Dodaj do ulubionych

Mierzeja wislana

06.06.13, 23:50
Czy znacie moze jakies fajne i sprawdzone miejsce w tej czesci wlasnie (Mikoszewo, Jantar, Krynica, Stegna?) na sierpniowy urlop 3 osob doroslych z dwulatkiem? W internecie, wiadomo, wiele rzeczy wyglada w porzadku a potem moze byc roznie. Dziekuje.
Obserwuj wątek
    • mamonia78 Re: Mierzeja wislana 07.06.13, 00:41
      Derka, pytaj o co chcesz bo ja mieszkalam w Mikoszewie 15 lat:-)
      Jezeli masz ochote to nawet mam tam dom na sprzedaz:-)
      Jesli chcesz las, cisze, spokoj, wioche to Mikoszewo.
      Do morza droga przez las, nie betonowa, zadnych kramow, koralikow, gofrow po drodze.
      2 sklepy, 3 bary, dla niektorych nuda, dla innych odpoczynek.
      Jantar, Sztutowo, Katy Rybackie, Stegna, Krynica Morska, w tej kolejnosci cena i poziom komercji wzrasta. Do plazy wszedzie tak samo daleko przez las.
      Sercem wybieram Mikoszewo, dodatkowe atrakcje: prom przez Wisle, rezerwat przyrody przy ujsciu Wisly do morza, duza szansa na znalezienie bursztynka na plazy:-)
      Mam sprawdzone miejce na poziomie, spelnione marzenie mojej przyjaciolki, polecalam wielokrotnie z powodzeniem
      www.enocleg.pl/obiekt/starydomek
      jezeli masz jakies pytania to chetnie odpowiem, kurcze sentymentalnie sie rozmarzylam
      • porzeczka666 Re: Mierzeja wislana 07.06.13, 10:24
        Mysmy w zeszlym roku byli na Wyspie Sobieszewskiej w miejscowosci Sobieszewo. Potem pojechalismy do Stegny i Jantara na 1 dniowa wycieczke waskotorowka. Byslimy tez w Mielnie i Sarbinowie na 3 dniowej wyciecze(bo byl festiwal indyjski) Moje obserwacje:
        -woda w morzu na Mierzei jest duzo zimniejsza, brudniejsza i glebsza niz na Pomorzu: w Stegnie schodzilo sie od razu gleboko do morza, podczas gdy w Mielnie i Sarbinowie stopniowo,co uwazam dobre dla malych dzieci bo mozna z nimi bezpiecznie brodzic pare metrow od brzegu. Czystosc wody podobno jest uwarunkowana na Mierzei tym, co wyplywa z Wisly o czym przekonalismy sie plynac promem przez Wisle- woda czarna.
        - klimat na Mierzei jest nieco inny- jest tam zawsze chlodniej niz na Pomorzu Zachodnim
        - najlepiej nad morze jechac w lipcu ewentualnie do 10 sierpnia, potem jest zimniej, nie da sie poplazowac codziennie, bo pada i wieje.
        - na plus Sobieszewa, Stegny byla mniejsza ilosc plazowiczow,mniej smieci na plazy.
        - mysmy byli niezadowoleni z mierzei wlasnie ze wzgl. na te czynnki ale chcielismy pozwiedzac Gdansk stad nasz wybor, jednak bedziemy teraz raczej leciec do Szczecina i wybierac plaze miedzy Szczecinem a Mielnem ze wzgledu wlasnie na wiecej slonca i cieplejsza czystsza wode, no i fajny osrodek w Sarbinowie.

• xiv Re: Mierzeja wislana 07.06.13, 11:32

To ja byłem chyba w innej Stegnie - jest tam bardzo długo płytko. Bodajże do końcowej boi jest półtora metra. Byliśmy w drugiej połowie sierpnia i było wystarczająco ciepło jak na nasze gusta (nie lubimy słońca)

Mojej córce się tam podobało, bo były meduzy i bursztyny (poranne spacery w poszukiwaniu tychże).

U nas padło na Stegnę, ze względu na Gdańsk - tydzień w Gdańsku i tydzień w Stegnie.

Znaleźliśmy ośrodek w placem zabaw, o co nie jest łatwo w Polsce. Poważnie.
          • derka1 Re: Mierzeja wislana 07.06.13, 15:13
            Dziekuje Wam wszystkim! Jestescie genialni :-).

Mamonia odezwe sie prywatnie, jesli mozna. Czy email gazetowy najlepszy? Xiv a w jakim byles osrodku?

Wybralam mierzeje ze wzgledu na odleglosc od miejsca stalego pobytu w Polsce. Po cichu chyba tez bym wolala okolice Koszalina np ale nie mam w kraju wlasnego samochodu (jezdzic tez sie w Polsce sama boje wiec wypozyczenie nie wchodzi w gre :-) ) i musze liczyc na zyczliwosc innych. Pociagiem ode mnie jedzie sie milion godzin niestety. Dziekuje raz jeszcze.
            • mamonia78 Re: Mierzeja wislana 07.06.13, 18:33
              derka, zajrze na gazetowego wieczorem, teraz na szybko:
              wakacje nad polskim morzem to zawsze ruletka;-)
              spedzilam przemily tydzien na przelomie lipca i sierpnia w darlowku
              lalo caly czas i wiatr zacinal jak w listopadzie:-)
              czystosc wodygeneralnie wszedzie zalezy od tego skad zawieje
              w zatoce z reguly jest cieplejsza woda niz na pelnym morzu
              bylam w lipcu w kolobrzegu, przejazdem na szczescie, chcialam zamoczyc nogi w morzu, a tam 30 stopni w powietrzu a woda 8... nikt sie nie kapal...
              ponoc jakis prad przyplynal... na 3 dni...
              duze upaly powoduja ze w zatoce po jakims czasie moze pojawic sie zielony glon
              :-))))
              Do mikoszewa pks z gdanska, albo czerwony autobus (112) do swibna i pieszo przez prom

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka