kika_80 07.03.12, 19:48 www.dailymail.co.uk/news/article-2111414/Brave-cancer-teen-hand-amputated-life-saving-operation-beaten-drunken-Eastern-European-yob-told-stop-vandalising-park-bench.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzeniee22 Re: nasi rodacy 07.03.12, 21:44 ale skad oni maja pewnosc, ze to Polacy. Szkoda mi tego chlopaka, ale nie wydaje mi sie, zeby rozumial j. polski, aby od razu twierdzic, ze to ktos z naszego kraju. Obcy akcent nie swiadczy o tym, ze to akurat nasi rodacy. Mogli to tez byc Litwini, Lotysze. Przewaznie jak cos sie dzieje to wina spada na Polakow. Wkurza mnie to. Odpowiedz Link
illegal.alien Re: nasi rodacy 07.03.12, 21:49 Heh, wlasnie dzis jestem po luznej rozmowie z moim szefem w tym temacie. Facet ma 74 lata i jest wlascicielem kancelarii prawnej, wiec sroce spod ogona nie wypadl. W budynku obok jest remont. Facet mowi do mnie 'chcialem pogadac z robotnikami, zeby sie dowiedziec kiedy skoncza, ale nikt nie mowi po angielsku. Sami Polacy. To znaczy moze to sa Litwini albo Lotysze, ale my i tak mowimy na nich Polacy' - no wiec zbieramy za pol Europy, bo co za roznica czy Polak czy Litwin. Chcial mnie wyslac, zeby z nimi pogadac i sie dowiedziec, ale w koncu zrezygnowal z tego pomyslu. Jak potrzebowali kogos, kto im przeczyta i przetlumaczy cos po rosyjsku, to tez lecieli do mnie. Podobnie z ukrainskim. Odpowiedz Link
karolina_zet Re: nasi rodacy 07.03.12, 21:53 Moj najwiekszy hit: moj szef ( chartered accountant) dzwoni do mnie i podaje mi jakies rosyjskie nazwisko i pyta czy moze przypadkiem znam - odpowiadam ze nie. On na to ze wolal sprawdzic bo kobieta z Moskwy (!!!) wyslala mu CV i moze akurat znam.... Odpowiedz Link
illegal.alien Re: nasi rodacy 07.03.12, 21:58 Haha, tez dobre! Moj szef to ma swoje rozne dziwne teorie, wiec mnie dzis nie zaskoczyl swoja opinia o Polakach & co - i tak nas lagodnie potraktowal w porownaniu do innych regionow swiata, o ktorych sie wypowiadal ;) Odpowiedz Link
gosia7813 Re: nasi rodacy 07.03.12, 22:04 karolina_zet dawno sie tak nie usmialam, dobre to bylo:D Odpowiedz Link
karolajna83g Re: nasi rodacy 08.03.12, 11:34 Karola, mogę się z Tobą jakoś na privie "spotkać"? Mam pytanie. Odpowiedz Link
ally-t Re: nasi rodacy 08.03.12, 13:21 To ja tez sie dolacze! Siedze sobie w sadzie, czekam, az zacznie sie rozprawa,na ktorej bylam tlumaczem pozwanego. Widzac, ze mam na szyi identyfikator, podchodzi do mnie pewna pani adwokat (w sprawie innej osoby, nie "mojej") i pyta, czy jestem tlumaczem tureckiego. Odpowiadam, ze nie, polskiego. Na co pani mnie pyta, czy to taka wielka roznica i czy z tureckiego tez moglabym przetlumaczyc... WTF?!?!? :) Odpowiedz Link
ewika-uk Re: nasi rodacy 07.03.12, 22:08 dla mnie dziwna sprawa,ostatnimi czasy dosc czesto zbieramy gromy za to ze jestesmy polakami,kryzys...wina polakow,szef mnie zwolnil bo nie pojawilem sie w pracy..wina polakow...obcinaja benefit ..tez ich wina;-)Wracajac do tematu, grupa 14-15 latkow(bylo ich 5),pozny wieczor,ulica idzie polak i rozmawia przez komorke(45-50 l)wraca z pracy,najpierw zaczely sie wyzwiska i rzucanie w niego kamykami,facet nie reaguje,poleciala jedna butelka w jego strone,potem druga,unika jak moze probuje sie zaslaniac,leca kamyki,nastepna butelka,butelka leci tak, ze polakowi udaje sie ja odkopnac noga,butelka trafia w glowe jednego z gowniarzy,mlody sie przewraca i lezy.Faceta przez 2 dni szuka policja,zaatakowal nastolatka ktory ma zalozone 4 szwy,i jest w slabej kondycji psychicznej,bo polakow juz jest tak duzo na ulicach ze oni boja sie wychodzic z domu;-))Po dwoch dniach sprawa zostaje wyjasniona przez pewna 75 latke z Neighborhood Watch,ktora dokladnie opisala co i jak,chlopcy w chwili obecnej zmywaja grafiti z budynkow w ramach prac spolecznych;-) Odpowiedz Link
glasscraft Re: nasi rodacy 08.03.12, 15:02 marzeniee22 napisała: > ale skad oni maja pewnosc, ze to Polacy. No czekajcie, przeciez artykul nie mowi Polacy, tylko Eastern Europeans. Wiec dlaczego my same od razu wnioskujemy, ze a) to byli Polacy, b) gazeta powiedziala, ze ty byli POlacy? Odpowiedz Link
marzeniee22 Re: nasi rodacy 08.03.12, 15:49 chocby dlatego sadza, ze to Polacy: "His outraged mum Helen said: 'Ciaran was walking home from Breaks Manor with some friends and there were some Polish guys jumping on the bench outside the library." Odpowiedz Link
glasscraft Re: nasi rodacy 08.03.12, 15:53 No wlasnie, zacytowali jego mame, po czym kazda inna wzmianka w artykule to, ze to EE a nie Polacy... nie nakrecamy sie troche na zapas? Odpowiedz Link
glasscraft Re: nasi rodacy 08.03.12, 15:56 Artykul cytuje jego matke - Polacy pojawia sie raz w tym artykule, pozostale trzy razy - Eastern European. Odpowiedz Link
marzeniee22 Re: nasi rodacy 08.03.12, 17:01 Wlasnie o to mi chodzi, ze zwykli ludzie uogolniaja i zawsze jak cos zlego to Polacy. Daily mail nie ma dowodow, zeby sadzic, ze to z Pl, wiec pewnie dlatego jest napisane , ze ktos z Europy wsch., ale Anglicy i tak "wiedza" swoje i napewno to byli nasi. Pamietam jak znajomi mi opowiadali, ze jak mieszkali w bloku to nad ich mieszkaniem i jakiegos Anglika wynajmowali flat jacys Litwnini, ktorzy ciagle imprezowali, halasowali itp. Kiedys Ci znajomi uslyszeli jak ten Anglik wyzywal ich od " fucking Polish", mimo, ze nawet nie mial pojecia jakiej byli narodowosci. Wazne, ze obcy akcent, a to sie rowna z Polakami. Ja wiem, ze nas jest tu najwiecej zspsrod innych krajow Europy wsch., ale zanim wydadza jakies osady to niech sie troche zastanowia. Odpowiedz Link
drosophila.melanogaster Re: nasi rodacy 08.03.12, 10:25 No tak bo Polska to jedyny kraj we wschodniej Europie:/Byc moze to byli Polacy,w koncu tez mamy swoje za uszami ale takie uogolnianie doprowadza mnie do szalu. Odpowiedz Link
karolinalei Re: nasi rodacy 08.03.12, 11:08 Karolina , ale mnie rozbawilas od rana to trafia do mojego zbiorku ulubionych tekstow autochtonow, czysta perelka! Odpowiedz Link
karolina_zet Re: nasi rodacy 08.03.12, 11:59 ciesze sie ze poprawilam Wam humor:)) Dodam jeszcze ze kiedys mielismy klienta z Wegier i szef byl zawiedziony ze nie rozumiem wegierskich faktur... Karolina - z ktora Karolina chcesz sie skontaktowac? Ze mna? Odpowiedz Link
karolina_zet Re: nasi rodacy 08.03.12, 17:12 jasne ze mozesz na priva - napisz na gazetowego. Odpowiedz Link
jaleo Re: nasi rodacy 08.03.12, 20:15 Z kolei dla wielu Polakow (rowniez tych mieszkajacych tutaj!) kazdy mieszkaniec Wysp Brytyjskich to Anglik, wiec co sie dziwic, ze dla Brytyjczykow kazdy Wschodni-Europejczyk z ogolona glowa to Polak. Odpowiedz Link
illegal.alien Re: nasi rodacy 08.03.12, 23:39 Zeby daleko nie szukac - w naglowku forum niby jest 'Polki w UK', a potem 'zapraszamy wszystkie matki w Anglii' - juz o tym kiedys pisalam (chyba pod starym nickiem) i zostalam zakrzyczana, ze jest dobrze i nie ma znaczenia. Odpowiedz Link
monika_i Re: nasi rodacy 08.03.12, 20:33 Moj klient, Polak urodzony i wychowany w Anglii, powiedzial mi dzisiaj po polsku, ze najchetniej chcialby za wynajmujacych miec Polakow, ale tych grzecznych. Angole tez moga byc, bo przeciez on tez jest Angol :) Odpowiedz Link