Dodaj do ulubionych

jak dziala mandat? :P

15.10.12, 19:27
no i stalo sie, dostalam pierwszy w zyciu mandat!! po ponad 15 latach jezdzenia!
az wstyd sie przyznac...

Chcialam wjechac w ulice gdzie byl zakaz wjazdu. Zobaczylam zakaz i grzecznie zawrocilam. Ale ze bylo tam bardzo ciasno to musialam nieco wyjechac juz poza znak zakazu. I dopadla mnie kamera. Na zdjeciach ewidentnie widac, ze wykrecam (przyslali 3 foty).
No i ewidentnie widac, ze to ja :D
Myslicie, ze jest sens apelowac? Czy takie apelacje kiedykolwiek odnosza sukces?

No i jeszcze te 14 dni na zaplacenie. Mandat dostalam jadac samochodem Zipcar, wiec mandat jest wystawiony na nich. Powiedzieli mi, ze ten mandat zostanie uaktualniony na moje nazwisko i przeslany do mnie. Ale nie sa pewni jak bedzie z data i terminem platnosci.
Czy te 14 dni liczy sie od daty orginalnego mandatu? Czy dopiero jak otrzymam mandat ze swoim nazwiskiem (co byloby bardziej logiczne!)
Moze ktos mial podobna przygode i cos podpowie?
Obserwuj wątek
    • pierwszy_poruszyciel Re: jak dziala mandat? :P 17.10.12, 12:15
      Jak już dostaniesz ten mandat na siebie to ja bym napisała odwołanie, tłumacząc co się stało. Może uwzględnią, może nie - a spróbować warto. Nie wiem, ale wydaje mi się, że dopuki nie dostaniesz odpowiedzi na odwołanie to płacić nie musisz - ale głowy sobie nie dam uciąć.
      • karolina_zet Re: jak dziala mandat? :P 17.10.12, 12:24
        ja dostalam mandat na poczatku wrzesnia, po prawie 2 tyg napisalam odwolanie. Dostalam maila ze rozpatrza moje odwolanie, mandat jest "on hold" i odezwa sie w ciagu 14 dni. Od tego czasu cisza - a ja do nich nie planuja sama dzwonic.
        • aleksandrawu Re: jak dziala mandat? :P 17.10.12, 23:05
          Odwoluj sie- my kiedys dostalismy mandat za brak biletu parkingowego: maz poszedl kupis w innym parkomacie, bo ten najblizszy nie dzialal i zanim wrocil, to juz gosciu przyklejal mandat. Napisalam odwolanie i anulowano te kare.
    • moni73 Re: jak dziala mandat? :P 19.10.12, 21:43
      14 dni masz od chwili wystawienia mandatu na Ciebie. Moj maz jezdzi sluzbowym autem i " zdazylo mu sie przypadkiem" kilka razy (jego explanation). Odwolywac zawsze sie warto- przedluza Ci to czas zaplaty a i szansa ze anuluja istnieje. Jednak w Twojej sytuacji szczerze watpie ze Ci analuja, ale tego zycze.
      • erga4 Re: jak dziala mandat? :P 19.10.12, 22:08
        mój mąż się odwoływał ale mu nie uznali, tyle że stał na tej żółtej linii ZIG ZAG dosłownie przez 10 sekund (dostarczał przesyłkę służbowym, opisanym autem i zatrzymał się dosłownie przed drzwiami odbiorcy). musiał zapłacic zamiast 35 to 70f bo minął okres 14 dni...
        więc pewnie nie prędko znów się będzie odwoływał ;)

ale w twoim wypadku jest szansa że uznają.
        • moni73 Re: jak dziala mandat? :P 19.10.12, 22:39
          Odwolanie powoduje wydluzenie terminu zaplaty ( testowane kilka razy niestety). Nie wiem co poszlo nie tak w przypadku twojego malza.
          Moze warto zadzwonic do nich i zapytac ?
        • onmytoes Re: jak dziala mandat? :P 19.10.12, 23:36
          no wlasnie tez mi sie zawsze tak wydawalo... jesli zaplacisz w ciagu 14 dni to masz przywilej i placisz kwote zredukowana o 50%.
          Jak uznaja odwolanie to nie placisz nic. Ale jak nie uznaja odwolania to chyba placisz pelna sume i juz nie masz przwileju tych 14 dni.
          • erga4 Re: jak dziala mandat? :P 20.10.12, 15:04
            niestety tak - próbowaliśmy się dowiedziec dlaczego tak i odpisali nam też pismem że jeśli odwołanie odrzucone to niestety płaci się całą stawkę i przywilej 14 dni już nie przysługuje...
            też myślałam że odwołanie wydłuża termin łącznie z tym 50% "upustem"

nie wiedzieliśmy o tym więc po otrzymaniu pisma że nie uznali nam odwołania wpłaciłam te 35f a po tygodniu czy dwóch przyszło pismo że zalegamy jeszcze 35f.. więc dzwoniliśmy, pisaliśmy ale dopłacic trzeba było.
            • moni73 Re: jak dziala mandat? :P 20.10.12, 17:05
              My mielismy sytuacje ze po odwolaniu (nie uznanym) zaplacilismy 50% sumy bo tyle chcieli. Dwa razy tak mieslismy- obydwa za parkowanie gdzie nie wolno. Za kazdym razem odwolanie nam odzucili i kazali w ciagu 14 dni zaplacic 50 %( od daty w ktorej nam wyslali list z odmowa uznania odwolania) . Pierwsza akcja byla 2 lata temu, druga 1,5 roku, moze mniej. Byc moze cos sie zmienilo od tego czasu
              • moncik32 Re: jak dziala mandat? :P 21.10.12, 12:01
                my tez placilismy po odrzuconym odwolaniu polowe .tydzien temu to bylo, Londyn
                • 7oz Re: jak dziala mandat? :P 22.10.12, 14:32
                  Z tego co się orientuję mandaty za parkowanie wystawiają lokalne władze i może dlatego są różnice w zasadach płacenie. Mandaty za przekroczenie prędkości wystawia policja i tu też obowiązują inne zasady .
                  Onmytoes jak masz jakieś sensowne argumenty do apelacji to próbuj ale w takim przypadku chyba łatwo nie będzie, może tu coś wyczytasz www.ticketfighter.co.uk/Moving%20traffic.htm
                  • nannyjo32 Re: jak dziala mandat? :P 23.10.12, 16:07
                    tez kiedys dostalam mandat za parkowanie. W momencie jak byl mi drukowany ja juz bylam przy samochodzie na moim zegarku bylam punktualnie co do minuty, na ich zegarku 2 min. pozniej. Odwolalam sie. Wyslalam meila do district council i juz minelo ponad rok nie dostalam odpowiedzi:) i nie mam zamiaru sie odzywac. Dlatego mysle ze jesli chodzi o parkingi to wlasnie council za to odpowiada.

Za jazde za szybko tez dostalam jak przekroczylam 5 mil przyslali z policji i to juz bylo cos innego dolaczeone bylo zdjecie samochodu. Zaplacilam, wiec nie wiem jak sprawa z odwolaniem wyglada.
                    • onmytoes Re: jak dziala mandat? :P 23.10.12, 22:36
                      Dzis juz dostalam mandat na swoje nazwisko, 14 dni jest od wystawienia na mnie, a nie na Zipcar, wiec w sumie ok. Moze to info przyda sie innym Zipcar-owcom ;)

Stwierdzilam, ze odwolywac sie jednak nie bede, szkoda czasu a jak przegram to bede musiala zaplacic dwa razy tyle.
    • marninor Re: jak dziala mandat? :P 22.10.12, 22:00
      że tak zapytam z ciekawości kto wie ? ;) gdzie wysyłają rachunek za przewinienie jeśli auto jest na polskich numerach a właściciel auta jest w pl bezdomny?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka