Dodaj do ulubionych

latanie samolotem w ok 30tc

02.03.12, 22:11
Czy jest jakas bezpieczpieczna granica latania samolotem w ciazy?
Jestem teraz w 26 tc i chcialabym jeszcze do miesiaca poleciec raz do Polski czyli w okolicach 30 tc.
Wiem ze musze zapytac lekarza czy polozna o wypelnienie papierka o zdrowej i bezproblemowej ciazy w razie czego.
Nurtuje mnie jednak pytanie czy faktycznie jest to zdrowe i nie przyspieszy na przyklad porodu, jak myslicie?
Obserwuj wątek
    • yadrall Re: latanie samolotem w ok 30tc 02.03.12, 22:45
      O to chyba musialabys zapytac lekarza albo polona.
      Ja z synkiem lecialam w okolicach 32-33tc i wszystko bylo ok,ale nikt Ci nie zagwarantuje,ze u Ciebie tez bedzie bez problemu.
      • zurekgirl Re: latanie samolotem w ok 30tc 02.03.12, 23:01
        Ja czulam sie doskonale, wiec lecialam jeszcze w 34 tygodniu, a urodzilam bardzo niespodziewanie w 37. Nie wiem, czy akurat lot mogl na to wplynac, czy to, ze z racji wczesniejszego rozpoczecia urlopu macierzynskiego postanowilam pociagiem zwiedzic wybrzeze (uwaga, wprowadzam nowa mode- po 36 tyg nie jezdzij pociagiem, bo to moze przyspieszyc porod ;)).
    • basiak36 Re: latanie samolotem w ok 30tc 03.03.12, 08:52
      Lecialam w ok 29-30 tyg do Polski, wczesniej regularnie z tytulu pracy w inne miejsca.
    • karolajna83g Re: latanie samolotem w ok 30tc 03.03.12, 15:37
      Ja leciałam do PL Wizzairem, ale tu chyba mozna do 28 tc...Niepamietam, w każdym razie zmieściłam się w "ramach", ale po powrocie, jakies 2 tyg po, urodziłam synka, który ważył 2.5kg, ciąża zakończona w 35 tygodniu.
      Lekarz kazał ciagle chodzić po pokładzie, kazał też kupic jakies rajstopy masujące...

Ale też nie jestem pewna, czy to przez lot tak wcześnie urodziłam, czy nie.
      • panixx Re: latanie samolotem w ok 30tc 04.03.12, 16:36
        Lecialam na 3 mies przed porodem i zalowalam - lot byl fatalny, duze turbulencje, panikowalam i mialam wrazenie, ze od tej hustawki urodze!
        W koncowych miesiacach po prostu potrzebowalam byc blisko domu i lekarza - takie psychiczne zabezpieczenie :)
    • andgie Re: latanie samolotem w ok 30tc 04.03.12, 17:27
      Troche z innej beczki: od ktorego momentu niemowleta moga latac samolotem? Jestem teraz w 24tc i nie planuje przyjazdu do Polski w najblizszym czasie, ale zastanawiam sie kiedy moglabym zabrac ze soba Juniora.
      • basiak36 Re: latanie samolotem w ok 30tc 04.03.12, 17:32
        andgie napisała:

> Troche z innej beczki: od ktorego momentu niemowleta moga latac samolotem? Jest
        > em teraz w 24tc i nie planuje przyjazdu do Polski w najblizszym czasie, ale zas
        > tanawiam sie kiedy moglabym zabrac ze soba Juniora.

Zwykle minimum tydzien.. moja coreczka miala 2mce.
        • andgie Re: latanie samolotem w ok 30tc 04.03.12, 18:04
          Dzieki za odpowiedz.
          • chestnutflower Re: latanie samolotem w ok 30tc 04.03.12, 21:26

Dziekuje za wszystkie opinie.
            Spytam sie poloznej i lekarza przy najblizszej okazji co o tym mysla i wtedy zadecyduje ostatecznie.
    • liley11 Re: latanie samolotem w ok 30tc 04.03.12, 23:02
      Na pewno jest roznica cisnienia, ale jaki to ma wplyw na dziecko, tego chyba nikt jeszcze nie zbadal.
      W kazdym badz razie natura nam skrzydel nie dala. Piskleta tez nia lataja.
      Ale ja w pierwszej ciazy latalam 2 razy.
      • basiak36 Re: latanie samolotem w ok 30tc 04.03.12, 23:34
        liley11 napisała:

> Na pewno jest roznica cisnienia, ale jaki to ma wplyw na dziecko, tego chyba ni
        > kt jeszcze nie zbadal.
        • liley11 Re: latanie samolotem w ok 30tc 05.03.12, 21:29
          Basiu, wspinalas sie na K2 w ciazy?;)
    • arya82 Re: latanie samolotem w ok 30tc 05.03.12, 17:19
      Tez sie wybieram w okolicach 28 tygodnia. Niestety z wlasnej glupoty naczytalam sie po internecie az za duzo i dopiero teraz sie stresuje... Polozne to chyba nie sprawdzaja za bardzo, ani nie kieruja do lekarza przed wyjazdem, by zobaczyc czy napewno ok i napisac ten list? ... Takze chyba jeszcze pojde na dodatkowa wizyte prywatnie przed samym wylotem, tak dla wlasnego spokoju.
      • pelagia_pela Re: latanie samolotem w ok 30tc 06.03.12, 08:14
        W pierwszej ciazy lecialam ostatni raz w 33 tyg. Porodu mi to niestety nie przeyspieszylo bo dziecko sie spoznilo o 16 dni :). W drugiej tez jakos pozno latalam w ciazy targajac na biodrze w chuscie moje nie chodzace jeszcze dziecko (pozno zaczela chodzic). To nie smolot wojskowy z przeciazeniami :) - nie ma sie czego bac.
        • arya82 Re: latanie samolotem w ok 30tc 06.03.12, 10:19
          > To nie smolot wojskowy z przeciazeniami :) - nie ma sie cz
          > ego bac.
          Racja, tylko czasem zdrowy rozsadek szwankuje jak sie za duzo siedzi w necie i czyta glownie o negatywnych przygodach- ale tak sobie tlumacze, ze zwykle ludzie chetniej biegna sie na forach wyzalic ze cos jest nie tak, raczej, niz podzielic tym ze wszystko bylo ok.

Choc to zupelnie co innego, to kiedys mialam taka jazde po zabiegu chirurgicznym lecialam dzien pozniej, tez sie naczytalam o komplikacjach z kosmosu i umieralam ze strachu, a bylo ok ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka