Dodaj do ulubionych

eBay HELP PLEASE

01.02.12, 23:23
Dziewczyny obeznane z eBay rzuccie prosze okiem. Kupilam przedmiot ale nie podobal mi sie i za zgoda sprzedajacego, odeslalam z prosba o refund. Dostalam maila od sprzedawcy, ze prosi o anulowanie transakcji, bo chce odzyskac zwrot podatkow zaplaconych eBay i PayPal. Pomyslalam ok i bezmyslnie zaakceptowalam!!!! Idiotka no. Zwrotu jak dotad nie ma, sprzedawca sie nie odzywa - czy mam jakiekolwiek szanse na odzyskanie pieniedzy? Kwota byla duza i pluje sobie w brode az mi sie plakac chce, poniewczasie :(
Obserwuj wątek
    • drosophila.melanogaster Re: eBay HELP PLEASE 02.02.12, 08:18
      Napisz jeszcze raz do sprzedwacy,ze nie otrzymalas pieniedzy i prosisz o natychmiastowy zwrot.Sprawdz dla pewnosci paypala bo czasami pieniadze pojawiaja sie z niewielkim opoznieniem.Jesli w ciagu najblizszych dni nie dojdzie przelew to zglaszaj do ebaya.Zdaje sie,ze transakcje mozna anulowac przez paypal w ciagu 30 dni od zakupu.Nigdy tak nie robilam ale nie wydaje mi sie zeby te pieniadze przepadly,zaloguj sie na swoje konto i wejdz w pomoc.Na pewno da sie cos zrobic.
      • drosophila.melanogaster Re: eBay HELP PLEASE 02.02.12, 08:25
        Zerknelam na pay pal:

www.paypal.com/helpcenter/main.jsp?t=solutionTab&ft=homeTab&ps=&solutionId=163306&locale=en_GB&_dyncharset=UTF-8&countrycode=GB&cmd=_help&serverInstance=9014
        Sprawdz swoje konto i jesli nie da rady anulowac transakcji to napisz do paypala,zeby ci poradzili co mozna zrobic.
    • pyza_uk Re: eBay HELP PLEASE 02.02.12, 09:01
      A odeslalas 'recorded'? Bo aby otrzymac zwrot pieniedzy z paypal bedziesz musiala podac im numer nadania, inaczej ci nie oddadza, bo sprzedawca moze sie uprzec, ze nic nie dostal.
      • evelina.b Re: eBay HELP PLEASE 02.02.12, 09:26
        Dzieki dziewczyny. Tak, odeslalam Special Delivery, bo rzecz byla droga. Sprawdzalam PayPal, nie odeslala pieniedzy, po prostu ignoruje moje maile. Ja idiotka zgodzilam sie na anulowanie transakcji, przed otrzymaniem zwrotu. Zastanawiam sie jednak, czy eBay tego nie widzi, ze platnosc nie zostala mi zwrocona. Napisalam do eBay ale tez cisza. Zwariowac mozna. Nie sadze zeby mozliwe bylo wycofanie platnosci przez PayPal. Chryste, zaufalam tej osobie, bo sama bym oddala :(
        • evelina.b Re: eBay HELP PLEASE 02.02.12, 10:31
          Czy nikt nie mial podobnego problemu?
          • pyza_uk Re: eBay HELP PLEASE 02.02.12, 11:13
            Przeczytaj sobie instrukcje, jak sie za to zabrac, paypal chargeback sie to nazywa:
            www.paypal-marketing.co.uk/safetyadvice/ChargebackGuide.htm
            A czy na ebay nie mozesz otworzyc dysputy?
          • pyza_uk Re: eBay HELP PLEASE 02.02.12, 11:16
            Link bardziej jednak dla sprzedawcow, ty musisz sie skontaktowac z bankiem swoim i oni do spolki z paypal podejma dzialania majace na celu odzyskanie twoich pieniedzy.
            • yadrall Re: eBay HELP PLEASE 02.02.12, 11:25
              Ja rok temu mialam podobna sytuacje-tyle,ze sprzedawca wcale mi rzeczy nie wydal-chodzilo o samochod. Sprawe zalatwilam tak,ze otworzylam dyspute przez ebaya (albo paypala-nie pamietam dokladnie,ale obie platformy dzialaja razem). I po tym jak oni kilka razy probowali sie skontakotwac ze sprzedawca (gosciu sie nie odezwal) to poprostu oddali mi kase. Tyle,ze cala sprawa ciagnela sie chyba z miesiac,a i paypal sobie pobral oplate za przelanie pieniedzy ponownie na nasze konto bankowe.
              Duzo nerwow sie wtedy najadlam,ale kase odzyskalam. Wiec mysle,ze i Tobie sie uda.
    • miss_scary Re: eBay HELP PLEASE 02.02.12, 11:25
      Ja bym otworzyla sprawe w resolution centre, towar zwrocilas przez recorded delivery wiec nie powinno byc problemu, jesli ty ladnie prosisz a ona pieniedzy nie oddaje to nie ma na co czekac tylko do ebaya to zglaszac.
      • evelina.b Re: eBay HELP PLEASE 02.02.12, 11:39
        Wiem, Dziewczynki, tylko ze ja zgodzilam sie na anulowanie tej transakcji, przed otrzymaniem zwrotu. Jak patrzylam na moim koncie paypal, to tam przy platnosci jest dopisek cancelled. Wiec co doopa zbita? Czy to wyglada tak, ze te pieniadze sie rozplynely bo zgdzilam sie na anulowanie transakcji? To tak, jakbym tej babie dala w prezencie??

Ebay dopuscil do otworzenia dysputy, ale ze strony kupujacego jest tylko opcja przedmiot nie otrzymany, lub niezgodny z opisem. No i tej 1 nie moglam wybrac, przeszla ta 2. Dobre i to, tylko to nie jest zgodne ze stanem rzeczywistym, bo ja juz tego nie mam. Odslalam za potwierdzeniem odbioru i powinnam dostac zwrot pieniedzy. Uczciwa osoba by oddala, ta widocznie nie jest. Wiem, ze popelnilam blod, ale czy eBay tego nie widzi? Przeciez nawet w przypadku anulowania transakcji powinna byc mozliwosc odnowtowania otrzymanego, badz nie, zwrotu pieniedzy.

Pyza, myslisz, ze mialabum szanse odzyskac pieniadze poprzez interwencje w banku? Kwota byla pobrana czesciowo z konta Paypal, czesciowo bank-transfer.
    • lianis Re: eBay HELP PLEASE 02.02.12, 11:50
      ja raz kupilam i nie otrzymalam przedmiotu a sprzedajacy moje proby kontaktu zupelnie ignorowal, i z paypala otworzylam dyspute o zwrot oplaty, godzine pozniej mialam kontakt od sprzedajacego i zwrot kasy na paypala, tyle ze ja anulowalam dopiero po otrzymaniu pieniedzy.
      • evelina.b Re: eBay HELP PLEASE 02.02.12, 11:51
        no wlasnie i tu pies pogrzebany :((
    • cilke Re: eBay HELP PLEASE 02.02.12, 12:14
      evelina.b napisała:

Obawiam sie, ze nie da sie nic zrobic. Co innego gdybys anulowala transakcje po otrzymaniu pieniedzy. Mam tylko nadzieje, ze suma nie byla az tak wielka.

A watek proponuje zachowac dla innych jako ostrzezenie.

-----
      www.bobasy.co.uk - Portal dla kobiet w ciazy i mlodych mam w UK
      • evelina.b Re: eBay HELP PLEASE 02.02.12, 12:18
        Suma byla duza. Za duza, zeby zadowolic sie tylko negatywnym feedbackiem. Wiem, ze to byl blad z mojej strony, ale moze cos sie da zrobic? Probuje dodzwonic sie do Customer Support 8664953229 ale pojawia sie informacja, ze nie ma takiego numeru. rece mi opadaja, to numer od nich.
        • pyza_uk Re: eBay HELP PLEASE 02.02.12, 16:40
          Poszukaj nr do paypal na tej stronie www.saynoto0870.com/companysearch.php
          Jak juz sie polaczysz, to zeby uniknac automatycznych informacji, na kazde pytanie odpowiadaj customer services, lub cokolwiek, w koncu cie polacza z czlowiekiem :)
          Wczesniej musisz chyba wygenerowac nr ref z paypal (znajdz na ich stronie pod contact us), ale nie wiem czy to obowiazkowe. I tak jak pisalam wczesniej - zadzwon do banku przede wszystkim!
          • evelina.b Re: eBay HELP PLEASE 02.02.12, 17:12
            Dzieki, Pyza, za rade. Przejde sie do banku, zrobie co moge.
            • mamumilu Re: eBay HELP PLEASE 02.02.12, 19:12
              nie czekaj na maile z ebaya - oni maja czat live - wejdz i powiedz o co chodzi - bedziesz wiedziala na czym stoisz. Poza tym z paypala dostaniesz pieniadze bez problemu - w paypalu masz opcje zalozenia sprawy - oni tam widza dokladnie jak sie sprawy maja - pieniadze nie wrocily do Ciebie, ty masz maile, dowod odeslania i doreczenia ze strony RM. Zglos sprawe na paypalu i pieniadze bedziesz miala w expresowym tempie. No chyba, ze ktos zwinal interes i zamknal konto?
              • evelina.b Re: eBay HELP PLEASE 02.02.12, 20:02
                Dziewczynki, odzyskalam pieniadze :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
                Zglosilam sprawe do PayPal i zadzwonilam do eBay Customer Support. Przedstawilam sprawe, powiedzialam, ze mam dowod zwrocenia przesylki za potwierdzeniem odbioru do sprzedajacego i godzine pozniej dostalam zwrot pieniedzy. :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
                Boze co za ulga! I jaka nauczka na przyszlosc. Sprzedajacy tlumaczy sie awaria komputera, co wydaje mi sie mocno naciagane. Chyba boi sie negatywnego komentarza, przykre, ze dopiero teraz.

Dziekuje Wam serdecznie za pomoc i wsparcie. Mam nadzieje, ze moja historia uchroni kogos przed podobna sytuacja. Duzo nerwow mnie to kosztowalo.
                Dziekuje i pozdrawiam serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka