Dodaj do ulubionych

CV: -ing czy -ed?

07.12.12, 15:11
Mam zagwozdkę językową.
Jak poprawnie powinny wyglądać punkty w CV? Z końcówką -ing czy -ed?

Na przykład tak:
"initiated independent HR strategy studies on several projects, which led to being promoted to project leadership"

czy jednak tak:
"demonstrating an excellent working knowledge of the wide range of outdoor recreational products and equipment available to customers"?

Przykłady są wzięte z internetu.
Osobiście obstawiam -ing, ale zetknęłam się i z drugą formą i właśnie zgłupiałam.

Tak, po 3 miesiącach nicnierobienia chyba czas pracy poszukać:)
Obserwuj wątek
    • izabelski Re: CV: -ing czy -ed? 07.12.12, 15:28
      u mnie jest - initiated ale wydaje mie sie, ze najwazniejsze, zeby ten sam czas we wszytkich czasownikach
      • sfornarina Re: CV: -ing czy -ed? 07.12.12, 15:33
        > u mnie jest - initiated ale wydaje mie sie, ze najwazniejsze, zeby ten sam cza
        > s we wszytkich czasownikach

To na pewno.

Wolałabym, żeby można było użyć -ed, bo kilka punktów mogłabym zgrabniej napisać:)

Jeszcze poczekam na więcej opinii, bo internet wypluwa i takie, i takie. BBC odsyła do amerykańskiej strony z -ed. Tylko, że ja nie chcę pisać po amerykańsku:)
        • kai_30 Re: CV: -ing czy -ed? 07.12.12, 18:24
          końcówka -ed wtedy, kiedy chcemy napisać o czymś, czego się dokonało (rozpoczęło studia, przeprowadziło badania itd)
          końcówka -ing to imiesłów współczesny, czyli np. cechy, którymi nadal się charakteryzujemy, a nie konkretne, wykonane działania (demonstrating ability to... - nadal masz taką umiejętność)

Absolutnie nie musi być ta sama końcówka wszędzie, to od znaczenia zależy.
          • sfornarina Re: CV: -ing czy -ed? 07.12.12, 18:54
            Dziękuję, to ma sens. Faktycznie, jedno z najlepszych CV jakie widziałam, ma przede wszystkim -ing, ale kilka punktów napisanych jest w past simple.

U mnie w większości przypadków można dać i tak, i tak, więc zrobię zgodnie z Twoim zaleceniem.
            Jak skończę, to jeszcze dam CV paru osobom do sprawdzenia;)
            • robak.rawback Re: CV: -ing czy -ed? 08.12.12, 00:30
              jak np wypunktowujesz main responsibilities w obecnej czy popszedniej pracy - robienie tego i tamtego - to sobie napisz z ing
              ale z drugiej strony zaleznie co chcesz pokazac i jaki rodzaj pracy robisz i rzeczy jakie zawierasz w cv - jak mowisz o konkretnych accomplishments ze zdolalas przeprowadzic taki i taki projekt, wygralas tyle spraw w sadzie etc - to napiszesz w czasie przeszlym
              tylko rzeczywiscie staraj sie ta sama forme zachowac jak sie da bo inaczej to sie takie cos z mentalnymi zgrzytami czyta - jak jeden bullet point ma taka strukture a inny inna to az glowa podskakuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka