Dodaj do ulubionych

Nosidełko vs Chusta

24.04.12, 13:09
Hej kobitki. Problem jak w tytule. Nie wiem co wybrać? czy może obie opcje? Mój mąż uparł się na nosidełko odpowiednie dla newborn, konkretnie Baby Bjorn Miracle i twierdzi, że to lepsze rozwiązanie niż chusty. Dla mnie wciąż takie noszenie bardzo małego dziecia pionowo nie przemawia. Ja od dawna myśle o Baba sling, wydaje mi się że chyba to jest korzystniejsze dla maluszka, ze względu na różne pozycje, wygodniejsze i szybsze w obsłudze... chociażby potrzebuje czegoś co szybko zarzucę na siebie, bo wbudynku mamy okropnie strome schody i napewno będe się bała z noworodkiem na ręce zchodzić, przy wyjściach na spacery...

Macie swoje doświadczenia, co lepiej kupić na początek, czy maluszki wogóle lubią takie nosidełka? Czy wolą się tulić w chuście? a może miałyście od początku i chustę i nosidełko i korzystałyście z obydwu? Np chustę bardziej po domu a nosidełko na wyjścia?
Obserwuj wątek
    • chestnutflower Re: Nosidełko vs Chusta 24.04.12, 13:15
      Dla mnie osobiscie noszenie dziecka w twardych nosidlach od urodzenia to jednak pomylka.
      Na poczatek zdecydowanie chusta jest najlepsza, opatula miekko dziecko blisko mamy czy taty.
      Nauka wiazania nie jest znowu taka trudna.
      Od ok 6 msc kied dziecko zaczyna samodzielnie siadac mozna zdecydowac sie na ergonimiczne nosidelko tyupu ergo, mei-tei badz inne.
      • arya82 Re: Nosidełko vs Chusta 24.04.12, 13:36
        > Dla mnie osobiscie noszenie dziecka w twardych nosidlach od urodzenia to jednak
        > pomylka.

Tez mi się tak wydaje, choć to nosidło podobno miękknie... ale mimo wszystko...

Wiązanej chusty jednak nie chciała bym, bo jak pisałam np żeby tylko znieść dzidzia ze schodów do wózka to za dużo roboty...
    • illegal.alien Re: Nosidełko vs Chusta 24.04.12, 13:16
      Babybjorn bym nie kupila.
      Jezeli chcecie cos latwego w uzyciu, to moge z doswiadczenia polecic Close Baby Carrier - zaklada sie w piec sekund, a ma wszystkie zalety chusty - dziecko owszem, jest pionowo, ale jest podparte na calej dlugosci kregoslupa i nozki ma ustawione tak, ze jest zdrowo dla bioderek.
      Tylko nie noscie przodem do swiata :)
      • arya82 Re: Nosidełko vs Chusta 24.04.12, 13:40
        > Babybjorn bym nie kupila.

A można wiedzieć dlaczego? Jak są jakieś minusy to fajnie by wiedzieć. Jak narazie to mąż jest napalony na Bjorna i trudno mi go będzie bez argumentów przekonać

> Jezeli chcecie cos latwego w uzyciu, to moge z doswiadczenia polecic Close Baby
        > Carrier - zaklada sie w piec sekund, a ma wszystkie zalety chusty - dziecko ow
        > szem, jest pionowo, ale jest podparte na calej dlugosci kregoslupa i nozki ma u
        > stawione tak, ze jest zdrowo dla bioderek.
        > Tylko nie noscie przodem do swiata :)

Wygląda zachęcająco, a nosiłaś faktycznie od noworodka?
        • illegal.alien Re: Nosidełko vs Chusta 24.04.12, 13:45
          Dlatego, ze to producent tzw. 'wisiadel', czyli nosidel, w ktorych dziecko wisi na kroczu, zamiast byc wtulone w mame i podparte na calej dlugosci kregoslupa :) Nawet jezeli teraz przesuwaja sie troche w strone ergo, to i tak nie mam do nich zaufania ;) Juz lepiej kupic Manduke, Tula lub Ergo z wkladka dla noworodkow, chociaz nie jest to rozwiazanie idealne.

W Baby Close Carrier nosilam od urodzenia w zasadzie :) Jest to super wstep do chusty - przy odrobinie wprawy i braku problemow z bioderkami mozna nosic tez w pozycji 'kolyski', czyli nie w pionie - ja nie lubilam, wiec nosilam od razu w pionie. Jak chcesz nosic w pozycji kolyski, to przemysl tez chuste kolkowa - wymaga troche wiecej wprawy niz Close, ale przyda sie na dluzej, bo nie jest elastyczna - ja np. nadal bym korzystala z chusty kolkowej, gdyby nie to, ze oddalam ja mojej bratowej :)
        • 1mzeta Re: Nosidełko vs Chusta 24.04.12, 21:31
          Wiesz co ? mój mąż jak się mały urodził- a nawet zanim się urodził- też był na BB napalony ale-wytłumaczyłam mu co i jak bo facet nieświadomy był i jednak rozsądek wziął górę nad tutejszą modą BB. Zdrowie dziecka ważniejsze. My nie nosiliśmy od urodzenia w chuście ani nosidle bo na rękach było wygodnie- kupiłam ONO i nosiliśmy od 4-tego miesiąca życia.
    • ssabaudia Re: Nosidełko vs Chusta 24.04.12, 13:49
      przy starszym przerobiłam nosidełko - mój kręgosłup - wołał AŁA! Ale wtedy nie widziałam o istnieniu chust ;)
      Przy Młodszej od pierwszych tygodni używałam zwykłej chusty - po kilku dniach wiązanie zajmuje Ci kilka sekund! - najłatwiejszy - podwójny iks.
      www.chustomania.pl/online/chustomania/CiS-web2_chust.nsf/Inhalt/Instrukcje_wiazania_chusty

Kiedy Lala podrosła - przeszlim na mei taia i nosim już dwa lata.

Obie sztuki moich dzieci były dziećmi "noszonymi", zdarzało mi się ich kilka godzin z chusty czy nosidła nie wyciągać, bo tylko wtedy się nie darły a ja miałam wolne ręce - to też możesz wziąć pod uwagę.

Jestem wielką zwolenniczką noszenia w chustach - dziecko czuje Twój zapach, czuje Twoją bliskość. Poza tym, jak miałam iśc do sklepu po przysłowiowy chleb i mleko (albo odprowadzić Młodego do Pszedszkola) to nie chciało mi się targać ze sobą wózka i motac dzieciaka w te wszystkie bety, tylko ubierałam na śpiochy kombinezon, wiązałam w chuście zakładałam mą prześliczna kurtę w rozmiarz XXXXL, zapinałam i biegłam, mając wolne ręce.
    • basiak36 Re: Nosidełko vs Chusta 24.04.12, 14:22
      Różnica spora i dość prosta, BabyBjorn nie jest wskazane dla maluchów a i dla starszych niemowląt ma ograniczenia. Nogi dziecku dyndaja, nie ma na nie odpowiedniego wsparcia. W chuscie owszem. Dla bioderek zdrowsza chusta, dla kręgosłupa tez , i mamy i dziecka.
      Nie mówiąc o mocno niezdrowej pozycji w baby bjorn gdzie dziecko jest przodem do swiata.
    • mrs.t Re: Nosidełko vs Chusta 24.04.12, 14:55
      dla noworodka odraczam wisiadelko (oj przepraszam 'nosidelko'
      nie zapewnia zdrowej , naturalnej dla dziecka pozycji 'zabki' - ktora dziecko naturalnie przybiera
      , obciazajac krocze na ktorym wisi dziecko (nawet w pseudo ;ergonomicznm' ostatnim modelem babybjorna
      www.storchenwiege.com/babycarrierresearch.htm
      fakt ze dziecko "wisi" a nie przywiera do mamy, opatulone chusta jak "druga skora" ma tez znaczenie dla mikrourazow kregoslupa
      www.continuum-concept.org/reading/spinalStress.html
      3.bp.blogspot.com/-w9zAozaAtd8/T5ahQ1gz-VI/AAAAAAAAA5o/nJw3faeqjkk/s1600/Fullscreen%2Bcapture%2B24042012%2B134742.bmp.jpg
      noszenie malucha w zdrowej, naturalnej dla niego pozycji zabki jest jak najbardziej ok - tylko trzeba wybrac nosnik ktory to umozliwi- chusta elastyczna (czy chocby te chusty juz przeszyte, ktor ktos wyzej wspomnial) czy chusta wiazana (posluzy dluzej)

• mrs.t Re: Nosidełko vs Chusta 24.04.12, 15:31
        www.babywearingschool.com/research.htm
        www.babywearingschool.com/registration/broshurebabywearingblack-white2009.pdf
    • 1mzeta O matko 24.04.12, 21:27
      ...tylko nie Baby Bjorn- to najgorsze co można noworodkowi i starszemu dziecku zafundować. Jeśli już mąż bardzo chce nosidło bo nie chce się motać w chustę to jakieś inne od urodzenia jak Bondolino np. Nosidło ma się przystosować kształtem do dziecka, a nie na odwrót- BB to sztywne wisiadła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka