul Gdańskiej. Są one prowadzone w formie warsztatów. Gorąco polecam
      • venus99 Re: nauki przedmałżeńskie 03.02.06, 15:31
        Magdziu,skąd oni mają takie doświadczenie w tej dziedzinie?podobnie zresztą jak
        w wielu innych sprawach damsko-męskich?
        • warzaw_bike_killerz Re: nauki przedmałżeńskie 03.02.06, 15:36
          Niejednokrotnie zatrudniaja "oazowych" cywili do prowadzenia "trudnych" tematow.
          Szczegolnie w przypadku naturalnych metod poczynanania. Slyszalem, ze nie ma nic
          przyjemniejszego, jak uslyszec od moherowej babci o lepkosci sluzu..
          • venus99 Re: nauki przedmałżeńskie 03.02.06, 15:43
            bardzo przepraszam ale to jest jakieś zboczone.
            • Gość: ferment Re: nauki przedmałżeńskie IP: 87.207.204.* 03.02.06, 15:56
              venus99 napisał:

> bardzo przepraszam ale to jest jakieś zboczone.

kogo i za co przepraszasz?
              przepraszam, ze pytam,
              • venus99 Re: nauki przedmałżeńskie 03.02.06, 16:05
                przepraszam wszystkich za użycie słowa "zboczone".to straszne.jak mogłem?
                • Gość: ferment Re: nauki przedmałżeńskie IP: 87.207.204.* 03.02.06, 16:09
                  venus99 napisał:

> przepraszam wszystkich za użycie słowa "zboczone".to straszne.jak mogłem?

a co jest zboczone?
                  bez przeprosin pytam?
                  • venus99 Re: nauki przedmałżeńskie 03.02.06, 20:26
                    moherowe babcie w kwestii śluzu.
                    dziwne są problemy nauk małżenskich.
                    • Gość: ferment Re: nauki przedmałżeńskie IP: 87.207.204.* 03.02.06, 20:48
                      venus99 napisał:

> moherowe babcie w kwestii śluzu.

moherowe babcie widać lepiej orientują się w problematyce nowoczesnych metod
                      regulacji poczęć niż TY
                      o ile w ogóle wiesz o czym piszesz

> dziwne są problemy nauk małżenskich.

,oze dla kokoś są dziwne, dla wielu ludzi otwartych na wiedzę po prostu istotne
                      i bardzo inetresujące

• create Re: nauki przedmałżeńskie 03.02.06, 23:00
                        A Ty ferment to tak na powaznie tak?
                        Widac stary moher jestes :)
                        Idz sie sam nowoczesnie regulowac i nie zawracaj nam tu glowy, bo fajny temat jest.
                        • Gość: ferment Re: nauki przedmałżeńskie IP: 87.207.204.* 04.02.06, 17:16
                          create napisał:

> A Ty ferment to tak na powaznie tak?
                          > Widac stary moher jestes :)
                          > Idz sie sam nowoczesnie regulowac i nie zawracaj nam tu glowy, bo fajny temat j
                          > est.

na poważnie, choć były literówki, wcześniej nie zauważyłem
                          stary moher jestem, fakt
                          nie bardzo wiem, co ferment może, tu cytat:

> Idz sie sam nowoczesnie regulowac

głowy sobie mną nie musisz zawracać, ja korzystam z wolnego dostępu do forum, bo
                          i mnie temat się podoba - zostaję
        • Gość: magda Re: nauki przedmałżeńskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 15:54
          Nauki tam prowadzi małżeństwo.
          • mozdzins Re: nauki przedmałżeńskie 03.02.06, 16:31
            Polecam parafię Św.Józefa na Deotymy na Woli.
            Tematy "rodzinne" prowadzą małżeństwa ,a część teologiczną ksiądz Marek prowadzi
            naprawdę ciekawie i nieszablonowo.
            • rockinbandit Re: nauki przedmałżeńskie 15.02.06, 11:08
              ale gumek i tabletek nie zaleca bo to grzech..... ojojojjjj!!! chyba nie naraże
              sie mohekrom!! a nawet jak to oni mi zwisaja!!!
        • dziedzicznacytadelafinansjery Re: nauki przedmałżeńskie 03.02.06, 23:25
          Na pewno wicej wiedzą o małżeństwachm, niż ty o księżach tą tematyką się
          zajmujących. Mniej ślepego zacietrzewienia, wiecej otwartości...
      • Gość: Nessie Re: nauki przedmałżeńskie IP: *.acn.waw.pl 03.02.06, 16:36
        > Są one prowadzone w formie warsztatów.

Znaczy się, księża prezentują demonstracje praktyczne? Rany... :)
        • umfana Re: nauki przedmałżeńskie 03.02.06, 17:24
          Gość portalu: Nessie napisał(a):

> > Są one prowadzone w formie warsztatów.
          >
          > Znaczy się, księża prezentują demonstracje praktyczne? Rany... :)

znaczy na pokaz zapraszają też zakonnice? Czy jak? Nie wiem :(((
          • Gość: Nessie Re: nauki przedmałżeńskie IP: *.acn.waw.pl 03.02.06, 17:30
            > > Znaczy się, księża prezentują demonstracje praktyczne? Rany... :)
            >
            > znaczy na pokaz zapraszają też zakonnice? Czy jak? Nie wiem :(((

Może z takim manekinem jak do kursów sztucznego oddychania? :)

Dobra, przestanę już. Nikomu uczuć religijnych obrazić nie chciałam, poważnie.
            • umfana Re: nauki przedmałżeńskie 03.02.06, 17:33
              Ja sądzę że wyświetlają filmy instruktażowe ;o)
    • rodzacy_tata Dominikanie na Freta 03.02.06, 18:04
      Przetesstowałem z żoną kurs przedmałżeński u dominikanów na Freta.
      www.freta.dominikanie.pl/
      Wartościowe spotkania :-)
      • venus99 Re: Dominikanie na Freta 03.02.06, 20:28
        jak widać ze skutkiem.gratulacje!!
        • umfana Re: Dominikanie na Freta 03.02.06, 20:51
          venus99 napisał:

> jak widać ze skutkiem.gratulacje!!

dokonali cudy... facet urodził bobasa!
      • Gość: dz Re: Dominikanie na Freta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 21:30
        ja też ale od razu uprzedzam ze nalezy sie o nie starac pol roku wczesniej i
        miec duzo duzo szczescia albo/i samozaparcia :]
    • splkm Re: nauki przedmałżeńskie 03.02.06, 21:31
      Z tego co wiem od znajomych najlepsze są w parafi na Domaniewskiej.

Prowadzą doświadczone małżeństwa.

Kościół NMP Matki Kościoła
      ul. Domaniewska 20
      Warszawa, tel. 848 02 24

Dzwoń...pytaj..
    • Gość: doda e. Re: nauki przedmałżeńskie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.02.06, 21:40
      po jaką cholerę te całe nauki, nie dość że ludzie pracują w ciągu dnia
      (zazwyczaj ciężka sytuacja finansowa, trzeba jakoś zarobić na to małżeństwo), a
      potem chcą wypocząć, oczywiście wspólnie, to ksiądz im każe chodzić, żeby się
      przystosowali do siebie, lepiej poznali, to ksiądz ma uświadamiać kolesia, żeby
      sie zorientował kiedy jego panna ma np. dni płodne?? przecież on to wie już od
      dawna o czym ksiądz pewnie nawet nie chce słyszeć... co za bzdura, takie
      dodatkowe uswiadamianie, ale oczywiście biurokracji kościelnej musi sie stac
      zadość.... echhhhhh
      • splkm Re: nauki przedmałżeńskie 03.02.06, 21:42
        No wlasnie...
        A ktos ludzi zmusza do koscielnego ??
        Czy do cywilnego potrzebne sa nauki ??

Jesli ktos chce wziac koscielny to chyba robi to swiadomie.
        A jesli bierze koscielny to kosciol bierze tez pewna odpowiedzialnosc za to
        malzenstwo.
      • umfana Doda chodzi o kasę! Ksiądz musi z czegoś zyć... 03.02.06, 22:06
        Jak katolicy chcą się w to bawić to ich problem...
        :o)))
        • splkm Re: Doda chodzi o kasę! Ksiądz musi z czegoś zyć. 03.02.06, 22:16
          Tak wiec zadam pytanie raz jeszcze..
          Ktos zmusza do koscielnego ??
    • Gość: alka Re: nauki przedmałżeńskie IP: *.jmdi.pl 03.02.06, 22:20
      Jeżeli komuś naprawdę zależy, to niech idzie na nauki do kościoła Św. Jacka do
      warszawskich dominikanów na Starym Mieście. Całym sercem polecam, ci, którzy
      tak tu krykutują nauki - szkoda mi ich, bo po prostu widać od razu, że do
      dominikanów nie trafili. A szkoda, zmieniłoby się wiele w ich spojrzeniu nie
      tylko na księży ale i na ludzi przede wszyskim. Jeżeli na serio ktoś jest tym
      naprawdę zaistneresowany polecam, nie zdradzając szczegółów.
    • dziedzicznacytadelafinansjery Re: nauki przedmałżeńskie 03.02.06, 23:28
      W parafii na Domaniewskiej - ks. Marcos prowadził - jeżeli nadal prowadzi - to
      polecam. W tej parafii był też ks. Dariusz Szyszka, obecnie pracuje w św. Annie
      - nie wiem czy prowadzi tam katechizację narzeczonych, ale po pierwsze jest to
      do sprawdzenia, a po drugie - nauki u ks. Darka sa rewelacyjne, więc warto.

Oczywiscie jeżeli ktoś tylko chce "odwalic", to znajdzie, niestety, i księdza,
      który też to chce tylko "odwalić". Ale na tych dwóch na 100% nikt się nie zawiedzie.
      • Gość: tuhanka Re: nauki przedmałżeńskie IP: *.eranet.pl 04.02.06, 19:10
        Może spróbujcie z "Wieczorami dla zakochanych" u jezuitów na Rakowieckiej. Mała
        informacja ze strony www.dab.jezuici.pl:

Spotkania dla zakochanych (13 lutego 2006)
        Jest jeszcze kilka wolnych miejsc dla par, które chciałyby uczestniczyć
        w "Spotkaniach dla zakochanych". Jest to propozycja kursu przedmałżeńskiego,
        którego specyfika polega na pracy własnej narzeczonych lub zakochanych we
        dwoje. Inspirują do niej wprowadzenia i świadectwa małżenstw prowadzących oraz
        kapłana, którzy sa animatorami ruchu Małżeńskie Drogi. Najbliższa seria
        rozpoczyna sie w poniedziałek 13 lutego. Zapisy u duszpasterza akademickiego
    • Gość: arahat jak bylem mlody i glupi polazlem natakie zajecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 19:23
      facet w sukience powoiedzial ze dzieci robi sie z p. bogiem na ramionach czy
      plecach, juz nie pamietam
      • Gość: ferment Re: jak bylem mlody i glupi polazlem natakie zaje IP: 87.207.204.* 04.02.06, 19:47
        Gość portalu: arahat napisał(a):

> facet w sukience powoiedzial ze dzieci robi sie z p. bogiem na ramionach czy
        > plecach, juz nie pamietam

coś pamiętasz
        ale trzba moze wyjaśnić, jeżeli nie wiesz, ze ten :
        > facet w sukience< to ksiądz
        i że - > Bóg < - tak się właśnie pisze

i w tym wszystkim juz nie ważne, czy chodzi o ramiona czy plecy
        byle było z Bogiem
        pamiętaj
        pozdrawiam
    • Gość: agra Re: nauki przedmałżeńskie IP: *.acn.waw.pl 05.02.06, 21:47
      Dominikanie, zarówno na Freta jak i na Dominikańskiej (Służew nad Dolinką).
      Naprawdę sensowne i wartościowe
    • Gość: m. Re: nauki przedmałżeńskie IP: *.crowley.pl 09.02.06, 09:13
      Ja z narzeczonym chodzę właśnie na takie nauki na Bemowie. Niespecjalnie
      polecam. Ksiądz jest zabawny (naprawdę, czasem opowiada takie bajki, że ludzie
      zwyczajnie ryczą ze śmiechu), choć naprawdę miły i stara się. Gorzej z moherową
      panią, która ma prowadzić poradnię małżeńską (przyszła nam się pokozać). Raczej
      wiele sie z tych nauk nie wyniesie - NIESTETY!
      • Gość: ferment Re: nauki przedmałżeńskie IP: *.chello.pl 09.02.06, 20:05
        Gość portalu: m. napisał(a):

> Ja z narzeczonym chodzę właśnie na takie nauki na Bemowie. Niespecjalnie

o którym bemowskim kościele piszesz?
        • Gość: m. Re: nauki przedmałżeńskie IP: *.crowley.pl 10.02.06, 08:59
          O kościele przy ul. Markiewicza - tym przy McDonaldzie.
          Niestety ksiądz czasem gubi wątek, czasem sam się śmieje z tego co opowiada (a
          nie są to dowcipy!). A pani od poradni - jeszcze nie wiem, jak
          prowadzi "zajęcia" - wygląda przerażająco. Na pewno nie wygląda jakby miała
          wiedzę z tematu małżeństwo. A nawet jeśli ma małżeńskie doświadczenia, to z
          powodu upływu wieeeeeelu lat już zapewne nie pamięta jak to było na początku.
          Może się mylę - jeśli tak, na pewno to napiszę. W każdym razie do tej pory nie
          było interesująco czy pouczająco. Jeśli ktoś ma ochotę na ciekawe nauki -
          proponuję szukać innego kościoła.
          • Gość: ferment Re: nauki przedmałżeńskie IP: *.chello.pl 10.02.06, 15:10
            dzięki, napisz jak będzie dalej, czy warto polecać nauki w tym kościele
            pozdrawiam
    • Gość: m. Re: nauki przedmałżeńskie IP: *.crowley.pl 15.02.06, 08:48
      Niestety nie mam dobrych wieści. Z ostatniego spotkania - z panią od poradni
      małżeńskiej wyniosłam jeszcze gorsze wrażenia! Dowiedziałam się, że małżeństwo
      to wierność, płodność, szacunek; dowiedziałam się, że są takie pary, które
      poznają sie na pielgrzymkach i od razu wiedzą, że są sobie przeznaczeni i nie
      musza latami podejmować decyzji o ślubie; dowiedziałam się, że lepiej żebyśmmy
      teraz się zastanowili i ewentualnie się wycofali teraz niz mamy się rozstać po
      ślubie, jak nie jesteśmy dobrą parą. To wszystko jest ok, sposób przekazania
      wiadomości był okropnie nieciekawy, ale powiedzmy, że treść jest "właściwa",
      można się było tego spodziewać. Natomiast jestem oburzona jedną z wypowiedzi
      wstępnych tej pani. Informując o obowiązku uczestniczenia w indywidualnych
      spotkaniach w poradni, bardzo poważnie pani stwierdziła: a ci ci są nie z tej
      parafii - nie liczcie, że zapiszecie się tu na indywidualne spotkanie,
      poszukajcie sobie czegoś u siebie, albo na mieście; ja jestem tu jedna na taką
      dużą parafię i nie mogę z wszystkimi się spotkać, poszukajcie w parafii na
      Kole, tam jest stara parafia" (tych słów właśnie użyła!!). I co - teraz mamy
      biegać po Warszawie i szukać kościoła, gdzie do poradni nas przyjmą??? W końcu
      to w tym kościele zapłacimy za ślub, więc kłopotów nie powinni chyba robić!!!
      Będziemy szukać innej - nie zamierzam sie z tą kobietą spotkać więcej razy niz
      to absolutnie konieczne (czyli jeszcze 2 spotkania)!
      Stanowczo odradzam nauki w kościele na Bemowie!!!
      • Gość: m. Re: nauki przedmałżeńskie IP: *.crowley.pl 15.02.06, 08:49
        Aj, to miałą byc odpowiedź dla Fermenta, nie bezpośrednio do pierwszego wątku!
      • Gość: ferment Re: nauki przedmałżeńskie IP: *.chello.pl 15.02.06, 17:01

Odpowiadasz na :

Gość portalu: m. napisał(a):

> Stanowczo odradzam nauki w kościele na Bemowie!!!

dzięki, to i ja nie będę polecać
        warto za to poinformować proboszcza o zastrzezeniach wobec prowadzącej nauki
        przykro mi,ze spotkało Cie rozczarowanie, ale warto walczyć o swoje prawa
        jezeli kurs jest wymagany powinien mież zadawalajecy poziom
    • Gość: kulawy Re: nauki przedmałżeńskie IP: *.acn.waw.pl 15.02.06, 19:29
      nie wiem gdzie są takie nauki.
      Jedno jest pewne -ksiądz na tablicy powinien wyraźnie napisać:

bierzmowanie i nauki przedmałżeńskie.
      A nie bieżmowanie i nauki przedmałrzeńskie
      • jacek3142 Polecam wizytę w Poradni Przedmałżeńskiej 16.02.06, 06:33
        Jeżel naprawdę nie chodzi o zaświadczenie, a chcecie się czegoś dowiedzieć -
        lepiej późno niż wcale.
        Edukacja seksualna w Polsce jest na poziomie krajów trzeciego świata i to tych
        ostatnich.
        Celibat księży prowadzi do różnego rodzaju dewiacji seksualnych. Skala tego
        zjawiska jest ukrywana przez kościół. Sam celibat jest wbrew naturze i także
        nauce Jezusa, a został wprowadzony przez kościół tylko po to - aby chronić
        materialne interesy kościoła.
        _ _ _ _ _ _ _ _ _
        Religia jest dla mądrych. A jak ktoś jest głupi i jak chce być głupi, nie
        powinien do tego używać religii, nie powinien religią swojej głupoty zasłaniać
        • Gość: Stolica Re: Polecam wizytę w Poradni Przedmałżeńskiej IP: *.225.121.1.bait.pl 17.02.06, 07:53
          TYLKO W ŚWIĘTEJ ANNIE!POLECAMY:)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka