08.06.12, 19:41
do szczęśliwych posiadaczek kotów:
ile kosztuje miesięczne utrzymanie? szczepienia?
czy warto wykupić ubezpieczenie dla kota?
jak nauczyć kota załatwiania się do kuwety?
czy zawsze czuć w domu kotem?
jak nauczyć kota żeby nie wychodził z domu - zakładając że naukę rozpocznie się od 8 tyg życia.
wszelkie uwagi mile widziane ;)
wymyśliłam że chcialaby kota bo na psa sobie pozwolić nie mogę, a ostatniego kota miałam jako dziecko... żyje do dziś -prawie 20 lat i jest już wszystkiego nauczona, nie pamiętam tylko jak to przebiegało...
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: kot 08.06.12, 20:00
      Utrzymanie zalezy od tego czym je zywisz. Mozesz zywic beznadziejnym Whiskars, mozesz zywic Applaws ale i mozesz kupowac BARF albo i Orijen czy taste of the Wild tudziez..... Cenowych opcji jest wiele. Sa koty jakie jedza resztki po czlonkach rodziny tylko (bidawstwa) i tez zyja.
      Szczepienie zalezy gdzie mieszkasz ale mniej wiecej musisz liczyc miedzy £ 40- 80 za futrzaka.
      Dodac trzeba cene sterylizacji nieco wiecej za samiczke niz samca chyba ze mu jaderko nie zeszlo.
      Co do ubezpieczenia to tak lepiej ubezpiecyc i polecam Petplan jako naprawde sprawdzona ubezpieczalnie.
      Wysterylizowane koty nie smierdza i u nas w domu nic inie smierdzi. A mam kotow sztuk 3 bo tak wyszlo: ja mialam dwa a moj facet jen. Moje koty nie sikaja nigdzie poza kuweta w nocy a w dzien w domu.
      Jesli chcesz kota domowego to poprostugo nie wypuszczaj. Osobiscie na takiego kota bym sie nie zdecydowala, nawet jesli by nie bylo innych mozliwosci ze wzgl na ruchliwa ulice. Na forach kocich sa setki adwokatow tylko domowych kotow jakie sa bezpieczniejsze jakby nie bylo. Niemniej jednak kot to zwierze jakie wg mnie potrzebuje wolnosci. Mam koty wychodzace ale mieszkam w Hampton czyli 6 strefa komunikacji Londynu, na bardo spokojnej ulicy pelnej ogrodow.
    • paola_k2 Re: kot 08.06.12, 20:18
      Od kilku miesiecy jestem posiadaczka kota wiec juz co nieco wiem choc to moj pierwszy kociak wiec do tej pory uczymy sie czegos nowego :)
      Jedzenie kocie kosztuje roznie. Sa tansze i drozsze. Moj preferuje suche, a na dodatek jakies saszetki. Daje mu tez gotowane miesko. Ostatnio je Iams, Arden, Purina. Cenowo to wychodzi okolo 13-15 funtow za 2.5 lub 3 kg opakowanie. Warto nie przyzwyczaic do jednej karmy bo potem moze byc klopot. Dlatego u nas je trzy na zmiane.
      Szczepienia chyba kosztowaly cos kolo 30 funtow za jedna dawke (a daje sie dwie).
      Zalatwiania do kuwety nasz juz byl nauczony, a mial 9 tygodni jak do nas przyjechal. Nigdy nie zalatwil sie poza kuweta.
      Zwirek kupuje na petplanet, ale teraz kupilam na sprobowanie w Aldim i zobaczymy czy sie sprawdzi.
      W domu nie czuc kotem, przynajmniej tak mi sie wydaje. Nasz jest dlugowlosy wiec go czeszemy bo czasem gubi siersc. Raz go wykapalam bo mialam wrazenie, ze jakos brzydko pachnie. Srednio mu sie to podobalo, ale nie mial wyjscia :)
      Na podworko wychodzi na smyczy rozciaganej. U nas jezdza auta i balabym sie, ze pod jakies wpadnie. Jak nie skakal na furtke to chodzil bez smyczy. Ale pewnie chcial poszerzyc swooj punk widzenia :)
      W przyszlym tygodniu jedziemy go wykastrowac bo to samiec. Nie sika co prawda nigdzie, ale weterynarz powiedzial, ze tak bedzie mu lepiej. I zalozymy mu chip przy okazji. Nie wiem dokladnie jaki koszt. Zapytam na wizycie przed kastracja, po niedzieli.
      Kot byl kompromisem, jako ze w obecnej chwili na psa nie ma sily, na specery kilka razy dziennie, w deszczu itd.
      Nasz kot reaguje na imie, bardziej co prawda na potrzasanie pudeleczkiem z przysmakami, ale jednak. Jest przemily, dzieciaki go uwielbiaja, my tez. Fajnie sie z nim bawic.
      • princesswhitewolf Re: kot 08.06.12, 21:06
        Paola nie dawaj im Iams. Dodaja cukru.
        Koty to miesozercy i wlasciwa dieta dla kotow w 85% powinna skladac sie z miesa. Warto sprawdzac zawartosc miesa wtym co sie kupuje i kupowac non grain formula. Najlepiej zywic je miesem ze sklepu (mozna kupowac taniej takie z juz konczaca sie data do spozycia byle nie po dacie) ale wtedybtrzeba dodac suplement czyli glownie Tauryne.
        • paola_k2 Re: kot 08.06.12, 21:22
          A ja myslalam, ze Iams to taka dobra karma. Nasz kot jest wybredny bardzo. Co prawda sucha zje prawie kazda to juz mokra niekoniecznie. Kupuje mu glownie z suchych Royal Canin, Arden Grange, Iams wlasnie, teraz kupilam Purina ONE Sesitive.
          Ja gotuje mu mieso to musze wymieszac z takim z puszki bo nie zje. I wierzcie mi naprawde nie zje, nawet jak go przetrzymam bo juz probowalam.
          • princesswhitewolf Re: kot 08.06.12, 21:43
            Zadna z tych jakie podajesz nie jest okreslana przez specjalistow kocich jako bardzo dobre a to ze wzgledu na procentowa zawartosc miesa. Royal Canin jest jeszcze z nich najlepszy jesli juz. NAjlepsza jest dieta BARF ( wygooglotaj) jakiej ja nie stosuje bo moich kotow nie da sie namowic. Potem np Www.ziwipeak.com na amazon jest. ( nie jest to tanie)Kolejne z drugiej ligi jakie ja stosuje rowniezto w kolejnosci jakosci Fresh of the Wild, Orijen, Acana (z suchych) Applaws (sucha i mokra)', Porta 21, Almo, Animonida, James beloved, Grau i kilka innych...
            Te co wymieniasz to juz trzecia liga. Czwarta zas bylybyWhiskars , Felix i inne dziadowstwa z supermarketu
            • andgie Re: kot 08.06.12, 23:26
              Princesswhitewolf, to sa suche karmy. Czy mozesz polecic jakies mokre? Moj niespecjanie lubi na sucho.
              • princesswhitewolf Re: kot 08.06.12, 23:42
                Nie. Tylko czesc jaka wymienilam jest sucha. (orijen, fresh of the wild ). Idz na petplanet albo zooplus.co.uk i tam znajdziesz wiele ztych co podalam mokrych. Karma sucha nie powinna byc wiekszoscia posilku. W naturze nie zywia sie sucha karma. Wlasnie mokra karma powinna dominowac.
                W ogole to duzo mozna sie dowiedziec na forum miau.pl . Tutaj tez sa kocie fora
    • marninor Re: kot 08.06.12, 20:37
      u mnie właśnie kot to też kompromis- zwłaszcza że lubimy w weekand na pół dnia wybyc na wycieczkę...
      tak się zastanawiam czy gdyby wychodził to nie przyprowadzałby towarzystwa? u nas jest duż o kotów- ostatnio nawet dwa upodobały sobie spacery po miom płocie... nie chcialabym po powrocie zastać w domu 5 innych kotow...
      • glasscraft Re: kot 08.06.12, 20:41
        Kot innego kota/kotow do swojego domu tak latwo nie wpusci :-)
      • princesswhitewolf Re: kot 08.06.12, 21:51
        Marninor, kup wiec klapke dla kotow na kluczyk na szyi. Sa takie na magnes albo na microchipa, ja zas mam CatMate flap na podczerwien. Ustawiasz godziny kiedy koty moga wychodzic i nie wypuszcza po okreslonej godzinie pozwalajac tylko wejsc im z powrotem. Rowniez masz wyswietlacz jaki pokazuje ci ktorej lajzy nie ma w domu, oraz klapka nie przepusci kotka bez breloczka na szyi.
    • yumemi Re: kot 08.06.12, 20:49
      Ubezpieczenie: 20 funtow na miesiac. Zabiegi dentystyczne nie wliczone w ubezpieczenie, kot mial juz dwa wiec pareset funtow wyszlo. Szczepienia wychodza kilkadziesiat raz na rok, plus regularne odrobaczanie co kwartal i srodek na pchly.
      Jedzenie: roznie, Iams wychodzi drozej etc.
      • rodzynka2000 Re: kot 08.06.12, 20:58
        Czyli trzeba liczyc ok £1,000 rocznie bez uwzgledniania opieki/hotelu w czasie wakacji?
        • princesswhitewolf Re: kot 08.06.12, 21:08
          My mamy 3 i £1000 to moze na wszytkie trzy wychodzi( przy ilosci kotow sa znizki ubezpiecznia i szczepien), a zapewniam ze moich malych mordercow byle czym nie zywie.
      • princesswhitewolf Re: kot 08.06.12, 21:02
        Koty do 1 roku zycia odrobacza sie co miesiac, powyzej 1 roku wystarczy raz na pol roku.

Pasta Pancur to wydatek rzedu £4 i wystarczy dla 1 kota na 2 sesje trzydniowe. Jest tez opcja tabletek Drontal ale moje koty nie chca tabletek zjesc a ja mam dosc wmuszaniania, plucia, ukrywania w kurczaku itd.

Odpchliwanie to najlepszy jest Advocate ale na to trzeba recepte, wiec druga w kolejnosci opcja to Advantage.

Jesli chodzi o zwirek to polecam wyszukac np na zooplus.co.uk clumping extra strenght formula nazywajaca sie dosc dumnie "World's Best Cat Litter". Nic nie smierdzi i super sie skleja.
        W polaczeniu z koszem na litter pt. LitterLocker masz gwarancje ze nie bedzie nic smierdziec.
        • azbestowestringi Re: kot 09.06.12, 16:14
          jak kot poluje, to tasiemce ma na 100%, wtedy odrobaczanie raz na pol roku nie pomoze.
          advocate na robaki oble tez dziala.
          • princesswhitewolf Re: kot 09.06.12, 16:51
            niekoniecznie ma - jak twierdzi moj weterynarz i zaleca raz na pol roku porzadna sesje. Oglada czasamij co kot wydala
            • azbestowestringi Re: kot 11.06.12, 16:02
              pamietaj, ze po tej "porzadnej sesji" moze zaraz sie znowu zarobaczyc. odrobaczanie to w duzej mierze kwestia marketingowa. nie jest to evidence-based-medicine. tylko sales rep-evidence-medicine ;)
      • smag2 Re: kot 09.06.12, 22:42
        Witam,
        Rowniez jestem szczesliwa posiadaczka kota od ponad miesiaca :). Kotka 18 m-cy ktora dostalismy wysterylizowana i ze szczepieniami up to date. Byla przyzwyczajona do wychodzenia i mam pytanko, po jakim czasie mozemy ja sama wypuscic? Na razie prowadzamy w szelkach i na smyczy po ogrodzie ale obawiam sie ja uwolnic :)
        Odnosnie ubezpieczenia - ktora opcje wybraliscie dla swojego outdoor kota?
        To nasz pierwszy kot, zawsze bylismy zwolennikami psow, ale z braku mozliwosci kot jest lepsza opcja - i musze przyznac to byl wspanialy wybor :) Cala rodzina ja uwielbia i ogolnie wszyscy dostalismy 'kota' :D
        Pozdrowka
    • paola_k2 Re: kot 08.06.12, 21:12
      I polecam kryta kuwete.
      U nas na robaki tabletki drontal, zawsze wkladam w miekki przysmak i mlodzieniec sie do tej pory nie zorientowal.
    • mamonia78 Re: kot 08.06.12, 22:11
      My placimy za ubezpieczenie £6.50/mies, jedzenie (Felix) plus zwirek (najtanszy z sainsbury's) ok £15 tydzien. Wzielismy Lole ze schroniska jak miala 4mies, zaplacilismy £60, sterylizacja byla "w cenie". Szczepienie £65. Kuwete mamy w ogrodzie, nigdy nie zalatwila sie w domu. Zapachu nie wyczuwam.
    • marninor Re: kot 08.06.12, 23:46
      jestem coraz bardziej przekonana ;) super są te gadzety kocie- z pewnością pomocne... a powiedźcie mi jeszcze czy kot który ma w domu miód -cud może przynieść do domu myszkę? itp. czy taki kot raczej nie poluje? czy poprostu nie sugerowac mu myszki nie dając takie zabawkowej do zabawy w domu? jak jest u Was?
      • glasscraft Re: kot 08.06.12, 23:51
        Koty poluja, bo tak juz maja. Moga nie tylko mysze, ale ptaka, nawet zabe. Jezeli wychodza na dwor, to moga przyniesc. Nasza poprzednia kocia przyniosla mysze z myszkami w brzuchu :-) zanim sie obejrzalam mielismy mysze w spizarni i lapalam po 5, 6 dziennie (lapka ma myszy byla taka, ktora je tylko lapie, potem mauz wywozil kilka km od domu i wypuszczal :-D
      • princesswhitewolf Re: kot 09.06.12, 00:01
        Niestety, Moi maly mordercy naprawde sa dobrze karmieni a w sobote ku mojej zgrozie Sapphi zamordowala 7 malych niemowlakow ptasich przynoszac je BogwieSkad z sasiada ogrodu. Niedawno znalezlismy zdecha zabe, mysz to nie rzadkosc....
        Maja na szyi dzwonieczki aby dac wiecej szansy zwierzakom aby uciekaly przed moimi mordercami...
        • marninor Re: kot 09.06.12, 00:20
          no to idealny kot dla mnie to taki co na dwór nie łazi... zadrapałabym się gdyby mi cos takiego przyniósł , bo ja nawet zmiotką nie wziełabym czegos takiego i sama się dziwie skąd to obrzydzenie się wzieło "na starość" bo jako dziecko hodowałam myszki chińskie, szczury, swinki... teraz nawet w zoologicznym ominę i nie przejdę obok
          • elle-joan Re: kot 09.06.12, 10:16
            Moja wychodzi, ale tylko do ogrodu. Trzyma się blisko domu, najwyżej odwiedzi sąsiadów przez dziurę w płocie. Kota raczej nie uczy się niewychodzenia. Po prostu musisz pilnować drzwi i okien (okien to też żeby kotek nie wypadł). Na początku kiedy nie byłam pewna, czy kotka już przyzwyczajona i trafi jak wyjdzie, to pilnowaliśmy drzwi, ale było trudno, bo kotkę bardzo ciągnęło na świeże powietrze, chociaż wcześniej mieszkała w bloku i nie wychodziła. Szkoda troszkę kociaka nie wypuszczać jeżeli są warunki ku temu. One naprawdę bardzo się cieszą jak mogą wyjść na zewnąrz. Moja chociaż raczej nieśmiała, spokojna, nie lubi się oddalać, ale też szczęśliwa jak wyjdzie pobiegać po trawce. Co do polowania to przynosi czasami dżdżownicę po deszczu. Odnoszę na powdórko tłumacząc kotu, że dżdżownica też chce żyć.
    • elle-joan Re: kot 09.06.12, 10:22
      marninor napisała:
      > jak nauczyć kota żeby nie wychodził z domu - zakładając że naukę rozpocznie się
      > od 8 tyg życia.
      Z tego co wiem, to kotka zabiera się od mamy dopiero ok. 12 tygodnia. Chyba, że i tak sierotka. Jak zabierze się w odpowiednim wieku, to one chyba już potrafia korzystać z kuwety. Z przyuczeniem kota do kuwet raczej nie ma problemu. Chociaż zdarza się oczywiście, że nauczony kot czasem coś tam sobie umyśli i może załatwić się poza kuwetą ale to już inna sprawa.
      • princesswhitewolf Re: kot 09.06.12, 10:32
        Wlasnie. Jak sie kotka zaraz do domu przyprowadzi to sie ustawia mu kuwete. Wsadza sie go na kuwete i patrzac w slepka mowi:tu siku. No i ja naprawde nie wiem jak to mozliwe ale kazdy jeden zmoich kotow po takiej operacji nie mial watpliwosci ze tojest ich ubikacja.

Bardzo duze doniczki, ale nie mam na mysli malych tylkojakies powyzej 40cm srednicy dobrze jest obkleic folia do zywnosci, bo jak kotkisa male to raz ze moga myslec ze toalternatywnakuwets albozwyczajniebeda kopac...bo lubia.
        Uwaga na grzadki wogrodzie. One lubia miekka ziemie.
        • glasscraft Re: kot 09.06.12, 11:14
          princesswhitewolf napisała:

> Uwaga na grzadki wogrodzie. One lubia miekka ziemie.

I bardzo drobny zwirek ozdobny.
          • dorcian Re: kot 09.06.12, 17:17
            Ja sie podczepie troche pod ten watek. Czeka nas przeprowadzka z kotem. Kot wysoce wyemancypowany i wolnochodzacy, pani na wlosciach aktualnie - jak jej ulatwic aklimatyzacje w nowym miejscu?
            • princesswhitewolf Re: kot 10.06.12, 10:55
              Kota na poczatku nie powinnas wypuszczac na dwor przez miesiac, az wyznaczy teren i sie zadomowi w zupelnosci. Dopiero potem stopniowo- na smyczy na poczatku dla rozeznania terenu itd.

Poza tym:
              Istnieja spraye aklimatyzacyjne i odstresowywujace. Jak to zobaczylam pierwszy raz to pomyslalam, ze na pewno to gadzet i na 100% nie dziala. Ale jak twierdza na rozmaitych forach kociarze- to dziala. Rozmaryn, gozdziki, kocia mietka jest w skladzie. Np. www.amazon.com/Natures-Miracle-No-Stress-Calming-Spray/dp/B004WCTQIO

Ja dla uatrakcyjnienia nowego miejsca kupilabym nowe poduszeczki z kocia mietka i pare nowych zabawek
              • dorcian Re: kot 10.06.12, 22:05
                A co zrobic, jak ona nie przzwyczajona do kuwety, w zagonki chodzi robic (moje wlasne - zeby nie bylo, ma swoje ulubione miejsce do "uzyzniania"). Jest szansa ze sie zgodzi na kuwete czy raczej jak z psem bede musiala na spacerek za potrzeba?
    • marninor Re: kot 10.06.12, 12:12
      szukając kota, często pojawiają się w ogłoszeniach parami. czy faktycznie lepiej wziąźć rodzeństwo niż pojedyńczo? czy mogą korzystac wówczas z tej samej kuwety? czy co kot to osobna kuweta?
      • glasscraft Re: kot 10.06.12, 12:15
        U mnie obydwa korzystaja z tej samej kuwety, po prostu trzeba czesciej czyscic niz przy jednym kocie.
        Mysmy nasze wzieli z CPL, brat i siostra i jako para byly do zabrania. Przedtem mielismy jedna kotke, na nieszczesliwa sama nie wygladala.
        • azbestowestringi Re: kot 11.06.12, 21:23
          kuwet powinno byc w domu zawsze o jedna wiecej niz liczba kotow. korzystanie ze wspolnej kuwety jest wielkim kompromisem ze strony kota.
    • paola_k2 Re: kot 11.06.12, 19:56
      Jeszcze dla zainteresowanych bo jestem po wizycie u weterynarza, kastracja, zalozenie chipa i leki przciwbolowe po zabiegu to bedzie koszt okolo 60 funtow (kastarcja 37 funtow, chip 15 plus leki).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka