Dodaj do ulubionych

ortodonta dla dziecka

10.03.12, 01:01
witam, moja corka ma 7 lat i 4 zeby stale, niestety bardzo krzywe
w przyszlym tyg wybieramy sie do dentysty i chce zapytac o mozliwosc zalozenia aparatu, ale wczesniej tez chcialabym dowiedziec sie na forum, jak to wyglada w uk
slyszalam, ze 4 zeby stale to za malo zeby zalozyc aparat, czy to prawda?
jak wyglada to cenowo, czy dla dzieci rowniez ortodonta jest bezplatny?
do dentysty chadzamy na nhs, czy od niego dostane skierowanie do ortodonty czy od gp?
Obserwuj wątek
    • 3-mamuska Re: ortodonta dla dziecka 10.03.12, 03:36
      Masz syn ma "metalowa szczękę " ale ma 13 lat. Wcześniej jak pytałam dentysty to powiedział ze nie można prostować czegoś czego nie ma ,czyli zębów stałych miał prawie same mleczaki.

Aparat ma za darmo , ale pytaj swojego dentysty, bo może on inaczej myśli.

Skierowanie od dentysty. Ale nie sadze zeby dał myśmy musieli czekać prawie rok. A potem po przeswietleniu kazali wyrwać 4 zeby wszystkie 5-tki.
      I dopiero po 8 tygodniach dali aparat.
      • akanka Re: ortodonta dla dziecka 10.03.12, 09:07
        My chodzimy do prywatnego dentysty, choc dzieci bezplatnie, sredni syn ma dosc drobna szczeke i stale zeby wychodzac zaczely mu sie nie miescic i szly krzywo. Zostalismy wyslani do ortodonty, na wizyte czekalismy kilka mies, ortodonta spojrzal i stwierdzil ze jeszcze nie ma wszystkich stalych zebow i nie ma czego ogladac, mamy z wizyta przyjsc za poltora roku. Minelo owe poltora roku, poszlismy, syn 11 lat, a pan szanowany ortodonta, najlepszy w miescie zajrzal mu do buzi na 5 sek i stwierdzil 4 zeby do wyrwania, reszta bedzie miala wiecej miejsca, dziekuje do widzenia, a jak probowalam sie dopytac o aparat i prostowanie, to dowiedzialam sie ze to on skonczyl szkoly, specjalizacje, a ja skoro znam sie lepiej to moglam do niego nie przychodzic, i on nie bedzie ze mna rozmawial o aparatach, bo wg niego trzeba 4 zeby usunac, po czym wyprosil nas z gabinetu. Wrocilam do naszego dentysty i poprosilam o skierowanie do innego ortodonty, mieszkamy na wiosce i okazalo sie ze do innego musimy jechac godz drogi, ale sie zaparlam, syna zabralam po druga opinie, i sie oplacalo, bo pani ortodontka stwierdzila ze mamy sie zapisac na aparat staly, ze da sie wyprostowac te zeby. Niestety kosztowalo nas to strasznie duzo czasu i troche nerwow.
        • elle-joan Re: ortodonta dla dziecka 10.03.12, 10:49
          Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że pierwszy ortodonta chciał tylko wyrywać, a drugi tylko zakładać aparat. Nie wiem, czy dobrze Ci wyjaśnili, bo wyrywa się zęby, a potem własnie nakłada aparat. Nie słyszałam, aby tylko wyrywać i czekać aż się wyprostują. A ta druga pani doktor ortodonta wyraźnie powiedziała, że aparat będzie nałożony bez wyrywania?
          Niestety, czasem jest to konieczne, żeby ząbki się pomieściły. Wiem, że niektórzy twierdzą, że można inaczej zrobić miejsce na zęby. Też się przed usuwaniem broniłam, ale trafiłam na fajnego ortodontę. Długo nam tłumaczył i na moje usilne prośby kolejny raz mierzył jakimiś miarkami i przekonywał, że w przypadku mojego dziecka naprawdę jest to konieczne, bo inaczej nie będzie efektu po wielomiesięcznym noszeniu aparatu. Bardzo chciałam uniknąć tego usuwania ząbków, ale w końcu zaufałam lekarzowi.
          Było za darmo, po wyrośnięciu wszystkich stałych zębów.
          • akanka Re: ortodonta dla dziecka 10.03.12, 11:03
            Tak pierwszy mowil tylko o wyrwaniu 4 zebow ktore sa krzywe, reszta prosta, wiec bez potrzeby nakladania potem aparatu. Drugi ortodonta stwierdzil ze syn ma piekne zeby i wszystko bedzie dobrze jesli troche sie je rozsunie, kazala nam zapisac sie na aparat, bo kolejka jest dluga jakies 12miesiecy , ale powiedziala ze ostateczna decyzja odnosnie tego co trzeba zrobic bedzie jak juz dojdziemy do poczatku kolejki, bo wtedy zrobi rtg, wyciski i pomiary. I to dla mnie jest odpowiednie podejscie, a nie, ze nie, bo nie, bo ja tak powiedzialem.
      • elle-joan Re: ortodonta dla dziecka 10.03.12, 10:59
        3-mamuska napisała:
        > Skierowanie od dentysty. Ale nie sadze zeby dał myśmy musieli czekać prawie rok
        > . A potem po przeswietleniu kazali wyrwać 4 zeby wszystkie 5-tki.
        > I dopiero po 8 tygodniach dali aparat.

Nam skierowanie dentysta dał jak tylko poprosiliśmy, ale musiał ponalać bo nie przysyłali nam zaproszenia.
        • elle-joan Re: ortodonta dla dziecka 10.03.12, 11:01
          elle-joan napisała:
          > Nam skierowanie dentysta dał jak tylko poprosiliśmy, ale musiał ponalać bo nie
          > przysyłali nam zaproszenia.

Ojej, piszę na raty. Nie tyle dał skierowanie, co sam się kontaktował, a my mieliśmy czekać na wiadomość. Ale tutaj chyba wszędzie tak jest u specjalistów.
    • jaleo Re: ortodonta dla dziecka 10.03.12, 10:48
      Moja corka ma "overcrowding" na gorze i na dole. Pierwszy raz dostala skierowanie do naszego dentysty (prywatnego) do ortodonty jak skonczyla 9 lat - ortodona w ramach NHS (za darmo). Ortodonta obejrzal, stwierdzil, ze jeszcze za malo zebow stalych, zeby zalozyc aparat, zapilsal ja na nastepna kontrole za dwa lata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka