Dodaj do ulubionych

łóźkowe dylematy

12.10.12, 11:34
Przepraszam nie będzie lubieżnie jak w 50 shades :)
Bardzo prozaicznie potrzebuję waszej opinii o materacach. Kompletnie nie wiem co wybrać. O ile na łóżko się zdecydowałam to ilość i różnorodność materacy mnie powala. W weekend wybieram się do ikei ale chciałam zapytać o wasze opinie czy ktoś ma może materac memory foam? Dobrze się sprawuje? Czy jest bardzo miękki? Jaki materac byście poleciły albo odwrotnie od jakiego trzymć sie z daleka?
Obserwuj wątek
    • lili76 Re: łóźkowe dylematy 12.10.12, 13:03
      Przez kilka lat mialam memory foam na sprezynach. Pozegnalismy sie z tym materacem po 7 latach, teraz mamy caly memory foam (tzn, nie caly, ale bez sprezyn ;-)). Ten co mam jest swietna kopia Tempur i chwale sobie baaaardzo. Jesli w drodze do Ikei masz John Lewis home to sprawdz rowniez tam materace.
    • miss_paradox Re: łóźkowe dylematy 12.10.12, 13:18
      ja mam ten www.ikea.com/gb/en/catalog/products/90156695/ z memory foam wlasnie i jest to najlepszy materac jaki w zyciu mialam. Mamy go z 5 lat i jest jak nowy :)
      • liley11 Re: łóźkowe dylematy 12.10.12, 21:37
        Marzy mi sie dunlopillo ale poki co, kupilam memory foam hypnia firm 12". Niebo w nocy! Rewelacja. naczytalam sie, ze moze smierdziec na poczatku, ale ten nic nie smierdzial:) Synowi kupilam bardziej miekki, ale dla mnie bylby juz zbyt miekki.
        • robak.rawback Re: łóźkowe dylematy 13.10.12, 04:44
          ja lubie twarde materace - czy polecacie na takie upodobania memory foam?
          ja mam obecnie jakies gowno z ikei - ma 3 miesiace ale juz sie zmiekczyl pod tylkiem.
          nazywa sie zasrany Sultan - za jakies 80 gbp.
          • aleksandrawu Re: łóźkowe dylematy 13.10.12, 10:44
            No rozna dziwne nazwy w 'ikeji' widzialam, ale zeby taka kontrowersyjan wypuscili?! ZASRANY SULTAN? No patrz pani, czego to ludzie nie wymysla:D
            A jak to przetlumaczyli na angielski? Shitty sultan?:D Tylko to bardziej 'gowniany' niz 'zasrany'...hmmm...
            • e-vil Re: łóźkowe dylematy 13.10.12, 10:53
              ja mam też materac do wymiany - ma 7 lat i sprężyny powoli zaczynają być lekko odczuwalne.. dlatego z zaciekawieniem będę śledzić ten wątek.. też lubię twarde materace
              • kjan76 Re: łóźkowe dylematy 13.10.12, 15:59
                Kupilismy materac tutaj jakies 6 miesiecy temu
                www.mattressman.co.uk/mattresses/sealy/millionaire-memory-king-size-mattress.aspx
                ten sam ktory zalinkowalam, jest bardzo wygodny ale musialam sie do niego przyzwyczaic. Jest miekki ale nie za miekki, my mielismy dosyc twardy materac wiec pierwsza noc nie moglam spac. Teraz nie zamienilambym go na zaden inny, jest super wygodny.
                Materace z memory foam nie sa twarde a im wieksza warstwa tym bardziej miekki materac wiec ja wybieralam z nie wiecej jak 2cm bo nie lubie jak sie zapadam. Chociaz expertem nie jestem i moge sie mylic, nigdy nie mialam calego memory foam materaca.
                W tym sklepie jest duzy feedback wiec mozesz sobie poczytac i dostawa byla szybko i o ile pamietam to nie trzeba czekac caly dzien w domu bo daja ci 2 godz slot i potwierdzaja sms-em jak juz sa blisko.
                • robak.rawback Re: łóźkowe dylematy 13.10.12, 16:11
                  to byl customer feedback podkolorowany bolem plecow ktore wpadly w wydrazona dziure. ;b

zdecydowalam sie nie miec lozka tylko sam materac bo sypialnia jest wielkosci small single. jak ten materac lezal prosto na deskach na podloce w duzym pokoju to bylo fajnie i twardawo, w sypialni jest dywan wiec jak w koncu przenioslam tam materac to poczulam duza roznice - bylo bardziej miekko. pomyslalam ze to az niemozliwe zeby taka byla roznica bo to jednak podloga tyle ze z dywanem - ale jednak jest bardziej miekko no i dodatkowo materac sie robi coraz bardziej miekki od spania na nim.
                  zdecydowanie nie spodziewalam sie takiej roznicy z podloga - dywan lub bez dywana - okazuje sie ze takie male szczegoly graja role.

aleksandrawu napisała:

> No rozna dziwne nazwy w 'ikeji' widzialam, ale zeby taka kontrowersyjan wypusci
                  > li?! ZASRANY SULTAN? No patrz pani, czego to ludzie nie wymysla:D
                  > A jak to przetlumaczyli na angielski? Shitty sultan?:D Tylko to bardziej 'gowni
                  > any' niz 'zasrany'...hmmm...
          • glasscraft Re: łóźkowe dylematy 13.10.12, 16:13
            Dostajesz to, za co placisz.
            • robak.rawback Re: łóźkowe dylematy 13.10.12, 17:16
              no to zes nie trafila bo ja tego nie kupowalam tylko landlord - wiec oczywiscie kupil najtansze.

glasscraft napisała:

> Dostajesz to, za co placisz.
              • glasscraft Re: łóźkowe dylematy 13.10.12, 17:34
                Ktokolwiek kupil, za g..nianie pienadze dostaje sie g..niany uzytek. Szkoda tylko, ze Twoje plecy za to zaplacily.
                • panixx Re: łóźkowe dylematy 13.10.12, 22:12
                  Mielismy z memory foam i dla mnie byl za miekki, wyladowal w goscinnym. Kupilsmy twardy ze sprezynami i tez mi nie odpowiada. Moze twardosc jest ok, ale czuje sprezyny. Nie wiem na jaki ten zamienic.
                  Najlepiej by bylo gdzies sie przespac na nowym materacu, zeby wyprobowac na wlasnej skorze.

• szczur.w.sosie Re: łóźkowe dylematy 15.10.12, 22:16
                    Mamy dwa Sultany z Ikei kilka lat i są niezniszczalne. Ale są chyba różne ich rodzaje, nie wiem jak się nasz nazywa, musiałabym sprawdzić. Nawet nie pamiętam ceny, bo one już dobrych parę lat mają. No i nie są sprężynowe, bo takich nie lubimy.
                    • robak.rawback Re: łóźkowe dylematy 15.10.12, 23:18
                      ten moj smiec nazywa sie - sultan flataker.
                      jest bez sprezyn - sama gabka w srodku.
                      w dodatku dlugo smierdzial jakimis chemikaliami - byc moze teraz jeszcze smierdzi - nie wachalam pod przescieradlem ostatnio.
    • carmelaxxx Re: łóźkowe dylematy 16.10.12, 17:11
      dla mnie wszystkie materace z ikei byly za miekkie. Kupilam w next twardy materac z warstwa memory foam i jestem zadowolona.
      • 7oz Re: łóźkowe dylematy 17.10.12, 21:42
        Dzięki za opinie. Byliśmy w Ikei i nic nie wybraliśmy. Nie mogłam się zdecydować. Na dodatek odkryłam, że rozmiary łóżek i materaców Ikei są "kontynentalne" czyli dłuższe niż te "wyspowe" dostępne w większości tutejszych sklepów no i muszę dobrze wybrać, żeby nie zostać z materacem i łóżkiem niepasującym do siebie rozmiarami. Za to kompletnie nieplanowanie kupiłam regał do pokoju dziecięcia coby mniej bałaganu robił i mógł pochować wszystkie swoje zabawki. Niestety się przeliczyłam, chyba musiałabym dokupić osobny pokój, żeby te wszystkie jego graty z oczu usunąć :)
        • 7oz Re: łóźkowe dylematy 17.10.12, 21:47
          chodzi oczywiście o usunięcie ich sprzed oczu (z widkoku) generalnie żeby mi się pod nogami nie plątały! Plącze to mi się język dzisiaj :)
          • kjan76 Re: łóźkowe dylematy 18.10.12, 12:29
            Jeszcze ci troche namieszam w sprawie materaca. Jak ja robilam rozeznanie to znalazlam fajny watek o materacach na forum "moneysavingexpert" gdzie wypowiadal sie gosciu ktory robi materace. Otoz jak masz na przyklad lozko ze slats base to nie bardzo nadaje sie na nie materac "pocket sprung" ktory jest uwazany za najlepszy i najtrwalszy chyba ze szerokosc pomiedzy slats to nie wiecej niz 3" (najczesciej jest wiecej). Problemem sa te sprezyny w kieszonkach ktore po jakims czasie moga sie znieksztalcic na takich lozkach. Do takiego materaca najlepsze sa lozka "divan" ale nie kazdy je lubi.
            Do lozek gdzie przerwa pomiedzy slats jest wieksza niz 3" najlepsze sa materace "open coil" i te gabczaste.
            Powodzenia w szukaniu o ile pieniazki nie poszly na meble dla dziecia ;-)
            • jakanu Re: łóźkowe dylematy 18.10.12, 16:38
              Ja wolę twarde materace, na miękkich nie wysypiam się...
    • gabez1 Re: łóźkowe dylematy 18.10.12, 17:34
      www.memoryfoamwarehouse.co.uk/products/Kingsize-Premium-Outlast-1500-Pocket-Memory-Mattress.html
      polecam
      • cherrie Re: łóźkowe dylematy 20.10.12, 08:17
        a moze ktos ma twardy materac i moze taki polecic?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka