Dodaj do ulubionych

Kupno mieszkania na wynajem

11.05.12, 16:47
Chciałabym zasięgnąć porady od tych z was, które kupiły mieszkanie lub dom na kredyt, ale z góry zakładając, że będzie to nieruchomość na wynajem. Jeśli możecie podzielcie się swoimi doświadczeniami. Ja wiem tylko tyle, że kredyt wtedy przyznawany jest na innych zasadach. Napiszcie do mnie: anna.agnes(at)o2.co.uk.
Obserwuj wątek
    • glasscraft Re: Kupno mieszkania na wynajem 11.05.12, 16:55
      Na taka nieruchomosc musisz brac specyficzny kredyt - buy to let. Z moich doswiadczen pamietam, ze taki kredyt jest drozszy, niz przy zakupie "normalnej" nieruchomosci. Bank "wiaze" wysokosc sumy, ktora Ci moga dac z wysokoscia czynszu.
      Sa specjalne ubezpieczenia nieruchomosci dla landlordow, przypuszczam ze tez drozsze, ale na 100% nie wiem, bo sobie sprawe odpuscilam zanim doszlo do wymiany umow.
      • aniaheasley Re: Kupno mieszkania na wynajem 11.05.12, 19:24
        >Bank "wiaze" wysokosc sumy, ktora Ci moga dac z wysokoscia czynszu

Glasscraft, czy to sa aktualne informacje?

Jestem wlasnie w trakcie zalatwiania buy to let morgage, i wysokosc czynszu w ogole nie jest brana pod uwage, poniewaz lender moze zaczac brac czynsz pod uwage dopiero po 12-18 miesiacach regularnych wplywow czynszu. Dopoki nie ma takich wplywow bank nie ma gwarancji ze z wynajmu bedzie taki a nie inny dochod.
        • glasscraft Re: Kupno mieszkania na wynajem 11.05.12, 19:29
          Aktualne byly u mnie, moj bank chcial zobaczyc list z agencji, ktora wynajmowala to mieszkanie, w ktorym bylo napisane ile wynosil miesieczny czynsz.
    • gnusmas12 Re: Kupno mieszkania na wynajem 11.05.12, 17:40
      plain-vanilla napisała:

>Napiszcie do mnie: anna.agnes(at)o2.co.uk.

To ja przy okazji chciałabym napisać coś, co od dawna przychodzi mi na myśl widząc takie wpisy. Czemu chcesz przenosić dyskusję na maila? Ten temat pewnie interesuje sporo osób i fajnie byłoby podyskutować o tym na forum (skoro już zaczynasz wątek TU). Ja sama jestem tym tematem zainteresowana i chętnie poczytałabym opinię innych. Rozumiem, jeśli chodzi o jakieś osobiste tematy, ale informacje dot. kupna domu chyba takie nie są, więc nie wiem, czemu by się nie podzielić... ;)
      • aniaheasley Podpisuje sie pod gnusmas12 obiema rekami n/t 11.05.12, 19:27

• clonek13 Re: Podpisuje sie pod gnusmas12 obiema rekami n/t 11.05.12, 20:50
          mam pytanie czysto teoretyczne , bo w temacie nie bylam nigdy: Czy musicie mowic po co kupujecie mieszkanie? Gdyby wziac kredyt i zakupic takie mieszkanie na normalnych warunkach , ale myslac o nim np,jak o inwestycji w przyszlosc , np,o dzieciach ,po sfinalizowaniu kupna po prostu je wynajac? Wynajmuje mieszkanie ,ktore nalezy do Pana ktory tu mieszkal sobie ale potem sie przeprowadzil , na pewno wiec nie kupowal domu pod wynajem specjalnie , po prostu pomieszkal troszke i sie wyniosl , a czerpie legalne zyski z wynajmu , majac przy tym dobre warunki kredytowe . czy w jakis sposob jest to nielegalne ale ma haczyk?
          • krecik Re: Podpisuje sie pod gnusmas12 obiema rekami n/t 11.05.12, 20:57
            > czy w jakis sposob jest to nielegalne ale ma haczyk?

Odpowiedz masz ponizej.

www.thisismoney.co.uk/money/experts/article-2029183/Can-I-rent-house-telling-mortgage-lender.html
            Ag
            • jaleo Re: Podpisuje sie pod gnusmas12 obiema rekami n/t 11.05.12, 21:06
              krecik napisała:

> > czy w jakis sposob jest to nielegalne ale ma haczyk?
              >
              > Odpowiedz masz ponizej.
              >
              > www.thisismoney.co.uk/money/experts/article-2029183/Can-I-rent-house-telling-mortgage-lender.html
              > Ag

Dokladnie tak.
              Jesli nieruchomosc jest obciazona pozyczka, to nie mozesz jej wynajac nie powiadamiajac banku. Inaczej popelniasz mortgage fraud i bank dowiedziawszy sie o tym, moze w najlepszym wypadku zazadac natychmiastowej splaty pozyczki, w najgorszym pozwac Cie rowniez do sadu.
              • glasscraft Re: Podpisuje sie pod gnusmas12 obiema rekami n/t 11.05.12, 21:14
                Nasz bank zgodzilby sie na wynajecie domu tylko i wylacznie w sytuacji, kiedy z powodu pracy musielibysmy sie przeprowadzic zagranice i na okreslony okres czasu.
          • onmytoes Re: Podpisuje sie pod gnusmas12 obiema rekami n/t 14.05.12, 11:44
            Clonek, ubiegajac sie o mortgage jednym z pierwszych pytan banku jest to czy osoba bioraca kredyt bedzie w tej nieruchomosci mieszkac czy jest to nieruchomosc pod wynajem.

Jesli masz juz dom i mortgage a plany zyciowe Ci sie nagle zmieniaja i chcesz dom wynajac to musisz o tym poinformowac bank.

Masz wtedy opcje albo zamiany swojego mortgagu na "buy to let" albo uzyskanie od banku tzw. "permission to let".
            "Buy to let" wiadomo, jest o wiele drozsze, trzeba miec wyzszy depozyt itp.
            "Permission to let" pozwala Ci zostac przy aktualnym mortgagu. Bank pobiera zazwyczaj jakas oplate administracyjna ale tez ogranicza na jak dlugo takie pozwolenie wydaje.
            To juz duzo zalezy od konkretnego banku, ale z tego co wiem to nie dluzej niz trzy lata.
      • plain-vanilla Re: Kupno mieszkania na wynajem 11.05.12, 21:10
        Nie każdy chce się rozpisywać na forum na temat swoich prywatnych spraw majątkowych i finansowych. Że akurat ty też chcesz poczytać o tym, to fajnie, ale to nie znaczy, że musimy akurat o tym dyskutować tutaj. Przecież nikogo nie zmuszam, żeby pisał na maila, jak chce, to może przecież tutaj się wypowiadać.
        • clonek13 Re: Kupno mieszkania na wynajem 11.05.12, 21:27
          dziekuje za odpowiedzi na moje pytanie
          • moccabristol Re: Kupno mieszkania na wynajem 11.05.12, 22:22
            też nigdy się tematem nie interesowałam ale do głowy by mi nie przyszło, ze nie można. Dobrze wiedzieć.
        • gnusmas12 Re: Kupno mieszkania na wynajem 11.05.12, 22:24
          Nie przesadzaj, wątpię żeby ktokolwiek opowiadał Ci o szczegółach swojej sytuacji materialnej, czy to tu, czy na maila. Chodziło chyba o poradę prawną i wymianę doświadczeń, a nie o szczegółowe opisywanie swojego przypadku. Ale jak chcesz, przecież nikt Cię nie zmusi do dzielenia się wiedzą :P
        • basiak36 Re: Kupno mieszkania na wynajem 11.05.12, 22:33
          plain-vanilla napisała:

> Nie każdy chce się rozpisywać na forum na temat swoich prywatnych spraw majątko
          > wych i finansowych.

No pewnie ze nie, ale dyskusja o 'buy to let' nie dotyczy prywatnych spraw majatkowych:)) Taka sama jak dziesiatki innych dyskusji tutaj na forum o kupowaniu nieruchomosci, bez dyskutowania o tym za ile mieszkanie kupujemy bo ta informacja nie jest potrzebna. Tyle ze przy 'buy to let' jest dodatkowo pare innych zasad (pisalam ponizej w tym watku) i tyle:))
          • plain-vanilla Re: Kupno mieszkania na wynajem 13.05.12, 12:19
            Widać naiwna jestem, że podałam adres email. Chodziło mi właśnie o bardziej szczegółowe informacje od kogoś, kto przez to przeszedł i z własnego doświadczenia może napisać, jak załatwiał kredyt: samodzielnie przez porównywarki, czy mortgage advisor, czy korzysta z usług agencji wynajmu i ile to kosztuje itd. jaki był wkład własny potrzebny. Jakie są obowiązki landlorda, dodatkowe opłaty i tego typu informacje. Dziękuję za wasze wpisy, ale akurat tyle, to sama wiedziałam. Dla mnie te informacje są za bardzo ogólnikowe.
            • glasscraft Re: Kupno mieszkania na wynajem 13.05.12, 12:39
              Nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi.
              Zadne z tych pytan nie jest chyba na tyle top secret, zeby nie podawac ich na forum. Przeciez w koncu nie pytalas, ile kazda z nas zarabia...

Ja zalatwialam kredyt przez brokera, nie pamietam jak ich znalazlam - prawdopodobnie online, potem kontaktowalam sie z doradca telefonicznie. Powiedzialam co chce (tzn w jakim przedziale cenowym mieszkanie mialo byc i ile miala wlasnego wkladu) i ona wybrala mi bank, ktory to spelnial. Prawnikow znalazlam sama, lokalna firma, ktora podalam brokerowi, bank zgodzil sie na uzycie. Wszystko re mortgage bylo zalatwiane via broker. Wlasny wklad musialam miec, nie bylo zadnej mozliwosci dostac 100% morgage. Z tego co pamietam, to im wyzszy wklad, tym nizsze bylo oprocentowanie. Moj wklad byl w wysokosci jakichs 25%.

Agencja nierucomosci, ktora posredniczyla w sprzedazy wiedziala kogo uzywam - prawnikow/brokera/bank, ta sama agencja zajmowala sie wynajmem tego mieszkanie (w mieszkaniu byli najemcy i mialam w planach zatrzymanie zarowno najemcow i agencji).

Za brokera nie placilam nic (dostaliby pieniadze od banku), za agencje (w sprawie sprzedazy tez nie placilam nic - placi sprzedajacy) tez nic, nie wiem ile by mnie kosztowalo, gdybym uzywala ich do znalezienia najemcy, bo do kupna nie doszlo.
            • basiak36 Re: Kupno mieszkania na wynajem 13.05.12, 13:29
              Jakie są obowiązki landlorda, dodatkowe opłaty i teg
              > o typu informacje.

Pytalas o samo kupno, a nie o wynajmowanie juz kupionego mieszkania:)) Mozesz wynajmowac je sama, mozesz przez agencje, ktora zabierze czesc dochodow. Oprocz tego kupujesz 'Landlord insurance' ktore pokrywa rozne ewentualnosci, i w tym temacie moge spokojnie pomoc :) Tylko musialabys pytania ukonkretnic. Takie ubezpieczenie moze wliczac 'buildings & contents insurance', koszty prawne, 'rent guarantee insurance', etc, zobacz np na moneysupermarket.com.
            • onmytoes Re: Kupno mieszkania na wynajem 14.05.12, 12:01
              Nie masz co sie unosic, bo informacje jakich oczekujesz sa juz bardzo szczegolowe i beda w ogromnym stopniu zalezaly od Twoich okolicznosci, nieruchomosci, ktora chcesz wynajac, dzielnicy gdzie ta nieruchomosc jest itp.
              Sorry, ale troche pracy tez samemu trzeba wykonac a nie oczekiwac, ze rzucisz haslo na forum i ktos Ci wszystko gotowe napisze i podsunie.

Bylo mnostwo watkow o zalatiwaniu kredytow samodzielnie i przez advisorow, mnostwo watkow o agencjach wynajmu.
              A na pytanie "ile to kosztuje" naprawde nikt nie jest w stanie Ci odpowiedziec bo to wszystko zalezy od calego mnostwa czynnikow.
              Nawet ktos kto przez to przechodzil nie bedzie Ci w stanie wszystkiego dokladnie wyliczyc, bedziesz musiala to zrobic sama.
              My zalczylismy 3 mortgage advisorow i KAZDY mowil co innego, kazdy mial inne ceny. Sprawdzalismy tez bezposrednio w bankach i porownywalismy oferty.

To samo z agencjami wynajmu, kazda ma swoje warunki i ceny. Niestety trzeba dzwonic i pytac, nikt tego za Ciebie nie zrobi.
              Rozmawialismy tez z sasiadami wynajmujacymi podobna nieruchomosc, sprawdzalismy ogloszenia w okolicy.

To wszystko jest jednak tak bardzo indywidualna sprawa. Zupelnie nie rozumiem Twojego oburzenia, ze informacje podane tu sa za bardzo ogolnikowe.
    • basiak36 Re: Kupno mieszkania na wynajem 11.05.12, 22:30
      Od dluzszego czasu sie tym tematem interesuje, na razie w fazie rozgladania.
      Jedyne 'minusy' to fakt ze 'buy to let' sa drozsze, ze tego co mozna potencjalnie otrzymac jako oplate od wynajmujacych bank nie bieze pod uwage, licza sie tylko dochody nasze.
      Oraz to ze w razie sprzedazy, jako druga nieruchomosc, trzeba zaplacic podatek.

Dla nas sens ma byc taki ze bedzie to w przyszlosci dla ktoregos z dzieci albo dla nas jako zabezpieczenie.
    • parttimemama Re: Kupno mieszkania na wynajem 14.05.12, 14:17
      Sluchajcie, a jak jest w przypadku gdy sie kupi duzy dom a pozniej zdecyduje wynajac jego czesc? Czy wtedy kredyt jest dzielony, czy tez 100% kredytu jest traktowana jako buy to let?
      A co w przypadku gdy sie pozwoli komus mieszkac w czesi domu za darmo? Np. kuzynom?
    • ann11281 podbijam 23.09.13, 10:20
      Podbijam temat:))
      czy ktos juz wynajmuje?

Jak wynajmuje sie czesc domu, w ktorym sie mieszka to sie ma tzw,logera o ile wiem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka