Dodaj do ulubionych

scam czy co?

19.04.12, 15:25
sluchajcie, z czyms takim sie jeszcze nie spotkalam...
znajomi szukaja mieszkania do wynajecia w Londynie.

znalezli ogloszenie, fajny one bedroom flat.
skontaktowali sie z landlordem, ten im odpisal, ze mieszka na stale w Hiszpanii, przeslal zdjecia.
wszystko fajnie, znajomi chca mieszkanie zobaczyc,
na co landlord mowi, ze oczywiscie, ale....
chce zeby oni zrobili transfer £400 przez Western Union do kogos ze swoich znajomych (zapytali mnie).
landlord tlumaczy, ze ma zle doswiadczenia, ludzie z ogloszenia nie przychodza, wycofuja sie itp,
a on nie chce kupowac biletu z Hiszpanii, jesli nie jest pewny ze osoba jest naprawde zainteresowana i ze ma pieniadze na depozyt

transfer mialby byc nie do niego (wiec on do pieniedzy nie ma dostepu) tylko do znajomego wynajmujacych
tylko ze jakim cudem on wtedy cokolwiek zobaczy? i czemu akurat Western Union?

jak dla mnie to wszystko brzmi jak jedna wielka sciema, ale znajomi przekonuja, ze przeciez gosc nie bedzie w stanie pieniedzy zwinac, jesli tranfser jest bezposrednio do mnie.

wyczuwam jakis wyrafinowany scam robienia ludzi w balona, ale nie czaje jak i o co chodzi.
ktos sie spotkal z czyms podobnym?
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: scam czy co? 19.04.12, 15:32
      Bardzo czesty przekret, popularny od wielu lat, nawet tu na forum byla o nim kilka razy mowa.
      • onmytoes Re: scam czy co? 19.04.12, 15:46
        lol, serio? a to zupelnie przegapilam!
        • kingaolsz Re: scam czy co? 19.04.12, 15:51
          prosze bardzo :) , jakie popularne:

www.bbc.co.uk/london/content/articles/2008/10/01/flats_fraud_feature.shtml
          • onmytoes Re: scam czy co? 19.04.12, 21:48
            Kinga, dzieki za linka, przeslalam znajomym.
            widzialam rozne Nigeryjskie scamy, ale takiego jeszcze nie.. no ale ja ani telewizji nie ogladam ani z gumtree nie korzystam.
            swoja droga to dziwi mnie iz tyle lat a interes wciaz kwitnie i Western Union nie jest w stanie nic z tym zrobic, a naiwnych/ufnych ludzi nie brakuje
    • basiak36 Re: scam czy co? 19.04.12, 17:30
      Chyba najbardziej oczywisty jaki moze byc... Dziwie sie ze ludzie jeszcze maja watpliwosci jakies.
      • clonek13 Re: scam czy co? 19.04.12, 17:51
        musi im dobrze sie powodzic skoro nie zaprzestali tego dzialania , ciagle sie ludzie nabieraja , niech twoi znajomi uciekaja gdzie pieprz rosnie ,jak najdalej od tego ogloszenia...
        mialam to samo gdy szukalam na gumtree mieszkania jakis czas temu , odpisalam ze jesli jeden raz jeszcze poprosi mnie o dane bankowe albo o przelew to przekazuje maila do Policji,,,
        ladna banda tam dziala skoro sa wszedzie , nie tylko w UK z tego co slysze...
        • karolajna83g Re: scam czy co? 19.04.12, 19:34
          A nie można odebrać tych pieniędzy zanim się wysle ten skan przelewu?
          • galadriella Re: scam czy co? 20.04.12, 10:47
            Ale po co je w ogóle wysyłać skoro to mieszkanie do wynajmu nie istnieje?
            • karolajna83g Re: scam czy co? 20.04.12, 11:19
              Rzeczywiście nie istnieje, ale chyba każdy ma odrobinę oleju w głowie i chyba wie, że zanim się wyśle swoje dane gdzieś w eter, czyli takiemu Nigeryjczykowi, to te pieniądze, jak najszybciej trzeba odebrać...?
              No nie wiem, ja bym tak zrobiła.

Kiedys na ebayu jakis Nigeryjczyk kupił od mojego chłopaka telefon komórkowy i wysyłał "lewe" maile niby od ebaya, że kasa jest juz na Paypalu a nie była i tamten prosił o wysłanie tego telefonu na bus station w Nigerii i jeszcze dodatkowo prosił o Tracking number.
              Po podaniu byle jakiego, juz się więcej nie odezwał.
              • glasscraft Re: scam czy co? 20.04.12, 11:21
                Kazdy, ktor ma odrobine oleju w glowie chyba wie, ze po to, zeby obejrzec mieszkanie do wynajecia, depozytu nie trzeba wplacac?
    • zyczliwy0 Re: scam czy co? 19.04.12, 20:16
      wayrafinowany?? raczej stary jak swiat....

ps ,niech nie szukaja na gumtree, niestety bez agencji sie nie obejdzie...
    • princesswhitewolf Re: scam czy co? 19.04.12, 20:27
      > sluchajcie, z czyms takim sie jeszcze nie spotkalam...

A tak. Znajomy wrocil z USA do UK i szukal mieszkania w Bath i na takowe tez sie cos natknal. Przy tym w ogloszeniu i odpowiedziach wypytywali w kolko czy jest uczciwy i wierzacy w Boga czlowiek bo oni sa uczciwi i nie chca innych lokatorow. Jak troche poszperal w necie to wyczytal ze to jakis dosc znany Nigerian scam z tamze zamieszkalymi conartists
    • miss_scary Re: scam czy co? 20.04.12, 11:35
      Jesli ta banda ciagle dziala to niestety oznacza, ze ludzie sie nabiertaja na ich oszustwa, bo pzrez tyle lat bezowocnie by sie nie poswiecali,
      jesli dostaje sie takie dziwne maile to najlepiej wpisac je w wyszukiwarke google i istnieje duze prawdopodobienstwo, ze cos na ten temat sie pojawi, np na forum gumtree czesto sa ostrzezenia i podane konkretne maile na ktore trzeba uwazac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka