Dodaj do ulubionych

home schooling...

14.06.12, 15:17
sytaucja zmusila mnie do home schooling.
nie mam wyboru, do szkoly ida dopiero od wrzesnia
a od kwietnia siedza w domu.

dzieci sa w wieku 5 i 3 i chodzily do szkoly wczesniej. teraz probuje nauczania domowego,
zeby podtrzymac poziom ale marnie nam idzie.
glowny problem: brak motywacji, starsza nie chce czytac, zniecheca sie szybko, robi tylko to co umie, jak nie umie, to juz sie nie chce wysilic.
mlodszy w ogole nie chce robic nic z tego co mu zadaje, tylko mi sie smieje w twarz :-))
i sobie idzie.

problem dodatkowy: na razie robimy podstawy: czytanie, liczenie, wypelniamy ksiazeczki dla 5latkow. czy macie jakis odgorny plan na kilka miesiecy? i skad?

wiem, ze bylo kilka dyskusji na temat h.s. ale zawsze zalozenie bylo, ze mozna dziecko nauczyc
lepiej i wiecej w domu. u mnie wlasnie srednio to wychodzi.
co zrobic, gdy nauczanie domowe nie dziala?

prosze o podpowiedzi na forum albo na gazetowego.
Obserwuj wątek
    • szczur.w.sosie Re: home schooling... 14.06.12, 16:33
      forum.gazeta.pl/forum/f,170713,Edukacja_domowa_w_UK.html?t=1327750443252
      • piksi.dixi Re: home schooling... 14.06.12, 18:32
        oooo dzieki!
        juz sie zaglebiam w lekturze :-)
        • mrs.t Re: home schooling... 15.06.12, 09:01
          a nie maasz w okolicy grupy home schooling?
          Wygugluj, moze szukaj AP parenting group, ja w ten sposob trafilam na homeschoolersow tez..
    • izabelski Re: home schooling... 16.06.12, 00:05
      Nie znam sie na homeschooling ale jesli planujesz poslac dzieci do szkoly, to najwazniejsze, zeby potrafili sie skupic na czyms co robis, na razie nie przejmowalabym sie co robia, a skupila na tym, zeby to co interesuje (nie mowie tu o ogladaniu tv czy grze na konsolaach) ale cos co pochlania ich uwage , moze to byc rysowanie, ogladanie obrazkow czy nawet samodzielna zabawa klockami lego
      a propos tv - ile ogladaja dzielnie?
      • ingaki Re: home schooling... 16.06.12, 00:32
        > a propos tv - ile ogladaja dzielnie?
        moje dzielnie ogladaja telewizje ;) wytrzymuja nawet dlugo.. :) (zart rozumiem ze to literowka)
        • piksi.dixi Re: home schooling... 16.06.12, 04:42
          dzieki dziewczyny.
          tv - tak, moje tez bardzo dzielnie ;-) no ale w koncu cwicza codziennie! wstaja rano, wlaczaja i ogladaja do momentu az ja wstane i cos zarzadze. pozniej wymuszaja jeszcze co najmniej z 2 razy w ciagu dnia i ogladaja wieczorem. jak byla szkola - ogladali na pewno mniej. od jutra chowam pilota :-))

dzis byl fajny dzien, bo zrobilismy w-f :-)) caly dzien na spacerze i placu zabaw - to lubie!
          przemyslalam kilka spraw i mam energie na kolejny dzien.

w kwietniu myslalam, ze jak sie za nich zabiore, to na 100% zrobimy 2 lata w 3 miesiace :-)))
          teraz mam nadzieje na to, zeby sie chociaz nie cofneli...
          • izabelski Re: home schooling... 17.06.12, 01:45
            Dzielnie dziennie to by ogladali non stop :)
            wiele mam zauwaza, ze niestety przekalda sie to na spadek umiejetnosci koncentracji
            Ja w tym wieku pozwalalm oglada ulubione wtedy jeszcze videa, a nic z programow tv w ciagu tygodnia, tak, ze moje byoly wogole nieswiadome reklam telewizyjnych

Sprobuj ograniczyc i zobacz jak im to wplynie na zachowanie
            dodaj do tego basen - w ciagu dnia jest malo ruchuna niektorych basenach

aha - moje dziecka mialy zajecia wyjmagajece skupienia w tym wieku od 9 do 12, oczywiscie w tym byla przerwa na lekka pregryzke

moze wprowadz taki mini plan, ze rano troche zabawy, sniadanie, lekceje do 12 a potem tyolko zabawa, basen, park itp?
        • ciocia_ala Re: home schooling... 16.06.12, 09:13
          Moje dziecko tez w kwestii ogladania bardzo dzielne!! Az strach myslec, po kim to ma!!

Poszukaj tez sobie blogow, prowadzacych przez mamy uczace dzieci w domach. Sa naprawde fajne. Czesto sa tez pliki do sciagniecia, ktore mozesz przecwiczyc ze swoimi dziecmi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka