Dodaj do ulubionych

Wielki Reportaż

15.11.05, 11:29
Witam!
Plany o wielkim reportażu o którymś kraju arabskim przenoszę tu, tamten wątek
niech zostanie poświęcony na zgłoszenia do zaznaczenia na mapach :)

Leenen :)))
Pomysł o Tunezji bardzo mi się podoba, "Tunejza - u wrót Sahary" czy jakiś
podobny tytuł trzeba wymyśleć :) Południe Tunezji takie piękne jest...te
wyschnięte słone jezioro, pustynia...mniam :))

Do roboty koledzy dziennikarze, Izaa ucz się parzyć arabską kawkę, a ja
potrenuje noszenie statywu i zajme się poszukiwaniem sponsorów ;))

;)) Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • leneen Re: Wielki Reportaż 15.11.05, 12:16
      Ja proponuję zrobić to w formie podróży np. 1 lub 2 osób. Pokażmy jak
      przebiegają przygotowania, pakowanie, wylot (króciutki wstęp) oraz ich przygody
      w Tunezji. Niech to nie będzie kolejny smutny reportaż w stylu Tunezja jest
      piękna i bla bla z kilkoma ujęciami miejsc czy budowli. Niech ten reportaż
      będzie dynamiczny, pokażmy wszystko to co spotka naszych bohaterów, niech przy
      okazji opowiadają o historii (np. w trakcie zwiedzania Kartaginy itp.) pokażmy
      jak się bawią, pokażmy napotkanych ludzi i ich życie. Jeżeli chodzi o
      scenariusz to nic specjalnego oprócz ustalenia miejsc do których pojedziemy nie
      myślę ma sensu wymyślać. Wszystko wyjdzie w praniu. Najważniejsze to dobrać
      odpowiednie osoby które nie mają oporów przed kamerą i w ciekawy sposób
      potrafią opowiadać. Co do sprzętu to wziąłbym mniejszą kamerę która nie powinna
      aż tak bardzo rzucać się w oczy niż wielka beta. Poza tym można dzięki niej
      zrobić ciekawe ujęcia w trudnych miejscach np. podczas jazdy na wielbłądzie :).
      Jakość obrazu i tak będzie bardzo dobra. Mikrofony bezprzewodowe (mikroporty,
      statyw, jakiś mniejszy zestaw oświetleniowy i może steady cam. Nie ma sensu
      bawić się w jazdy krany i podobne bajery bo za dużo z tym cyrku no i tir
      potrzebny do przewożenia tego złomu :)
      To na początek tyle, napiszcie jak Wy to widzicie :)

pozdrawiam ciepło
      Darek
      • tetys Re: Wielki Reportaż 15.11.05, 12:31
        Widzę to tak samo jak Ty, tylko trzeba znaleźć te 2 osoby :)))
        Trzeba ułożyć plan trasy. Bez planu ani rusz...bo przeciez trzeba przygotować
        wiadomości o miastach, oazach, historii danych miejsc. Proponuję nie tylko
        znane miejsca masowo odwiedzane :) Ale równiez takie bardziej tunezyjskie
        niż "robione pod publikę".

Pozdrawiam:)
    • tetys Re: Wielki Reportaż 15.11.05, 12:42
      dla przykładu podaję Atlas Tellski ze starożytnymi ruinami będącymi jednymi z
      najnardziej imponujących na swiecie oraz jezioro Wielki Szott (Chott el-
      Jerid) :) Dużo by gadać....
      • leneen Re: Wielki Reportaż 15.11.05, 12:51
        Plan jak najbardziej trzeba ustalić ale cała reszta przyjdzie sama. Dorobimy na
        miejscu, najlepsze pomysły przychodzą na bieżąco. Co nie znaczy że nie można
        pewnych tematów zapisywać sobie już teraz na karteczce do wykorzystania na
        miejscu. Masz rację że trzeba przygotować dużo informacji wcześniej od tego
        dużo zależy. Jeżeli tak jak piszesz bedą to mniej znane miejsca tym lepiej :)
        Co do obsady głównych ról to proponuję Ciebie Tetysie :) zmarnujesz się przy
        noszeniu statywu i nabawisz skrzywienia kręgosłupa, więc może lepiej zrobić z
        Ciebie gwiazdę :)

• tetys Re: Wielki Reportaż 15.11.05, 13:44
          > Co do obsady głównych ról to proponuję Ciebie Tetysie :) zmarnujesz się przy
          > noszeniu statywu i nabawisz skrzywienia kręgosłupa, więc może lepiej zrobić z
          > Ciebie gwiazdę :)
          >

nie wiem czy to jest najlepsze rozwiązanie :)
          Mogę być drugoplanową osobą, ale nie główną! Tak będzie lepiej :)
          Tylko kto ma obycie z kamerą, ładną dykcję, głos, umie opowiadać?
          Hmmm....
          • leneen Re: Wielki Reportaż 15.11.05, 14:27
            Trzeba casting przeprowadzić i wybrać przebojową parę, najlepiej forumowiczkę i
            forumowicza :). Może w Karawanseraju jeżeli Gaja wyrazi zgodę, możnaby spotkać
            się z chętnymi i podjąć wstępną decyzję.
            Wogóle są jacyś chętni? Rozpoczynamy zapisy, kto ma ochotę niech piszę.

pozdrawiam
            Darek
            • izzaa Re: Wielki Reportaż 15.11.05, 15:03
              hej
              Zglaszam sie na ochotnika :) moge Was kamerowac,fotografowac co do roli
              pierwszoplanowej...ustepuje miejsca;))))jesli Tytys bedzie gral "pierwsze
              skrzypce" to ja zobowiazuje sie do noszenia statywu ;)
              Kamere mam, jej w Tunezji na szczescie mi nie ukradli, reszte sprzetu natoimast
              tak lacznie z pieniedzmi wiec nie dane mi bylo nic zobaczyc oprocz uliczek w
              Sousse ;) dlatego z checia sie bym w miarę możliwości wybrala i zwiedzila to co
              trzeba.

Pozdrawiam
              Iza
              • tetys Re: Wielki Reportaż 15.11.05, 15:56
                Nie zagram pierwszych skrzypiec bom zamłody :)
                Ale casting w Karawanseraju to dobra sprawa :)
                A zastanówmy się jeszcze, czego potrzebujemy, a co można załatwić pozyskując
                sponsorów. Myślę, że najważniejsze to (INSHALLAH!) uzyskanie biletów
                samolotowych za friko :) Chociaż to bardzo trudne...A jak nie, to Gaja nam
                sprzeda za 1 zł :) Jakie przewidujecie koszta eskapady?
                • kossmann Re: Wielki Reportaż 15.11.05, 17:56
                  tetys napisał:
                  >Jakie przewidujecie koszta eskapady?

Co to znaczy "przewidujecie" ? Jesli to ma byc powazna impreza to nalezy
                  opracowac profesjonalny preliminarz wszystkich kosztow (business plan). Bez
                  takiego opracowania to zaden sponsor nie podejmie rozmow.
                  • leneen Re: Wielki Reportaż 15.11.05, 18:35
                    Niestety ale kosztorys trzeba zrobić a do tego ofertę dla sponsora. Ważne jest
                    żeby sponsor wiedział ile musi wyłożyć kasy i co za to dostanie. Oczywiście
                    dostanie sam reportaż z informacją że jest sponsorem, poza tym kwestia ilości
                    płyt DVD lub kaset VHS, która zostanie mu przekazana. Kopie to nie tylko same
                    płytki ale też nadruki na nich i poligrafia do etui. Jeżeli chodzi o koszta, to
                    oprócz biletów lotniczych, dojdą jeszcze koszty transportu na miejscu,
                    zakwaterowanie, wyżywienie, opłaty za wejście +filmowanie. Pomnożone przez
                    ilość członków ekipy da niemałą sumkę. Dodatkowo koszty materiałów, ZAiKsu,
                    może też profesjonalny lektor, który za darmochę pewnie się nie zgodzi czytać.
                    Nie liczę już pracy przy montażu, który potrwa niestety. Trzeba
                    sięteżzastanowić kto będzie to firmował bo nikt nie wyłoży kasy dla grupy
                    przypadkowych osób. Trochę załatwiania będzie. Załatwiania i trudności co
                    niemiara ale damy radę :)

pozdrawiam
                    Darek
              • leneen Re: Wielki Reportaż 15.11.05, 18:39
                izzaa napisała:

> moge Was kamerowac,fotografowac co do roli
                > Kamere mam, jej w Tunezji na szczescie mi nie ukradli

Jaką kamerą dysponujesz? Tu w grę wchodzi przynajmniej trójprzetwornikowa.
                Obraz musi być bardzo dobry. Jakie masz doświadczenie w pracy z kamerą. To
                wbrew pozorom dość ważne. Przydałaby się druga osoba z kamerą, można zrobić
                ciekawsze ujęcia i urozmaicić reportaż.

pozdrawiam
                Darek
                • tetys Re: Wielki Reportaż 15.11.05, 19:04
                  Dlatego zanim zaczniemu poszukiwania sponsorów musimy mieć patronów medialnych,
                  czyli żeby sponsorzy wiedzieli, że nie ładują kasy w żółtodziobów, którzy chcą
                  za darmo zwiedzić Tunezję. Jak już będziemy na dalszym etapie to mam jeden
                  szatański plan z Polskim Radiem, ale na razie ciiii :))
                  • tetys Re: Wielki Reportaż 15.11.05, 19:07
                    Aha, no i nadajmy tytuł tej wyprawie :)))
                    • izzaa Re: Wielki Reportaż 15.11.05, 19:45
                      ojojoj ja do tej pory traktowalam ta wyprawe jako zart a tu prosze wielka
                      eskapada sie szykuje:)) nie no ...super ;)

tetys mozesz grac pierwsze skrzypce, bo chyba w wyprawie ograniczen wiekowych
                      nie bedzie ;)) Zostaniesz drugom Tony Halikiem ;)

A tytul...bede myslec ;)
                      • tetys Re: Wielki Reportaż 15.11.05, 19:52
                        Właśnie zacząłem uczyć się dialektu tunezyjskiego :)
                        I muszę odświeżyć swój francuski, cobyśmy nie zginęli :)
                        A co z terminem? Jakie macie propozycje? Może udałoby się nam zawitać na
                        festiwalach czy różnych świętach? Na pewno urozmaiciłoby to reportaż :)
                        • leneen Re: Wielki Reportaż 15.11.05, 20:14
                          Proponuję przyjąć roboczy tytuł "Tunezja - u wrót Sahary" podanym przez Tetysa.
                          Coś w nim jest :) lub "Tunezja - dwa światy" można wtedy pokazać północ Tunezji
                          bardziej cywilizowaną :) i zupełnie odmienne południe. Ja coprawda nie
                          dojechałem na południe kraju więc moje odczucia mogą mijać się z
                          rzeczywistością ale pamiętam z katalogów :) że krajobrazy zupełnie inaczej tam
                          wyglądają. Można pokazać też trochę spraw na zasadzie kontrastów. Z jednej
                          strony Tunis i życie mieszkańców a z drugiej Berberowie moim zdaniem to dwa
                          różne światy. W między czasie może wpadnie komuś do głowy lepszy pomysł na
                          tytuł. Termin proponuję na kwiecie, może maj. Jest przed sezonem więc mniej
                          turystów i wygodniej jest realizować film.
                          • tetys Re: Wielki Reportaż 15.11.05, 20:21
                            Jak ja się cieszę, że mam ten przewodnik z GW, to jest 300 stron super wiedzy i
                            ogromu informacji! Lennen pożyczę Ci jakoś...:)))
                    • weasel_82 Re: Wielki Reportaż 15.11.05, 21:52

że się jeszcze wtrące, myśle że niezłym sposorem bądź kupcem mogłoby się okazać
                      jakieś biuro podróży zajmujące się na większą skale wypadami do Tunezji, i może
                      na stronkę by chcieli takie filmiki - to się staje coraz bardziej popularne :)
            • weasel_82 Re: Wielki Reportaż 15.11.05, 21:47
              a to przepraszam aktorzy maja sponsorowane ?:P
    • tetys Re: Wielki Reportaż 15.11.05, 20:40
      sprawdziłem święta i festiwale od marca do maja

święta religijne:
      Mouled(urodziny proroka) 9 IV

święta państwowe:
      20 marca - dzień niepodległości
      21 marca - dzień młodzieży
      9 kwietnia - dzień męczennika

Festiwale:
      Kwiecień/maj

Menzel Bouzelfa: Festiwal Pomarańczy

El-Hawaria : Festiwal Sokołów

Pozdrawiam
      • leneen Re: Wielki Reportaż 15.11.05, 20:48
        Ten festiwal pomarańczy może być niezły :) Lubię pomarańcze :)
        • weasel_82 Re: Wielki Reportaż 15.11.05, 21:55
          ja wiem gdzie stoi ładny wazonik z pomarańczami, symbol pocztówek z Nabeul :P
      • maiysa Re: Wielki Reportaż 16.11.05, 01:42
        Tutaj jest pełna lista festiwali
        www.tourismtunisia.com/culture/festlist.html
        • tetys Re: Wielki Reportaż 16.11.05, 13:53
          Przyda się :))
    • samarytanin61 Re: Wielki Reportaż 15.11.05, 23:41
      Z wielka ciekawoscia czytalem Waszy wypowiedzi na temat wyprawy, i z WIELKIM
      ZDUMIENIEM!!!
      Trzymam za Was kciuki aby sie udalo, jak sie uda, zglaszam sie na ochotnika, by
      zadarmo zmontowac reportaz :-)
      • tetys Re: Wielki Reportaż 16.11.05, 13:54
        samarytanin61 napisał:

> Z wielka ciekawoscia czytalem Waszy wypowiedzi na temat wyprawy, i z WIELKIM
        > ZDUMIENIEM!!!
        ;))

> Trzymam za Was kciuki aby sie udalo, jak sie uda, zglaszam sie na ochotnika,
        by
        >
        > zadarmo zmontowac reportaz :-)

Jesteś prawdziwym Samarytaninem :))))
        • leneen Re: Wielki Reportaż 16.11.05, 17:23
          To Samarytanin nie jedziesz z nami na zdjęcia tylko montować chcesz? :) Z
          montażem sobie poradzimy :) Tylko kto nas wesprze merytorycznie jak Ty tylko
          kciuki chcesz trzymać :) Przyłącz się, Ciebie nam tutaj potrzeeeba :)

pozdrawiam :)
          • weasel_82 Re: Wielki Reportaż 16.11.05, 20:24

ja bym mogła jechać, Tunezje już trochę znam :P Ale coś czuję, że pewnie ciężko
            będzie to pogodzić z czasem (nauka,praca) :(
            • leneen Re: Wielki Reportaż 18.11.05, 18:08
              Jakoś zapał do robienia reportażu osłabł nieco :) Ja dalej myślę że warto
              doprowadzić do jego realizacji. Zastanawiam się jak pozyskać sponsorów, byłem
              nawet w jednym z biur podróży i zasygnalizowałem temat. Niestety nie spotkałem
              się z zainteresowaniem. Trzeba chyba udeżyć do centrali biur które w wiekszości
              znajdują się w Warszawie.
              Dalej gorąco zachęcam osoby, które czują się na siłach wystąpić w reportażu do
              zgłaszania swoich kandydatur. Poza tym wszystkie ciekawe pomysły również będą
              mile widziane. Myślę że jesteśmy w stanie zrobić naprawdę dobry film.

pozdrawiam ciepło
              Darek
              • tetys Re: Wielki Reportaż 18.11.05, 18:20
                Na pewno trzeba zrobić kosztorys.
                To podstawa.
                I ułożyć r a m o w ą trasę podróży.

Pozdrawiam
                • leneen Re: Wielki Reportaż 20.11.05, 21:49
                  Proponuję dopisywać kolejne punkty do kosztorysu :)

1. Bilety lotnicze x liczba członków ekipy
                  2. Zakwaterowanie i wyżywienie na miejscu
                  3. Transport na miejscu
                  4. Bilety wstępu (ew. pozwolenia na filmowanie)
                  5. Materiały (kasety, płyty DVD, poligrafia itp.)

Chyba że skupić się tylko na biletach a reszta we własnym zakresie? (to zależy
                  wszystko jakich sponsorów znajdziemy :)

Co jeszcze będzie kosztować? Napewno coś jeszcze wyjdzie. Dokończmy tę listę i
                  uzupełnimy ją wtedy cenami. Teraz jeszcze trzeba ustalić trasę i miejsca które
                  pokażemy. Do roboty :)

pozdrawiam
                  Darek
    • gajasirocco Re: Wielki Reportaż 20.11.05, 22:58
      Kochani- musimy rozpocząć od znalezienia sponsora!
      Przygotuję Wam jakiś plan i spróbuję wpisać na listę wyjazdów studyjnych!
      Możemy rozpocząć od szerszego tematu- np. "Szlakiem Karawanserajów..."- i wtedy
      nie będzie to tylko Tunezja, lecz cały Bliski Wschód, Maroko, Turcja ze
      wszystkimi kervanserajami, arabskimi chanami...i możemy pracować etapami...
      Przemyślę i wkrótce podam więcej szczegółow. Rozmowy z biurami pozostawćie mi,
      a Wy szukajcie sponsorów!
      • tetys Re: Wielki Reportaż 21.11.05, 16:13
        Tylko, że wtedy to już będzie WIELKIE przedsięwzięcie. najważniejsze, żeby w
        ogóle się udało :)))
        • gajasirocco Re: Wielki Reportaż 21.11.05, 16:50
          Krok po kroczku i napewno się uda!
          • leneen Re: Wielki Reportaż 21.11.05, 17:03
            Ja jestem pewny że się uda :) Zawsze marzyłem żeby zrobić coś takiego poza tym
            na forum jest dużo osób, które kochają świat arabski. Dlatego to będzie
            naprawdę dobry reportaż. Zrobiony przez miłośników a nie przez ludzi którzy
            dostali zlecenie zrobienie czegoś co dla nich jest nowe i mało interesujące.

pozdrawiam ciepło bo tu u mnie śniegu po pas :)
            Darek
            • tetys Re: Wielki Reportaż 21.11.05, 17:12
              To może przydałoby się zrobić stronę internetową dla sponsorów :) Informatycy
              forumowi! Zgłaszać się!

Weasel :))) Ty kończyłaś przecież bardzo drogie informatyczne studia ;)))
              • gajasirocco Re: Wielki Reportaż 21.11.05, 17:19
                ...i w dodatku zakochana jest w Tunezji!
              • leneen Re: Wielki Reportaż 22.11.05, 08:56
                Pomysł ze stroną cool, jeśli chodzi o serwer to dysponuję kontem na serwerze
                komercyjnym. Mam tam jeszcze miejsce więc mogę ją tam umieścić. Jeśli nikt z
                forumowiczów nie jest w stanie zrobić strony www to mam chłopaka, który robi
                tanio, więc wtedy mogę zainwestować w temat :). Trzeba by było zacząć pisać
                jakieś ładne teksty, żeby sponsorów przyciągnąć :) Kto na ochotnika? :)

pozdrawiam
                Darek
                • tetys Re: Wielki Reportaż 22.11.05, 13:55
                  Ja na ochotnika:)
                  Ale muszę najpierw znać mniej więcej trasę, żeby podac troszkę więcej
                  szczegółów.

Pozdrawiam
                  • leneen Re: Wielki Reportaż 22.11.05, 17:40
                    Więc ustalmy trasę wspólnie. Zaczynamy od północy i jedziemy na południe?
                    Przydałoby się też zredagować pismo, które można byłoby rozesłać do
                    potencjalnych sponsorów drogą elektroniczną lub zwykłą pocztą. Gdybyśmy
                    spreparowali jakiś ładny gadający papier to moglibyśmy już konkretnie szukać
                    sponsorów i rozejrzeć się za patronatem medialnym.
                    Podoba mi się pomysł Gai z Karawanserajami ale chyba na początek zbyt potężny
                    projekt. Jak wypali Tunezja to jestem chętny na coś takiego :)
                    W temacie trasy, proszę zgłaszajmy pomysły. Ja też się zaraz zastanowię
                    nad propozycjami. Jest atrakcji co niemiara więc może tak jak Tetys wpominałeś
                    wcześniej, poza atrakcjami turystycznymi można wpleść mniej znane miejsca

pozdrawiam
                    Darek
    • tetys ciekawy link 23.11.05, 18:49
      explorers.onet.pl/artykul.html?DB=162&ITEM=1095002&SPI=3785
      • gajasirocco Do Tetyska! 23.11.05, 19:38
        Jesteś wyjątkowym szperaczem! Jestem godna podziwu! Szkoda, ze jeszcze nie Ty
        mozesz skorzystać z takiego dofinansowania.
        • tetys Re: Do Tetyska! 23.11.05, 19:43
          Ale może ktoś z 'ekipy' może:)))
        • weasel_82 Re: Do Tetyska! 23.11.05, 21:06

ale jakaś grupa studentów może :)
          • izzaa Re: Do Tetyska! 26.11.05, 12:59
            "Fundusz Eksploracyjny The Explorers Club wspiera finansowo wyprawy i badania
            terenowe. Dofinansowanie w wysokości do 1200 dolarów przyznawane jest przede
            wszystkim studentom."
            - w takim razie mialabym szanse sie zalapac ;)

"Należy podkreślić, że wspomagane projekty muszą mieć cele naukowe, zgodnie z
            zasadą The Explorers Club, służyć poszerzaniu znajomości świata"
            - ehs no moge podeprzec to argumentem, ze pisze prace magisterska ;( choc
            prawda nie o Tunezji

"Lista przyznanych dofinansowań jest ogłaszana w kwietniu, o czym wnioskodawcy
            zostaną powiadomieni."
            - no a chyba na kwiecien byl nasz plan

to jak probowac;)))
            • tetys Re: Do Tetyska! 26.11.05, 13:37
              jasne, że próbować!
              Co prawda nie o Tunezji piszesz, ale wiesz, w Tunezji również żyją Berberowie,
              a Ty chciałabyś zobaczyć, czym różni się ich życie w Tunezji od życia w Maroku,
              ogólnie poznać różnice między Marokiem a Tunezją:) Poradzisz sobie:)
              • gajasirocco Berberowie 26.11.05, 14:14
                A w Karawanseraju nowe podręczniki do nauki berberyjskiego!
    • samarytanin61 Re: Wielki Reportaż 26.11.05, 01:05
      Ale temat sie rozbudowal!!! Nie bylo mnie w Polsce kilka dni a juz nie nadarzam
      z czytaniem postow :-).
      Dajcie mi jeszcze kilka dni i napisze co koniecznie trzeba miec za nim
      cokolwiek zrobic szczegolnie ze sponsorami.
      Tunezji nie znam, wiec trudno mi wsprzyc merytorycznie, ale moge napisac
      scenariusz na podstawie informacji od milosnikow tego kraju i ludzi ktorzy tam
      byli. Razem z Leneenem mozemy pisac scenopis, ale glownie to bedzie Jego
      inwencja, patrzac z perespektywy obiektywu.
      Jezeli chodzi o kosztorys to napisze punkty ktore musza tam sie znalezc. Tylko
      Kochani mysliscie o marketingu. Komu to sprzedac a nie tylko cd - dvd. Dla
      sponsor 30 sekund w TV jest wazniejsze niz 30 minut na DVD lub w filmie o
      ograniczonej dystrebucji.
      Pozdrawiam i odezwe sie za kilka dni.
      • leneen Re: Wielki Reportaż 26.11.05, 11:04
        Może wymienimy się jakimiś numerami GG lub Skype. Szybciej można się dogadać co
        do szczegółów a na forum bedziemy pisać jak postępują pracę. Jeśli mamy
        rozpocząć zdjęcia na wiosnę to myślę że trzeba zacząć ostro działać.
        Moje namiary to GG 4123082 Skype: leneen

Poza tym mam pewien pomysł na pokazanie reportażu i ew. zajawek bądź krótkich
        relacji z przygotowań w telewizji co prawda nie ogólnopolskiej ale w programach
        lokalnych telewizji kablowych w większych miastach Polski. Wstępnie już jestem
        po rozmowach. Dostanę informację nt ilości abonentów do których byśmy dotarli i
        tym samym konkretną informację dla sponsorów. Nie wiem, myślę że można się nad
        tym zastanowić. No i należałoby zrobić stronę www o której wpominał Tetys i
        rozejrzeć się za patronatem medialnym, podpisać umowy, napisaćładne pismo i
        ruszać do sponsorów.

pozdrawiam
        Darek
    • tetys Re: Wielki Reportaż 29.11.05, 14:24
      Jak z tą trasą?
      Ma ktoś jakieś propozycje?
    • rasta69 Re: Wielki Reportaż 30.11.05, 14:25
      Witam,
      przejrzałem cały wątek i mam dużą ochotę wrzucić kilka rad, które może
      wykorzystacie w projekcie. Bedzie tu duzo o pieniadzach, bo co do zawartości
      merytorycznej projektu to sami sobie świetnie poradzicie.

Grupce kilku zapaleńców trudno jest znależć sponsorów, trudno o pieniadze.
      Najlepiej jesli za wami stoi jakaś organizacja, która uwiarygodni wasze
      działania w oczach sposnorów. Pomyslcie czy nie warto wciągnąć w projekt koła
      naukowe arabistów, turystyczne, podróznicze. Macie wtedy szyld, wyższą uczelnię
      za sobą, jesli przekonacie rektora do objęcia patronatu nad projektem, to na
      wszystkich dokumentach, stronie www wyprawy rzucacie logo uczelni. To juz coś
      znaczy.

Bedunka jest chyba w takim kole na UW, pewnie wam pomoże. Z mojej strony moge
      dac kontakt do kół w Krakowie, w tym do koła Wagabunda na Akademii
      Ekonomicznej(do znajomych). To podróznicze koło ma świetna renomę wśród
      globtroterów i alpinistów. Od lat organizuje prestiżowy w światku Festiwal
      Filmów Górskich, gdzie pojawiają się legendy polskiego himalaizmu (Wielicki,
      Cichy). Oprócz tego regularnie organizują slajdowiska, zapraszają b.znane osoby
      (np. Jagielski). Jednym słowem mogą pomóc przy szukaniu sponsorów. A patronat
      np. UW i AE Krak jednocześnie wcale się nie wyklucza. Jedna uwaga: z powodu
      Festiwalu Górskiego mogą nie mieć czasu i siły zając się sprawą do końca
      grudnia. Spróbujcie kontaktować się z nimi od stycznia.

Wagabunda niestety nie jest stowarzyszeniem. Stowarzyszenia mają to do siebie,
      że łatwiej jest im sięgnąć po pieniądze unijne. W ramach programu Młodzież,
      mozna starać się o dofinansowanie przeróżnych projektów. Na bank przez ten
      program są organizowane wolontriaty w krajach arabskich regionu Morza
      Środziemnego. Znajdujecie stowarzyszenie promujące turystykę zagraniczną i
      piszecie wraz z nimi wniosek o dofinansowanie.

www.youth.org.pl to strona o programie Młodzież. Stowarzyszenia z którymi mam
      kontakt, gdzie znajomi są w zarządzie to np. krakowskie AEGEE oraz moje własne
      stowarzyszenie, które własnie powstaje. Moje stowarzyszenie własnie się
      rejestruje i bedzie miało wpisane turystyke jako jedno z kierunków działalności.
      Od razu zaznaczam, że rejestracja trochę trwa, jesteśmy mało znani i
      stowarzyszenie rozbuja się w połowie roku. Dodatkowo niedługo wyjezdzam za
      granice na pół roku i nie mógłbym wam pomóc w projekcie. Piszę te słowa nie po
      to żeby zareklamować swoje stowarzyszenie, tylko przedtawić wszystkie opcje.
      Natomiast polecam AEGEE, mają doświadczenie, jest to wielka organizacja mająca
      prawie 200 tys członków w całej Europie. Może wam pomogą. Poszukajcie też
      stowarzyszeń na stronie www.ngo.pl , mozna tam zamieścić ogłoszenie. W Wawie
      chyba na Szpitalnej jest jakieś centrum organizacji pozarządowych. Warto tam
      wpaść i rozpytać.

Można poszukać też wsparcia w ambasadzie tunezyjskiej. Napewno trochę forsy
      wkładają w reklamę swojego kraju, dużo Polaków jeżdzi tam na wczasy. Spróbujcie
      w izbach turystycznych, izbach handlowych, które byłyby zainrteresowane tym
      regionem. Popytajcie też w MSZ lub innych ministerswach zajmujących się
      turystyką. Najwyżej się na was wypną ale pukać trzeba wszędzie.

Z takim wsparciem, czyli uczelnie, ambasady, stowarzyszenia, wnioski o
      dofinansowanie do UE stajecie się wiarygodnym partnerem dla biur podrózy. W
      rozmowach z prywatnymi sponsorami nalezy pamiętać o konkretnym wypunktowaniu co
      będą z tego mieli. Na jakich festiwalach zostanie wyświetlony film, kiedy i
      gdzie pojawi się logo sponsora (konferencje i targi turystyczne), kto jest
      patronem medialnym przedsięwzięcia. Nie zapominajcie tu o portalach
      internetowych i gazetach zaczynając od największych. Myślę, że młodzieżowe radio
      BIS to więcej niż mocny kandydat.

Jeszcze raz zwracam uwagę na może oczywistą sprawę, by rozmawiać ze sponsorami
      konkretnie, przedstawiając kosztorysy, planowane finansowanie, realistyczny
      harmonogram projektu, wiarygodne zaświadczenia kim jesteście. Dokumentacja
      powinna zawierać krótkie, przystępne streszczenie projektu i biogramy osób (może
      wraz ze zdjęciami) tworzących projekt. Na spotkania wpadajcie w garniakach i od
      razu umawiajcie się z szefostwem, ponieważ romzowy z szeregowymi pracownikami są
      bezcelowe. Zaczynajcie rozmowy od największych firm, które powinny mieć forsę na
      promocję (jeszcze raz sorry za oczywistości).

Zastanówcie się kto bedzie miał prawa do filmu, na jakich zasadach udostepnicie
      film sponsorom. Porozmawiajcie w tej sprawie ze znajomymi prawnikami. Żeby nie
      okazało się póżniej, że wasza praca juz nie nalezy do was.

Jesli coś jeszcze przyjdzie mi do głowy to dam znać. Taki projekt to dużo
      latania, załatwiania, wydeptywania ścieżek ale satysfakcja z udanego projektu
      ogromna. Powodzenia w projekcie :))

pawel

p.s. w razie jakichs pytań mail do mnie skawel@wp.pl , od stycznia bedzie trochę
      utrudniony bo "Uciekam do Indii" :))
      • leneen Re: Wielki Reportaż 10.12.05, 21:30
        No i cisza. PRzykro że tylko Tetys i ja staramy się ciągnąć temat. Niestety we
        dwójkę nie damy rady. Naprawdę nikt nie chce zrobić tego reportażu? :(((
    • beduinka Re: Wielki Reportaż 21.10.06, 10:47
      jak tam wasz reportaż?? wielkie plany już się całkowicie rozmyły??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka