bozena73 Re: 9/11 11.09.08, 17:24 spojrzalam na niebo dzisiaj jak szlam do pracy...pamietam ze wtedy bylo takie niebieskie bez zadnej chmurki.. w pracy nikt nawet o tym nie wspomina..dzien jak co dzien.. moze tez bym sama o tym zapomniala gdyby nie poranne wiadomosci.. to juz 7 lat minelo, tak szybko.. Odpowiedz Link
edytkus Re: 9/11 11.09.08, 19:11 zapomnialam i dopiero ten watek mi przypomnial, czytalam ze w tym roku obchodzenie rocznicy na ground zero jest juz ostatnie. Dwa dni temu palily sie tam doroczne swietlne wieze, a wczoraj i przed nic. Odpowiedz Link
aniutek Re: 9/11 11.09.08, 19:17 beda sie palily i dzis wieczorem. zrobie fotke z okna. w mojej okolicy ilosc policji od kilku dni wyraznie zwiekszona, ja pamietam, patriotyzm lokalny. Odpowiedz Link
kisiulak Re: 9/11 11.09.08, 19:21 Rowniez pamietam ten dzien jak wczoraj, i dokladnie gdzie bylam i co robilam. Bylam zaraz kolo Bialego Domu, a moj maz kolo Pentagonu, nie moglismy sie dodzwonic do siebie az do 14-ej. Odnalezlismy sie oczywiscie, niestety tak wiele ludzi nie. Odpowiedz Link
jaga_nj Re: 9/11 11.09.08, 19:22 W sobote przed atakami wracalam z lotniska i wschodzace slonce bylo pomiedzy wiezami. Nigdy nie zapomne tego widoku:( . A kilka dni po atakach wszedzie wokol bylo tak cicho. Odpowiedz Link
aniutek Re: 9/11 11.09.08, 19:44 w niedziele wieczorem 9/9/01 bylam na tarasie widokowym w WTC, Lukasz bal sie podejsc do szyb, Agatka i ja przyciskalysmy nosy do szklanej sciany i patrzylysmy w dol, wzdluz tych wystajacych metalowych kolumn, z ktrych za 2 dni byl tylko popiol. wracalismy piechota do domu, minelismy straszliwie grubego faceta odpoczywajacego na lawce. Kiedy 9/11 uslyszalam jazgot karetek i strazy na FDR moj "gut feeling" powiedzial mi, ze to cos zlego w WTC sie stalo, potem huk, zmienialam kanaly w TV, 2 plonace wierze, cisza i moja pierwsza mysl- co sie stalo z tymi ludzmi, ktorych w niedziele widzialam obslugujacych zwiedzajacych, co z tym grubym facetem, on daleko nie mogl przejsc. sasiadka z placzem przybiegla do mojego mieszkania, myslala, ze jest wojna, powtarzala "brooklyn bridge, what happened to brooklyn bridge", chciala zobaczyc most przez okno, byl a nad nim smuga dymu i palace sie domy a tam jej maz. wrocil wieczorem, innej sasiadki corka nie wrocila, kobieta patrzac jak sie pali zemdlala na ulicy. mieszkam tu 20 lat, w tym miejscu 17, dol Manhattanu to moje pierwsze kroki w USA i moje miejsce na ziemi, chyba dlatego tak osobiscie dotknela mnie ta tragedia. homepage.mac.com/aniutek/In_memory_of_WTC/PhotoAlbum3.html Odpowiedz Link
ania_2000 Re: 9/11 11.09.08, 20:06 Aniutku, az mi dreszcze przeszly jak przeczytalam twoje wspomnienia.! Ja nigdy sie tak blisko nie otarlam o tak wielka tragedie...:(( I mam nadzieje, ze nigdy sie tak nie stanie. Odpowiedz Link
klaudona Re: 9/11 11.09.08, 22:44 A ja pracowalam wtedy pare ulic ponizej WTC. Drugi samolot przelecial tuz obok mojego budynku az sie caly zatrzasl. Pozniej w chmurze kurzu i dymu przedzieralam sie w gore miasta. W WTC nie raz robilam zakupy albo chodzilam na lunch, ile osob, ktore mijalam nie wrocilo do domu? Teraz wydaje sie to niedorzeczne, ale odcieta od reszty swiata wraz z innymi uciekinieramy z dolego Manhattanu myslelismy, ze sie wojna zaczela. Do tej pory sciska mnie w zoladku, gdy slysze nisko przelatujacy samolot, albo gdy sama mam leciec. Nawet buczenie ciezarowek-generatow wywoluje fale nieprzyjemnych wspomnien. Przez wiele tygodni to buczenie bylo dominujacym dziwkiem na dole wyspy, gdy pradu nie bylo i ruch kolowy byl wstrzymany. Odpowiedz Link
klaudona Re: 9/11 11.09.08, 22:50 Dla mnie to tak bliskie otarcie sie o tragedie mialo tez troche pozytywny oddzwiek. Nie odkladam szczescia na pozniej (zareczylam sie niedlugo po 9/11) i zawsze caluje i przytula mojego synka wychodzac z domu do pracy. O i mam zaplanowana jego przyszlosc, gdyby mi i M cos sie stalo, bo przeciez nie wiadomo, co kogo czeka. Odpowiedz Link
agies2000 Re: 9/11 11.09.08, 19:33 Ja w tym dniu pracowalam na Manhattanie,do domu wracalismy wszysycy piechota przez Queensboro Bridge,tlumy ludzi..... Odpowiedz Link
foxie777 Re: 9/11 12.09.08, 04:25 Ja tez pamietam, chociaz nie bylam tam tak blisko ja Wy. Do dzis czuje groze tej sytuacji i zawsze mam lzy w oczach ogladajac zdjecia tej tragedi. pozdr Odpowiedz Link
rhodeisland Re: 9/11 12.09.08, 05:30 To byl okropny dzien i z czasem nie wydaje sie mniej. Mysle, ze dla rodzin ludzi, ktorzy stracili wtedy bliskich, czas wcale nie zaleczyl ran. Ostatnio chyba na National Geographic Channel byl program o tym dniu i pokazywano wiele wczesniej nie widzianych informacji o porywaczach. Wstrzasajace byly tez nagrania telefonow flight attendants o pomoc. Mowiono, ze nadal nie ujawniono nagrania z kabiny pilotow tego samolotu, ktorzy rozbil sie w Pensylwanii, co oczywiscie tylko podtrzymuje spekulacje, co naprawde sie z nim stalo. Wiele ludzi wiedzialo, czy przeczuwalo, ze stanie sie to, co sie stalo. Jak moglo do tego dojsc? Obejrzcie ten program (moze bedzie na DVD) Wstrzasajacy. Odpowiedz Link
moniamm Re: 9/11 12.09.08, 19:06 bylam jeszcze w Polsce gdy to wszystko sie wydarzylo. moim skromnym zdaniem jest zbyt wiele pytan jeszcze, na ktore nie ma lub nie chce udzielic sie odpowiedzi. Odpowiedz Link
beatamc Re: 9/11 12.09.08, 19:12 na ktore nie ma > lub nie chce udzielic sie odpowiedzi. raczej to drugie. Po tylu latach nawet tych pytan juz sie glosno nie zadaje, bo czesc z nich kryje odpowiedz. Zostaje tylko retoryczne, bezsilne : dlaczego? Odpowiedz Link
moniamm Re: 9/11 12.09.08, 19:19 wczoraj znalazlam website, na ktorej stowarzyszenie architektow i izynierow zbiera pidpisy pod petycja w sprawie niezaleznego sledztwa dotyczacego 9.11. poniewaz nie wierza w oficjalna wersje wydarzen. tych ludzi jest ponad 1000, wiec to jest dostc zastanawiajace. beatamc napisała: > na ktore nie ma > > lub nie chce udzielic sie odpowiedzi. > > raczej to drugie. Po tylu latach nawet tych pytan juz sie glosno nie > zadaje, bo czesc z nich kryje odpowiedz. > Zostaje tylko retoryczne, bezsilne : dlaczego? Odpowiedz Link
artremi Re: 9/11 12.09.08, 19:24 1000 osob to malo Jesli przyjac tylko 1 dziwaka na milion ludzi, to i tak moze ich byc tysiace na naszej planecie. Wiec jesli tysiace ludzi w cos wierzy i nawet da mi link do czyjegos bloga, nie zawsze mnie to przekonuje. Odpowiedz Link
beatamc Re: 9/11 12.09.08, 19:44 1000 to malo? Czasmi wystarczy jedena, ktora sie zna. Moge sie zalozyc, ze tych 1000 arch. najpierw to sobie dobrze przeliczylo i przemyslalo, zanim cokolwiek podpisalo. Jezeli oni maja watpliwosci, to nie sa one bezpodstawne . (moniam, mozesz mi podeslac link?) Odpowiedz Link
moniamm link 12.09.08, 19:55 ok. pomylilam sie, troche przesadzilam z liczba tych specjalistow ( jaos taka mi utkwila w glowie, sorry). licznik wskazuje, ze zapisanych to tej akcji jest 474 izynierow i architektow i ponad 2000 innych ludzi www.ae911truth.org/ beatamc napisała: > 1000 to malo? Czasmi wystarczy jedena, ktora sie zna. Moge sie > zalozyc, ze tych 1000 arch. najpierw to sobie dobrze przeliczylo i > przemyslalo, zanim cokolwiek podpisalo. Jezeli oni maja watpliwosci, > to nie sa one bezpodstawne . > > > (moniam, mozesz mi podeslac link?) Odpowiedz Link
artremi Re: link 12.09.08, 20:01 Wow, to rzeczywiscie duza liczba specjalistow i wielbicieli. Mysle za jak teraz dalas link w Wyborczej, to tych "innych ludzi" bedzie o kilka lub nawet kilkadziesiat wiecej. :-) moniamm napisała: > ok. pomylilam sie, troche przesadzilam z liczba tych specjalistow ( > jaos taka mi utkwila w glowie, sorry). licznik wskazuje, ze > zapisanych to tej akcji jest 474 izynierow i architektow i ponad > 2000 innych ludzi Odpowiedz Link
moniamm Re: link 12.09.08, 20:08 twoj sarkazm nie jest tu potrzebny. nawet jesli jest to tylko 500 a nie 1000 to w dalszym ciagu sporo. badz tak dobra i obejrzyj filmy z linkow. artremi napisała: > Wow, to rzeczywiscie duza liczba specjalistow i wielbicieli. Mysle za jak teraz > dalas link w Wyborczej, to tych "innych ludzi" bedzie o kilka lub nawet > kilkadziesiat wiecej. :-) > > moniamm napisała: > > ok. pomylilam sie, troche przesadzilam z liczba tych specjalistow ( > > jaos taka mi utkwila w glowie, sorry). licznik wskazuje, ze > > zapisanych to tej akcji jest 474 izynierow i architektow i ponad > > 2000 innych ludzi Odpowiedz Link
moniamm Re: 9/11 12.09.08, 19:44 zalezy jakich tysiac ludzi. jezeli jest to 1000 specjalistow od planow i realizacji budowy, od laczenia stali i betonu, od stopow metali. to jednak dziwne jest,, ze ci specjalisci nie wierza w oficjalna wersje, prawda? czy widzials moze alternatywne filmy o 9.11. wiem, dla niektorych to oszolomstwo i teorie spiskowe, ale warto poznac argumenty drugiej strony zeby miec szerszy oraz calosci, czys nie? dla zainteresowanych : video.google.com/videoplay?docid=2697480328346224247 video.google.com/videoplay?docid=3803479213130455881 video.google.com/videoplay?docid=4618227146744255189 pl.youtube.com/watch?v=kRDvbXaQvB8 artremi napisała: > 1000 osob to malo > Jesli przyjac tylko 1 dziwaka na milion ludzi, to i tak moze ich byc tysiace na > naszej planecie. Wiec jesli tysiace ludzi w cos wierzy i nawet da mi link do > czyjegos bloga, nie zawsze mnie to przekonuje. Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: 9/11 12.09.08, 20:19 > moim skromnym zdaniem jest zbyt wiele pytan jeszcze, na ktore nie ma > lub nie chce udzielic sie odpowiedzi. Przypomina mi to zamet z tym czy amerykanie rzeczywiscie wyladowali na ksiezycu. Jak sie odpowiednio dlugo i wytrwale sieje glupoty na wszystkie strony, to nawet rozsadni ludzie zaczynaja miec watpliwosci. Ta sama technike stosuje prezydent Iranu probujac udowodnic ze holocaust nie istnial. Odpowiedz Link
inletka Re: 9/11 12.09.08, 20:49 > rozsadni ludzie zaczynaja miec watpliwosci. Ta sama technike stosuje prezydent > Iranu probujac udowodnic ze holocaust nie istnial. On nie probuje udowodnic ale sieje propagande i prowokuje. Chyba nie myslisz ze on naprawde nie wie ze holocaust istnial? To sa zagrywki polityczne i coraz ich wiecej wszedzie. Ostatnio tez przeciez Niemcy ubolewaja nad tym jak Polacy po wojnie zmuszali Niemcow do niewolniczej pracy i przetrzymywali ich w obozach pracy bo przeciez powinni im byli zapewnic darmowe sanatoria po wojnie by odpoczeli. Przeciez bardzo sie zmeczyli zabijaniem i wywozeniem zagrabionych rzeczy. Odpowiedz Link
aniutek Re: 9/11 12.09.08, 20:53 jestem laikiem w construction czy architekturze ale nawet laik widzi, ze cos jest dziwnego w tym , ze z 2 ogromnych budynkow nie zostalo NIC, posrod tysiecy komputerow, mebli, rur, i dziel sztuki, i cholera wie czego jeszcze wszytsko obrocilo sie w pyl. ( a paszport jednego z porywaczy znaleziony zostal inact)samoloty uderzyly nie w podstawe budynkow ( co usprawiedliwialoby ich upadek) no i to ,ze te domy zwalily sie identycznie jak te wyburzane intencjonalnie, pod kontrola, za pomoca srodkow wybuchowych. Polecam zobaczcie www.zeitgeistmovie.com/ szczegolnie druga polowe. Odpowiedz Link
moniamm Re: 9/11 12.09.08, 20:56 zeigeist jest tez wsrod moich linkow. polecam inne filmy na ten temat. aniutek napisała: > jestem laikiem w construction czy architekturze ale nawet laik > widzi, ze cos jest dziwnego w tym , ze z 2 ogromnych budynkow nie > zostalo NIC, posrod tysiecy komputerow, mebli, rur, i dziel sztuki, > i cholera wie czego jeszcze wszytsko obrocilo sie w pyl. ( a > paszport jednego z porywaczy znaleziony zostal inact)samoloty > uderzyly nie w podstawe budynkow ( co usprawiedliwialoby ich upadek) > no i to ,ze te domy zwalily sie identycznie jak te wyburzane > intencjonalnie, pod kontrola, za pomoca srodkow wybuchowych. > Polecam zobaczcie www.zeitgeistmovie.com/ szczegolnie druga > polowe. Odpowiedz Link
beatamc Re: 9/11 12.09.08, 21:06 znajomy powiedzial mi cos kiedys o wymianie calej ekipy ochraniajacej budynki pare miesiecy przed 9/11. Czy cos tez slyszeliscie o tym, czy to plotka... dzis niestety nie mam czasu na ogladanie, ale urywki wystarczaja, zeby cisnienie podskoczylo. Moniam , dzieki za link. Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: 9/11 12.09.08, 21:12 Najnowsze doniesienia sa takie ze wieze sie zawalily w wyniku eksperymentu w CERN - LHC wyprodukowal czarna dziure, ktora cofnela sie w czasie i uderzyla w te wieze. Rzad USA nie dopuszcza do rozpowszechnienia tej informacji. Odpowiedz Link
moniamm Re: 9/11 12.09.08, 21:12 w jednym z podlinkowanych filmow jest o tym mowa. min o zabraniu psow, ktore wyciwczone byly w szukaniu bomb. jest mowa tez o ekipie remontowej, tyle ze nikt nie wiedzial co bylo remontowane, a najdziwniejsze jest ze z firma ochraniajaca wtc zwiazany byl jebb bush ( brat prezydenta). beatamc napisała: > znajomy powiedzial mi cos kiedys o wymianie calej ekipy ochraniajacej > budynki pare miesiecy przed 9/11. Czy cos tez slyszeliscie o tym, czy > to plotka... > dzis niestety nie mam czasu na ogladanie, ale urywki wystarczaja, zeby > cisnienie podskoczylo. Moniam , dzieki za link. Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: 9/11 12.09.08, 21:22 Sarah Palin tez byla zwiazana z WTC - gosc ktory ja kiedys widzial na konkursie pieknosci zginal w jednej z tych wiez. A Obama ma wspolnego przodka z kilkoma osobami ktore tam zginely. Odpowiedz Link
artremi Re: 9/11 12.09.08, 21:46 Mysle ze republikanie maczali w tym swoje brudne paluchy, a Osama bin Laden tylko "przyznal" sie zeby ponownie wybrac Busha na prezydenta. Przeciez nigdy wczesniej w histori tak sie nie zawalily budynki 110-pietrowe. Zawsze zwalaly sie w chaotyczny sposob. Takze bylo wielu naocznych swiadkow, ktorzy nie widzieli zadnych samolotow, a widzieli rakiety. Pytanie tylko kto je wystrzelil. Prez Bush byl niby w szkole na Florydzie, ale prawdopodobnie to tez bylo sfalszowane. :-) Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: 9/11 12.09.08, 22:00 > na Florydzie, ale prawdopodobnie to tez bylo sfalszowane. :-) Oczywiscie ze bylo - oficjalna wersja mowi ze czytal dzieciom ksiazke, a przeciez wszyscy wiedza ze on czytac nie umie :) Odpowiedz Link
artremi Re: 9/11 12.09.08, 22:12 I z tym czytaniem Bush wpadl. Po nitce do klebka i tajemnica 9-11 jest rozwiazana!! :-) Odpowiedz Link
inletka Re: 9/11 12.09.08, 21:33 No tak ale Alkaida sie do wszystkiego przyznala to w czym problem? Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: 9/11 12.09.08, 21:37 To nie wiesz?!?! Al-Kaidy nie ma :) Osama i Obama to ta sama osoba. A Biden i Bin Laden to tez ta sama osoba :) Odpowiedz Link
moniamm Re: 9/11 12.09.08, 21:44 marnujesz sie - zostan komikiem. wroze ci wielka kariere. marekatlanta71 napisał: > To nie wiesz?!?! Al-Kaidy nie ma :) Osama i Obama to ta sama osoba. A Biden i > Bin Laden to tez ta sama osoba :) Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: 9/11 12.09.08, 22:03 > marnujesz sie - zostan komikiem. wroze ci wielka kariere. Gdybym mieszkal w PL to bym juz pewnie byl. To moje najwieksze marzenie. Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: 9/11 12.09.08, 21:10 > jestem laikiem w construction czy architekturze ale nawet laik > widzi, ze cos jest dziwnego Przeformuowalbym to na "tylko laikowi sie wydaje". Odpowiedz Link
edytkus Re: 9/11 12.09.08, 21:37 az dziw ze jeszcze nikt z teoria masowego samozaplonu nie wyskoczyl :O Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: 9/11 12.09.08, 21:40 RI sie jeszcze w tym watku nie wypowiadala, poczekaj a sie doczekasz :) Odpowiedz Link
aniutek Re: 9/11 12.09.08, 21:48 w przyszlosci dowiemy sie czy nasze watpliwosci sa takie strasznie smieszne. ze przypomne, Marku- kto zabil JFK?? Odpowiedz Link
moniamm Re: 9/11 12.09.08, 21:51 artremi napisała: > Chyba nie Bush ani Palin?? podazajac tokiem waszego poczucia humoru - pewnie obama. Odpowiedz Link
inletka Re: 9/11 12.09.08, 21:57 > podazajac tokiem waszego poczucia humoru - pewnie obama. ale podazajac za logika to raczej McCain wespol z Libermanem Odpowiedz Link
moniamm Re: 9/11 12.09.08, 22:00 inletka napisała: > > podazajac tokiem waszego poczucia humoru - pewnie obama. > > ale podazajac za logika to raczej McCain wespol z Libermanem no tak - masz racje. Odpowiedz Link
artremi Re: 9/11 12.09.08, 22:39 To byl raczej McCain, bo Palin byla za mloda (< 5 lat). McCain byl zdaje sie w wiezieniu w Hanoi w tym czasie, ale byc moze byl tego dnia na przepustce? Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: 9/11 12.09.08, 21:54 JFK nigdy nie istnial. Zabili kukle - jak obejrzysz film ze strzelaniny to zobacz jak sie nienaturalnie rusza. Coraz wiecej ludzi wiedzialo ze krajem rzadzi kukla i musieli zrobic cos zeby to zatuszowac. Odpowiedz Link
inletka Re: 9/11 12.09.08, 21:54 Faktem jest ze zginelo wiele ludzi i rodziny i my wszyscy chcemy znac cala prawde a jak sa jakies watpliwosci to nalezy je rozwiac a nie pomijac milczeniem. Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: 9/11 12.09.08, 21:59 Tak. Zgadzam sie z Toba - powinnismy wyjasnic wszystkie, nawet najbardziej nieprawdopodobne teorie. Inaczej sa zawsze watpliwosci. I postuluje zeby natychmiast rozpoczac poszukiwania tej czarnej dziury. Jezeli w ciagu jednego dnia cofnela sie w czasie o 7 lat, to pewnie teraz jest juz w 18'stym wieku i jest odpowiedzialna za zburzenie Bastylii. Odpowiedz Link
moniamm Re: 9/11 12.09.08, 22:02 mi jakos nie jest do smiechu jak i wielu innym ludziom , ale widze Tobie humor dopisuje. to straszne -tak slepo wierzyc w ta sprzedana pake miedialna. zal mi ciebie. Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: 9/11 12.09.08, 22:07 Tak wlasnie czekalem na ten argument "zal mi Ciebie". Tak samo zawsze sie koncza moje dyskusje o kosciele i bogu - katolicy ktorym brakuje argunetow stwierdzaja ze ich mnie zal i ze pojde do piekla. Na szczescie zaden jeszcze mnie nie probowal tam sila wyslac :) Wiara w te rozne teorie spiskowe jest tak samo glupia jak wiara w boga. Niestety sporo ludzi nie jest w stanie myslec racjonalnie i wola marzyc o istnieniu tajnych organizacji, spiskow, bytow pozaziemskich i jednorozcow. P.S. Z jednorozcem to przesadzilem, bo akurat zrobili mu pare dni temu zdjecie w Afryce. Odpowiedz Link
moniamm Re: 9/11 12.09.08, 22:10 akurat w kwestii boga i kosciola mozemy sobie podac reke. marekatlanta71 napisał: > Tak wlasnie czekalem na ten argument "zal mi Ciebie". Tak samo zawsze sie koncz > a > moje dyskusje o kosciele i bogu - katolicy ktorym brakuje argunetow stwierdzaja > ze ich mnie zal i ze pojde do piekla. Na szczescie zaden jeszcze mnie nie > probowal tam sila wyslac :) > > Wiara w te rozne teorie spiskowe jest tak samo glupia jak wiara w boga. Niestet > y > sporo ludzi nie jest w stanie myslec racjonalnie i wola marzyc o istnieniu > tajnych organizacji, spiskow, bytow pozaziemskich i jednorozcow. > > P.S. Z jednorozcem to przesadzilem, bo akurat zrobili mu pare dni temu zdjecie > w > Afryce. Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: 9/11 12.09.08, 22:16 > akurat w kwestii boga i kosciola mozemy sobie podac reke. I to mnie jeszcze bardziej przeraza :) A powaznie to kazde z wielkich zdarzen w historii swiata skutkowalo, skutkuje i bedzie skutkowalo teoriami spiskowymi. Np. wybuch bomby w Hiroszimie do dzis jest przez wielu uwazany za atak UFO. Atak na metro w Madrycie tez wg. teorii spiskowych byl zrobiony przez CIA zeby ukarac Hiszpanow za brak wspolczucia. Zatoniecie Titanica spowodowala niemiecka lodz podwodna. Na Tungusce rozbilo sie UFO. Jana Pawla II zabili zakonnicy trujac go powoli. Odpowiedz Link
inletka Re: 9/11 12.09.08, 22:20 > A powaznie to kazde z wielkich zdarzen w historii swiata skutkowalo, skutkuje i > bedzie skutkowalo teoriami spiskowymi. Np. wybuch bomby w Hiroszimie do dzis > jest przez wielu uwazany za atak UFO. Atak na metro w Madrycie tez wg. teorii > spiskowych byl zrobiony przez CIA zeby ukarac Hiszpanow za brak wspolczucia. > Zatoniecie Titanica spowodowala niemiecka lodz podwodna. Na Tungusce rozbilo si > e Ale my mowimy o powaznych watpliwosciach a nie o gadkach przy kieliszku. Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: 9/11 12.09.08, 22:23 Raczej o niepowaznych watpliwosciach. Wszelkie te teorie spiskowe sa tak smieszne jak teoria kreacjonizmu. Istnieja jedynie dlatego ze przerazajaca wiekszosc ludzi nie zna faktow. Np. "po uderzeniu samolotu w pentagon nie zostaly zadne slady po samolocie". Proponuje obejrzec zdjecia szczatkow samolotu jakie wydobyto z Pentagonu... Odpowiedz Link
moniamm Re: 9/11 12.09.08, 22:27 jakie szczatki?? bo na pewno nie boinga!!! co stalo sie z tytanowimi silnikami, a co z ta dziura, ktora nie odpowiada rozpietosci skrzydel boinga? moze wklej linka do zdjec, ktore ty widziales i oswiec mnie, bo z tego co ja widzilam, to wynika, ze jestes w wielkim bledzie. marekatlanta71 napisał: > Raczej o niepowaznych watpliwosciach. Wszelkie te teorie spiskowe sa tak > smieszne jak teoria kreacjonizmu. Istnieja jedynie dlatego ze przerazajaca > wiekszosc ludzi nie zna faktow. Np. "po uderzeniu samolotu w pentagon nie > zostaly zadne slady po samolocie". Proponuje obejrzec zdjecia szczatkow samolot > u > jakie wydobyto z Pentagonu... Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: 9/11 12.09.08, 22:32 O taki pierwszy z brzegu: pl.youtube.com/watch?v=YVDdjLQkUV8 Rozumiem ze to Cie nadal nie przekonuje... Odpowiedz Link
moniamm Re: 9/11 12.09.08, 22:45 marekatlanta71 napisał: > O taki pierwszy z brzegu: > pl.youtube.com/watch?v=YVDdjLQkUV8 > Rozumiem ze to Cie nadal nie przekonuje... ty naprawde wierzysz w ten filmik? jasne jest i to widac nawet na twoim filmiku ze boing mial o wiele za dlugie skrzydla i ogon na taka dziure. a ten silnik nie nalezal do jednego z silnikow boinga. byl za maly. i co stalo sie z reszta samolotu?? widziales kiedys zdjecia z katastrof lotniczych? Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: 9/11 13.09.08, 02:38 1) Samolot uderzył pod kątem = dziura mniejsza. Geometria z 3 klasy szkoły podstawowej się klania. 2) Wiesz jak silnik boeinga jest zrobiony w środku - proponuje samemu sprawdzić a nie wierzyć oszolomim. Turbina jest właściwych rozmiarów - to ta która odbiera energię spalin 3) Wudzialem film na którym wiele lat temu Air Firce uderzyło samolot o reaktor atomowy. Samolot leciał z podobną prędkością. Zostało po nim mniej niż po tym, reaktor wytrzymał. Przy tych prędkościach następuje wyparowanie sporych części metalu. Do tego aluminium z którego zrobione są samoloty się wspaniale pali (do dziś mam szrame na kolanie po poparzeniu w czasie eksperymentów z paleniem sluminium i magnezu) Zresztą co Ci będę tłumaczył - wierzysz bez sprawdzenia w kłamstwa oszołomów. A ja sam sprawdzam fakty - oglądam diagramy budowy silników itp. Odpowiedz Link
inletka Re: 9/11 12.09.08, 22:17 Akurat sama tez nie lubie stwierdzenia "zal mi ciebie" bo to zamyka konstruktywna dyskusje ale w stwierdzeniu: "> Wiara w te rozne teorie spiskowe jest tak samo glupia jak wiara w boga." to juz przegiales. Spojrz na ponizszy watek o glupim mezu co znalazl przedmiot wartosciowy to moze cos zrozumiesz kto uzywa takiego slowa. Poki co my cie tu nie obrazamy i nie wyzywamy a ja wierze w Boga czy to ci sie podoba czy nie i wypraszam sobie nazywanie mojej wiary glupia. OK? Odpowiedz Link
ladybug Re: 9/11 12.09.08, 22:28 marekatlanta71 napisał: > > Wiara w te rozne teorie spiskowe jest tak samo glupia jak wiara w boga. To napewno Twoja wypowiedz Marek? Jakos zawsze mialam wrazenie, ze nie jestes osoba, ktora nie potrafi sie pohamowac. A jednak... Odpowiedz Link
pan_berbelek Re: 9/11 13.09.08, 19:18 marekatlanta71 napisał: > Wiara w te rozne teorie spiskowe jest tak samo glupia jak wiara w boga. Niestet > y > sporo ludzi nie jest w stanie myslec racjonalnie i wola marzyc o istnieniu > tajnych organizacji, spiskow, bytow pozaziemskich i jednorozcow. Czasami czytajac niektore posty stowa mi sie w kieszeni na drobne rozmienia. Juz pani polonistka w podstawowce uczyla mnie ze przymiotniki "fajny" i "glupi" przystoja najwyzej przedszkolakowi i mam smutne wrazenie ze przedmowca daleko od tego poziomu nie odbiega. Jak wogole mozna w przypadku dyskusji o zjawisku tak skomplikowanym jak wiara czy Bog uzyc slowa "glupia"??? nie chodzi tu o moja wiare czy niewiare, ale rece opadaja kiedy taki empirysta jak Marek uzywa tego typu wyrazen i chce dyskutowac z "wierzacymi ktorym brakuje argumentow". Wogole wszyscy na tym forum sa nieomylni, krzysztalowi, wyemancypowani i gotowi do ostatniej kropli krwi bronic swych jedynie slusznych pogladow. Fenomenalne pomieszanie liberalizmu z konserwatyzmem, po prostu bomba. Hipokryzja do potegi entej, momentami wrecz wulgarna. Odpowiedz Link
aniutek Re: 9/11 12.09.08, 22:08 moniamm napisała: > mi jakos nie jest do smiechu jak i wielu innym ludziom , ale widze > Tobie humor dopisuje. to straszne -tak slepo wierzyc w ta sprzedana > pake miedialna. zal mi ciebie. czy na mnie skierowalas swoj zal? Odpowiedz Link
moniamm Re: 9/11 12.09.08, 22:11 Aniutku przeciez pisalam do Marka. Ty zdaje sie, popierasz mnie :) aniutek napisała: > moniamm napisała: > > > mi jakos nie jest do smiechu jak i wielu innym ludziom , ale widze > > Tobie humor dopisuje. to straszne -tak slepo wierzyc w ta > sprzedana > > pake miedialna. zal mi ciebie. > > czy na mnie skierowalas swoj zal? Odpowiedz Link
inletka Re: 9/11 12.09.08, 22:02 > natychmiast rozpoczac poszukiwania tej czarnej dziury W tym celu proponuje dobrze sie upic, jakby nie bylo jest piatek, a dziura w pamieci sama przyjdzie. Jedynie trzeba pamietac o kefirku na jutro. Odpowiedz Link
aniutek Re: 9/11 12.09.08, 21:52 jak widac kilku architektom tez wydawalo sie to zdziebko dziwne hehehehe Odpowiedz Link
artremi Re: 9/11 12.09.08, 21:55 Przeczytaj na stronie "about" tego linku. Ci "Architects & Engineers" sa kolegami Kaczynskiego z Berkeley. (Nie tego Kaczynskiego w PL, a tego profesora ktory siedzi za kratkami.) Odpowiedz Link
moniamm Re: 9/11 12.09.08, 21:59 artremi napisała: > Przeczytaj na stronie "about" tego linku. Ci "Architects & Engineers" sa > kolegami Kaczynskiego z Berkeley. (Nie tego Kaczynskiego w PL, a tego profesora > ktory siedzi za kratkami.) a co to ma do rzeczy? to oni rozsylali bomby czy kaczynski? Odpowiedz Link
reninka72 Re: 9/11 12.09.08, 23:21 > > > Przeczytaj na stronie "about" tego linku. Ci "Architects & > Engineers" sa > > kolegami Kaczynskiego z Berkeley. (Nie tego Kaczynskiego w PL, a > tego profesora > > ktory siedzi za kratkami.) > a co to ma do rzeczy? to oni rozsylali bomby czy kaczynski? > moniamm, artemi ci tylko probuje wyjasic, ze to jak z Berkley i koledzy Kaczynskiego to hipisi i liberalowie, wiec wiadomo, ze maja popaprane w glowach ;) Odpowiedz Link
inletka Re: 9/11 12.09.08, 22:00 artremi napisała: > Przeczytaj na stronie "about" tego linku. Ci "Architects & Engineers" sa > kolegami Kaczynskiego z Berkeley. (Nie tego Kaczynskiego w PL, a tego profesora > ktory siedzi za kratkami.) Ale on podobno jest geniuszem w nauce czyli wszystko idzie w naukowym kierunku. Czyli wlasciwym chyba. Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: 9/11 12.09.08, 21:56 "Architektom". Znam "biologow" ktorzy nie wierza w ewolucje, "historykow" ktorzy uwazaja ze II WW wcale nie bylo, "fizykow" ktorzy mysla ze kwarki jedza skwarki itp. Odpowiedz Link
artremi Re: 9/11 12.09.08, 22:03 Tylko za $105 mozna kupic na ich stronie plakat o "prawdzie" o 9-11 www.ae911truth.net/store/product_info.php?cPath=27&products_id=32&osCsid=912a1bb59aacf5211820200d6da4f373 Odpowiedz Link
aniutek Re: 9/11 12.09.08, 22:16 Mama zawsze przestrzegala mnie przed ludzmi bez zadnych watpliwosci, a Mama moja jest bardzo , bardzo madra kobieta. Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: 9/11 12.09.08, 22:22 Jest powazna roznica miedzy byciem bez watpliwosci a wierzeniem w glupawe teorie spiskowe. P.S. Bede pierwszym gloszacym ze w Pentagon uderzylo cos innego jak zobacze choc jeden fakt ktorego uderzenie samolotu nie jest w stanie wyjasnic. Odpowiedz Link
moniamm Re: 9/11 12.09.08, 22:36 pl.youtube.com/watch?v=AaNkSvNiCIc&feature=related obejrzyj sobie zalinkowany film, a szczegolnie 5-7 czesc filmu moze to cie skloni raczej do dyskusji a nie do wysmiewania naszych watpliwosci. marekatlanta71 napisał: > Jest powazna roznica miedzy byciem bez watpliwosci a wierzeniem w glupawe teori > e > spiskowe. > > P.S. Bede pierwszym gloszacym ze w Pentagon uderzylo cos innego jak zobacze cho > c > jeden fakt ktorego uderzenie samolotu nie jest w stanie wyjasnic. > > > Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: 9/11 12.09.08, 22:42 Ogladam i oczom nie wierze ze ludzie moga takie glupoty produkowac :) Film wybiorczo pokazuje jedne fakty, pomijajac inne i udajac ze nie istnieja. Przypomina mi to naprawde twierdzenia kreacjonistow ze ewolucja nie jest w stanie wyjasnic zycia na ziemi. Ten sam sposob przeinaczania faktow, prezentowania ich poza kontekstem itp. Odpowiedz Link
moniamm Re: 9/11 12.09.08, 22:48 chyba nie damy rade sie dogadac. nikt mi nie wmowi, ze o pentagon rozbil sie boing. uszkodzenia przecza temu i takie sa fakty. ale lepiej jest wierzyc w oficjalna bajeczke. jak to dezereter kiedys spiewal - lepiej jest nie myslec... Odpowiedz Link
edytkus Re: 9/11 13.09.08, 00:49 > nikt mi nie wmowi, ze o pentagon rozbil sie boing. uszkodzenia > przecza temu i takie sa fakty. a Ty jestes specem od Boeing'ow i katastrof lotniczych ze tak Cie "fakty" przekonuja? Odpowiedz Link
moniamm Re: 9/11 13.09.08, 01:22 edytkus napisała: > > nikt mi nie wmowi, ze o pentagon rozbil sie boing. uszkodzenia > > przecza temu i takie sa fakty. > > a Ty jestes specem od Boeing'ow i katastrof lotniczych ze tak Cie > "fakty" przekonuja? > > a tylko spec ma prawo do wlasnej opinii? Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: 9/11 13.09.08, 02:41 Edytkus,szkoda czasu. Koleżanką na m wie więcej niż konstruktorzy boeinga. Bo pomimo ze w silniku znajdują się dokładnie takie turbiny, yo ta napewno pochodzi z innego samolotu. A może nawet nie samolotu? Odpowiedz Link
edytkus Re: 9/11 13.09.08, 03:04 >A może nawet nie samolotu? rozwiazanie zagadki kryje sie w usmiechu Mona Lisy, he he Odpowiedz Link
zyta2003 Re: 9/11 13.09.08, 06:15 "Przelecialam" wielce niedokladnie watek - bo taki dlugi. Oto moje uwagi: powolywanie sie na filmy umieszczone na Youtub jest bez sensu. Tam moze kazdy umiescic swoja wizje swiata, rowniez wydarzen z pamietnego wtorku. Internet - to puszka Pandory - wyszli z niego i pedofile i inni zboczency, a takze rozni szarlatani... Zarzucanie MarkowiA, ze swoja wypowiedzia o wierzacych ("dla mnie wiara w Boga jest glupia....") pokazal swoje brzydkie oblicze jest niesluszne. Moze mu sie to wydawac glupie!! Mnie nawet nie tyle wydaje sie glupie, co wielce szkodliwe dla ludzkosci!! Bo w imie wiary w Boga dzieje sie na swiecie 99% zla. Poniewaz omal nic nie wiem o teoriach spiskowych dot. 9/11, a tu tylko snujecie domysly i obrazacie sie na Marka i Artremi, prosze o sprecyzowanie podejrzen ( zaznaczam podejrzen)dot. owego dnia Znam nastepujace (dla mnie brednie): -ze to sprawka Zydow, bo przeciez w tym dniu nie przyszli do pracy -ze to sprawka Pentagonu, zeby rozwinac przemysl zbrojeniowy i wojny, bo sie im nudzilo juz w robocie -ze budynki nie mogly sie zawalic od tak, od temperatury i uderzenia samolotu, ale juz nie wiem od czego przypuszczalnie sie zawalily ( bomba atomowa, podciete wczesniej przez... Z ydow, czy terrorystow filary....) Oswieccie mnie, to jakie sa podejrzenia - kto za tym stoi? Miedzynarodowka zydowska, czy arabska, a moze neokoni, albo Marsjanie... Bo przeciez wszelkie te teorie spiskowe maja udowodnic nie sprawy techniczne -tylko kto za tym stoi. A tak nawiasem mowiac przeszlo 25% Amerykanow nie wierzy, ze ich rodacy wyladowali na ksiezycu. Znam osobiscie takich- profesjonalisci, a nie prosci Amerykanie. Ale nie wierza - i juz! Edytkus, jestes genialna. Kto zrozumie usmiech Mony Lizy - ten posiadzie najprawdziwsza prawde o 9/11. Odpowiedz Link
ladybug Re: 9/11 13.09.08, 18:33 zyta2003 napisała: > > Zarzucanie MarkowiA, ze swoja wypowiedzia o wierzacych ("dla mnie > wiara w Boga jest glupia....") pokazal swoje brzydkie oblicze jest > niesluszne. Moze mu sie to wydawac glupie!! Mnie nawet nie tyle > wydaje sie glupie, co wielce szkodliwe dla ludzkosci!! Bo w imie > wiary w Boga dzieje sie na swiecie 99% zla. Alez oczywiscie, ze zarowno Markowi jak i Tobie droga Zyto wszystko moze sie wydawac glupie lub szkodliwie. Rownie dobrze moglabym powiedziec, ze Wasza niewiara i sceptycyzm jest glupi ale tego nie robie. Do nikad to nie prowadzi i swiadczy jedynie o poziomie piszacego - moim zdaniem nienajlepiej. Odpowiedz Link
moniamm Re: 9/11 14.09.08, 04:32 calkowicie cie popieram biedronko :) poza tym bezposrednia konsekwencja wydarzen z 9.11 jest wojna w Iraku Marku to ty napisales, ze klamstwo wielokrotnie powielone staje sie prawda - czy pamietasz ile razy bush, cheney, rice zapewniali, ze w Iraku jest bron masowego razenia??? ze husajn wspiera alkaide?? przeciez to mialo byc glownym powodem zaatakowania Iraku. no i przepraszam chec niesienia Irakijczykom "demokracji"... dziwnym trafem zadnej broni nie znleziono, nie udowodniono husajnowi powiazan z alkaida, za to kolejnym dziwnym trafem amerykanskie koncerny naftowe podpisaly z nowym rzadem irackim umowe na wylaczna dzierzawe zloz naftowych na jakies 30 lat ( moze wiecej), dziwne nie? do wszystkich sceptykow i politycznie poprawnych - skoro administracja busha klamala w kwestii irackiej, nie sadzicie, ze moga was oklamywac w innych kwestiach? pomyslcie troche.. a teraz mozecie dalej wylewac wiadro pomyj - mam to w d... Odpowiedz Link
edytkus glitch w matrixie 14.09.08, 05:38 moniamm napisała: > do wszystkich sceptykow i politycznie poprawnych - skoro > administracja busha klamala w kwestii irackiej, nie sadzicie, ze > moga was oklamywac w innych kwestiach? ja sie nie czuje oklamana, mysle ze np. Marek tez nie. Ba, nawet Lolyta od razu po rozpoczeciu wojny wytykala jej glowny cel. >pomyslcie troche.. no pomysl pomysl, komu Ty dajesz sie nabierac? ;) glitch w matrixie? ;)) > > mam to w d... uu, zylakow dostaniesz Odpowiedz Link
moniamm Re: glitch w matrixie 14.09.08, 05:43 wole swoj matrix niz przytakiwanie klamcom. Odpowiedz Link
edytkus Re: glitch w matrixie 14.09.08, 06:07 moniamm napisała: > wole swoj matrix niz przytakiwanie klamcom. udowodnij ze nie klamiesz, he he Odpowiedz Link
lolyta Re: 9/11 14.09.08, 04:42 Zyto: On nie napisal ze mu sie *wydaje*. On nie napisal "*dla mnie* wiara w Boga jest glupia....", tak, jak to "cytujesz". On napisal "Wiara w te rozne teorie spiskowe jest tak samo glupia jak wiara w boga." Widzisz roznice? Odpowiedz Link
moniamm Re: 9/11 13.09.08, 06:05 masz racje szkoda waszego czasu. wiec darujcie sobie. Odpowiedz Link
edytkus Re: 9/11 13.09.08, 06:25 moniamm napisała: > masz racje szkoda waszego czasu. wiec darujcie sobie. no to darowuje sobie, w odpowiednim czasie dowiemy sie prawdy jak nie od Michael'a Moore'a to od Dana Brown'a :P Odpowiedz Link
moniamm Re: 9/11 13.09.08, 06:59 edytkus napisała: > moniamm napisała: > > > masz racje szkoda waszego czasu. wiec darujcie sobie. > > no to darowuje sobie, w odpowiednim czasie dowiemy sie prawdy jak > nie od Michael'a Moore'a to od Dana Brown'a :P > jak juz to wole kinga :P Odpowiedz Link
aniutek Re: 9/11 13.09.08, 15:24 ja tez wole Kinga :) ale serio to zastanawia mnie po co, w jakim celu byl 9/11 zakladajac, ze conspiracy theory jest prawda? tylko dla pieniedzy? jeden z filmow jest nagrodzonym pelnometrazowym dzielem profesjonalistow,niezaleznych filmowcow a nie bzdetem na youtube. Mysle Zyto, ze moglby Cie zainteresowac, tym razem jego poczatek gdzie teoria religi przechodzi przez super magiel. Tu zgadzam sie z Markiem i Zyta- religia to jedno wielkie zlo i omam oglupiajacy ludzi. www.zeitgeistmovie.com/ Odpowiedz Link
inletka Re: 9/11 13.09.08, 18:17 Zyta: “Zarzucanie MarkowiA, ze swoja wypowiedzia o wierzacych ("dla mnie wiara w Boga jest glupia....") pokazal swoje brzydkie oblicze jest niesluszne. Moze mu sie to wydawac glupie!! Mnie nawet nie tyle wydaje sie glupie, co wielce szkodliwe dla ludzkosci!! Bo w imie wiary w Boga dzieje sie na swiecie 99% zla.” Aniutek “Tu zgadzam sie z Markiem i Zyta- religia to jedno wielkie zlo i omam oglupiajacy ludzi.” www.zeitgeistmovie.com/ I tutaj widac wyrazny wplyw na was tego miernego filmu ktory dokladnie mial za zadanie zrobic to co zrobil czyli wasze “wyzwolone” poglady na temat religii. Bo jakbysmy w nic nie wierzyli to bylby raj na ziemi? Ale jestescie smieszne! Nawiazujac do Zyty cynicznego postu to pewnie jeszcze nie raz sie zdziwisz jak sie dowiesz czego jeszcze nie wiesz. Wiecej pokory i wiary w innych ludzi ktorzy moze nie sa tak madrzy jak ty ale skromnie staraja sie nadazac za toba. Podpowiadam ze to tez bylo cynicznie. Dla mnie ludzie ktorzy wierza w to co zostalo im powiedziane odnosnie 9-11 w powszechnie dostepnych mediach sa po prostu naiwni i jak to okreslila zona meza ktory wreszcie znalazl wartosciowy przedmiot: g…… Cala akcja byla na reke rzadowi by mozna bylo zaczac inwazje na Irak, bardzo prawdopodobne dla mnie jest ze wlasnie te “cwiczenia/blad” wojsk amerykanskich mialy w tym udzial a budynki zostaly zdetonowane zgodnie z decyzja wlasciciela by uniknac strat i odszkodowan a przy okazji zatrzec wele dowodow przeciwko. Wydawaloby sie nieprawdopodobne by poswiecic tyle ludzi dla wlasnych korzysci? Nie dla tych ludzi. Do tej pory nie przedstawiono zadnych dowodow ze Bin Ladin mial z tym cos wspolnego a ze malo zydow w tym dniu pracowalo to “podobno” bylo ich jakies swieto a terrorysci na tyle byli glupi ze nie sprawdzili w kalendarzu! Hahaha Ze zacytuje nasza polska piosenke: “Oj naiwny, naiwy, naiwnyyyy” Koncze i ide na kawe bo zescie mnie wkurzyly! :-( Odpowiedz Link
ladybug Re: 9/11 13.09.08, 18:37 aniutek napisała: Tu zgadzam sie z > Markiem i Zyta- religia to jedno wielkie zlo i omam oglupiajacy > ludzi. Odnislam wrazenie, ze roozmowa byla o wierze- nie religii. > www.zeitgeistmovie.com/ Odpowiedz Link
aniutek Re: 9/11 13.09.08, 19:12 hmmm rzeczywiscie, Zyta pisala o wierze, ja o religii. Odpowiedz Link
artremi Re: 9/11 13.09.08, 19:50 Dla mnie "red flag" jest gdy strony internetowe (jak www.ae911truth.net) sluza do zarabiania pieniedzy przez sprzedawanie "junk" za $105. Jest to wykorzystywanie naiwnych ludzi i wielkiej tragedii jaka byl dzien 9-11. Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: 9/11 13.09.08, 22:32 Ludzie uwielbiają teorię spiskowe. Czarownice niszczące zbiory, żydzi robiący macę z krwi chrześcijan, rząd USA zabijajacy obywateli żeby moc produkować więcej broni. Ale jak są idioci którzy w to wierzą, to dlaczego na nich nie zarobić? W końcu nie ma nic złego w produkowaniu czegoś, coludzue chcą mieć. Odpowiedz Link
lolyta Re: 9/11 13.09.08, 22:40 Ale gdzie spisek w oczywistej oczywistosci, ze zeby produkcja broni i naklady na technologie z tym zwiazane mialy sens, to potrzebni sa ludzie, ktorych sie zabije? Odpowiedz Link
lolyta Re: 9/11 13.09.08, 20:01 > uderzyly nie w podstawe budynkow ( co usprawiedliwialoby ich upadek) > no i to ,ze te domy zwalily sie identycznie jak te wyburzane > intencjonalnie, pod kontrola, za pomoca srodkow wybuchowych. Ja jestem jeszcze wiekszy laik niz ci architekci i marek z atlanty, tfu, z florydy. Ale: pamietam z jakiegos szkolenia sprzed 15 lat, ktore zawieralo elementy technlogii, omawiany przyklad budynku, ktory mial metalowa konstrukcje kiedy wybuchl w nim pozar, konstrukcja sie blyskawicznie rozgrzala w calosci i budynek sie wzial i zlozyl w sekunde. Nie twierdze, ze tu bylo tak samo - wtC budowali fachowcy, a tamten lamerzy, mysle, ze dzialania temperatury byly jakos tam przewidziane, no ale tez z drugiej strony nikt nie oblicza budynkow na taka jazde. W kazdym razie, jesli cala konstrukcja sie rozgrzala, az do dolu, to - jako, ze on dzwigal najwieksze obciazenie - wydaje mi sie w jakims stopniu prawdopodobne, ze runal w taki sposob, ze dol poszedl rownoczesnie. Czy tez inaczej: nie bardzo widze, jak by to moglo byc inaczej. Na boki to mialo leciec czy jak, skoro wszystko sie rozgrzalo rowno, a budynek taki sam ze wszystkich stron? Ale to tylko mysl, byc moze stal, z ktorej to bylo zrobione, sie az tak szybko nie bylaby w stanie rozgrzac i stopic na calej wysokosci. Powyzsze nie wyklucza spisku, nie udowadnia jego istnienia, a juz na pewno nei ma nic wspolnego z moja jakze glupia wiara w Boga. Jezeli zas jest cos, co mi w tej historii wybitnie nie lezy (swiatopogladowo i emocjonalnie), to przetopienie resztek konstrukcji na obiekt militarny. No normalnie reakcja jak roznoszonego testosteronem smarkacza, ktory jeszcze porzadnie nie oberwal i mysli, ze jest dorosly (sorry, jesli urazilam czyjes uczucia). Odpowiedz Link
zyta2003 Re: 9/11 13.09.08, 22:35 Jesli chodzi o szkodliwosci wiary, czy religii to i tak wychodzi na jedno - wiara, czy religia. To tylko w Ameryce bardzo stara sie podkreslic, ze co innego jest wiara, a co innego religia. Bardzo to poprawne politycznie i w tym kraju naogol to sie sprawdza, mozemy sobie wierzyc w roznych religiach. W Polsce wiara to jednak rzymsko - katolicka. Nie daj Boze byc jehowa, zielonoswiatkowcem, o religiach niechrzescijanskich nie wspominajac. Zreszta wytlumaczcie co ma dac wojna miedzy dwoma religiami chczescijanskimi w jednym z krajow cywilizowanej Europy ciagnaca sie juz chyba setki lat, a wojny miedzyreligijne w krajach bylej Jugoslawi? Bozia - jak zawsze sie podkresla- ta sama - czyja strone trzyma? W praktyce wiec nie wiara, ale religia jest wazna - bo "moja, nasza prawda jest najprawdziwsza" i nasz obraz boga jest jedynie sluszny. Co lepsze post, czy koszer, chrzest z wody, czy z rzeki, slub pod chupa, czy przy oltarzu, zlotoglowiem haftowany ornat, czy czador, rytualne szaty hinduizmu, czy islamu? Co sluszniejsze, no co? Moje, nasze sluszniejsze. I juz, i oczywiscie. Spytalam, skoro nie byla to "prosta" sprawka "prostych" terrorystow z wiadomej grupy, to co nam mowia lub chociaz sugeruja, ale "po imieniu", a nie "domysl sie sam", poszczegolni autorzy CZYJA TO POLITYKA? W odpowiedzi dowiedzialam sie, ze jestem cyniczna i udaje, ze cos wiem. OK. Ale ponawiam pytanie. Odpowiedz Link
lolyta Re: 9/11 13.09.08, 22:39 > Jesli chodzi o szkodliwosci wiary, czy religii to i tak wychodzi > na jedno - wiara, czy religia. To tylko w Ameryce bardzo stara sie > podkreslic, ze co innego jest wiara, a co innego religia. no coz, gowno prawda, moze tak powiedziec tylko osoba, ktora nei ma pojecia, co to wiara i zna ja teoretycznie, tak, jak teoretycznie malutkie dziewczynki mysla, ze slub w bialej sukni z wypasem i defoltowym "zyli dlugo i szczesliwie" rowna sie milosc i nie ma miedzy tym zadnej roznicy. A jaki Twoj wpis ma zwiazek z zawaleniem (od fizyczneo-technicznej strony) sie wiez, to nie mam pjecia. Odpowiedz Link
ladybug Re: 9/11 13.09.08, 23:15 lolyta napisała: > > Jesli chodzi o szkodliwosci wiary, czy religii to i tak wychodzi > > na jedno - wiara, czy religia. To tylko w Ameryce bardzo stara sie > > podkreslic, ze co innego jest wiara, a co innego religia. > > no coz, gowno prawda, moze tak powiedziec tylko osoba, ktora nei ma pojecia, co > to wiara i zna ja teoretycznie, tak, jak teoretycznie malutkie dziewczynki > mysla, ze slub w bialej sukni z wypasem i defoltowym "zyli dlugo i szczesliwie" > rowna sie milosc i nie ma miedzy tym zadnej roznicy. Calkowicie sie zgadzam. Roznica pomiedzy pojeciami wiara i religia nie jest amerykanskim poprawnym politycznie wymyslem. Uczono mnie o tym dawno temu w naszej ojczyznie i sa to zdecydowanie podstawy, ktore warto sobie przyblizyc. Mozna pozniej uniknac wypisywania takich jak wyzej banialukow. Odpowiedz Link
zyta2003 Re: 9/11 14.09.08, 04:35 Moj wpis o religii lolyto wzial sie z tego, ze zarzucono MarkowiA a potem mnie, ze nieladnie sie odnosimy w stosunku do wierzacych. Nie dziwie sie, ze w lawinie postow nie znalazlas tego, przykro mi, ze moj post nie na temat zdenerwowal. Ale dalej nikt mi nie odpowiedzial, kogo sie konkretnie podejrzewa, ze stoi za 9/11. Jak tez nie dostalam odpowiedzi dlaczego to wiara, ktora zawsze kanalizuje sie w jakiejs religii, nie jest poczatkiem zla.Nie dostalam tez odpowiedzi, po czyjej stronie stoi bozia, gdy zamachuja sie na siebie protestanci i katolicy w Irlandii, a takze czyja strone trzyma ten sam bog w konfliktach na Balkanach. Tez nie dowiedzialam sie, czy lepszy slub pod chupa, czy przy oltarzu, i czy bozi milsza sutanna, czy czador jako symbol wiary, czy religii. Samo zrozumienie wiary i religii jest indywidualne i prosze nie zarzucac mi, ze nie mam pojecie. Wiara, czy "wiara w niewiare" jest osobista sprawa. Ale juz wychodze z tematu, zyczac milej niedzieli. Odpowiedz Link
lolyta Re: 9/11 14.09.08, 04:51 Znalazlam. Dosc szczegolowo. I odpisalam pod adekwatnym postem. > Jak tez nie dostalam odpowiedzi dlaczego to wiara, ktora zawsze > kanalizuje sie w jakiejs religii, nie jest poczatkiem zla. ROTFL :) a dlaczegoz niby ktos ma ci udowadniac, ze nie jest wielbladem? Natomiast wyjasnilam Ci roznice miedzy wiara a religia, jesli przeczytasz to uwaznie, to zobaczysz, ze to, czy lepszy slub taki czy siaki nei ma nic wspolnego z wiara. Wroce do porownania o milosci: rownie dobrze ktos, kto nigdy nikogo nie kochal, moglby powiedziec, ze milosc to zrodlo wszelkiego zla, bo zazdrosny kochanek to moze i, panie dziejku, zabic. Jasniej sie nie da. Jesli dalej nei widzisz pewnych oczywistosci, to, obawiam sie, po prostu nei masz ochoty ich zobaczyc, a co za tym idzie, wyjasnianei tego dalej jest bez sensu:) pozdro wieczorne. Odpowiedz Link
moniamm Re: 9/11 14.09.08, 05:06 zyta2003 napisała: > > Moj wpis o religii lolyto wzial sie z tego, ze zarzucono MarkowiA a > potem mnie, ze nieladnie sie odnosimy w stosunku do wierzacych. Nie > dziwie sie, ze w lawinie postow nie znalazlas tego, przykro mi, ze > moj post nie na temat zdenerwowal. > Ale dalej nikt mi nie odpowiedzial, kogo sie konkretnie podejrzewa, > ze stoi za 9/11. wystarczy, ze obejrzysz filmy z wklejonych linkow. chociaz jeden. odpowiedz nasunie ci sie sama. > Odpowiedz Link
zyta2003 Re: 9/11 14.09.08, 19:36 Obejrzalam link, niejeden i nasunelo mi sie, ze to bzdety. Wiec dalej konkretnie nie wiem, kto za tym stoi a tez nie powaze sie dyskutowac na temat technologii materialow. Lolyto, wiem ze to nie temat, ale napisze, ze dlugie lata bylam jednak wierzaca i bardzo staralam sie miec ta wiare. Zwlaszcza jako dziecko wielce bylo to klopotliwe, bo mylila mi sie wiara z pogrozkami z katechizmu i innymi. Omal zemdlalam, kiedy jako dziecko odchodzac od komunii przypomnialam sobie, ze zjadlam obfite sniadanie. Nie moglam tez np zrozumiec jak mozna odmawiac rozaniec (czyli klepac zdrowaski) i rozmyslac tajemnice rozanca swietego. I czulam sie winna jak to sie rozmysla te tajemnice, bo ja nie umiem. Takich watpliwosci mialam wielce i dreczyly mnie. Nie powiem o problemach z dojrzewaniem, gdzie wszystko mialo byc wstretne i grzechem, a ksiadz przepytywal przy konfesjonale. A potem jako dorosla doznalam olsnienia, jesli "cos" jest to nie patrzy sie na jakies takie drobiny i ich problemiki, to ludzie tak sobie ustalili. Jak mam powaznie traktowac rade watykanskich starcow, ktora ostatnio uchwalila, ze nie nalezy uzywac slowa Jahwe, tylko jakies inne ze starozytnych jezykow. A dogmaty? Litosci. Ale calkowicie mnie odwiodla statystyka. Zalozmy, ze na 100 przypadkow jakiejs choroby jeden jest smiertelny, wiec modlac sie o zdrowie bliskiej mi osoby, nieswiadomie prosze, zeby na innego spadla ta smierc. Mozna nie myslec o tym, co oczy nie widza... no nie? Jeden przyklad utkwil mi w pamieci, . Staruszka Sybiraczka, ktora przezyla opowiada, jak bardzo pomogla jej modlitwa. Tak sie gleboko modlila, ze az wymodlila, ze ona jedna z 60-osobowej rodziny sie uratowala. I za to wielbi Pana. A ja bym sie wstydzila, ze sie uratowalam, uczucie takiego wstydu mialo po wojnie bardzo wielu Zydow, chyba dlatego w zydowskiej religii inne sa relacje z bogiem niz w katolicyzmie. Ale oczywiscie to tylko taka moja mysl. Przypadkowosc urodzenia czlowieka nie pozwala mi wierzyc, ze jedna religia jest lepsza od innej, i za urodzenie w nieodpowiedniej dobrotliwa bozia karze na zawsze. Moge tak w nieskonczonnosc dywagowac. Nawet nie powiem tak elegancko jak Maria Janion i inni: "Wiara to laska, a mnie jej nie dano". Wogole nie istnieje wiara na liscie cech, ktorych braku zaluje. Wiec niech kazdy zostanie, jak zgrabnie ujelas za prezydentem wszystkich Polakow, przy swojej "oczywistej oczywistosci". Odpowiedz Link
inletka Re: 9/11 14.09.08, 22:14 zyta2003 napisała: “Ale oczywiscie to tylko taka moja mysl. Przypadkowosc urodzenia czlowieka nie pozwala mi wierzyc, ze jedna religia jest lepsza od innej, i za urodzenie w nieodpowiedniej dobrotliwa bozia karze na zawsze. Moge tak w nieskonczonnosc dywagowac.” No wlasnie. To sa tylko twoje dywagacje na temat wiary i religii i wg mnie bardzo odbiegajace od rzeczywistosci. podajesz przypadki jakies skrajne (sniadanie przed komunia, klepanie zdrowasiek, staruszka Sybiraczka itd…) bardzo odbiegajace od pryncypiow ktorymi sie kieruje religia. Nalezy tylko wspolczuc ze mialas pecha do takich doswiadczen. Kiedys tez bylam sceptyczna bo swoja ocene i znajomosc religii opieralam na ksiedzu ktory uczyl mnie religii i krzyczal na wszystkich lub mial kazanie z ktorym sie nie zgadzalam, na starszej pani ktora miala oltarzyk nad stolem i przy tym stole jak siedziala to obgadywala kogo sie da, znajomych ktorzy krytykowali wieszanie prania w niedziele a sami robili sobie swinstwa wzajemnie ale w dni powszednie i wiesz co? ktos mi wytlumaczyl ze oni nie reprezentuja swojej wiary, oni sa tylko ludzmi zle reprezentujacymi swoja religie. I nie win religii za to ze prawie zemdlalas jak przypomnialas sobie ze zjadlas sniadanie przed komunia czy ze staruszka wymodlila zeby przezyla. To jest twoj problem bo nie umialas sobie wlasciwie wytlumaczyc albo nie mialas szczescia by trafic na wlasciwa osobe ktora wytlumaczylaby ci ze to nie byl problem. “Jak mam powaznie traktowac rade watykanskich starcow, ktora ostatnio uchwalila, ze nie nalezy uzywac slowa Jahwe, tylko jakies inne ze starozytnych jezykow.” Proste. Jestes “in or out”. Nie zgadzasz sie to sie nie stosujesz, zwlaszcza ze nie praktykujesz to chyba nie ma problemu. Na pocieszenie podpowiem ze np. rzady wielu krajow wydaja jakies decyzje z ktorymi pewne osoby sie zgadzaja a pewne nie ale musza sie stosowac. Do tego co Watykan ustali przeciez nie ma obowiazku sie stosowac (mam na mysli przecietnych ludzi nie ksiezy) dlatego jak ktos na to narzeka to dopiero jest niepowazne. Odpowiedz Link
inletka Re: 9/11 15.09.08, 20:45 Dla sceptykow daje link do wczorajszej katastrofy lotniczej w Rosji. Prosze porownac jak wyglada to miejsce gdzie rozbil sie samolot a Pentagon gdzie "rozbil sie" samolot w 9/11. I tez samolot caly byl w ogniu. www.dziennik.pl/foto/article236590/Spadl_samolot_Aeroflotu.html Odpowiedz Link
artremi Re: 9/11 15.09.08, 21:00 A czy masz zdjecia samolotu ktory sie rozbil 9-11 w Pennsylvanii? Odpowiedz Link
inletka Re: 9/11 15.09.08, 22:04 artremi napisała: > A czy masz zdjecia samolotu ktory sie rozbil 9-11 w Pennsylvanii? Wlasnie nie za bardzo bylo to pokazywane, takze. Odpowiedz Link
artremi Re: 9/11 15.09.08, 22:21 Bez zdjec trudno porownac rozbicia tych samolotow. W sumie nie wiem na czym polega kontrowersja z 9-11 w PA, czy myslisz ze tam wogole nie bylo samolotu, czy ze sie rozbil nieprawidlowo? :-) Odpowiedz Link
inletka Re: 9/11 15.09.08, 22:31 Ja mowilam o Pentagonie/Washington DC gdzie wszystko wskazuje na to ze to nie byl samolot a wystrzelony pocisk. Odpowiedz Link
tamsin Re: 9/11 15.09.08, 22:33 a ten pocisk to Cheney czy Bush wystrzelil ze swojej dubeltowki? Odpowiedz Link
ania_2000 Re: 9/11 15.09.08, 22:37 Jezeli juz, to byla dubeltowka busha - cheney strzela glownie w twarze lawyerow Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: 9/11 15.09.08, 22:37 Jakie wszystko wskazuje?!?!?! Czytalas wywiady z ludzmi, ktorzy brali udzial w akcji ratunkowej i znajdowali kawalki cial + fragmenty mundurow stewardes? Ktore potem analiza DNA potwierdzila jako prawdziwe. Pewnie rzad USA najpierw ich zabil, a potem upchnal w glowice tego pocisku zeby zatrzec slady? Odpowiedz Link
marekatlanta71 O/T 15.09.08, 21:19 Mam prosbe o nienazywanie ludzi ktorzy nie wierza w to co sie stalo 11 wrzesnia "sceptykami". Jako czlonek oficjalnego stowarzyszenia sceptykow stanowczo sobie wypraszam nazywania oszolomow sceptykami. www.skeptic.com/about_us/manifesto.html Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: O/T 15.09.08, 21:21 Dla ciekawskich - tutaj bardzo ciekawy artykul sceptykow o oszolomach i 9/11: www.skeptic.com/eskeptic/06-09-11.html Odpowiedz Link
marekatlanta71 Tak troche podsumowujac - male odreagowanie 15.09.08, 23:03 Zaprzeczanie prawdzie o 9/11 jest zwyklym "oszolomstwem". Przez podobnych oszolomow w USA probuje sie nauczac teorie "kreatywnego stworzenia" - bo oszolomy nie chca przeczytac/nie sa w stanie zrozumiec na czym polega ewolucja, wiec wymyslaja konspiracyjne teorie o dzialaniu wielkiego brata. Z tych samych powodow ludzie wierza w UFOludkow ktorzy zbudowali piramidy (bo im sie nie chce przeczytac/nie umia zrozumiec naukowych badan). Ze nie wspomne o spiskowej teorii o zydowskiej dominacji nad swiatem. Ale w sumie to nawet dobrze ze sa ludzie ktorzy wiedza w te banaluki. Dzieki nim istnieje caly przemysl - od produkcji "swietych" obrazkow i rozancow, "blogoslawionej" wody z "cudownego zrodelka", poprzez ksiazki o spiskach zydow, masonow, wolnomularzy, UFOludkow, kosciola katolickiego i nieobrzezanych murrzynow a skonczywszy na konferencjach na ktorzych oszusci naciagaja naiwnych na zaplacenie za "wyklady" o spisku rzadu. Dzieki oszolomom istnieje miliardowy przemysl i gdyby nie oszolomi to kupe ludzi straciloby prace. Ale wkurzam sie bo przez tych wszystkich oszolomow dzieci wychowywane sa w katolicko-antysemickim zaklamaniu. I tylko z tego powodu chetnie bym widzial ograniczenie praw czlowieka do macenia dzieciom w mozgu. Niestety tego sie raczej nigdy nie doczekamy :( Odpowiedz Link
moniamm Re: Tak troche podsumowujac - male odreagowanie 16.09.08, 19:49 marek wyluzuj troche bo wrzodow sie nabawisz :P skoro jestes w takim bojowym nastroju to moge ci podeslac pare linkow do profili i forow na naszej klasie, gdzie jestesmy bombardowani przez katolikow pociskami milosci :)) hehe dawno tak sie nie usmialam - jestem zydem , masonem, antychrystem i takie tam. przykazania milosci w praktyce :D. Odpowiedz Link
moniamm Re: Tak troche podsumowujac - male odreagowanie 16.09.08, 20:29 moniamm napisała: masz tu przyklad, wedlug ktorego atak na kosciol katolicki to atak na narod polski :P nasza-klasa.pl/profile/17569362 Odpowiedz Link
lolyta Re: Tak troche podsumowujac - male odreagowanie 17.09.08, 16:33 marekatlanta71 napisał: > Zaprzeczanie prawdzie o 9/11 jest zwyklym "oszolomstwem". Hahahahaha. Na kazdym poziomie ludzie manipuluja prawda z wielu powodow, dyplomatycznych, logistycznych i tak dalej. Ot, na przyklad, o powodach rozstania sie z osoba, po ktorej przejmowalam pewien projekt, slyszalam zupelnie dwie rozne wersje od agencji i od klienta - agencji nei byla potrzebna cala prawda, nikomu by nie pomogla, a ukladom by zaszkodzila - pierwszy z brzegu przyklad. I takie tam polprawdy praktyczne widac na kazdym kroku, gdzie w gre wchodzi odrobina polityki, pieniedzy, wladzy, strachu, niepewnosci, konkurencji i takich tam. Wiec jak dla mnei jest wiecej niz oczywiste, ze so-called prawde to moze zna 50, moze 100 osob na tej planecie, i nie ma to nic wspolnego z zadnym spiskiem, ot, tak ludzkosc funkcjonuje, ci, co wiedza najwiecej o tej sprawie, najpewniej nie maja zadnego powodu, zeby sie dzielic cala wiedza, a maja niejeden, zeby ja ukrywac. Mogla sobei byc AlQ, ale mogla byc przy tym masa okolicznych faktow, ktore caly atak by pokazaly z zupelnie innej perspektywy. I tu nei chodzi o spisek, tylko o zwyczajna polityke - pokazanie siebie w konkretnym swietle i usprawiedliwienie pewnych decyzji. Cos, jak w medycznych thrillerach - pisanie SYA (save your asses) na teczkach z dokumentacja spieprzonych przypadkow. CZegos nigdy nei bedziemy wiedzec, nei obchodzi mnie czego, bo z definicji nei bede wiedziec ani ja ani nikt na tym forum. Twierdzenie, ze prawda jest dokladnie taka, jak to pokazaly media i agencje rzadowe, jest naiwnoscia wieksza niz wiara w kreacjonizm - nei dlatego, ze "ktos za tym stal", tylko dlatego, ze kazdy z tych, kto cos o tym wiedzial i przekazywal dalej, widzial to inaczej. Co ja sie zreszta bede rozpisywac. Zapytaj Polakow, Francuzow, Niemcow, Anglikow, Amerykanw i Japonczykow o wyjasnienei dowolnie wybranych trzech wydarzen z czasow II wojny swiatowej. Uslyszysz wykluczajace sie historie, chociaz niby fakty beda te same. A uslyszysz je od ludzi poniekad obiektywnych, bo osobiscie nei zamieszanych i nie ponoszacych zadnych konsekwencji. Wiec jakiej to prawdzie mozna lub nei mozna tu zaprzeczac? Przez podobnych > oszolomow w USA probuje sie nauczac teorie "kreatywnego stworzenia" Wyjatkowo niebezpieczna, glupia i wredna proba manipulacji. Jedno z drugim nie ma nic wspolnego. Ale skombinowanei tych dwoch rzeczy, i wykazanie, ze kreacjonzm to bujda, od razu narzuca sie poglad, ze jesli ktos wierzy w jedno, to bezsprzecznie wierzy w drugie i jest kretynem. Wiec tego watku nawet nei ma co ciagnac. Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: Tak troche podsumowujac - male odreagowanie 18.09.08, 20:13 Wiara w kreacjonizm i w spiskowa teorie 9/11 to jedno i to samo. W jednym i drugim przypadku niezbedne jest zatajanie faktow i czepianie sie drobnych niescislosci w celu wywarcia wrazenia ze cos z teoria jest nie tak. Mysle ze podstawa tego jest ta sama potrzeba wiary w dobro i zlo ktora zmusza nas do wierzenia w to ze ktos sie nami u gory opiekuje. Naiwne i dziecinne. Spedzilem duzo czasu przegladajac wszelkie spiskowe teorie 9/11 i nie znalazlem ZADNEGO dowodu ktory by nie byl bezczelnie sfalszowany. I to ma byc powod do wiary w spisek zydokomuny czy tez swiadoma akcje rzadu majaca na celu zabicie wlasnych obywateli? To juz lepiej w boga wierzyc, przynajmniej dziur w teorii powstania wrzechswiata jest na tyle duzo ze da sie go gdzies tam jakos od biedy upchnac. Odpowiedz Link
lolyta Re: Tak troche podsumowujac - male odreagowanie 19.09.08, 06:33 > Wiara w kreacjonizm i w spiskowa teorie 9/11 to jedno i to samo. W jednym i > drugim przypadku niezbedne jest zatajanie faktow i czepianie sie drobnych > niescislosci w celu wywarcia wrazenia ze cos z teoria jest nie tak. Z drobna roznica. A wlasciwie gruba. Kreacjonizm to wymysl, ALE nie jest to prawda jednej grupki ludzi vs prawda drugiej grupki ludzi, jak w wypadku 911. I w zwiazku z tym w tej sprawie nie ma zadnych dowodow, ani prawdziwych, ani falszywych. Na nic. > Spedzilem duzo czasu przegladajac wszelkie spiskowe teorie 9/11 i nie znalazlem > ZADNEGO dowodu ktory by nie byl bezczelnie sfalszowany. ja tam nie spedzalam, bo i bez spedzania golym okiem widac bezczelnie sfalszowane dowody drugiej strony (bron rasowego mazenia), ktora strasznie parla do wojny, ktora jakoby terrorysci zadeklarowali swoim atakiem. Zatem mamy sfalszowane dowody vs sfalszowane dowody, a Ameryka sie "tylko broni". Nie mowie, ze wierze w jakakolwiek przedstawiona teorie spiskowa. Mowie, ze nie wierze w oficjalna. Ani w kreacjonizm. Widzisz roznice? Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: Tak troche podsumowujac - male odreagowanie 19.09.08, 14:31 > Kreacjonizm to wymysl, ALE nie jest to prawda jednej grupki ludzi vs prawda > drugiej grupki ludzi, jak w wypadku 911. I w zwiazku z tym w tej sprawie nie ma > zadnych dowodow, ani prawdziwych, ani falszywych. Na nic. Nie ma dowodow dla idiotow ktorzy zyja w zaklamaniu i NIE CHCA obejrzec zdjec, filmow, przeczytac zeznan swiadkow itp. Cala teoria spiskowa 9/11 oparta jest na klamstwach, zatajaniu prawdy, przeinaczaniu faktow i lapaniu sie szczegolow. Gdybys zechciala spokojnie przeczytac linki ktore wczesniej podalem (ja Twoje WSZYSTKIE przejrzalem) to byc oczy otworzyla i przestala pisac glupoty. Odpowiedz Link
lolyta Marek, kurwa, idzzde wytrzezwiej alboco zanim cos 19.09.08, 15:32 napiszesz > Gdybys zechciala spokojnie przeczytac linki ktore wczesniej podalem (ja Twoje > WSZYSTKIE przejrzalem) to byc oczy otworzyla i przestala pisac glupoty. NIE zalaczylam ZADNEGO linka. Wiec jesli jestes w stanei czytac tresc nieistneijacych linkow, to zastanawiam sie, czy tak samo czytasz te inne niezbite dowody :) Odpowiedz Link
lolyta Nie no, musze o to dopytac dokladnie: 19.09.08, 06:37 > Wiara w kreacjonizm i w spiskowa teorie 9/11 to jedno i to samo. W jednym i > drugim przypadku niezbedne jest zatajanie faktow i czepianie sie drobnych > niescislosci Jakiez to fakty zostaly ZATAJONE przez kreacjonistow? (nie mylic z negowaniem ich) Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: Nie no, musze o to dopytac dokladnie: 19.09.08, 14:29 www.sciam.com/article.cfm?id=15-answers-to-creationist Przyklad: 13. Evolutionists cannot point to any transitional fossils--creatures that are half reptile and half bird, for instance. Actually, paleontologists know of many detailed examples of fossils intermediate in form between various taxonomic groups. Tak samo jak w przypadku 9/11 cala idea opiera sie na klamaniu w zywe oczy i przeinaczaniu/zatajaniu faktow P.S. Watykan wczoraj oficjalnie oglosil ze kreacjonizm jest nonsensem i ze wiara jest kompatybilna z ewolucja a biblii nie nalezy brac doslownie. www.foxnews.com/story/0,2933,424942,00.html Odpowiedz Link
lolyta Re: Nie no, musze o to dopytac dokladnie: 19.09.08, 15:25 > Actually, paleontologists know of many detailed examples of fossils intermediat > e > in form between various taxonomic groups. pytalam o zatajanie, nie negowanie. jesli neguja cos, co jest skadinad wiadome, to to nie ma nic wspolnego z zatajaniem, IMO, tylko z naiwnoscia :) Odpowiedz Link
rhodeisland Re: 9/11 16.09.08, 23:12 W historii swiata bylo wiele nie do konca wyjasnionych wydarzen. Ludzie tacy jak marek uparcie trzymaja sie pewnej wersji i beda nazywac wszystkie inne "teoriami spiskowymi". Prawda czasem moze byc posrodku. Bardzo latwo jest zakrzyczec glosy sceptykow nazywajac ich "oszolomami". Czy marek moze zalaczyc jakikolwiek link, oprocz tego jednego, na ktorym malo co widac, samolotu uderzajacego w budynek, ktory ma mnostwo kamer? Gdzie nagranie z czarnej skrzynki samolotu, ktorego stery rzekomo opanowali pasazerowie? Nie ma nic do ukrycia, to dlaczego nie znamy calej prawdy? Tylko chronienie uczuc rodzin ofiar jest wytlumaczeniem. Odpowiedz Link
moniamm Re: 9/11 16.09.08, 23:57 RI :) dzieki :) Wlasnie Marku nie masz jakiegos linka do informacji z odczytanych czarnych skrzynek ze wszystkich samolotow? bo skoro przetrwaly fragmenty Id, paszportow porywaczy a nawet kawalek arabskiej chusty(???), to czemu nie mialyby sie zachowac czarne skrzynki :). Odpowiedz Link
rhodeisland Re: 9/11 17.09.08, 00:47 Mnie chodzilo o ten jeden samolot, ktory z zaden budynek nie uderzyl, wiec skrzynka powinna przetrwac. Wiadomo, jakie spekulacje sa na temat tego dlaczego ten samolot spadl i moze lepiej nie znac prawdy. Czasem niepewnosc jest lepsza od prawdy. Niby jej chcemy, ale gdy ja poznajemy, to zalujemy, ze ja znamy. Nie wiem, co myslec, nie jestem rodzina ofiar, nie wiem, czy bedac nia chcialabym wiedziec, co naprawde sie stalo. Odpowiedz Link
zyta2003 Re: 9/11 17.09.08, 00:28 I to jest klasyczny przyklad wiary... tym razem w bzdety 9/11. Zawsze tak jest - dla jednych mazaje na szybie to slady po windexie, a dla drugich to ukazanie sie na szybie Matki Boskiej. I nikt nikogo nie przekona. Dzieki porownaniu ostatnich fotografii z Rosji z pensylwanska problem ostatniego samolotu forumowiczki rozwiazaly, tak jak poprzednich trzech. A ja pytam juz nie wiem ktory raz - jesli nie terrorysci z AlQ (co ich podstawiono do raportu - dla zmylenie spoleczenstwa), to kogo sugerujecie mile panie, ze za tym stoi? Bo na razie to bawicie sie "w wiem, ale nie powiem" Odpowiedz Link
rhodeisland zyto 17.09.08, 00:50 Dziwi Cie ta ostroznosc? Niechec napisania, co sie mysli? Odpowiedz Link
ladybug Re: zyto 17.09.08, 01:39 No, RI chyba wie najlepiej jak mozna na naszym forum oberwac po dupsku za glosne wyrazanie swoich opinii. Nie wiele w sumie trzeba, zeby uslyszec zlosliwy komentarz (watek o chrzcie). To wszystko droga RI dlatego, ze na naszym forum przewazaja praworzadni, oswieceni, wolnomyslacy Polacy. Ci Polacy nigdy sie nie myla, wszystko wiedza najlepiej i znaja wszystkie prawdy Wszechswiata. Odpowiedz Link
rhodeisland ladybug 17.09.08, 01:55 Nie odczulam nigdy, ze "obrywam po dupsku" na forum, zreszt nie o to mi chodzilo. Wiadomo, ze to, co tu piszemy, moze przeczytac kazdy. Odpowiedz Link
edytkus Re: zyto 17.09.08, 05:13 >> To wszystko droga RI dlatego, ze na naszym forum przewazaja praworzadni, > oswieceni, wolnomyslacy Polacy. Ci Polacy nigdy sie nie myla, wszystko wiedza > najlepiej i znaja wszystkie prawdy Wszechswiata. fajne te forum, nie? elitarne takie LOL Odpowiedz Link
ladybug Re: zyto 17.09.08, 13:11 edytkus napisała: > > fajne te forum, nie? elitarne takie LOL > No, niestety coraz bardziej nie. Odpowiedz Link
pan_berbelek Re: 9/11 17.09.08, 02:24 zyta2003 napisała: > I to jest klasyczny przyklad wiary... tym razem w bzdety 9/11. > Zawsze tak jest - dla jednych mazaje na szybie to slady po windexie, > a dla drugich to ukazanie sie na szybie Matki Boskiej. I nikt nikogo > nie przekona. Klasyczny przyklad wiary..hmm... jednym slowem wiara jest z gruntu glupota, zabobonem i czyms zaslugujacym na potepienie. Nie ma Matki Boskiej, nie ma spiskow, nie ma generalnie niczego, czego nie mozna dotkanac, pomacac, polizac. Jestesmy tylko MY, zawieszeni w pustce demiurgowie, wladcy zycia i smierci. Mysle, ze ludzie wyglaszajacy opinie pt."Ja nie wierze w nic" po prostu klamia. Myslac w ten sposob mozna zanegowac wszystko i wszystkich, zanegowac istnienie czegokolwiek przed nami i po nas, a czlowieka zostawic jako ta malpe egzystujaca na rubiezach czarnej dziury, uporczywie rzujaca wlasny ogon, ktora z niczego sie wziela, w nic przepadnie, rozplynie sie w niczym jak slad lodzi po wodzie. Odpowiedz Link
zyta2003 Re: 9/11 17.09.08, 04:23 No wlasnie, ja obrywam "po dupsku", ale nie boje sie pisac, to co mysle. To dlaczego nie moga inne osoby ujawnic, kto sie na podstawie opracowan, z ktorymi sie zapoznaly, kryje sie za 9/11? Brak odwagi cywilnej, czy delikatne d....o? Pan berbelek . Uprzejmie prosze o nieprawienie mi kazan. Rownie dobrze moge napisac odwrotnie - do pana, ze jesli ktos wierzy - to klamie i ma braki w osobowosci. To by byla obraza!!, a mnie sie nie obrazilo? Odpowiedz Link
iamhotep Re: 9/11 - celny plakat 17.09.08, 17:01 gdy sie przez chwile pomysli o glebokich zmianach jakie zaistnialy w tym panstwie pod pretekstem 9/11, wladza ponad prawem, legalizaja tortur, tajne wiezienia, legalizacja nielegalnych podsluchow ..... Nikomu nie przypomina to innej epoki w innym miejscu? 1.bp.blogspot.com/_0wRJjXvyZ1I/SMmRBEkBrvI/AAAAAAAAB_U/JHior4pjCO0/s1600-h/WTC_Constitution_+Bush.jpg driftglass.blogspot.com/2008/09/on-that-day.html Odpowiedz Link
lolyta Re: 9/11 17.09.08, 19:07 zyta2003 napisała: > No wlasnie, ja obrywam "po dupsku", ale nie boje sie pisac, to co > mysle. To dlaczego nie moga inne osoby ujawnic, kto sie na podstawie > opracowan, z ktorymi sie zapoznaly, kryje sie za 9/11? Brak odwagi > cywilnej, czy delikatne d....o? Zyta :) mozna sobie pisac, co sie MYSLI. Za to nic nie grozi, oprocz moze kasliwych komentarzy. A co bylo naprawde.... no ci, co WIEDZA, jak sie wersja oficjalna ma do prawdziwej (jesli istnieje prawdziwa i obiektywna, w co watpie - jesli juz, ujrzy swiatlo dzienne za nie mniej niz 50 lat a badacze beda sie i tak speirac w nieskonczonosc, w zaleznosci od tego, jakie dokumenty zostana odkryte), nie puszcza pary z ust, bo i najpewneij nei moga. Zadnego kurde spisku w tym nie ma. Gdybym ja rzadzila panstwem, tfu, swiatem, i byla odpowiedzialana za potencjalne wywolanie trzeciej wojny swiatowej, tez bym calej prawdy (kto wiedzial, kto mogl zapobiec, kto sparzyl, co zostalo zlekcewanone, kto SKORZYSTAL na tej sytuacji) nei oglosila publicznie. Przy czym niewykluczone, ze czesc prawdy bym ukryla ze zdrowego rozsadku, czesc ze strachu o to, co ona moze wywolac, a czesc, bo za jej ujawnienie spotkalby mnie lub moich bliskich "nieszczesliwy wypadek". A teorie spiskowe sama bym karmila, zeby zamacic ludziom w glowach i zeby - mneij wiecej taka metoda, jak w Annie Kareninie udupiono jej meza w parlamencie - dzieki przeciwstawianiu historii oczywistym absurdom "moja prawda" wydala sie "prawdziwsza" tak zwanym rozsadnym ludziom, ktorym sie wysdaje, ze daleko im od oszolomow. Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: 9/11 17.09.08, 21:32 Na szczescie Ty nie rzadzisz panstwem :) A wracajac do glownego tematu, to polecam: www.skeptic.com/eskeptic/08-06-04.html screwloosechange.blogspot.com/ debunking911.com/ www.loosechangeguide.com/LooseChangeGuide.html Odpowiedz Link
lolyta Re: 9/11 18.09.08, 05:19 no fajny bonmot wymodziles, ale chyba nie wmowisz nikomu, ze wladcy mocarstw podaja ludowi cala prawde na tacy, albo wystarczajaca ilosc rzetelnego info, bez zadnych przeklaman, zeby kazdy sam mogl dociec calej prawdy. Po prostu taki poglad jest jeszcze bardziej naiwny niz wiara w kreacjonizm. Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: 9/11 18.09.08, 16:26 Nie, calej prawdy nie wiemy (bo w koncu po co bylyby dokumenty "top secret"?). Ale nie zmienia to faktu ze poza paroma krajami gdzie rzadza dyktatorzy i wolnosc slowa jest ograniczona, w reszcie wszystkie brzydkie pomysly rzadu wczesniej czy pozniej wychodza na jaw. Zwykle wczesniej. I konczy sie to jak z Nixonem. Odpowiedz Link
inletka Re: 9/11 18.09.08, 16:31 marekatlanta71 napisał: > Ale nie zmienia to faktu ze poza paroma krajami gdzie rzadza dyktatorzy i > wolnosc slowa jest ograniczona, w reszcie wszystkie brzydkie pomysly rzadu > wczesniej czy pozniej wychodza na jaw. Zwykle wczesniej. I konczy sie to jak z > Nixonem. Czyli nie pozostaje nam nic innego tylko cierpliwie czekac! Odpowiedz Link
lolyta co do tych linkow... 18.09.08, 05:21 ze tak z gory zapytam, czy sa w podobnym stopniu "rzetelne", "obiektywne" i "pozbawione" manipulacji i oszolomstwa, co "God's Delusion" (a przynajmniej pierwsze dwadziescia minut, ktore jasno wskazywaly, ze reszty nie ma sensu ogladac)? Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: co do tych linkow... 18.09.08, 16:22 Dokladnie takie same. Jezlei zrezygnowalas z ogladania God's Delusion, to nawet tam nie zagladaj. Zyj w swoim wyimaginowanym swiecie spiskow i jednorozcow :) Odpowiedz Link
lolyta Re: co do tych linkow... 19.09.08, 06:42 > Zyj w swoim wyimaginowanym swiecie spiskow i jednorozcow :) oslabiasz mnie chlopie. Gdzie ja pisalam cos o spiskach? Pisalam cos o dokumentach, ktore sa top secret, w zwiazku z tym nawet mi sie nie chce domyslac prawdy, bo nie jestem do nich dopuszczona, ale za paredziesiat lat badacze sie do nich dorwa. Na co miszczu logiki marek mi cos bredzi o jednorozcach, przy czym opowiada o dokumentach top secret, ktore przedzej czy pozniej beda odtajnione. I wierzy w czysta i uczciwa wladze. No jak to ostatnio moj ulubiony host radiowy powiedzial, predzej uwierzy w srajacego kwiatkami jednorozca. Z tego wynika, ze Tobie sie on ma pierwszemu szanse ukazac. Zaprawde, do ta wybitnej umyslowosci God's delusion moze przemawiac. (nie wiem, co sie Dawkinsowi na mozg rzucilo, bo pozostale ksiazki mial OK). Odpowiedz Link
rhodeisland Re: 9/11 17.09.08, 20:03 Zyto, a ja nie jestem tak naiwna by wierzyc, ze powinnam pisac wszystko, co mi do glowy przyjdzie. Nie myslisz tez chyba, ze wszystkie osoby tu piszace, czasem prowokujace do deklarowania naszych pogladow, maja niewinne intencje. Skad wiesz, kim sa ci ludzie? Twoja sprawa, zyto, co piszesz, czy mowisz w realu. Ostroznosci nigdy nie zaszkodzi. Zawsze lepiej wiecej sluchac, co inni maja do powiedzenia, niz mowic. Odpowiedz Link
inletka Re: 9/11 17.09.08, 23:21 Czego to sie bac? Przypuszczalnie nie pracujemy dla rzadu wiec zadnej tajemnicy nie zdradzamy jedynie wyrazamy nasze poglady i przypuszczenia. Ja powiedzialam co mysle tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11918&w=84537467&a=84621962 i nadal tak mysle i poki co nikt mnie nie przekonal jeszcze bym myslala innaczej. Lolyta madrze gadasz. Odpowiedz Link
rhodeisland "nikt mnie nie przekona" 18.09.08, 04:58 Nie mozna dyskutowac z ludzmi uzywajacych takiego argumentu. Z gory zamykaja sie na odmienne poglady. Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: "nikt mnie nie przekona" 18.09.08, 16:28 Podobno takie stwierdzenia pozwalaja na blyskawiczne znalezienie gornego poziomi IQ danej osoby. To nie zart i nie zlosliwosc - byl o tym ciekawy artykul w jednym z naukowych czasopism. Odpowiedz Link
rhodeisland Na czym oparte sa testy IQ 20.09.08, 04:57 Na matematyce, wiec osoba, ktora w tej dziedzinie kuleje jest glupia? Odpowiedz Link
pan_berbelek Re: 9/11 18.09.08, 01:33 Nie prawie Pani kazan, daleko mi do tego i na pewno nie mialem zamiaru Pani pouczac. Z drugiej strony bardzo latwo wyprowadzic Pania z rownowagi, ale mimo wszystko zdania nie zmienie i uwazac nadal bede, ze ktos kto mowi "nie wierze" nie mowi prawdy, a traktowanie wiary w kategoriach "glupota", "bzdury", "zabobony" uwazam za co najmniej naiwne. Odpowiedz Link
rhodeisland Imagine John'a Lennona No religion 18.09.08, 04:56 A ja mysle, jak m.in. John Lennon, ze swiat bylby o wiele lepszy bez religii. www.youtube.com/watch?v=-b7qaSxuZUg Odpowiedz Link
inletka Re: Imagine John'a Lennona No religion 18.09.08, 16:19 > A ja mysle, jak m.in. John Lennon, ze swiat bylby o wiele lepszy bez > religii No tak ale on juz nie zyje. I umarl przedwczesnie. Ciekawe czy teraz mysli tak samo? Moze Yoko ma jakies wiadomosci od niego czy zmienil sie mu poglad na to? Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: Imagine John'a Lennona No religion 18.09.08, 16:21 > Ciekawe czy teraz mysli tak samo? Tak z ciekawosci - w jaki sposob Lennon ma myslec jezeli nie zyje? Odpowiedz Link
inletka Re: Imagine John'a Lennona No religion 18.09.08, 16:27 > Tak z ciekawosci - w jaki sposob Lennon ma myslec jezeli nie zyje? Logiczne. W zaswiatach. Ja wierze ze mysli i wysyla znaki znajomym.:) Przeciez oni nas caly czas obserwuja tam z gory. Dla klarownosci: Ja zartowalam. Jest mi wesolo! Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: Imagine John'a Lennona No religion 18.09.08, 16:29 inletka napisała: > Dla klarownosci: Ja zartowalam. Jest mi wesolo! Uff, bo myslalem ze w duchy wierzysz i dyskusja nam juz kompletnie z 9/11 na zabobony zejdzie :) Odpowiedz Link
inletka Re: Imagine John'a Lennona No religion 18.09.08, 16:42 > Uff, bo myslalem ze w duchy wierzysz i dyskusja nam juz kompletnie z 9/11 na > zabobony zejdzie :) Zabobony, nie zabobony ale pilnuje sie rano by nie wstawac lewa noga z lozka. Poki co sie sprawdza. Dzisiaj wstalam jak zwykle prawa i co? I wszystko uklada sie dobrze. Puk! puk! Odpowiedz Link
rhodeisland Dlaczego mialby myslec inaczej 19.09.08, 00:35 Nadal religia jest zrodlem zla. Wojen, przemocy, odbierania ludziom praw. Sprobuj dyskutowac z osoba nie myslaca samodzielnie, ale cytujaca Bible, czy inne "Pismo Swiete" albo nauki swojej religii. Odpowiedz Link
lolyta Re: Dlaczego mialby myslec inaczej 19.09.08, 06:44 rhodeisland napisała: > Nadal religia jest zrodlem zla. Wojen, przemocy, odbierania ludziom > praw. Sprobuj dyskutowac z osoba nie myslaca samodzielnie, ale > cytujaca Bible, czy inne "Pismo Swiete" albo nauki swojej religii. Przeciez to tak samo niemozliwe, jak dyskutowanie z markiem, mimo, ze on niereligijny i zaslanie sie pismami nieswietymi zamiast Biblia, ale w sumie na jedno wychodzi :)))) Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: Dlaczego mialby myslec inaczej 19.09.08, 14:34 Czyli jednak zauwazylas ze ja mam dowody na wszystko co pisze, a Twoje teorie oparte sa o jedno zalozenie ktore nie poparte jest zadnymi dowodami - "istnieje super tajny spisek". I tak jak z bogiem dowodem na jego istnienie jest brak dowodow. Im bardziej wszystko ma sens tym bardziej wierzysz w spiskowa teorie swiata i tym bardziej podziwiasz rzad za tak idealne oszukiwanie wszystkich. Oprocz Ciebie, ktora przejrzalas to na wylot... Odpowiedz Link
lolyta Re: Dlaczego mialby myslec inaczej 19.09.08, 15:29 Nie. Zauwazylam, ze piszesz to samo, co ja, tylko swoje wywody nazywasz zdrowym rozsadkiem, a moje teoria spiskowa, mimo, ze pare razy napisalam, ze spisek mam w dupie i w ogole nie dociekam, czy jakis byl. Po prostu jestem przekonana, calkiem tak samo, jak ty, ze sa jakies informacje, tore jeszcze dlugo swiatla dziennego nei ujrza i wydaje mi sie to naturalna koleja rzeczy, a nei spiskiem. Marek, jak dla mnei EOT, bo czytasz to, co chcesz wyczytac, albo podkladasz se cudze posty pod moja osobe, a nie to, co ja pisze. Jest to cokolwiek bez sensu i szkoda mi dnia na takie pierdolenie. Odpowiedz Link
inletka Re: Dlaczego mialby myslec inaczej 19.09.08, 16:22 lolyta napisała: "Jest to cokolwiek bez sensu i szkoda mi dnia na takie pierdolenie." Popieram i stwierdzam ze mezczyzni sa strasznie zacietrzewieni. Jak cos nie jest po ich mysli czy ktos wyraza poglady nie takie jak oni maja to siegaja do broni jaka jest wyzywanie od idiotow czy glupich albo podawanie zrodel na popacie swoich ideologi calkowicie niewiarygodnych. Od siebie dodam ze podawanie FAXnews to jest tak jak podawanie "faktow" z Gazety Wyborczej czy kiedys z Trybuny Ludu. FAX zblaznil sie wielokrotnie w podawaniu swoich "faktow" co jest dla mnie dowodem ze skoro napisali tak to jest dokladnie odwrotnie. I tym takze koncze bo mnie tez jest szkoda dnia na takie pierdolenie. Ufff, bede musiala sie wyspowiadac. Odpowiedz Link