Dodaj do ulubionych

Brytyjski paszport - problem

31.03.12, 14:39
Dziewczyny, odezwijcie się te, które wyrabiały brytyjski paszport dziecku (oboje rodzice Polacy). Mąż właśnie wrócił z biura paszportowego, w którym się dowiedział, że nie przyjmą aplikacji o paszport (Fast Track), bo nie zdążą go w 8 dni wyrobić. Spotkanie umówiłam przez infolinię. Pani na infolinii zupełnie zielona w temacie, że możemy w ogóle wniosek składać. Pozostaje nam wysłać wniosek no i tutaj problem, bo mąż będzie wyjeżdżał za granicę do Azji na początku maja i potrzebuje paszport. Czy do tego wniosku można załączyć dowód osobisty? Jeśli nie, to jak długo będą trzymać paszport? Dzięki z góry za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • e_elena Re: Brytyjski paszport - problem 01.04.12, 11:37
      z tego co pamietam cala sprawa zajela ok 3 tyg
      nasze paszporty odeslali nam szybko ok tygodnia moze kilka dni dluzej

pozdrawiam
      • ameliasmum Re: Brytyjski paszport - problem 02.04.12, 09:33
        Jesli oboje macie udokumentowany 5 letni pobyt w uk to moze tylko jedno z was wyslac papiery np Ty. W moim wniosku brakowalo mi jednego P60 gdzies sie zapodzialo i wnisek wyslalismy z dokumentami mojego meza, na paszport czekalismy jakies 2 tygodnie a po kilku dniach przyszedl paszport meza i dokumenty.
        • plain-vanilla Re: Brytyjski paszport - problem 02.04.12, 12:20
          Tylko mój mąż może aplikować. Właśnie skończyłam rozmowę z panią z infolinii, która poinformowała mnie, że jedyna możliwość uzyskania paszportu, to naturalizacja, co jest oczywiści bzdurą. Odmówiła połączenia z biurem paszportowym w Glasgow argumentując, że nie mogę zabukować Fast Track, bo to spotkanie jest tylko dla obywateli UK. Powiedziała mi jeszcze, że biuro w Glasgow nie odbiera telefonów, tylko Durham. W sobotę inna osoba na tej samej infolinii odmówiła mi połączenia z biurem w Durham arguementując, że muszę rozmawiać z biurem w Glasgow, bo u nich będzie składana aplikacja, aahhhh, kto tutaj kłamie????? Mąż boi się wysłać aplikacje pocztą, bo co będzie, jeśli paszport nie wróci przez 1 maja? Na infolinii powiedzieli, że na zwrot dokumentów czeka się 4-5 tygodni. Dlatego chciałam rozmawiać z osobą z biura paszportowego.
        • cherrie Re: Brytyjski paszport - problem 02.04.12, 12:20
          To prawda, ze wystarczy paszport jednego rodzica.
          My czekalismy ok 3 tyg, dokumenty i paszport meza przyszedl 2 dni po odbiorze paszportu syna.
    • plain-vanilla Re: Brytyjski paszport - problem 04.04.12, 18:27
      Może komuś się przyda ta informacja. Dodzwoniłam się do biura paszportowego i dowiedziałam się, że aplikacje można wysyłać tylko pocztą (nie można bukować spotkania Fast Track) i można dołączać do aplikacji dowód osobisty zamiast paszportu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka