Dodaj do ulubionych

LEGO dla 4 latka

30.11.13, 00:27
chcialabym kupic na Mikolaja 4letniej corce klocki Lego ale te malutkie bo Duplo mam wrazenie ze sa nudne w porownaniu z tymi mniejszymi gdzie mozna sobie pozwolic na wieksza doze kreatywnosci. na opakowaniu jednakze jest napisane ze to klocki dla dzieci od lat 6ciu:
www.amazon.co.uk/LEGO-Friends-41005-Heartlake-High/dp/B00AZR1N6I
czy ktores z Waszych dzieci w podobnym wieku co moje bawi sie juz takimi klockami, czy to jednak za wczesnie?dodam ze konstrukcje Duplo ma corka ma juz b.dobrze opanowane.

w ogole to znalazlam jeszcze takie cacko ale to to dopiero za kilka lat pomyslimy: www.amazon.co.uk/LEGO-Creator-31012-Family-House/dp/B00B06IJRO/ref=sr_1_4?s=kids&ie=UTF8&qid=1385767636&sr=1-4&keywords=lego+creator

Obserwuj wątek
    • agg3 Re: LEGO dla 4 latka 30.11.13, 00:55
      jesli corka ma duzo cierpliwosci do ukladania, a Ty duzo czasu by Jej pomagac to nie jest za wczesnie ;) my zaczelysmy kompletowac male lego w 5 urodziny, ale przy wiekszych projektach (jak statek) jest potrzebna pomoc.
      corka uwielbia swoje lego friends, ale ma 6 lat.
      wciaz bawi sie tez duplo!
      • murasaki33 Re: LEGO dla 4 latka 30.11.13, 10:23
        Jesli umie poslugiwac sie instrukcja i ukladac wg niej, to tak.
        • cherrie Re: LEGO dla 4 latka 30.11.13, 10:50
          moj syn (3,5) ma od roku takie:
          www.amazon.co.uk/LEGO-Bricks-More-5508-Deluxe/dp/B002Q4U72E/ref=sr_1_2?s=kids&ie=UTF8&qid=1385804816&sr=1-2&keywords=lego+bricks
          Te kupilam mu zaraz po duplo. Sa male i mozna duzo wymyslac. Mozna tez dokupowac inne zestawy, wlasnie dla dzieci 4+.
          Szkoda tylko, ze moj syn nie przejawia zadnego zainteresowania lego.
          Ma zwykle klocki z PL i z tymi sie nie rozstaje, a lego mu nie pasuja i tyle.
          Pocieszam sie, ze moze do nich dorosnie, bo ja jako dziecko nie moglabym sobie nic lepszego wyobrazic. Bylam klockowa maniaczka;-)
          • nannyjo32 Re: LEGO dla 4 latka 30.11.13, 11:01
            moje maja te co cherrie i ukladaja sobie jakies budynki.
    • benignusia Re: LEGO dla 4 latka 30.11.13, 13:03
      moich dwóch chłopców zaczeło przygode z lego przed 4 mi urodzinami,a córka na 4 te dostala wlasnie lego friends,jednak na poczatku fajne są małe zestawy,bardziej niz zaraz cos duzego.moja córka juz na święta wybierała sama co by chciala,z wiekszych zestawow,czyli miala mniej niz 4 i pol roku.
    • mrs.t Re: LEGO dla 4 latka 30.11.13, 13:37
      ja mam czterolatka ktory na czwarte urodziny dostal lego male
      jest bardzo sprawny manualnie i sklada czesci ze soba (czasem gorzej z rozkladaniem jak za mocno scisnie -polecam od razu narzedzie do rozdzielania klocuszkow)
      jesli chodzi o ukladanie prawdziwych pojazdow itp z instrukcji to oczywiscie absolutnie z pomoca doroslego - a nie ukrywajmy takie skladanie lego samemu nie ma wiekszego sensu to zabawa sprowadza sie do siedzenia z doroslym

suma sumarum - on uwielbia
      ja nie ( do tego stopnia ze zestawy zostaly w polsce u babci - poza czterolatkiem mam dwulatke i brak odpowiedniego miejsca zeby trzymac takie lego bezpiecznie - to mikro latwogubiace sie czesci, czterolatek nie ma jeszcze takiej swiadomosci, ostroznosci zeyb pilnowac)

wiec jw - jesli masz duzo czasu i cierpliwosci to prosze :) na pewno jest przyszlosciowe

u nas bylo juz znudzenie duplo ze tez myslalam ze juz sie nie bedzie wcale bawic. Ale dokupilam pare plaskich platform i znow duplo kroluje (i to moze robic samodzielnie)
      • szczepka75 Re: LEGO dla 4 latka 30.11.13, 16:22
        moj syn prawie 4 late lubi sie bawic ,ale on ma starszego brata .
        u nas instrukcja potrzebna jest tylko przy pierwszym ukladaniu, pozniej juz wyobraznia dziala i buduja wedlug wlasnych pomyslow .
        najgorsze jest sprzatanie
    • saphira Re: LEGO dla 4 latka 30.11.13, 16:33
      Moja 5-latka wciaz bawi sie Duplo, na male Lego na razie nie ma ochoty i 1 zestaw odlozony jest na polke. Dodam, ze jest sprawna manualnie i np. Hama beads moze ukladac godzinami.
      • gosia7813 Re: LEGO dla 4 latka 30.11.13, 20:12
        Moja miala 5 jak dostala pierwsze lego.
        Kup i najwyzej troszke jej na poczatku pomozesz.
        • yskyerka Re: LEGO dla 4 latka 30.11.13, 21:56
          Mój mąż nadal bawi się Duplo. :) Pięciolatka przy okazji też. Tymi małymi Lego na razie nie przejawiają zainteresowania. Może dlatego że klocków Duplo mamy z pół tony, plus ludziki, zwierzęta, pojazdy... Jest w czym wybierać.
          • panixx Re: LEGO dla 4 latka 01.12.13, 00:42
            To chyba bardzo indywidualna sprawa. Moj syn ma prawie 6 lat i uwielbia lego. Ma juz wiele malych zestawow i lubi je na okragla rozkladac do zera, a potem sam z instrukcja ukladac. Sam z siebie raczej nie wymysla nowych kombinacji. Pierwsze male zestawy dostal chyba w wielku 3,5 - 4 lat i wtedy jeszcze byl na nie za maly, bo chcial SAM budowac, a czasami mu nie wychodzilo - za male elementy.
            Prawie 3letnia cora obserwuje brata i podpatruje, co buduje i przy nim bawi sie ludzikami i autkami lego. Obydwoje dostana pod choinke lego - syn to, co sobie wymarzyl, a cora przy okazji, zeby miala SWOJE rozowe klocki (brat jej pomoze).
            • yadrall Re: LEGO dla 4 latka 01.12.13, 22:26
              Mojemy wlasnie dzis kolezanka (moja) przyniosla Lego creatora od 6 lat-helikopter. Mlody zachwycony! Prawie sam (z niewielka moja pomoca,ale naprawde niewielka) zlozyl ten helikopter wg instrukcji. A potem rozlozyl na czesci pierwsze,bo jutro chce ukladac lodz,albo samolot-w tych zestawach creator mozna z tych samych klockow zbudowac 3 rozne rzeczy. Super pomysl!
              I najwiekszym problemem bylo,ze trzeba juz isc spac :)

Juz wwidze co bedzie sie dzialo jak pod choinke dostanie taki duzy zestaw!
              • yadrall Re: LEGO dla 4 latka 01.12.13, 22:28
                Aha! Mlody ma 4 lata i z duplo niewiele budowal-zaledwie kilka razy,a te male lego go zachwycily na dlugie godziny.
                • justincase987 Re: LEGO dla 4 latka 02.12.13, 01:38
                  my chyba jednak pojdziemy jeszcze w tym roku w strone duplo z racji tego ze chce zeby bawila sie tymi klockami samodzielnie bo na mnie nie zawsze bedzie mogla liczyc, ale na nastepne swieta badz 5te urodziny zaszalejemy ze zwyklymi lego. dzieki dziewczyny za porade!!!
    • liley11 Re: LEGO dla 4 latka 02.12.13, 13:55
      Czemu nie? Pierwszych pare razy bedziesz musiala poasystowac a jak zalapie, to sama juz bedzie ukladac.
      Do nas lego niedawno weszlo no i sie "rozprzestrzenia"! Syn 3 i pol niecale uklada lego city albo creator, corka 6 lat jego i swoje friends.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka