agniesia82 04.01.12, 13:53 mam kilka rachunkow oplacanych w ten sposob. czy jest mozliwosc skancelowania direct debetow i placenia tych rachunkow gotowka?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jofin Re: direct debety 04.01.12, 14:16 Oczywiscie. Przeciez tu chodzi o Twoje pieniadze i Ty nimi rozporzadzasz jak chcesz. Jesli masz dostep do konta on-line, to niektore konta maja takie ustawienia, ze ze sama mozesz zdjac debet logujac sie do tego konta. Czasem jest tak,z e trzeba zadzwonic do swego banku i poprosic o zdjecie tych DD. Poza tym masz tez opcje taka, ze kontaktujesz sie z instutucja, ktora pobiera ten comiesieczny DD i prosisz by zdjeli ci ten DD, ze chcesz placic na biezaco. Ja wlasnie musze tak zrobic ze Skyem, na ktory mam ustawiony DD. Od sierpnia oplata mi sie prawie podwoila i to bez zadnej wczesniejszej informacji na ten temat. Odpowiedz Link
karolajna83g Re: direct debety 04.01.12, 16:44 Z tego, cow iem, w tym dziwnym kraju płąci się za prawie wszystko DD. ALE: Moja kolezanka będąc w ciąży, dzwoniła gdzieśtam, bo chciała cośtam i powiedziała, że jak nie będzie miała DD to podpisze umowę na dany produkt. Jeśli ma to być DD to pójdzie do konkurencji. Chodziło jej chyba o telefon w Orange na abonament i z tego, co wiem, zgodzili się. Ja chyba nie mam takiej siły przekonywania, żeby nie płacić niektórych rachunków poprzez DD a bardzo bym chciała dostać rachunek, z którym idę sobie poprostu na pocztę i płącę- KIEDY CHCĘ. I chyba o to wszystkim firmom chodzi- chcą mieć pieniądze na czas. Obecnie płącę poprzez DD za Tv Licence, siłownię, paypal (oczywista oczywistość), SKY. Właśnie- co ze SKY- da sie to jakoś zrobić, żeby przysyłali rachunki? Odpowiedz Link
glasscraft Re: direct debety 04.01.12, 16:49 karolajna83g napisała: > I chyba o to wszystkim firmom chodzi- chcą mieć pieniądze na czas. I wlasnie dlatego wola pobierac oplaty DD, bo wtedy maja na czas. A nie wtedy, kiedy uzytkownikowi sie albo przypomni, albo bedzie chcialo na poczte pojsc i zaplacic. Mniejsze koszty administracyjne przy DD... chyba, ze wolalabyc wiecej placic i miec satysfakcje, ze na poczte poszlas z pieniedzmi :-) Odpowiedz Link
jofin Re: direct debety 04.01.12, 17:42 Dzisiaj walsnie zdejlam DD ze swego konta bez zadnych problemow. Aze Sky i tak mam ochote zrezygnowac, bo to zdzierstwo pieniedzy jest. Wiele rachunkow place bez DD. W zasadzie prawie wszystko mozna placic gotowka. tylko fakt, ze jak masz DD, to firmy daja ci jakies minimalne upusty. Ale tak jak w przypadku w/w Skya sobie tym niezle w inny sposob nadrabiaja. Gdyby przysylali normalne rachunki, pewnie bym wczesniej zdecydowala sie na rezygnacje. Poza tym wiele rachunkow mozesz placic telefonicznie karta debetowa albo kredytowa, czy tez on-line. Ja zdecydowanie wole te forme platnosci, bo wtedy mam wiekszy nadzor i kontrole nad swymi finansami. Odpowiedz Link
karolajna83g Re: direct debety 04.01.12, 19:09 A co masz ze SKY, że masz takie wysokie rachunki? Odpowiedz Link
karolajna83g Re: direct debety 04.01.12, 19:11 Sorki Glasscraft, ale 2-3 dni poślizgu nie spowoduje, że rachunek będzie wyższy. Gotówka też nie lubię płacić. Odpowiedz Link
glasscraft Re: direct debety 04.01.12, 19:18 Chcesz sie zalozyc? Jak zaczniesz byc dwa/trzy dni regularnie poslizgnieta, to sie moze okazac, ze komukolwiek sie poslizgasz dowali Ci kare za opoznione oplaty. Chociaz bardziej chodzilo mi o to, ze dla firmy tansze jest uzywanie DD do pobierania oplat, bo nie trzeba ich manualnie "dolaczyc" do klienta. Wiec mniej ludzi musi obslugiwac ksiegowosc - myslisz, ze jezeli firma X, ktora dostarcza Ci prad bedzie musiala zatrudnic dodatkowe 1000 osob, bo klienci zdecyduja sie na platnosci na poczcie, to sama polknie koszt tych dodatkowch pracownikow? Odpowiedz Link
glasscraft Re: direct debety 04.01.12, 19:25 P.S. Jezeli gotowka tez nie lubisz placic, to jaki jest sens pojscia na poczte, po to zeby karta zaplacic za jeden rachunek w poniedzialek, za dwa inne w czwartek i kolejne trzy za kilka dni w nastepnym tygodniu? Kazda firma, ktora sciaga platnosci DD ma obowiazek poinformowania klienta na conajmniej 14 dni przed nalezna platnoscia (jezeli zgodzilo sie na bezpapierowy obrot, to moze byc to mail), jezeli zmieniaja ja o min £1. Jezeli tego nie robia, to mozesz to zglosic do BACS, ktore kontroluje sciaganie pieniedzy uzywajac DD. A argumentu, ze placi sie za cos za duzo, bo placi sie przez DD, to dla mnie bzdura - jezeli co miesiac schodzi z konta ta sama suma pieniedzy (akurat Sky co miesiac oplat nie podnosi) i nie podoba nam sie ta kwota, to DD mozna uniewaznic w banku i zmienic dostawce uslug. Odpowiedz Link
karolajna83g Re: direct debety 04.01.12, 20:03 A taki jest sens, że idę na pocztę lub do Kołapa wtedy i tylko wtedy, kiedy mam odpowiednią kwotę na koncie a nie wtedy, gdy firma "zażyczy" sobie płatności. Nie mówię to o poślizgu kilkutygodniowym a kilkudniowym a sama chyba wiesz, że płacąc prze agencję pieniądze są na koncie nie od razu tylko również..z poślizgiem. Na prawdę nigdy, przenigdy nie zdarzyło mi sie otrzymac upomnienia za coś, co było zapłacone w późniejszym terminie. Nie chciałabym, aby zdarzyła mi sie taka "okazja", że jakaś firma ściągnie mi pieniądze poprzez DD, przy czym będę miała debet. Nie bądź taka święta, bo nie uwierzę w to, że wszystko zawsze płacisz na czas. Odpowiedz Link
glasscraft Re: direct debety 04.01.12, 20:09 Po pierwsze, jak podpisujesz DD, to z reguly ma sie opcje, ktorego dnia w miesiacu chce sie placic. Po drugie - to owszem, tak wlasnie swieta jestem, ze wszystko place na czas (bo wszystkie moje rachunki sa wlasnie sciagane przez DD, przy czym wiem dokladnie kiedy i ile) i debet na koncie jakos do tej pory mi sie nie przydarzyl. Nie dlatego, ze tarzam sie w jakiejs nieprzytomnej mamonie, tylko dlatego, ze moje finanse sa dosyc dobrze zorganizowane i kontrolowane - DD, czy nie. Czy ze mnie to swieta czyni - nie wiem, ale wstydzic sie tego, ze jestem dobrze zorganizowana nie mam zamiaru. Odpowiedz Link
karolajna83g Re: direct debety 04.01.12, 21:10 Ja tez jestem dobrze zorganizowana i nigdy nie miałam opcji, którego dnia w miesiącu mogę płacić. Przez to właśnie, że płacę, kiedy chcę, kontroluję swoje rachunki, nie sądzisz? Odpowiedz Link
glasscraft Re: direct debety 04.01.12, 21:21 Karola, nie mam najmniejszego zamiaru pouczac ani Ciebie, ani nikogo innego jak kontrolowac wlasne finanse, ale po prostu dla mnie DD sa ulatwieniem zycia, bo gdybym miala na poczte latac i placic, to pewnie ciagle bym sie spozniala, bo pracuje caly dzien, a poczty maja to do siebie, ze otwieraja sie o 9 i zamykaja zanim ja wyjde z pracy. Poza tym, skoro ktos za mnie naciska guzik i nie wysyla mi wiecej papierow, ktore i tak skoncza w piecu :-), to chyba tylko lepiej. Dla mnie przynajmniej. Poza tym, do mnie nie przemawiaja argumenty pt placa mi dwudziestego, w zwiazku z tym nie moge sama placic DD 18-tego. Bo skoro wiadomo, ze 18 tego beda sciagac £50 za prad, to wlasnie wlasna kontrola finansow powinna spowodowac, ze na koncie powinno byc £50, zeby na prad bylo. Odpowiedz Link
karolajna83g Re: direct debety 04.01.12, 21:50 Bardzo dobrze Cię rozumiem, ale w tym momencie życia jestem na takim etapie, że DD jest dla mnie jak ogień...i wolę płącić wtedy, kiedy mam kasiorkę na koncie. I tyle. Odpowiedz Link
agniesia82 Re: direct debety 04.01.12, 22:31 generalnie, to chodzi o to, ze mam chwilowy kryzys i wsplywy na moje konto pojawiaja sie nieregularlnie, a stare dd mialam ustawiane wlasnie pod wyplate :P a nie chce, aby za jakis niesicagniety dd pobieralo mi kare [dd na wysokosc 15f a kara 8f...], bo przynajmniej do kwietnia moja sytuacja finansowa sie nie zmieni. tyle w temacie, dziekuje za dyskusje :) Odpowiedz Link
gosia7813 Re: direct debety 04.01.12, 22:51 Tez nie wyobrazam sobie zycia bez dd. Nigdy to nie bylo dla mnie problemem, a pieniadze zawsze mam jakies na koncie, a nawet jak cos sie zdazy i jest malo to jest przeciez overdraft. Rachunki swoje kontroluje bo co miesiac wchodze na strone oranga czy skya i widze jak sprawa wyglada i tyle. A pozostale oplaty mam stale, wiec tu zadnej niespodzianki nie ma. Odpowiedz Link
edzior1 Re: direct debety 04.01.12, 18:52 i chwala za DD , Jakbym miala co miesiac pamietac o rachunkach chybabym zwariowala! ja mam DD na absolutnie wszystko, oprocz splat kart kredytowych gdzie place tyle ile chce (czesc albo calosc) Odpowiedz Link
mrs.t Re: direct debety 04.01.12, 21:30 Dziwnym kraju? Bogu dzieki za dd i ze nie musze pamietac o rachunkach!. Odpowiedz Link
benignusia Re: direct debety 04.01.12, 23:12 o to właśnie!!mam rozpisane kiedy co bierze,i z głowy.Niechce mi się latać z dzieckiem na poczte,stać w kolejkach itd.Uwielbiam opcje DD bo mam ustawione wszytko pod tygodniowe wypłaty :) Odpowiedz Link
kaka-llina Re: direct debety 05.01.12, 02:37 Mnie DD denerwuje! Czasami praktyczny bardzo (mam tv license, paypal i skype) to małe kwoty i luz! Ale jak miałam pełen pakiet virgin to bywało około 60 funtów no i nie zawsze było na koncie.. Virgin płaciłam normalnie w "kołopie" ale doliczali mi za to 5 funtów miesięcznie! Teraz przeszłam na opcje sam internet (jakieś 20 funtów) dam radę DD. Mój problem polega na tym , że my dostajemy (mój chłop znaczy) kasę głównie gotówką (taka specyfika, takie czasy, klienci tak wolą itd...- wszystko legalnie BTW) i mi łatwiej kopnąć się do "kołopa" (1min) niż tłuc się do banku (40min), żeby kasę do banku wrzucić.... Odpowiedz Link
edzior1 Re: off topic 05.01.12, 10:46 lokalny supermarket dawniej zwany Rainbow teraz Cooperative Odpowiedz Link
georgina04 Re: direct debety 05.01.12, 18:00 DD ma niewatpliwie plus wygody i tego ze nie trzeba pamietac o placeniu. Ale ma tez wady. Jesli z jakiegokolwiek powodu ma sie jakis poslizg w finansach to nagle trzeba placic kary, czesto wyzsze niz sam rachunek. I wcale nie trzeba biegac na poczte z kazdym rachunkiem jak sie nie ma dd. Mozna sobie platnosci poustawiac w internet banking. Rachunek przychodzi, loguje sie, place- W TERMINIE. Cala operacja 5 minut. Czasem gdy dochodzi do dysputy rachunku, to masz opcje, zeby po prostu nie zaplacic. A jak masz dd, to po prostu beda sciagac bez pytania. Jak mialam problem z Tiscali to dopiero wstrzymanie przez nas placenia rachunkow spowodowalo, ze inzynier laskawie przyszedl i naprawil usterke. Wczesniej nas po prostu olewali. Inny scenariusz: W mojej bylej firmie placili wyplaty czekiem, czesto szef sie spoznial w dniu wyplaty i czeki szly dopiero nastepnego dnia, albo jak byl bank holiday to mielismy placone nawet o 2-3 dni pozniej. Tak sobie regulowal finanse w firmie!! A ja i inni pracownicy musialam sie stresowac czy pieniadze wplyna na konto na czas, czy dopadna mnie jakies kary, albo przelewac pieniadze z oszczednosci, bo mi jakis dd wypadal. Mi akurat nie podoba sie to, ze czesto nie masz opcji innej niz dd, albo ta inna opcja jest drozsza. Moj dostawca pradu i gazu bardzo utrudnia zycie jak nie chce sie placic przed dd. Wiele firm zaczelo to praktykowac, ze placi sie jakas tam stala miesieczna kwote przez DD, a potem oni odczytuja liczniki i robia wyrownania. Wystarczy jednak poczytac sobie troche w internecie, ze czesto o te wyrownania trzeba sie dopominac, niektore firmy zwlekaja nieprzyzwoicie dlugo i obracaja pieniedzmi klienta. A ja nie mam zamiaru nadplacac im pieniedzy przez rok, chce placic tylko za to co zuzywam w danym kwartale. Takze nie ma co dd gloryfikowac, bo kazdy medal ma dwie strony. Ja osobicie czesc rachunkow place przez dd a czesc przed standing orders. Wole zeby moje pieniadze dluzej polezaly na MOIM koncie oszczednosciowym, niz w banku firm :P Odpowiedz Link