Dodaj do ulubionych

Fotelik od 9 kg Prosze o wasze rady

01.10.12, 11:11
Napiszcie prosze, jesli macie fotelik i mozecie sie podzielic jaka marka i czy jestescie zadowolone. Ja szukam fotelika od 9-18 kg, ktory bedzie pasowal do malego samochodu - nie ma duzo miejsca miedzy tylna kanapa i siedzeniami z przodu. Chcialabym, zeby mial regulowany zaglowek, zeby wysokie dziecko moglo w foteliku jezdzic, zeby mial mozliwosc zsuniecie do mozliwie lezacej, pollezacej pozycji i dobre oceny z ADAC. Mam w tej chwili Maxi Cosi Cabriofix i moj 7-miesieczniak z trudem miesci sie w tym foteliku na szerokosc. Nie wiem, czy to wina fotelika, ze taki ciasny jest w srodku? Zastanawialm sie nad Maxi Cosi Tobi - model z 2009 r. i Britax Duo Plus. Jak ktoras z was ma te foteliki i male samochody, to sie odezwijcie, jak te foteliki sie wam uzywa. Dzieki
Obserwuj wątek
    • nannyjo32 Re: Fotelik od 9 kg Prosze o wasze rady 01.10.12, 11:32
      ja mam tanie foteliki z asdy 35£ za jeden. Po pierwsze mam blizniaki wiec przy kupnie cena jest bardzo wazna dla mnie. Po drugie wzielam pod uwage ile bede jezdzic autem na codzien i sa ta szybkie kursy np. childrens center albo place zabaw. Wiec spedzony czas w aucie to gora 20 min. Sprawdzaja sie swietnie juz 2 lata nie mam prolemow. Jak jedziemy na wakacje gdzies w uk to podroz trwa nawet do 7 godzin, ale moje dziwczyny nie maja problemow spia jak aniolki, albo sobie siedza i patrza przez okno. Fotelik napewno zmiesci sie do malego auta.
      Od Ciebie zalezy jednak ile chcesz wydac i co tobie sie podoba :)

direct.asda.com/Nania-Teamtex-Trio-Car-Seat---Group-0%2C1%2C2/002679203,default,pd.html?cgid=6071
      • plain-vanilla Re: Fotelik od 9 kg Prosze o wasze rady 01.10.12, 11:37
        Mnie sie wydaje, ze niewazne ile czasu spedzamy w samochodzie. Wypadek mozna miec nawet w trakcie podrozy, ktora trwa 3 minuty. Starszy syn ma porzadny fotelik, wiec mlodszemu nie kupie czegos, co podczas testow bezpieczenstwa rozsypalo sie na kawalki. Chce, zeby tez jezdzil w bezpiecznym foteliku.
      • boo-boo Super normalnie !!!! 02.10.12, 11:29
        " wiec przy kupnie cena jest bardzo wazna dla mnie."

Ja tam stawiam na bezpieczeństwo.

"Wiec spedzony czas w aucie to gora 20 min. Sprawdzaja sie swietnie ju
        > z 2 lata nie mam prolemow. Jak jedziemy na wakacje gdzies w uk to podroz trwa
        > nawet do 7 godzin, ale moje dziwczyny nie maja problemow spia jak aniolki, alb
        > o sobie siedza i patrza przez okno."

Serio ? Wypadek jakiś miałaś żeby powiedzieć z ręką na sercu, że uchronił dzieci od kalectwa lub śmierci ? Statystyki pokazują, że wypadki ciężkie zdarzają się także na krótkich trasach np. w drodze do sklepu za zakrętem. Fotelik nie jest od tego, żeby dzieci sobie w nim smacznie i wygodnie spały tylko po to żeby chronić dzieci w razie wypadku. Poczytaj sobie o crash testach i dodatkowo obejrzyj kilka filmików na you tube z udziałem takich fotelików taniuchnych z super marketu zanim znowu wyskoczysz z takimi "mondrościami".
    • agaciha Re: Fotelik od 9 kg Prosze o wasze rady 01.10.12, 11:56
      Zapytaj tu:

forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html
      Podaj tam samochod, rocznik i wymiary dziecka i na pewno Ci pomoga.
      Foteliki z Asdy darowalabym sobie. Co to w ogole za myslenie, ze na 20 minutowa podroz fotelik moze byc badziewny? To na 10 minutowa moze w ogole nie trzeba fotelika?
      Jesli chodzi o Maxi Cosi Cabriofix to mialam przy dwojce dzieci i starczyl prawie do 12 miesiaca- czy Twoj Maluszek jest wyjatkowo duzy? Wyciagnelas ta gabke, ktora jest na dnie do splycenia fotelika? 7 miesieczniak powinien jeszcze pojezdzic tylem.

Osobiscie polecam Maxi Cosi Priori XP. Pasuje do wiekszosci aut i starczy na dluzej niz Tobi. Tobi jest wezszy- sprawdzone. Priori powinno starczyc do 4 urodzin. Zapytaj na forum foteliki to na pewno podadza Ci wiecej propozycji. Moze ktorys fotel Besafe?
      Pozdrawiam
      • bialasek75 Re: Fotelik od 9 kg Prosze o wasze rady 01.10.12, 12:14
        My mamy Maxi Cosi Tobi. Jestem bardzo zadowolona. Młoda jeździ już prawie 3 lata i pojeździ pewnie jeszcze z rok. Na nic się nie skarży, jest wygodny, można rozłożyć do spania, szelki się nie majtają, bo automatycznie są odciągane na boki. Jest kilka stopni regulacji pasów.
        Mam małą Corsę, większego samochodu nie znajdziesz :)
    • illegal.alien Re: Fotelik od 9 kg Prosze o wasze rady 01.10.12, 12:18
      My mamy dwa samochody - Nissana Micre i Nissana Navare. W Micrze mamy BeSafe izi combi czy jakos tak (montowany tylem), w Navarze Britax Duo plus (w Polsce on chyba wystepuje pod nazwa Romer Duo Plus, wiec jak szukasz wynikow testow, to szukaj pod obiema nazwami) z isofixem. Tylko Navare kupilismy jak Mia miala juz poltora roku, wiec nie balam sie (az tak bardzo) posadzic jej przodem. No i Navara to jednak kawal krowy, z przodu ma ze dwa metry maski, wiec i impet zderzenia lepiej pochlonie. W micrze nie posadzilabym Mii przodem jeszcze jakis czas. Jedyna wada BeSafe'a - malo miejsca na przednim siedzeniu pasazera, ale moj tata wzrostu 185cm nadal sie miesci (niezbyt wygodnie, ale sie miesci).
      • polka84 Re: Fotelik od 9 kg Prosze o wasze rady 01.10.12, 13:38
        My mamy maxi cosi tobi i jestem bardzo zadowolona! mały przesiadł się mając jakoś 10 m-cy i dużo lepiej mu się podróżuje niż we wcześniejszej kołysce maxi cosi (niby do 13kg, ale moje dziecię jest wysokie i głowa mu zaczynała wystawać). w montażu tobi jest prosty i dla mnie główną wadą jest to, że jest tak piekielnie ciężki (ale to akurat ogólny kłopot z solidnymi fotelikami drugimi, które nie nadają się na wyjazdy). My też mamy duży samochód (hyundai santa fe) i w związku z tym nie ma problemu z przestrzenią/nie boję się sadzać młodego przodem.
        • polka84 poprawka 01.10.12, 13:40
          przepraszam - skretyniałam chwilowo - mamy maxi cosi PRIORI a nie tobi. reszta bez zmian ;)
    • lianis Re: Fotelik od 9 kg Prosze o wasze rady 01.10.12, 14:22
      My mamy britaxa duo plus i kinga i wg mnie duo plus jest mniejszy niz king, znacznie tez mniej manewrowalny, rozklada sie zdecydowanie slabiej. U nas mniejszym samochodem jest honda jazz, ale i tak jest bardzo obszerna w srodku wiec klopotu z miejscem nawet na najwiejszy fotelik nie mamy.
      • erga4 Re: Fotelik od 9 kg Prosze o wasze rady 01.10.12, 21:48
        ja mam doświadczenie z Maxi cosi Tobi - jestem zadowolona bo najpierw służył synowi, teraz córa w nim jeździ. A co do aut to jeździł w Mitsubishi Colt który nie jest zbyt duży kilka razy w Nissanie Micra, teraz już w większym. Maxi cosi Priori też jest fajny i chyba nieco szerszy niż Tobi (jeździli w czasie pobytu w PL) a znajomi mają britax king czy jakoś tak i też jest OK (jezdzą małym autem) i wszystkie 3 dobrze wypadają w testach.

gdybym teraz szukała czegoś to może skusiłabym się na Cybex pallas z tą poduchą zamiast pasów, ale nie wiem jak to się sprawuje w używaniu i ile miejsca potrzebuje, ale w testach jeszcze lepiej chyba wypada niż te 3 wyżej
        • agaciha Re: Fotelik od 9 kg Prosze o wasze rady 01.10.12, 22:27
          Oj z ta poducha to na pewno nie polecam kupowania w ciemno bo sa dzieci, ktore tego po prostu nienawidza:)
    • benignusia Re: Fotelik od 9 kg Prosze o wasze rady 02.10.12, 00:45
      to ja sie wypowiem z innej strony,Tobi zajmuje wiecej miejsca niz np Maxi priori xp czy britax duo .
      Mam :Maxi Cosi Priori xp,Maxi Cosi Tobi,i jeśli je porownuje to Tobi jest wyzszy i wysuniety bardziej do przodu,także jeśli masz mało miejsca miedzy fotelami to dla mnie to średni wybór.Do tego z minusow dla mnie to mało sie pochyla,prawie wcale a przy dziecku poniżej roku to dość ważne,za to britax czy priori xp duzo wiecej sie pochylają,są szersze i ogólnie większe.Tobi polecam dla szczupłych maluchów,ale Britax jesli mały jest większym chłopcem :)
    • plain-vanilla Re: Fotelik od 9 kg Prosze o wasze rady 02.10.12, 11:18
      Dzieki za odpowiedzi. Sklaniam sie ku Britax Duo Plus. Jedyne, co mnie martwi, to fakt, ze bede musiala malego posadzic przodem do kierunku jazdy i nie wiem, czy mozliwosc pochylania bedzie wygodna do spania, bo ten fotelik ma tylko 3 pozycje. Mam jeszcze opcje zakupu fotelika od 0 do 18kg, wtedy moge zamonotowac go tylem do kierunku jazdy do13kg, a potem przodem, nie mam jednak zupelnie pojecia, jaki fotelik wybrac. Ktoras z was korzysta z Which? zeby mi cos podpowiedziec w tej kwestii? Niestety na stronie ADAC nie moge znalezc fotelikow w tej kategorii.
      • illegal.alien Re: Fotelik od 9 kg Prosze o wasze rady 02.10.12, 11:32
        Popatrz na fotelik.info - tam powinny byc foteliki montowane tylem dla wiekszych dzieci.
      • boo-boo Re: Fotelik od 9 kg Prosze o wasze rady 02.10.12, 11:42
        0-18- concord ultimax. 0-13 montowany tyłem do kierunku jazdy. 13-18- przodem. Ja używam model montowany przy użyciu pasów bezpieczeństwa.- jedyny minus to taki, że fotelik na pewno nie starczy do tego około 4-tego roku życia jak podaje producent- mój mały ma w tej chwili 2,5 roku i fotelik musimy zmienić bo pasy fotelika schodzą poniżej linii ramion. Tyłem młody jeździł do około 22-go miesiąca życia. Ale ogólnie fotel ok. Ma 3 gwiazdki w testach- to jest minimum, które fotelik musi mieć. Przy montażu przodem ma nawet spory kąt pochylenia do spania. Ale musisz przymierzyć do dziecka i auta.
    • boo-boo Po pierwsze 02.10.12, 11:37
      Twoje dziecko jest za małe żeby posadzić go przodem do kierunku jazdy- w razie wypadku narazisz go na poważne obrażenia.
      Szukaj w fotelikach montowanych tyłem do kierunku jazdy- sama waga dziecka i jego wielkość/wzrost nie są wyznacznikami. Wiek dziecka też ma znaczenie- im dłużej jeździ w foteliku montowanym tyłem do kierunku jazdy tym lepiej dla niego- chodzi o układ kostny- jego budowę i wytrzymałość na przeciążenia spowodowane wypadkiem.
      Może poszukaj fotelika, który do pewnego wieku można montować tyłem do kierunku jazdy, a potem można go montować przodem do kierunku jazdy jak dziecko już podrośnie.
      Concord ultimax, Britax multitech np. - jest jeszcze kilka. Muszą pasować do dziecka i do samochodu. na forum foteliki samochodowe na pewno doradzą.
    • arcykaplanka Re: Fotelik od 9 kg Prosze o wasze rady 07.10.12, 22:44
      My po długich namysłach i oględzinach wybraliśmy Maxi Cosi Tobi. Mój synek bardzo lubi w nim siedzieć i oglądać świat zza szyby. Polecam wybranie się z dzieckiem do większego sklepu z fotelikami i przymiarkę na miejscu.
      • under.fire Re: Fotelik od 9 kg Prosze o wasze rady 21.10.13, 23:59
        Odświeżam stary wątek z pytaniem jaki fotelik możecie polecić chyba też od 9kg a nie od 13kg (córka ma 21,5 mies i dobija wagą do 11kg) bo za chwilę będzie wystawać z maxi cosi priori xp (9 - 18kg) więc taki dla wysokiego dziecka lecz drobnego? W priori zaczęła jeździć koło pierwszych urodzin bo była już za wysoka na kołyskę pomimo że wtedy 9kg jeszcze nawet nie ważyła (kołyska 0-13kg)
        • lianis Re: Fotelik od 9 kg Prosze o wasze rady 22.10.13, 10:20
          W foteliku przodem do kierunku jazdy, glowa moze wystawac ponad gorna krawedz fotelika do lini oczu, wiec jeszcze bym dziecko w nim potrzymala, szczegolnie ze drobne.
          Moj niedrobny trzy i pol latek dopiero teraz linie oczu ma w okolicach krawedzi i choc nie ma jeszcze 17kg, to ma juz 106cm i musimy fotelik wymienic.
          Jesli jednak koniecznie chcesz kupic nowy fotelik, to musisz patrzec na ten w grupie 9-36kg, ale one tez mniej regulowalne sa niz nizsza grupa. Foteliki 15-36kg sa tylko na pasy samochodowe, ktore dzialaja dopiero od 15kg, wiec zapiecie dziecka lzejszego nie uchroni w zaden sposob przed skutkami kolizji.
        • plain-vanilla Re: Fotelik od 9 kg Prosze o wasze rady 24.10.13, 08:18
          Britax King Duo Plus to bylby moj typ, gdybym kupowala. Zobacz sobie w Googlach. Oceny ADAC ma w porzadku. Jak masz isofixa w samochodzie, to polecam wlasnie taki fotelik.
    • ampiltuda Re: Fotelik od 9 kg Prosze o wasze rady 22.10.13, 09:47
      My mamy teraz recaro i tu i w Polsce, wcześniej używaliśmy Maxi cosi, model w zależności od wieku dziecka. Przy wyborze fotelika kierowaliśmy się budową, koniecznie pięciopunktowe pasy i koniecznie wypełnie przy główce. Nie wiem czy to styropian, bo twardszy i taki gęsty, ale to amortyzuje uderzenia. Musiał dać sie "położyć", bo bardzo dużo podróżujemy. No i tapicerka musiała być zdejmowana do prania, podczas podróży dzieć często coś "ciamka" i brudzi :).
      • 1mzeta ??? 24.10.13, 00:24
        Przy wyborze fotelika to się trzeba kierować ocenami w ADAC i to podstawa- potem dopasowanie do dziecka i samochodu, a nie tapicerkami i innymi pierdołami bo fotelik to ma dobrze dziecko chronić, a nie pięknie wyglądać.
        • ampiltuda Re: ??? 24.10.13, 09:57
          Ale jak da się zdjąć i uprać tapicerkę, żeby resztki jedzenia nie gniły/ pleśniały,albo jak się dzieć zsikał, to chyba raczej nie dyskwalifikuje fotelika...? Gdzie napisałam, że estetyka była głównym kryterium przy wyborze?
          "Trzeba" to umrzeć, w życiu kieruje sie rozsądkiem, musiałaś czepnąć się czegokolwiek...?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka