Dodaj do ulubionych

Domestic violence awareness program - po polsku?

09.10.13, 12:06
Czy ktos sie moze orientuje czy istnieja grupy wsparcia oferujace programy resocjalizacji/uswiadamiajace na temat przemocy domowej w jezyku polskim?
Chodzi o Londyn, najlepiej poludniowy, jeszcze lepiej w Merton :)
Nie pamietam nawet dokladnie angielskiej nazwy, to sa takie programy, na ktore sady wysylaja sprawcow w ramach programu resocjalizacji/uswiadamiajacego.
Domestic violence intervention program czy jakos tak.

Pytam, bo na forum pojawiaja sie dosyc czesto watki o przemocy domowej, i mysle, ze jest tutaj przynajmniej pare osob, ktore sie z tematem zetknely. Mam obecnie rodzine, ktora szuka takiego programu w jezyku polskim, probabation nie godzi sie zalecic udzialu w takim programie w j angielskim ze wzgledu na b. slaba znajomosc.
Bylabym wdzieczna gdyby ktos cos wiedzial.
Dziekuje
Obserwuj wątek
    • almamag Re: Domestic violence awareness program - po pols 09.10.13, 12:35
      Ania moze zapytaj w PPA
      www.polishpsychologists.org
      • aniaheasley Re: Domestic violence awareness program - po pols 09.10.13, 12:41
        Dzieki! Wyslalam do nich wiadomosc.
        • ampiltuda Re: Domestic violence awareness program - po pols 09.10.13, 15:22
          A czy to jest związane z alkoholem? Bo tam gdzie zaprowadzam syna na karate, stoi tablica z jakimiś zapiskami związanymi ze współuzależnieniem. Nie wczytywałam się w to, ani nie mam pojęcia czy coś dzieje w związku z tym, ale będę w piątek i zapytam. To jest Polska YMCA.
          • londynwarszawaparyz Re: Domestic violence awareness program - po pols 09.10.13, 15:33
            A czy to jest związane z alkoholem?

Ampiltuda, co to za roznica, mozesz mi powiedziec, czy jest domestic violence zwiazane z alkoholem, czy z narkotykami, czy z zaburzeniami psychicznymi, czy z innych powodow? Przemoc to przemoc, nie wazny jest czynnik a co dalej probation z tym zrobi i jak pokieruje sprawce. Mylisz pojecia.
            Ze wzgledu na nieznajomosc jezyka (sprawcy) w Londynie odbywalo sie to ostatnio ewentualnie jako spotkania indywidualne (terapia) i np dodatkowo godziny prac spolecznych.
            • ampiltuda Re: Domestic violence awareness program - po pols 10.10.13, 00:00
              Nie, nie mogę ci powiedzieć, bo nie rozmawiam z kretynami...
        • londynwarszawaparyz Re: Domestic violence awareness program - po pols 09.10.13, 15:27
          Aniu, a wiec moj ex maz uczestniczyl w takich spotkaniach z tego co wiem. Ale sa one dla sprawcow przemocy w j. angielskim. Spotkanie grupowe (gdzie grupowo omawia sie np jak nie reagowac agresywnie, jak hamowac swoje zapedy podnoszenia reki na np zone) sa takze w tym jezyku- wtedy osoba, ktora go nie zna nie uczestniczy w terapii. Ex mial tlumacza i spotkania indywidualne ze wzgledu na nieznajomosc jezyka wlasnie.
          • aniaheasley Re: Domestic violence awareness program - po pols 09.10.13, 15:49
            LWP, dzieki, ale wlasnie dlatego, ze gosc nie zna jezyka, pani z probation napisala, ze jest unsuitable do tych zajec grupowych. Teraz social worker probuje mu w zwiazku z tym poszukac czegos po polsku.
            Alkohol tutaj akurat nie byl czynnikiem, ktory jest brany pod uwage w zaleceniach, chociaz czesto sie wysyla na terapie i w sprawie uzaleznien i program reintegracyjny (no jak to sie nazywa dokladnie, tyle razy to slysze) w spr przemocy.
            • londynwarszawaparyz Re: Domestic violence awareness program - po pols 09.10.13, 16:53
              no, czyli klasyczny przyklad :) rok temu ponad w Londynie takze, w jego sytuacji, nie znaleziono polskiej grupy/niczego takiego po polsku. Mial tlumacza na kilku spotkaniach z trenerem grupy (a nie spotkania grupowe) i to wszystko. Nie wiem jak to wyglada teraz, mysle, ze jednak podobnie.
    • londynwarszawaparyz Re: Domestic violence awareness program - po pols 09.10.13, 15:37
      London Probation Trust - Camden House
      199 Arlington Road
      London
      NW1 7HA
      Public phone:
      020 7428 8430

Mozesz tu zadzwonic i dopytac o szczegoly.
    • onmytoes Re: Domestic violence awareness program - po pols 09.10.13, 17:40
      Przejezdzajac przez Leytonstone widzialam plakaty w jezyku polskim na przystankach, ale nie pamietam nazwy organizacji. Zwroce uwage nastepnym razem jak bede w okolicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka